BIRN: Hrvatska 2016. oborila rekord u opskrbi oružjem sirijskih terorista

Municija
37 komentara

Prva afera o opskrbi terorista u Siriji hrvatskim oružjem je izbila 2013. godine, kada je The New York Times otkrio da su hrvatski državni vrh i CIA preko Jordana u Siriju poslali čak 3000 tona različitog oružja i streljiva. Sve je platila Saudijska Arabija, a tadašnja ministrica Vesna Pusić i predsjednik Josipović su se pravdali kako je oružje legalno prodano Jordanu, zemlji koja nije pod embargom Vijeća sigurnosti.

Vojni stručnjaci su rekli da su to gluposti, jer Jordanu nikada nije trebalo staro istočnoeuropsko oružje, jer je u to vrijeme jordanska vojska već bila opremljena modernim američkim jurišnim oružjem M16/AR-15 kalibra 5,56 mm i tajvanskim T91 i T86 istoga kalibra.

Bez obzira što je Washington negirao svoju ulogu u vezi između Zagreba i Jordana, koji je to oružje dalje isporučivao u Siriju, nitko razuman u svijetu ne vjeruje da se tako delikatne stvari mogu odraditi bez naputka NATO saveza i odobrenja hrvatskog predsjednika i Vlade. Osim toga, operacija kronološki počinje oko 2. studenog 2012. godine, kada je američka državna tajnica Hillary Clinton boravila u službenom posjetu Zagrebu i zahvalila Hrvatskoj zbog sudjelovanja u “demokratizaciji” Sirije.

Nakon toga, prošle godine u ljeto, takozvane “međunarodne istraživačke mreže novinara” otkrivaju aferu slanja oružja sirijskim terorističkim skupinama iz zemalja središnje i istočne Europe. Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Češka, Rumunjska i Slovačka su preko Saudijske Arabije, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske teroristima isporučili oružja u vrijednosti od najmanje 1,2 milijardi eura.

Zanimljivo je da aferu “razotkrivaju” novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP), dva međunarodna konzorcija istraživačkih novinara kojima su donatori zapadne vlade, dok BIRN, među ostalima, financiraju NED, USAID i Otvoreno društvo Georga Sorosa, Freedom House i druge zaklade. OCCRP ima veze i s Radijom Slobodna Europa, glasilom kojeg je CIA utemeljila u vrijeme borbe protiv Sovjetskog Saveza.

Kako navodi tadašnje izvješće, podaci su nepotpuni, jer ne obuhvaćaju on iz 2015. i 2016. godine.

BIRN danas piše najnovije izvješće u kojem navodi kako je Hrvatska ostvarila zastrašujuću zaradu u sirijskom ratu.

“Hrvatska dobit iz sirijskog rata je zastrašujuća”

Zagreb je oborio sve rekorde od prodaje starog streljiva i oružja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, ignorirajući poznatu zabrinutost daće to oružje biti preusmjereno u Siriju”, za BIRN pišu Lawrence Marzouk, Ivan Angelovski i Jelena Svirčić.

“Hrvatska je 2016. drastično povećala prodaju jugoslavenskih i ratnih streljiva Saudijskoj Arabiji, unatoč upozorenjima skupina za ljudska prava da se isporuke ilegalno prebacuju u ratne zone, te da je posao u suprotnosti s pravilima EU i međunarodnim pravom”, piše BIRN.

Snimke i fotografije iz Sirije pružaju uvjerljive dokaze o prisutnosti hrvatskog streljiva i oružja u toj zemlji. Hrvatska je bila među prvim zemljama u opskrbi oružja sirijskim pobunjenicima, kojima je svoje zalihe poslala u zimu 2012. godine.

BIRN podsjeća da je taj kontingent preusmjeren preko Jordana, da ga je platila Saudijska Arabija, a cijeli posao je koordinirala CIA, koja je u Siriju prebacila oružja iz srednje i istočne Europe vrijednog više od milijardu eura.

Hrvatska je učinila sve da iz službenih izvješća prikrije podatke o ovoj trgovini, kao, na primjer, konačno odredište izvoza.

Novinari su uspjeli “probiti tajnost”, koristeći se malo poznatim trgovinskim podacima Ujedinjenih naroda, koji govore da je Hrvatska izvezla više od 2 600 tona starog streljiva, koje je Hrvatska vojska smatrala viškom, a isporuke za Saudijsku Arabiju su provedene između veljače i rujna 2016.

Dakle, to bi streljivo moglo biti ono koje je iz Bugarske danskim brodom “Karina Danica” plovilo put saudijske luke Džeda.

Uključujući isporuke od 2012. godine, Hrvatska je isporučila više od 6 000 tona streljiva, malog i lakog oružja, vjerojatno metke, projektile, rakete i bombe, saudijskom režimu. Usporedbe radi, 6 000 tona teži 750 milijuna metaka za strojnice AK-47.

Podaci Ujedinjenih naroda govore da je Hrvatska prije 2012. godine izvezla manje od milijun eura streljiva godišnje, ali od početka sirijskog sukoba je zarada skočila na oko 5 milijuna eura u 2012. godini, 32 milijuna dolara u 2013. godini, 37 milijuna dolara u 2014. godini, 7 milijuna dolara u 2015. godini i čak 82 milijuna dolara u 2016.

Hrvatska nema aktivnu proizvodnju municije na širokoj skali, a uvezla je relativno male količine prethodnih godina, što ukazuje sa taj izvoz potječe iz velikih zaliha Ministarstva obrane koje datiraju iz doba Jugoslavije i rata ranih ’90-ih.

Hrvatski stručnjak Igor Tabak za obranu i sigurnost, te urednik portala OBRIS, istaknuo je kako Hrvatska nije imala tvornice streljiva, pa je u prodaji morala posegnuti za svojim zalihama.

“Vrlo je vjerojatno da izvoz dolazi od starog streljiva, vjerojatno iz zaliha bivše Jugoslavije i istočne proizvodnje”, rekao je Tabak.

Novinari proameričkih konzorcija pišu kako Hrvatska dosljedno odbija priznati kako ostvaruje ogroman profit rješavajući se starog oružja prodajući ga bojištima na Bliskom istoku, ali dokumenti koje je objavila skupina “Regional Approach to Stockpile Reduction” pokazuju veliki val prodaje zaliha od strane Zagreba, koja se podudara s početkom sirijskog rata.

Niz dokumenata podnesenih od strane Ministarstva obrane Hrvatske detaljno opisuju kako su od zalihe od oko 18 000 tona Oružane snage prodale najmanje 5 000 tona viška streljiva u 2013. i 2014. godine, što je ista količina kao u cijelom prethodnom desetljeću.

Val prodaje je došao odmah nakon što je Hrvatska svoje zalihe oružja ponudila Washingtonu za uporabu u Siriji i kada je početo veliki zračni transport oružja i streljiva u Jordanu.

Međutim, isporuke u veljači, lipnju i rujnu 2016. su do sada bile najvažnije i iznosile su 2 600 tona metaka, minobacačkih granata ili projektila u vrijednosti od 82 milijuna dolara.

Dodatnih 122 tona projektila ili bacača granata su prevezeni u ožujku i kolovozu 2016. u Saudijsku Arabiju, navode podaci Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini. Hrvatska proizvodi određene količine bacača granata, ali se u Siriji uglavnom vidi oružje iz vremena bivše Jugoslavije.

Glasnogovornik Ministarstva trgovine je za BIRN i OCCRP rekao da 2016. nije bilo izvoza bacača granata ili projektila u Saudijsku Arabiju, ali nisu odgovorili na ostala pitanja kada je BIRN i OCCRP pokazao službene dokumente UN-a i Hrvatskog zavoda za statistiku, koji dokazuju suprotno.

“Palo je u pogrešne ruke”

Saudijska Arabija vojska je jedna od najbolje opremljenih u svijetu i nije mogla biti kupac starog hrvatskog oružja, kao ni Jordan 2013.

Stručnjaci su rekli da su krajnji korisnici vjerojatno skupine koje surađuju sa zaljevskim monarhijama u Siriji ili Jemenu.

Kada su ranije objavljene snimke o hrvatskim bacačima granata RBG-6S i višecijevnim sustavima RAK-12s u Siriji, hrvatski dužnosnici su osporili njihovo porijeklo, ističući da su slična oružje proizvedena drugdje u svijetu.

Međutim, nova analiza konzorcija BIRN i OCCRP navodi kako postoje jasni dokazi da su ta oružja hrvatske proizvodnje, jer su neki modeli RBG-6 snimljeni u Siriji specifičan model napravljen samo u Hrvatskoj.

“Dva videa također pokazuju skupine takozvane Slobodne sirijske vojske i skupine Noureddin Al-Zenki kako rukuju sustavima RAK-12s, a Hrvatska je bila njihov jedini proizvođač. Svježe zalihe streljiva očito i dalje odlaze za Siriju. Dva videa snimljena u prosincu 2016. otkrivaju skladište neiskorištenih minobacačkih granata i projektila hrvatske proizvodnje. Vjerojatno je to oružje isporučeno nekoliko mjeseci ranije, obzirom na stalno potrebu obnove zaliha u ratnim područjima”, piše BIRN.

Takozvane “umjerene oporbene skupine” u Siriji nisu jedine vojne formacije koje imaju hrvatsko oružje, navodi s u izvješću. ISIL i Al-Nusra Front su hrvatske i jugoslavenske bacače imali već u 2013. godini.

Ivica Nekić, predsjednik hrvatske državne Agencije Alan, koja prodaje oružja kao što su RAK-12, RBG-6s i minobacačke granate, rekao je za BIRN i OCCRP da agencija “nema nikakve veze s oružjem pronađenim u Siriji”.

Dodao da je oružje možda zarobljeno na bojištu, ili je stiglo iz Iraka koji desetljećima kupuje oružje iz srednje i istočne Europe.

Na pitanje o širenju oružja hrvatske proizvodnje u Siriji, Eliot Higgins, istraživački novinar u Londonu, rekao je: “Sada smo vidjeli skupine poput ISIL-a i Al-Nusra Fronta da imaju ta oružja, mada je nejasno kako su ga stekli. Mogli su ga opljačkati od drugih grupa ili kupiti i prodati.”

Higgins je bio jedan od prvih koji je prepoznao bivše jugoslavensko oružje u sirijskom ratu.

Darko Kihalić, voditelj odjela za licenciranje u Ministarstvu gospodarstva Hrvatske, rekao je za BIRN i OCCRP u da Zagreb nema nikakve grižnje savjesti zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, sve dok Rijad posjeduje ispravne dokumente.

“Kako ćete zaustaviti nekoga da izvozi tamo gdje ne postoje ograničenja i kako će to utjecati na dohodak i dobit?”, upitao je Kihalić.

Kao odgovor na ostala pitanja BIRN-a o najnovijim prodajama, glasnogovornik ministarstva je prošlog tjedna rekao da je izvoz u 2016. godini bio rezultat izvoznih dozvola odobrenih u 2015. godini.

On je dodao da su neke izvozne dozvole Saudijskoj Arabiji 2015. godine odbijene i nisu odobrene ni 2016.

Glasnogovornik nije odgovorio na zahtjev za pojašnjenje zašto je izvozu bilo dopušteno da se nastavi i 2016. godine, nakon što je ministarstvo ranije odbilo dozvole za Saudijsku Arabiju.

Nema dozvola koje su izdane za 2016. godinu, rekao je glasnogovornik, a nije rekao podatke za 2017.

Na pitanje je li bio svjestan da će hrvatsko oružje kupljeno od strane Saudijske Arabije završiti u Siriji, Kihalić je rekao: “U dokumentu se navodi da saudijsko ministarstvo obrane ili policija oružje neće prodavati ili ga izvesti.”

Dodao je kako to znači da je Hrvatska ispunila svoje međunarodne obveze, uključujući Zajedničko stajalište EU o izvozu oružja kojem smo pristupili ulaskom u Europsku uniju 2013. godine i Ugovor o prodaji oružja Ujedinjenih naroda iz 2014. godine.

Patrick Wilcken, istraživač koji radi za Amnesty International, rekao je da je Hrvatska bila dužna spriječiti da oružje bude preusmjereno u drugu zemlju, jer se koristilo za teška kršenja ljudskih prava, te da se nije trebala ograničiti samo na provjeru dokumenata.

Ako to ne učinite, pomažete kršenje međunarodnog prava, rekao je Patrick Wilcken.

“S obzirom na sve više dokaza o sustavnom preusmjeravanju zaliha oružja iz Saudijske Arabije prema oružanim skupinama u Siriji, očito se radi o neuspjehu dubinskog skeniranja, kako bi se spriječilo da dođe do povrede Zajedničkog stajališta Europske unije i Ugovora o trgovini oružjem”, dodao je Patrick Wilcken.

Upozorio je “kako oružje koje se prodaje Saudijskoj Arabiji završava u rukama naoružanih skupina koje čine ratne zločine, uključujući i ISIL”.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije nije odgovorio na ponovljeni zahtjev za komentar.

Nakon izvješća da se oružje koristi za počinjenje ratnih zločina u Jemenu, Nizozemska je već obustavila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju. Slični zahtjevi rastu i u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Bodil Valero, zastupnik Zelenih iz Švedske i izvjestitelj Europskog parlamenta, kritizirao je Hrvatsku i pozvao EU da učvrsti kontrolu izvoza oružja među svojim članovima.

“Hrvatska je koristila Saudijsku Arabiju jer ne smije izvoziti u Siriju, a to oružje je završilo rukama ISIL-a i Kurda. Moramo učiniti mnogo više”, rekao je Bodil Valero, stavljajući YPG snage u isti rang s “Islamskog državom”.

Zašto SAD optužuje Hrvatsku?

Nakon najnovijeg izvješća proameričkog konzorcija novinara, Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP), kojima su donatori zapadne vlade, dok BIRN, među ostalima, financiraju NED, USAID i Otvoreno društvo Georga Sorosa, Freedom House i druge zaklade, postavlja se pitanje zašto je Hrvatska odabrana kao “žrtveno janje” u prljavom poslu kojeg je zapravo organizirala CIA. Nemoguće je da su bivše i aktualne hrvatske vlasti sve “činile na svoju ruku”, vidjevši priliku za laku zaradu. U sukobu u kojem se službeni Zagreb otvoreno svrstao na stranu takozvanih “pobunjenika”, takvo što je nezamislivo. Moguće je da Washington traži izlaznu strategiju i da se iz sirijskog živog pijeska izvuče “čistih ruku”, a saveznik kojeg u tu svrhu treba žrtvovati je, kako se čini, Hrvatska. Naravno, nikakva šteta ne bi bila da se na kaznenu odgovornost pozovu oni koji su u tome sudjelovali, ali cijela priča ostavlja gorak okus u ustima.

Nije nemoguće da DORH, koji je trebao reagirati još 2013. godine, postupi kao argentinsko pravosuđe, koje je bivšeg predsjednika Carlosa Menema i njegove suradnike 2013. osudilo na dugogodišnje kazne zatvora za isti slučaj. Menem i njegovi ministri i generali su, jednako kao hrvatski dužnosnici, ’90-ih preko Paname i Venezuele prodali 6 500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru, zemlje koje su bile pod embargom na uvoz oružja.

Presudom suda u Buenos Airesu je poništena oslobađajuća presuda iz 2011. i bivši argentinski predsjednik Carlos Menem i njegovi suradnici Luis Sarlenga, Diego Palleros, Manuel Cornejo Torino, Jorge Cornejo Torino, Haroldo Fusari, Carlos Nuñez, Julio Sabra, Teresa Irañeta, Edberto González De la Vega i Carlos Franke su osuđeni na zatvorske kazne. Menem na sedam godina zatvora, dok se ostalima kazne kreću u rasponu od 4 do 7 godina. U obrazloženju presude dostupne na internetu stoji kako se osuđuju Carlos Saúl Menem na sedam godina, koji je kao prvookrivljeni materijalno odgovoran za osnivanje zločinačke organizacije koja je brojala više od troje ljudi, što je inače zakonska kvalifikacija za kriminalno udruživanje u gotovo cijelom svijetu, te da su kazneno djelo ponovili u više navrata, odnosno 10 puta. Bivši argentinski predsjednik Menem i njegovi suradnici su “prekršili nacionalno i međunarodno pravo sofisticiranim načinom rada, odnosno predsjedničkim ukazima na fiktivne destinacije deset puta poslali oružje i visokokvalitetni vojni materijal u zemlje Balkana i prekršili embargo na izvoz oružja u područje sukoba Ekvador-Peru.

Što su Sjedinjene Države učinile da spase Carlosa Menema i suradnike? Ništa. Vjerojatno neće učiniti ništa ni u slučaju sudskog epiloga sramotne priče o hrvatsko oružju koje je na savjet bivše američke administracije i CIA-e preko saudijskih i jordanskih posrednika prodavano islamističkim terorističkim skupinama u Siriji.

Karina DanicaOružjeRAK-12sRBG-6
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
7 godine prije

Što bi reko Zoran Radmilović u Radovanu III : “Ma ajde???!!!”

apolo
7 godine prije

Nije samo Hrvatska, ima tu i Italija, bilo na tv-u. Na stranu gdje je oruzje zavrsilo, biznis je biznis. Normalno bi bilo kad su otkriveni da i odgovaraju.

mars
7 godine prije

Kada tata pere ruke, s njih spadaju mikrobi i paraziti koji su bili ubjeđeni da za tatu oni to nisu, odnosno da su u najmanju ruku mlađi tatini “partneri”, koje će moćni tata uvijek držati pod svojom zaštitom i koji će zbog svojih zasluga i vrijednoće vremenom biti promovisani u ravnopravne “partnere”. Bit će mnogo bolno kada shvate da im tata nije pravi tata, pa čak ni očuh, već obični nepoznati stranac, kafanska baraba sa naoko prefinjenim manirima, sjajnim izgledom i velikim bombastičnim riječima, koja je na isti ili sličan način već mnogo puta do sada preveslala mnoge naivčine. Zato će i biti saprani, samo je pitanje koje će se dezinfekciono sredstvo upotrijebiti.

Simbad
7 godine prije

Nije tema
Pogledajte sto pise The New York Times

Te novine su proglasile Trumpa Rusofilom…
Otislo se u otvoreni lov na Trumpa, hoce li Trump opstati..
Trump je bacen vukovima a bacili su ga Obama i McCail i Clintonovi.

Oni se jos zov Stranka Rata…

The mystery at the core of the Trump-Russia story is motive.

President Trump certainly seems to have a strange case of Russophilia.

Simbad
7 godine prije

Daily Star javlja da je Rusija detonirala nuklearku iznad sjevernog pola…

Russia feared to have ‘detonated NUKE in Arctic’ as US hunter plane sweeps over Britain
RUSSIA may have detonated a nuclear weapon in a secret Arctic test as the US Air Force send a “nuclear explosion sniffer” plane to Britain.

Simbad
7 godine prije

Bivsi direktor Mossada – tvrdi da ce Trump biti impeached…da su mu odbrojeni dana, mozda najvise tri mjeseca.

Thanks to “MS” who drew my attention to this amazing video. This is an except from an RT program entitled “Watching the Hawks” (see full video here). In this excerpt, a (supposedly) “former” Mossad officer, Juval Aviv, predicts that Donald Trump will be impeached for treason in the next few months. See for yourself:

Majkl Đordan
7 godine prije

Baš me zanima prodaje li to oružje država ili neke privatne firme. Ide li barem lova od tog prljavog posla u državni proračun ili neki majstori trpaju u džepove stotine milijunčića? Mislim da je to ključno pitanje u ovoj svinjariji.

Sarka
7 godine prije

Prva afera o opskrbi terorista u Siriji hrvatskim oružjem je izbila 2013. godine, kada je The New York Times otkrio da su hrvatski državni vrh i CIA preko Jordana u Siriju poslali čak 3000 tona različitog oružja i streljiva. Sve je platila Saudijska Arabija, a tadašnja ministrica Vesna Pusić i predsjednik Josipović su se pravdali kako je oružje legalno prodano Jordanu, zemlji koja nije pod embargom Vijeća sigurnosti.
—————–
Dakle 2013 NYT otkriva sve to…
Danas Trump naziva te iste novine lazovima.
Pa hajde budi pametan.

Tadmur
7 godine prije

Znači oni što su pljuvali po Vesni Pusić 2012 g. 2016-te nastavili pun gas dobro utabanim stazama.Oružje je otišlo * borcima za slobodu i demokraciju* a ne teroristima i separatistima,oni su u Donbasu i Jemenu.

Hezbollah
7 godine prije

Samo od streljiva se zaradilo 163 milijuna dolara, a di su puške, minobacači, ručni bacači itd. Po nekim informacijama 100000 komada pušaka, neka je svaka 1000 dolara to je 100 milijuna, plus ostalo, RH je inkasirala oko 400-500 milijuna, znači 3,5 milijarde kuna, a nismo vidili nijednu novu bolnicu, školu, vrtić. U biti i ne triba nam, kada je sve navedeno izgrađeno u omraženoj SFRJ, odnosno Titovoj Jugoslaviji za 100 godina unaprid. Živila “demokracija”, jebala nas “demokracija”…

žrec
7 godine prije

Hillary Clinton stigla u Zagreb krajem 2012. Već početkom sljedeće godine, počelo se pričati o hrvatskom oružju koje teroristi koriste. Uglavnom, čim vam ti ciosi dođu u državu, znate da neće biti dobro.

Busola
7 godine prije

dokaz samo koja smo mi sramota , a posebno kada svi znamo kome je išlo oružje od 2012 godine i Tomato kartica do 2015, 2016, 2017 i naoružavanja ISIL-a i Al Nusre …

Amerikanci obično tako rade kada ne žele prljave ruke nalože slugama da prodaja oružja ide preko njih , pa kasnije te sluge ispaštaju , a Ameri sami upiru prstom u njih!

Zvrk
7 godine prije

“srećom” pa je hrvatsko “krivosuđe” brže od argentinskog.

Baba Vanga
7 godine prije

Ja neznam sta je ovdje cudno,pa Hrvatska je dobila drzavu od svjetskih sila i Vatikana i mora da vrati dug a to je ovo oruzje i slanje vojske u rat na Rusiju,tako je bilo i 1941 i idemo ponovo pa kako nam bude

Alen
7 godine prije

Blah ,kad udjete u savez s šejtanom nema druge nego cekati sabah s sejtanom..

Arkaj
7 godine prije

Što je tu loše da USA administracija ostavi na cjedilu beskičmenjake i govnare koji će zaglaviti na robiju kao i Menem i njegovi pajdaši? Umjesto da se veseli rijetkom slučaju moguće djelomične pravde za stotine tisuća nepotrebno izgubljenih sirijskih života autor zdvaja nad činjenicom da pravda nije potpuna jer će umjesto nalogodavca i organizatora stradati tek beskarakterni izvršioci nižeg ranga. Kao prvo i nepotpuna pravda je puno bolja od nikakve a kao drugo to neće bit sramota države i naroda nego pojedinaca koji su znali da krše odredbe rezolucija UN iako se Hrvatska kao država obvezala da će ih poštovat. Neka gnjijaju na robiji gdje im je i mjesto…

čitalac
7 godine prije

Velika dobit, 85 mil.$ zadnje godine?
Šale se, vjerojatno.
Naftna polja i postrojenja koja je izgubila INA jer je HR činila ovo su vrijednija barem 20x!

Perun
7 godine prije

Sve je počelo prije par godina tako da je ovo prožvakana tema. Osim naloga od “saveznika” jak motiv je i pohlepa, strpalo se dosta tog novca u privatne džepove. Ja bih volio da odgovaraju ali na papiru sve može izgledati čisto a nakon isporuke zemljama koje nisu pod embargom Hrvatska nema nikakve mehanizme kontrole niti utjecaj na daljnju distribuciju. Klauzule iz ugovora su mrtvo slovo na papiru i nema nikakvog načina da HR određuje npr. Saudijskoj Arabiji što će i kud će s tim. S moralne točke gledišta samo teški idiot nije svjestan gdje je zapravo završilo to oružje i nitko tko ima mrvicu ljudskog karaktera ne bi sudjelovao u tome iako ponavljam na papiru može biti sve čisto i legalno. Objektivna istraga koju ne vjerujem da ćemo dočekati uključila bi i zemlje koje su “na papiru” krajnji kupci iliti ispod stola posrednici. To su one situacije u kojima je… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Ovo je teška sramota za sve hrvatske vlasti koje su odobrile isporuku oružja. Ljigavo je, kako misle da su im građani naivni.

Jupiter
7 godine prije

Otimači kapitala daju naloge za pupanje oružja na ratom pogođena područja. Hrvatska je samo jedna od manjih pumpađija. Svi zadovoljni! Nekada je krvavi novac ostajao u Argentini a danas kod Hrvatskih polotičara.

Tedi
7 godine prije

Eto cemu sluze male drzave u EU,da se sa njima peru usrane motke,jer u tom galijamatisu nema ko da ih stiti,a obecali im svu mogucu zastitu.Kao kad lisici noga upadne u zamku ona odgrize nogu jer ima joos tri,druge.

Kobajaši
7 godine prije

Hrvatska je uvek bila podguzna muva fašističkih režima.
Ovo nije ništa novo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI