SAD šalje iransko oružje Ukrajini

Iransko oruzje poslato Ukrajini
11 komentara

Kijev je dobio puške i bacače granata koji su izvorno bili upućeni u Jemen

Washington je presreo i prebacio u Kijev tisuće jurišnih pušaka i strojnica Kalašnjikov, s više od pola milijuna komada streljiva, kao i bacače granata i snajperske puške, objavilo je u utorak američko Središnje zapovjedništvo.

Transfer se dogodio 4. travnja i uključivao je “dovoljno materijala” za opremanje jedne ukrajinske brigade malim oružjem, rekao je CENTCOM u objavi na X.

“Američka vlada prebacila je ukrajinskim oružanim snagama više od 5000 AK-47, mitraljeza, snajperskih pušaka, RPG-7 i više od 500 000 metaka 7,62 mm streljiva”, piše.

Pentagon tvrdi da su oružje i streljivo bili na putu od Irana do Huti milicije u Jemenu, kršeći UN-ov embargo na oružje, kada su ih zaplijenili američka mornarica i njezini saveznici s nekoliko “tranzitnih brodova bez državljanstva” u blizini obale Jemena između svibnja 2021. i veljače 2023.

U prosincu je američka vlada “stekla vlasništvo nad ovim streljivom” putem građanskih zahtjeva za oduzimanje od strane Ministarstva pravosuđa. Građansko oduzimanje imovine je praksa koja omogućuje američkoj vladi da zaplijeni imovinu za koju se sumnja da se koristi u kriminalnim aktivnostima, a dugo je kritizirana kao de facto krađa.

“Američki CENTCOM predan je suradnji s našim saveznicima i partnerima na suprotstavljanju protoku iranske smrtonosne pomoći u regiji svim zakonitim sredstvima”, tvrdi se, inzistirajući na tome da “potpora Teherana naoružanim skupinama prijeti međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti”.

Objava je došla usred neizvjesnosti oko daljnjeg američkog financiranja ukrajinskih ratnih napora. Predsjednik Joe Biden već mjesecima poziva Kongres da odobri njegov paket pomoći koji bi Ukrajini izdvojio 60 milijardi dolara. Mnogi republikanci usprotivili su se toj mjeri, zahtijevajući više napora za jačanje američke granične sigurnosti, tražeći pritom veću odgovornost za pomoć koja je već dostavljena Kijevu.

SAD je Ukrajini pružio 113 milijardi dolara u različitim oblicima pomoći od početka neprijateljstava. Rusija je opetovano osudila zapadnjačke isporuke oružja Ukrajini, rekavši da će one samo produžiti sukob, dok će Zapad učiniti izravnim sudionikom u neprijateljstvima.

iranOružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
19 dana prije

Rusi će to vratit irancima.

NOB
19 dana prije

Koji sadizam

Zlovenac
19 dana prije

Stičiče i njih Indijanska prokletstva

NOB
19 dana prije

Iransko ukradeno oruzje u Ukrajinu za ubijanje Rusa, ruski novac ukraden od zapada za financiranje ubijanje Rusa.
Sto ce jos izmisliti?

tihobl
19 dana prije

To je za naoruzavanje jedne brigade topovskog mesa.

nessy
19 dana prije

Gusari opljackali, i raspolazu kao da je njihovo. Bagra razbojnicka.

Nesko
18 dana prije

Uh pa to će sad da baš baci Ruse na kolena. Jesu im poslali, misim Rusima bele zastave za predaju ako nemaju. Teško Rusima zaista, neće im pomoći ni FAB5000 bombe. A hoće li im Albanci i crnogorci poslati sve pracke što imaju. I oba montenegro tenka T34.

Josip
17 dana prije

Ameri su bogovi oni rade šta god hoće jadni Huti Ukrajinci Rusi i mi i svi ko nije njihov lizoguz a onaj ko je on jede govna njihova pa i mi lizoguzi njihoviii etoo 🤷‍♂️🙆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI