Bin Salman dovodi Izraelce u Saudijsku Arabiju

25 komentara

Saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman (MBS) u tajnosti provodi planove da legalizuje pravo da Izraelci posjeduju imovinu u svetim gradovima Mekki i Medini, otkriva izvještaj koji se poziva na saudijske izvore.

Prema Saudi Leaksu, neimenovani izvori su rekli da je MBS potpuno otvorio vrata normalizaciji odnosa s izraelskim režimom odobravanjem posjedovanja imovine u ova dva grada.

Oni koji nisu Saudijski državljani, osim putem nasljeđivanja, nemaju pravo vlasništva ili prava na neke beneficije nad nekretninama koje se nalaze unutar granica Mekke i Medine, dva sveta grada za muslimane širom svijeta.

Saudi Leaks navodi da plan da se saudijska zemlja da Izraelcima podsjeća na tragediju izraelske okupacije Palestine.

U izvještaju se navodi:„Među najopasnijim ulogama koje MBS igra je njegova otvorenost prema cionistima i njegovo davanje mnogih privilegija kao što je dopuštanje rabinu Herzogu da trajno boravi na teritoriji kraljevine zatim dozvola cionističkim biznismenima za ulaganja, Tiranski sporazum i dozvola avionima okupacionog režima da skrnave vazdušni prostor kraljevine”.

Tiranski sporazum se odnosi na saudijski zahtjev Izraelu o finaliziranju prijenosa Tirana i Sanafira, dva strateška ostrva na južnom dijelu zaljeva Akaba u Crvenom moru, sa egipatskog na saudijski suverenitet.

Izraelski dnevnik Haaretz objavio je prošlog mjeseca da Izrael razmatra saudijski zahtjev za promjenu međunarodnog statusa ova dva sporna ostrva.

Prema saudijskim i egipatskim zvaničnicima, Rijad je 1950. godine dao Egiptu kontrolu nad Tiranom i Sanafirom.

Međutim, prema izraelsko-egipatskom takozvanom mirovnom sporazumu iz 1979. godine, dva ostrva moraju biti demilitarizovana zona i tu moraju biti prisutne snage multinacionalnih posmatrača predvođenih Sjedinjenim Državama.

U međuvremenu, nedavni izvještaji sugeriraju da se Saudijska Arabija kreće u istom smjeru kao Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Sudan i Maroko, četiri arapske zemlje koje su normalizirale svoje odnose s Izraelom prema sporazumima uz posredovanje SAD-a.

Međutim, kraljevina do sada nije službeno normalizirala odnose s Izraelom zbog straha od reakcije saudijskog stanovništva.

Sporazumi o normalizaciji su Palestincima bili “zabadanje noža u leđa”, razotkrivajući sve veći nivo apatije tih zemalja s muslimanskom većinom prema patnjama palestinskog naroda.

Krajem prošlog mjeseca, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je da režim u Tel Avivu koordinira sa Sjedinjenim Državama i državama Perzijskog zaljeva na procesu normalizacije i uspostavljanja potpunih diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom.

“Vjerujemo da je moguć proces normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom. To je u našem interesu”, rekao je Lapid 30. maja za Armijski radio.

“Već smo rekli da je ovo sljedeći korak nakon tzv. Abrahamskog sporazuma da se razgovara o dugom i pažljivom procesu.”

On je takođe rekao da će proces normalizacije sa Rijadom biti dugotrajan i da će napredak dolaziti malim koracima, ustvrdivši da obje strane imaju poboljšanje sigurnosti u svom interesu.

IZRAELMohammad bin Salmansaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
1 godina prije

Ništa čudno s obzirom da je i sam izraelac.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Molim redakciju ako ima mogućnost intervujisati šejh Imran Husein,puno ,puno će biti situacija jasnija a posebno trenutna ukupna dešavanja,hvala

łedeno doba
1 godina prije

he, he, he…
polako se burazeri otkrivaju

kraljevska familija Saud, imaju zhidovsko porijeklo, odavno se o tome zna..pa nije krv voda

Saudijska arabija je jedna od umjetnih rotšildovih arapskih država- satelita Izraela, kao i Katar, Ujedinjeni arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein, Jordan.., Oman

na demonstracijama u Berlinu 2018. protiv izraelskog terora nad palestincima, sudjelovalu su mahom Iranci i Libanonci, koji žive u Njemačkoj.. Na jednom od transparenata, koji su nosili demonstranti pisalo je:
“saudische koenigsdynastie sind zionisten mit juedischen wuerzeln” (saudijska kraljevska dinastija su cionisti sa židovskim korjenima”)

Max
1 godina prije

Tajni semit.

1 godina prije

Šta se dešava s portalom ?! Nije moguće se logirati , u stvari kad se logiram na neke tekstove (većina ) ne radi login , dok na par (kao recimo ovaj ) prikazuje da sam logiran ?
A ako nisam logiran ne prikazuje friške tekstove , niti je moguće komentirati..

Jel još neko ima(o) slične probleme ?

1 godina prije

pogledajte lice,evo ga na slici,osobe koja kontrolira 2 od 3 najvaznija islamska svetista..vec gotovo 100 godina,sve vezano za saud obitelj,je cista blasfemija. hvala.

gigi pinna
1 godina prije

Pa zar nije Saudi Barabija otpilila Ameriku u svezi i glede izvoza nafte, a navodno se Rijad približio Moskvi, pa sad SAD koordinira sve ovo sa Hazarilandom i Saudima…

broj jedan
1 godina prije

Nije samo on izraelac nego cijela kraljevska obitelj.

tihobl
1 godina prije

Ukri veceras peglaju gradovima Lisicansk iz reona rafinerije. Prije toga iz Lisicanska su peglali Sjeverodonjeck. To im je obicaj – svaki grad koji izguBe temeljito poravnaju.

Rusi nastupaju oprezno, izbjegavaju gadjanje civilnih ciljeva po mjestima gdje vecinom zive rusi, ali kad na red dodje zapad bivse Ukrajine sve ce im vratiti – ravnanje ce biti temeljito.

Neki na zapadu se nadaju da ce rusi stati kad do kraja oslobode LNR i DNR, pa predlazu pregovore. Oni oprezniji nude cijelu Novorusiju odmah, uz uslov da rusi stanu i odustanu od oslobadjanja Malorusije i Galicije. Od toga nema nista, rusi nece stati na pola puta i ostaviti problem sledecoj generaciji. Ide Demilitarizacija cijele bivse ukrajine, denacifikacija i deukrajinizacija.

Herc
1 godina prije

Ma pljunuti židov dug nos,klempave uši i ćebe na glavi.

Auslander
1 godina prije

Odvodi on BG drolje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI