Biden je obećao da će okončati rat u Jemenu, ali čini suprotno

Biden - Jemen
15 komentara

Dvije sedmice nakon svog mandata, američki predsjednik Joe Biden tvrdio je da će tražiti mir u Jemenu, izbjegavajući tako Saudijsku Arabiju. Sada izvodi okret od 180 stepeni. Ovakvim proizvoljnim spoljnopolitičkim pozicijama SAD izazivaju nestabilnost i slabe sopstvenu ruku.

Američki senator Bernie Sanders odlučio je 13. decembra povući Rezoluciju o ratnim ovlastima o okončanju američke podrške saudijskim ofanzivnim naporima u ratu u Jemenu. Sanders je trebao staviti rezoluciju na glasanje, vjerujući da će ona proći. Međutim, zbog pritiska koji je na njega nastao iz Bijele kuće, odlučio je da se povuče. Umjesto toga, progresivni američki senator je tvrdio da je obaviješten da će Bidenova administracija “nastaviti raditi” s njegovim uredom na okončanju sukoba.

Kako je otkrio  The Intercept, koji je dobio ključne tačke razgovora koje je Bijela kuća podijelila protiv rezolucije, Bidenova administracija je iznijela svoj stav da bi takva rezolucija bila kontraproduktivna i dodatno pogoršala krizu u Jemenu. Međutim, ”Quincy Institute for Responsible Statecraft” kaže da Sandersova odluka da povuče rezoluciju „može ohrabriti mnoge članove vašingtonske spoljnopolitičke elite koji bi željeli osigurati da sposobnost predsjednika da jednostrano vodi rat ostane neosporna ustavnim prerogativom Kongresa nad pitanja rata i mira.”

Najveći problem za američku vladu je to što Rezolucija o ratnim ovlastima u suštini ima za cilj da prisili Bidena da provede većinu politika koje je on sam zacrtao u februaru 2021. godine. Uprkos tome što je Biden najavio da SAD zaustavljaju svu “relevantnu prodaju oružja, ova politička pozicija nikada nije provedena u praksi.

Tokom svoje kampanje 2020. godine, Bajden je tvrdio da će od dugogodišnjeg američkog saveznika Saudijsku Arabiju učiniti globalnim “izopćenikom”. Ipak, kada je počelo da tone i da je moćna država proizvođač nafte neophodan partner na Bliskom istoku, što je uviđanje koje je došlo u mjesecima  kampanju sankcija Zapada usmjerenoj ka Rusiji, Bidenova administracija je brzo odlučila promijeniti svoj stav. U julu je predsjednik odlučio  otići u inostranu posjetu Saudijskoj Arabiji, dok je prethodnih dana ušao u razgovore o ponovnom opskrbljivanju Saudijaca ofanzivnim oružjem; uokvirivanje ovoga bilo je malo neiskreno jer je zamrzavanje prodaje oružja u februaru 2021. efektivno okončano u svakom slučaju do aprila iste godine. Oba ova poteza došla su kao jasan pokušaj da se Saudijska Arabija natjera da podigne nivo proizvodnje nafte, što je cilj koji nije uspio jer je saudijski prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman odbio povlađivati ​​američkom predsjedniku.

Od tada je američka vlada odobrila  potencijalni sporazum vrijedan više milijardi dolara sa Saudijskom Arabijom i UAE, a u augustu je Bidenova administracija dala saudijskom prestolonasljedniku imunitet od građanske tužbe zbog njegove uloge u ubistvu novinara Jamala Khashoggija. Biden je navodno bio ponižen ranije ove godine nakon što je navodno iznio ubistvo Khashoggija prijestolonasljedniku, koji je uzvratio navodeći izraelsko ubistvo palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, pitajući zašto je Jamal Khashoggi više važan. Naime, šef američke države nekoliko puta nije uspio čak ni pravilno izgovoriti ime Shireen Abu Akleh kada je držao govor pored predsjednika Palestinskih vlasti Mahmouda Abbasa samo nekoliko dana ranije i nije spomenuo ubistvo pred izraelskim predstavnicima.

Bijela kuća je insinuirala, u svom protivljenju rezoluciji senatora Bernieja Sandersa o Jemenu, da je imala udjela u šestomjesečnom prekidu vatre  između dvije primarno suprotstavljene strane u ratu. Realnost je bila da su Ujedinjene nacije posredovale u prekidu vatre, koji je okončan 2. oktobra. U očima Ansarallaha, američka vlada je glavna prepreka miru u Jemenu; Abd al-Wahhab al-Mahbashi, viši član Ansarallaha, nedavno je upozorio  da “prisustvo američkih trupa u Bab al-Mandabu i uz obalu Jemena predstavlja ozbiljnu prijetnju pomorskoj plovidbi”. Zapravo, Ansarallah na sukob gleda kao na rat u ime SAD-a, sa Saudijskom Arabijom koja djeluje kao njegov zastupnik, što je stajalište miliona u regionu.

Dan nakon što je Sanders povukao svoju Rezoluciju o ratnim ovlastima, dvije pošiljke goriva, koje su nosile tone dizela, zaplijenile su koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i spriječile ih da stignu do Jemena. Blokada Jemena jedan je od glavnih faktora koji doprinosi ponovnom oživljavanju tenzija – Ansarallah optužuje Rijad i Abu Dabi da su ukrali nacionalne izvore nafte i lišili domaće Jemence. Osim toga, kada SAD očigledno pokušavaju da se pridruže Saudijskoj Arabiji, to signalizira rukovodstvu Ansarallaha da Bidenova administracija favorizira Rijad u sukobu.

Bidenova administracija se do sada pokazala neefikasnom u dovođenju Saudijaca pod svoje okrilje na način na koji se nadala, što ukazuje da se njena spoljnopolitička taktika u najboljem slučaju pokazala neefikasnom. Razlog za ovaj neuspjeh vjerovatno se svodi na način na koji se sadašnja vlada bavila ne samo Saudijskom Arabijom, već i svim državama na Arapskom poluostrvu pored Irana. SAD su pokazale da im se ne može vjerovati da će održati svoju riječ, kao što je dokazala greška u iranskom nuklearnom sporazumu. Što je još važnije, Saudijska Arabija razumije da, kada je u pitanju sigurnost, Washington više nije najvažniji igrač. Umjesto da slijede Bidenovu administraciju u opasnu antiiransku koaliciju, Saudijci bi bili mnogo pametniji da diplomatski stupe u kontakt s Teheranom, korak koji bi bio posebno koristan kada je riječ o regionalnoj sigurnosti.

U međuvremenu, za Washington bi se eskalacija u Jemenu u ovom trenutku pokazala korisnom, jer bi na kraju mogla gurnuti Saudijsku Arabiju bliže sebi, budući da je ovoj potonjoj potrebna pomoć SAD-a da održi svoje ratne napore, iako postoji šansa da će veliki balistički i napadi krstarećih raketa na vitalnu infrastrukturu Saudijske Arabije mogli bi dovesti do toga da Kraljevina sjedne pravo za pregovarački sto. Bez obzira na to kako se stvari odvijaju, jasno je da američki utjecaj na Arapskom poluotoku brzo opada i dio njegovog naslijeđa bit će ovaj brutalni rat koji je koštao više od 400.000 života i koji je Bidenova administracija odbila da završi.

Autor: Robert Inlakesh

BidenJemenSADsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

zmrad je oduvijek zagovarao rat ,, i svak koji misli da se promijenio sa godinama , grijesi

Ringo10
1 godina prije

Kad su Anglosasi negdje donijeli mir

Max
1 godina prije

Biden niti zna što radi niti što govori.

tihobl
1 godina prije

Nije lako amerima. Napravili su neprijatelja od SA, okrenuli je Rusiji i Kini. A onda skontali da nema ko da ratuje protiv Jemena. A Jemen kontrolise ulaz u Crveno more.
Koji god da potez povuku odbijem im se od glavu. U tom sportu jedino je Brisel uspjesniji od njih.

Metabaron
1 godina prije

Biden ne moze obecati ni da ce mu vlastite gace ostati ciste do kraja dana, a kamoli nesto ozbiljnije …

Kit
1 godina prije

1. Solunjanima 5,3 Jer kad reknu: Mir i sigurnost! onda će iznenada napasti na njih propast, kao bol na trudnu ženu, i neće uteći.

Tupko Glupko
1 godina prije

Koliko ste vijesti pročitali u zadnje vrijeme u mainstream medijima o ratu u Jemenu ili vidjeli na mainstream televizijskim postajama?

Najnoviji članak koji sam uspio pronaći na hrvatskim web-portalima ima datum 3. veljače 2022., tj. star je deset i pol mjeseci.

To vam je današnje novinarstvo.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Niko sretniji od Amerikanaca…
Di god se bore protiv terorizma, nalete na neku naftu.

P.S.
Da Amerima vrag ne da mira, pa opet nešto bunare u Jemenu.
I da će tamo loše proći…
Jer njih uvijek sjebu oni u pidžamama i sandalama.
Kaže baba da joj je rekao taksist…

Lucija, prva
1 godina prije

“Tko hvali I voli USA neka zna I ovo: – genocid nad indijancima trajao stoljecima gori onog nad zidovima – ubili bizone unistavali sume i rijeke – nekultura oruzja I sveprisutno nasilje – diktatura dvije stranke 200+ god – diktatura straha korupcije nasilja droge prljavih bogatuna – GMO – privatno zdravstvo milioni ljudi bez – Pola miliona djece beskucnika plus odrasli – trgovina krvlju I organima – teror silnih sigurnosnih sluzbi paranoja -neokolonijalizam izrabljivanja cijelog svijeta drzeci sve svjetske trgovacke organizacije – ucijenjuju trece zemlje placajuci I’m mizeriju – rusenje “”nedemokratskih”” rezima tj onih koji se opiru izrabljivanja – izvoz otrova I otpada u trece zemlje po zakonu korupcije – teror cijelog svijeta u ratovima – za njih sudovi me vrijede – izazivanje ratnih sukoba I prodaja oruzja – senatori I u vlasti mogu biti samo bogatuni – tiskanje papircine zvane dolar plasiranje I otimanje tudjih dobara zato je USA… Čitaj više »

goran
1 godina prije

ja neznam kako vi ne možete već više jednom shvatit demokrati u americi jedno pričaju,drugo rade,a treće misle.
što god da kažu da če napravit,to ne urade nego naprave kontru.
kad amerika kaže da želi mir to onda znači da rat počinje.

Ivan
1 godina prije

Cudi me da tog stakora jos nitko do sada nije pogledao preko nisana?

Zvone
1 godina prije

Ameri su nastali na uništenju jedne druge civilizacije i rat jim je u krvi. Dokle god če postojati oni če za sopstvenu korist uništavati druge države i nacije. Baš zbog toga imaju tako jaku armiji i strašno veliki budžet za nju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI