Bijela kuća negira zadržavanje bezbjednosne pomoći Ukrajini

Ukrajinska vojska
5 komentara

Pojavili su se izvještaji koji sugerišu da je Vašington privremeno zamrznuo svoj paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan do 100 miliona dolara koji je uključivao smrtonosno oružje.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki objavila je u petak izjavu, negirajući sugestije da su SAD zadržavale svoju vojnu pomoć Ukrajini, nazivajući takvu ideju “besmislicom”.

„Samo prošle nedelje – uoči samita SAD i Rusije – obezbijedili smo paket bezbjednosne pomoći od 150 miliona dolara, uključujući i oružanu pomoć“, navodi se u izjavi Psaki. „Sada smo obezbijedili cjelokupan iznos koji je odobrio Kongres putem ukrajinske inicijative za pomoć u bezbjednosti“.

Psaki je takođe ukazala na to kako je Biden „stajao na pozornici pred cijelim NATO svijetom“, obećavajući da će i dalje postavljati Ukrajinu „u položaj da može da nastavi da se odupire ruskoj fizičkoj agresiji“.

Osim toga, glasnogovornica Bijele kuće istakla je da je Bijela kuća pripremila „rezervne fondove“ u slučaju „daljeg upada Rusije u Ukrajinu“.

Njene primjedbe uslijedile su ubrzo nakon što je u izvještaju Politico u petak rečeno da je Bijela kuća odlučila da zamrzne svoj paket vojne pomoći Kijevu koji je sadržavao smrtonosno oružje. Izvještavana odluka je navodno donijeta usred ruske najave o povlačenju trupa stacioniranih u blizini Ukrajine i visokog samita Putina i Bidena u Ženevi.

Tokom ove godine Vašington je Kijevu obezbijedio dva paketa vojne pomoći koji ukupno vrijede 275 miliona dolara. Sjedinjene Države su Ukrajini pružile oko 2,5 milijarde dolara takve vojne pomoći od 2014. – godine kada se Krim pridružio Ruskoj federaciji.

Američka vojna pomoćBijela kućaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Bajden je prepustio ukre Putinu u zamjenu da olabavi veze sa Kinom.
Takva je sudbina iskoristenog kondoma.

Ringo10a
2 godine prije

Vidio sam svakakvih idiota ali Ukrajinci su izvan svih konkurencija

nessy
2 godine prije

“da je Bijela kuća pripremila „rezervne fondove“ u slučaju „daljeg upada Rusije u Ukrajinu“”
Ako ruska vojska krene na Ukrajinu, ‘rezervni fondovi’ mogu posluziti za evakuaciju prezivjelih i pokop onih koji nisu prezivjeli.

Max
2 godine prije

Nikakva pomoć im ne loristi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI