Bill Gates kaže: „Ne!“ otvorenim patentima za vakcine – dodaje da vjerovatno siromašnim zemljama neće trebati decenija da bi dobili vakcinu

Gates
25 komentara

Prijedlog za ukidanje patentnih ograničenja za vakcine protiv Covida-19 odbio je Bill Gates, koji je rekao da ne vjeruje da intelektualna svojina ima ikakve veze sa dugotrajnim globalnim naporima da se obuzda pandemija.

Vakcine koje su razvili farmaceutski giganti poput Pfizera i Moderne uživaju globalnu zaštitu u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO). S obzirom na oskudijevanje u lijekovima, sve su češći pozivi iz zemalja poput Indije i Južne Afrike, međunarodnih organizacija za pomoć i javnih ličnosti da se odreknu te zaštite kako bi siromašnije zemlje mogle da dobiju bolji pristup lijekovima.

Međutim, jedan od najpoznatijih ličnosti u globalnoj kampanji vakcinacije, Bill Gates, očigledno vjeruje da je to loša ideja. Na pitanje Sophy Ridge iz Sky News da li bi skidanje zaštite sa intelektualnog vlasništva od recepata za vakcine bilo korisno, osnivač Microsofta odgovorio je odlučnim„ Ne “.

„Ono što koči stvari u ovom slučaju nije intelektualna svojina. Nije da postoji neka neaktivna fabrika vakcina, koja ima regulatorno odobrenje, a koja pravi magično bezbjedne vakcine. Znate, morate da napravite istraživanje za te stvari. Na svaki proizvodni proces mora se gledati vrlo pažljivo“, objasnio je.

“Postoje svakakve vrste problema oko intelektualnog vlasništva u vezi sa lijekovima. Ali ne u smislu koliko smo brzo uspjeli da pojačamo volumen ovdje.”

Gates je naveo iskustvo svoje fondacije u pomaganju u organizovanju proizvodnje vakcina u zemljama u razvoju poput Indije i rekao da je uspjeh činjenica da će siromašne nacije vjerovatno imati priliku da dođu do zaliha bogatih zemalja čim one imunizuju sopstvenu populaciju. „Tipično je da u globalnom zdravstvu prođe decenija od kada vakcina dođe u bogati svijet do kada dođe u siromašne zemlje“, primijetio je.

I Gates i njegova fondacija dugogodišnji su branitelji zaštite intelektualne svojine, a sada kritičari optužuju Gatesa da namjerno propušta priliku da pomogne u preoblikovanju načina na koji intelektualna svojina radi na pitanjima od opšteg javnog dobra. Mehanizam Covid-19 ACT-Accelerator, podržan od Fondacije Bill & Melinda Gates, ima navedeni cilj da obezbijedi „ravnopravan pristup“ anti-Covid alatima – ali takođe poštuje ekskluzivna prava intelektualne svojine. U isto vrijeme, Gates je očigledno prikrivao alternativno rješenje, poznato kao Covid-19 Technology Access Pool, ili C-TAP, koje bi objedinjavalo tehnologije otvorenog koda o tome kako se nositi sa pandemijom.

Big Pharma je prilično zadovoljna statusom quo i navodno je angažovna u sopstvenom naporu da potopi prijedlog za odricanje prava. Prema nedjeljnom izvještaju Financial Timesa(FT), američke farmaceutske kompanije uznemiriene su nedavnim govorom visokog zvaničnika trgovine Joe Bidena Katherine Tai, u kojem je rekla da bi Washington mogao „razmotriti koje se modifikacije i reforme“ mogu primjeniti na pravila o intelektualnoj svojini.

Izvori FT kažu da, kao odgovor, kompanije pokušavaju da ubijede Bijelu kuću da će Kina i Rusija imati koristi od pristupa patentima, koristeći zaštićene američke tehnologije „za druge vakcine ili čak terapiju za stanja kao što su rak i srčani problemi u budućnosti.“

Bill Gatescjepivovakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Ovo je članak koji jako mnogo razotkriva:

Jutarnji list – Procijepili sve korisnike Doma za starije u Istri, a sada ih je 19 pozitivno: ‘To nas je malo iznenadilo‘

Dakle, Covid-19 cjepivo (u ovom slučaju svi sada pozitivni cijepljeni su prvom dozom Pfizera prije četiri mjeseca, a drugom prije tri mjeseca) uopće ne sprječava zarazu, a svih 19 pozitivnih nemaju nikakve simptome niti temperaturu.

To znači da Covid-19 cjepiva upravo potiču masovno širenje zaraze!

I takvi će još dobiti Covid-19 putovnice da bezbrižno putuju gdje hoće.
Zaključak je da treba izbjegavati druženje sa cijepljenima.

A ovčice još traže da dobe cjepivo.

Žvuž
2 godine prije

Kakva ljudina, kakva filantropčina. Kad čujem njegov umilni piskutavi glasić i osjetim njegovo znanje svega o svemu kao i nesebičnu ljubav prema bližnjima – odmah mi je dan ispunjen Nadam se da će se uskoro oglasiti o problemu zadržavanja kamenca na tuš kabinama i trajnoj eliminaciji istih, vjerujem da zna sve o tome. A pomoglo bi mi i kada bi javno objavio je li bolje da prednje gume na autu pumpam na 2,2 ili na 2,4 bara, dostupne informacije su kontradiktorne.

Bosanac
2 godine prije

Eto Vam ovaj Fuellmich, dobar intervju za ove koji bi trebali ‘progledat’ :

https://dokumentarac.hr/wp-content/uploads/2021/04/reiner-fuellmich-intervju.mp4

…a Billy je već naor’o dovoljno za ‘electric chair’ samo ga još nema ko procesuirat.

2 godine prije zadnji put uredio Bosanac
nekoime
2 godine prije

Kaže čovjek čiji se svoi produkti temelje na kršenju i krađi autorskih prava.

Lucija, prva
2 godine prije

Evo filantropa…🙂🙃

Za sve one koji misle da zarada na cjepivima nije bitna. Zaboravila sam, i @nonwo je taj iznos spominjala; mislim da se radi o tome da 1$ uloženi daje 20$.

I ne zaboravimo, ovim isporučivanjem cjepiva na ‘kapaljku’, daju argumente za nove lockdowne. Dalji gubici i dalja zaduživanja.

Također, dovoljno je da u jednoj zemlji ili nekoliko bude ovog virusa…di ćeš boljeg opravdanja za ‘covid putovnice’.

Postoji način da am.vlada ovo spriječi, a i druge, EU.
Naime, te kompanije su dobile desetke milijardi za razvoj cjepiva.
Zavisi kako su ugovori napisani…to bi vlade činilo suvlasnicima u patentima za cjepiva.
A i da to netko pokrene…tko zna koliko bi sudovi trajali.

SULE
2 godine prije

Bile uplati 1000000 dolara zaslužili su dečki sa Logicnog koliko te reklamiraju u ovih godinu dana

2 godine prije

O intelektualnoj svojini priča ova budala dok barem 80 % ljudi na planeti koristi piratske verzije njegovog windowsa 🙂 još uvjek mi nije jasno zašto se ovom moronu uopšte i daje medijski prostor po pitanju medicine i vakcina !!!

2 godine prije zadnji put uredio Felix
Max
2 godine prije

Radije bi on to kontrolirao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI