Biden oživljava politiku iz Trumpove ere

Biden i Trump
3 komentara

Administracija Joea Bidena je spremna da oživi politiku iz Trumpove ere koja zahtijeva od migranata koji putuju u SAD da čekaju svoja saslušanja o imigraciji u Meksiku. Ovaj potez je izazvao otpor grupa za ljudska prava, tvrdeći da se mogao izbjeći.

Bidenovo Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost (DHS) saopštilo je u četvrtak da sada „radi u dobroj vjeri na ponovnoj primjeni programa Protokola za zaštitu migranata (MPP)“ – neformalno poznatog kao pravilo „ostani u Meksiku“ – kako je to „zahtijevao nalog saveznog suda.”

„Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alejandro N. Mayorkas je u više navrata izjavio da MPP ima endemske nedostatke, nametnuo je neopravdane ljudske troškove… i nije uspio da se pozabavi osnovnim uzrocima neregularnih migracija“, saopštilo je odjeljenje, iako je dodalo da će ipak slijediti odluku Vrhovnog suda tokom ljeta zabranjujući administraciji da okonča MPP.

Međutim, da bi se povinovao sudskom nalogu, DHS je spreman da ponovo primijeni MPP kada Vlada Meksika donese konačnu i nezavisnu odluku da prihvati povratak pojedinaca upisanih u program, podložno određenim humanitarnim poboljšanjima.

Kada program bude „potpuno operativan“, prihvatat će prijave migranata preko jugozapadne granice sa Meksikom, dok će oni koji su već stigli u SAD biti vraćeni u Meksiko kroz sedam različitih luka.

Mada je predsjednik Biden pokušao da ukine politiku „ostani u Meksiku“ prošlog juna, najviši državni sud je ubrzo potom presudio protiv tog poteza, tvrdeći da je koristio „proizvoljan i hirovit“ proces da okonča program. Pomalo ironično, kao presedan navodi se odluka postavljena pod administracijom Donalda Trumpa, koja je spriječila da se okonča još jedna granična politika koju je donio Trumpov prethodnik, Barak Obama.

Bidenov tim je od tada obećao da će osporiti presudu Vrhovnog suda, ali to nije uradio, i konačno je odustao u četvrtak nakon mjeseci pravnih prepirki.

Ponavljajući DHS karakterizaciju programa, kritičari su osudili MPP kao nehuman, a Amnesty International i druge grupe za ljudska prava dale su oštru zajedničku izjavu protiv administracije nakon izjave da će ipak stati uz sudski nalog.

„Neobjašnjivo je i nesavjesno da je administracija odlučila da proširi broj ljudi koji su podvrgnuti smrtonosnom programu, uprkos tome što nije u obavezi da to učini“, navode grupe. Amnesty je takođe osudio Bijelu kuću zbog njene odluke da protjera hiljade haićanskih migranata iz pograničnog područja.

BidenBidenova administracijaDonald TrumpMigranti
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JureB
2 godine prije

Lutke koje izvrsavaju naredenja bankara i najmocnijih porodica svijeta.

bauštelac
2 godine prije

sve sama gerijatrija i palijativa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI