Biden razmišlja o zračnim napadima na Afganistan, radi uništavanja američke vojne opreme prepuštene talibanima, ali tek nakon evakuacije

Joe Biden
74 komentara

Bidenova administracija navodno razmatra zračne napade na Afganistan radi uništenja velike količine američkog vojnog hardvera, kojeg su zarobili talibani nakon što je ta militantna skupina preuzela kontrolu nad zemljom.

Američki dužnosnici rekli su Reutersu da postoji zabrinutost da bi se vojni zrakoplovi, vozila i zalihe oružja, koje su talibani zaplijenili tijekom ofenzive, mogli upotrijebiti protiv afganistanskih civila ili pronaći put do terorističkih organizacija poput Islamske države ili Al-Qaide.

“Sve što nije uništeno sada pripada talibanima”, rekao je jedan izvor novinskoj agenciji u četvrtak.

Američka vlada sada preispituje svoje mogućnosti, uključujući i mogućnost pokretanja zračnih napada radi uništavanja velikog hardvera poput helikoptera, iako su donositelji politike navodno zabrinuti da bi taj potez antagonizirao talibane u vrijeme kada Sjedinjene Države žure evakuirati osoblje i građane iz zemlje.

Američki dužnosnik rekao je u petak za Fox News kako “nema šanse” za zračne napade, dok su u tijeku američke evakuacije.

Prema jednoj procjeni, talibani sada imaju u posjedu više od 2000 američkih džipova Humvee i drugih oklopnih vozila, te čak 40 zrakoplova, uključujući Crne jastrebove, izviđačke jurišne helikoptere i vojne bespilotne letjelice.

Jedan od američkih dužnosnika rekao je Reutersu da su afganistanski piloti, koji su bježali od talibana, dovezli između 40 i 50 zrakoplova u Uzbekistan. Veći dio preostalog hardvera zahtijeva često održavanje, pa je malo vjerojatno da bi takozvani Islamski Emirat talibana uspio prenamijeniti oružje.

No, talibani će i dalje moći iskoristiti veliki arsenal od 600.000 pješačkih naoružanja, uključujući jurišne puške američke proizvodnje M16, koje su afganistanskim snagama dostavljene od 2003. Pentagon je također poklonio oko 162.000 komada komunikacijske opreme i 16.000 naočala za noćno promatranje. ANA-i; sve što ostaje vjerojatno je sada u rukama talibana.

“Ironično, činjenica da se naša oprema tako često kvari može spasiti živote”, rekao je jedan dužnosnik za medij.

Zastupnik Michael McCaul (R-Texas), rangirani član Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, upozorio je da gubitak oružja talibanima “predstavlja značajnu prijetnju Sjedinjenim Državama i našim saveznicima”.

U posljednjih nekoliko tjedana pojavili su se video zapisi na kojima se vidi kako talibanski borci pregledavaju ratni plijen, uključujući oružje američke proizvodnje oduzeto od Afganistanske nacionalne vojske (ANA). ANA je potpuno propala jer je koalicija predvođena SAD-om počela ubrzavati povlačenje iz zemlje. Prema izvješćima, neke afganistanske postrojbe predale su se bez borbe napredujućim talibanskim snagama, predajući svoje oružje i opremu militantnoj skupini.

Predsjednik Joe Biden naglasio je da je američka vojska učinila sve što je mogla za Afganistan tijekom svog gotovo 20-godišnjeg boravka u zemlji. U govoru koji se protivi kritičarima povlačenja, američki predsjednik okrivio je čelnike i vojsku Afganistana zbog toga što se nisu suprotstavili talibanima.

AfganistanBidenTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sam
2 godine prije

Ne postoji manje ili vise opasno oruzje,postoje samo manje ili vise opasni(hrabri) ljudi.

ledeno doba
2 godine prije

he, he, he..još jedno kazalište, još jedan mozgoyeb za naivce..

 ta velika vojna sila SAD, najveća vojna sila na svijetu, nije mogla izvući oružje iz Afganistana, pa je ono, hebemu miša, palo u ruke talibanima..
ha, ha, ha…
ostvaila američka armija logore pune oružja i municije.. sasvim slučajno..

nagradno pitanje: na što su se talibani obavezali SAD-u, odnosno kabali, za to što su dobili ogromne količine oružja i što im je pokolonjena vlast u afganistanu?

AJeTo
2 godine prije

Dakle, plemena Afganistana su kriva jer uče iz tuđih iskustava i ne žele se međusobno ubijati za strane interese.

Herc
2 godine prije

Čuj on razmišlja,pa što nisi djelovao prije 20-30 dana dok je još navodno bilo na vrijeme,
ali deal je deal i dogovor treba poštovati, Afganistan i cjelokupno oružje je namjerno prepušteno kozoyebima,a što oni namjeravaju sa njime znati će se skoro.
Pitam se tko je mogao za njega glasati izuzev crnaca ,spolno poremećenih ,degenerika svake vrste ,narkomančina i Iraca

epatobiopro
2 godine prije

more bit bidneee a more bit ne bidneee

Mahatma
2 godine prije

Biden je gotov. Mediji koji su ga doveli na vlast su se okrenuli protiv njega. Uskoro će početi kampanja unutar DNC-a za smjenu, slično kao šta su Cuoma u New Yorku prisilili na ostavku. Kakva će Kamala bit predsjednica? Nikakva.

Dragan
2 godine prije

Samo da se Biden ne dočepa Djece koju bacaju preko ograda!!! Za drugo Lako!!

Demc
2 godine prije

Da bi amerikanci pustili sve to oružje, kamoli sve te letjelice.. malo prevelika slučajnos, glupost ili laž! To nije slučajnost! Pitanje sljedi, šta slijedi nakon evakuacije?

Драгогост 屋
2 godine prije

Da bi u korenu sasekao, buduće slične događaje, trebalo bi da bombarduje Fort Bragg

Njemi svjedok
2 godine prije

Bajden razmišlja sa alchajmerom interesantno.
Ko mu piše cedulje da bi razmišljao.
Ovaj presednik Amerike i njegov sekretar su dno koje su dotakli ima li više još ovakvih kreatura.
Da li momci iz black rocka imaju još ovakvih ofucanih političara.

Krle
2 godine prije

Svaki napad sa ciljem uništavanja tehnike je nova agresija na Avganistan.

Bosanac
2 godine prije

Pa jel bio čovjek (politički predstavnik talibana) mjesecima na “pregovorima” u Kataru. Kupio čovjek sve to što je ostalo đuture na kilu. A kome od javnosti pažnju i dalje odvlači TV circus sa “pričama sa aerodroma Kabul”, taj ništa do sad nije naučio.

Max
2 godine prije

To je učinjeno namjerno.

ledeno doba
2 godine prije

sada će i holivud imati temu za dodatnih 100-injak filmova o traumi afganistana, nakon što im je vijetnamski rat donio temu za brojne filmove o traumi vijetnama– 70-ih i 80-ih godina..
tako to radi kabala…
najprije zaghovna, sve uništi, napravi kaos…stotine tisuća naivnih amerikanaca pogine za lihvarske ghuzice, ne znajući to, već vjeruju da su poginuli za domovinu i sličan bulšit, onda sama kabala potakne povlačenje iz te i te države i kofol kritičku obradu tog i tog rata… a holivud, koji je također naravo u njihovim rukama, onda ima tematiku za naredene brojne filmove

cro crv
2 godine prije

NO STO AKO RECIMO NEKO ODLUCI UZETI TIH PAR HILJADA LJUDI KAO TAOCE STO SE VRLO LAKO MOZE I ORGANIZIRATI I DESITI I UMJESTO DA SE RECIMO VRSI RAZMJENA TO SVRSAVA PO KRATKOM POSTUPKU ZNA SE KAKO.I KO MOZE GARANTOVATI VISE DA SVJET OPCE NIJE VEC UPAO U KATASTROFICNO STANJE SA SVIM OVIM SRANJIMA KOJA NAM SE DESAVAJU NA ZALOST SAMO NASOM KRIVNJOM

Spicko
2 godine prije

“Biden razmišlja….” hiii…hiii …hiii

grunf
2 godine prije

Sve dok se može nešto kupiti za papir koji nema pokrića,neće u svom naumu stati kuga od države na našoj planeti…
Na žalost,ima tu ,ne male krivnje,svih nas…

Mijo
2 godine prije

Ovo je kao i bombardiranje Beograda 1999. godine u kojemu nije nitko poginuo jer su Ameri nazvali i rekli im ciljeve, a ovi su imali vremena sve evakuirati. Tako i sada, Biden ih lijepo moli da sve iznesu i ostave zgrade prazne jer će ih Ameri bombardirati. Smiješno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI