Bijela kuća je podržavala Izrael iako je znala da neselektivno bombardiraju civile u Gazi

Biden Izrael napad na Gazu
98 komentara

Insajderi State Departmenta dugo su bili frustrirani podrškom predsjednika Joea Bidena Izraelu i njegovim akcijama u Gazi nakon masakra Hamasa prošlog listopada, a iako je vrhovni zapovjednik nedavno počeo biti kritičniji prema Izraelu, novo izvješće pokazuje da je Biden odavno zna da su u Gazi bombardirali neselektivno.

Prema izvješću Washington Posta, Bijela kuća od kraja listopada zna da Izrael redovito provodi kampanje bombardiranja civilnih ciljeva u Gazi, iako je on javno i prilično nepokolebljivo branio vojne akcije židovske države.

Višestruki izvori potvrdili su izdanju da su najviši dužnosnici vanjske politike rekli Bijeloj kući da je “Izrael redovito bombardirao zgrade bez čvrstih obavještajnih podataka da su one legitimne vojne mete” na sastanku 27. listopada.

Na dan sastanka, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da Sjedinjene Države neće povući nikakve “crvene linije” na izraelski vojni odgovor. Samo dva tjedna ranije, Biden je posjetio Izrael i rekao da neće biti sami “sve dok Sjedinjene Države stoje”.

Na sastanku su dužnosnici također upozorili da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema jasan plan za iskorjenjivanje Hamasa. Jedan je izvor rekao Washington Postu da ne vide kako će Izraelci uspjeti izvesti ono što su rekli da planiraju učiniti.

Sada kada je ovaj sastanak izašao na vidjelo, još je teže razumjeti zašto je Biden tako dugo želio ponuditi svoju nepokolebljivu podršku Izraelu. Branio je Izrael u svakoj prilici, čak i kad je Netanyahu išao protiv američkih želja u pitanjima od dopuštanja pomoći u Gazu za civile do prihvaćanja mogućnosti palestinske države u budućnosti.

Kada je Izrael opetovano bombardirao izbjeglički kamp u Gazi u studenom, predsjednik ih nije kritizirao, a njihova odluka da bombardiraju najveću bolnicu u Gazi, Al Shifa, dobila je javnu podršku Bijele kuće.

Tada je Kirby rekao novinarima: “Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu određenu bolnicu za način zapovijedanja i kontrole. To je ratni zločin.”

IDF je izvršio raciju u Al Shifi nekoliko sati kasnije, uzrokujući kolaps rada bolnice i dovodeći do smrti više od 40 pacijenata, uključujući četiri prerano rođene bebe. To je izazvalo osude brojnih skupina za ljudska prava i Svjetske zdravstvene organizacije.

Dana 14. siječnja, Biden je učinio da izgleda još gore izdavanjem izjave u kojoj je izrazio svoju tugu i suosjećanje na 100. dan zatočeništva za preostale izraelske taoce u Gazi, a nije spomenuo palestinski broj mrtvih, koji je u to vrijeme iznosio više od 20.000.

Bidenova nedavna promjena stava prema Izraelu premala je, prekasna

Biden se tek nedavno donekle počeo povlačiti. Jedno nedavno pitanje koje je velika točka spora je Netanyahuova izjava da Izrael planira invaziju na grad Rafah u južnoj Gazi. S 1,5 milijuna raseljenih Palestinaca koji trenutno tamo žive, ulozi su izuzetno visoki.

U ponedjeljak, 18. ožujka, Biden je rekao Netanyahuu preko telefona da bi prodor u Rafah bio velika pogreška, dok je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao novinarima da je Biden inzistirao da Izrael pošalje tim u Washington na konzultacije o prihvatljivijim strategijama.

Washington Post je izvijestio da su mnogi Bidenovi saveznici privatno priznali da je predsjednikovo stajalište o Izraelu nanijelo znatnu štetu njegovom ugledu na nacionalnoj i međunarodnoj razini i moglo bi se pokazati kao jedna od najvećih vanjskopolitičkih pogrešaka njegova predsjedništva.

BidengazaIZRAELPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
98 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Šta – i dalje “padamo u nesvest” zbog saznanja da USA i njen predsednik nisu “anđeoski zaštitnici demokratije i ljudskih prava”??? Pa probudite se već jednom i prihvatite da je ta njihova nekadašnja priča bila samo batina kojom su “uterivali u poslušnost” one koji im se nisu povinovali a da su sve vreme bili tiranin koji gleda svoje interese. Što u krajnjoj liniji nisu ni krili.

Vox
1 mjesec prije

Par šetimana prid američke izbore 2016 po Sarajevskin fasadan su se pojavili natpisi “SARAJEVO VOTES CLINOTN”…….Evo nas ponovo va američkoj izbornoj godini…..Personalmente smatran da i ako Izrael/EU/USA potpuno uklone Palestince iz Gaze (čak i da ih sve pomore) na jesen će ponovo fasade sarajevskih zgrada dobiti natpise “SARAJEVO VOTES BIDEN” i time dokazat i pokazat DA SE MOŽE POTONUT I ISPOD DNA……

Sam
1 mjesec prije

Amerika nikad nije bila istinska drzava a jos manje civilizacija.
Ona je ustvari skupina velikih konzorcija u podrucju naoruzanja,tehnologije,privatnih banaka i lobista, koja je samo upotrijebila administrativne i sve druge karakteristike drzave da bi zastitila te konzorcije i odredjene skupine.
I naravno,postala je platforma za ispunjavanje ciljeva jedne skupine koja se izdaje za zidove,kako bi im omogucila povratak na mjesto zlocina,a usput izazvala ratove i krvoprolica nezapamcena u historiji.
Mozda bi joj najbolje pristajao izraz zlocinacka organizacija,ili najuredjenija mafijaska organizacija.
Kao i svaka druga necivilizacijska skupina i ona je dozivila svoj zenit,a njen odlazak u suton zivota ce osjetiti mnogi.
Velike pukotine unutar nje same,samo sto nisu eksplodirale a kad se to desi,kamen na kamenu nece ostati.
Sto prije,to bolje.

Koja
1 mjesec prije

Ko god je do sada imao i ima dan danas podršku amera može nekažnjeno, neselektivno bombardovati po civilima! Po krovovima kuća, stvarati paniku nebi li se ljudi spakovali i tutanj, tako nekako! Ko nema tu dozvolu nejeb’o je, svo pravo međunarodno se sruči na njega, zgražavanje svetine, stigma…

držnedaj
1 mjesec prije

Premoćna je globalna piramidamafija – ovo je njihovo vrijeme ..

Dražen
1 mjesec prije

PONAVLJATE KA KOKOŠI JEDNO TE ISTO PA PALESTINCE UBIJAJU 70GODINA UZ BLAGOSLOV VATIKANA AMERIČKIH ŽIDOVA I KABALE…

Josip
1 mjesec prije

Pa dobro Muslikani zar bema nikoga da ubije ovog olinjalog stakora Bidena?

Jadranka S.
1 mjesec prije

Postojanje je u istini, a ne stvaranje istine. Biti u istini, biti istina, je biti slobodan od iluzija i laži.
Moć je u rukama ljudi, samo što toga ljudski rod nije svjestan.

Max
1 mjesec prije

Dva zločinačka stvora koja uništavaju svijet.

Joe
1 mjesec prije

i hrvatska je podražala rat, a ne mir.

Farree
1 mjesec prije

Ono zapravo što najviše zabrinjava je suglasnost za genocid iz čitavog spekra američke politike,od Kennedyja do Trumpa. Iz toga slijedi da je Gaza model koji će se koristiti za eliminiranje Goja koji su nekorisni za planove Elite i nisu neophodni za njenu obskrbu. Ako se ovo spoji sa genijalnom idejom koncetracionih logora zvanih 15 minutni gradovi, onda je Gaze još i veće upozorenje.

Dosta
1 mjesec prije

Igrokaz,ma podržava ga i danas i to ne samo verbalno nego im na dnevnoj bazi šalju razornije i razornije oružje sa svojih brodova ispred pojasa Gaze projektilima ubijaju i ruše sve što je ostalo nesrušeno,a iz baze u Siriji i Iraku nadgledaju i šalju avione i projektile na Palestinske civile. Sramota od svijeta da o tome šuti.U ukraini budu povrijedjana nekolicina civila nakon “silovitog” napada rusa i svi mediji o tome izvještavaju.Fuj !!!

tihobl
1 mjesec prije

18 Палестинаца је погинуло током испоруке нове серије хуманитарне помоћи из Сједињених Америчких Држава у Појасу Газе, пишу медији.

Tonto
1 mjesec prije

Vidim da treba još jednom ponoviti gradivo pa eto hajmo nije problem.
Tzv. država izrael (namjerno malo slovo) koja je nastala na otetoj svetoj Palestinskoj zemlji drži ameriku u šaci.
Dakle, amerika je batina u rukama hazara, ili da budem još precizniji: “amrikanci plešu (čitaj ginu okolo po svijetu) kako hazar svira . Svima je poznato da vanjsku politiku amerike kreira “jevrejski” lobij u americi, i tu je priči kraj.
Da nema amerike ovi bi bili manji od makova zrna.
Zašto su hazari uzeli još davno baš ameriku, zato jer je tada bila najjača sila, danas više nije.
FREEDOM FOR PALESTINE

gargamel
1 mjesec prije

Čuj podržavala, kao danas i u buduče neče.

Karma
1 mjesec prije

Ludjaci koji su poubijali indijance su sada gazde natoa. Cestitam svima sta se bore za njih

Darko
1 mjesec prije

Tko još normalan podržava ovo fašističko američko smeće Bidena? Zar nema nikog više normalnog u Americi tko će to govno pospremiti dva metra duboko? Kako Amerikanci mogu biti toliko glupi, zadojeni i slijepi, isto ludilo kao što su Nijemci bili za vrijeme Hitlera?

Smak
30 dana prije

Totalno neadekvatan da ne kažem glup naslov kao da ne znate ko je gazda u Americi.

Tito
29 dana prije

Ametički teroristi sprovode demokratiju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI