fbpx

Biti radnik u Sjedinjenim Državama: „Hvala, bolje ne!“

Biti radnik u Sjedinjenim Državama

Kada govorimo o Americi i ekonomskoj situaciji u toj zemlji, olako se uzimaju podaci koji govore koliko je nominalni BDP zemlje, koliko je to kada se podijeli po glavi stanovnika, a posebno kada se razbacuje s podacima o dobiti ostvarenoj na burza ili rastu i padu burzovnih indeksa. Međutim, da je situacija očajna ne govore iranski, ruski, kineski ili mediji drugih zemalja iz takozvane „Osovine zla“, već opsežna studija koju je 19. studenog objavio Institut Brookings pod imenom „Upoznajte radnu snagu s niskim plaćama“. O tome, na primjer, redovito piše ekonomist i publicist Michael Snyder, ali ga, uz obilje argumenata i priloženih vladinih dokumenata, nazivaju „teoretičarem zavjere“.

Nedavno je Snyder dokazao kako su u ovom trenutku tvrtke koje kotiraju na američkim burzama nakupile ukupno gotovo 10 000 milijardi dolara duga, što je otprilike 47 posto američkog BDP-a.

Desetljeće povijesno niskih kamatnih stopa omogućilo je tvrtkama da ulagačima prodaju dionice po rekordnim cijenama, čime se ukupni američki korporativni dug popeo na gotovo 10 000 milijardi dolara ili rekordnih 47% ukupne ekonomije. Proteklih tjedana su Federalne rezerve, Međunarodni monetarni fond i veliki institucionalni ulagači poput BlackRocka i Američkog fonda uputili su alarm zbog sve većih obveza korporacija. Nikada nismo bili svjedoci krize korporativnog duga takvog razmjera. Korporativni dug povećava se od 2008. godine, a ovaj mjehur kontinuirano raste. I zapravo je brojka od 10 000 milijardi dolara najkonzervativnija,  jer ako zbrojite sve ostale oblike korporativnog duga, ukupno dolazite do 15 500 milijardi dolara, što je potvrdio Forbes“, piše Michel Snyder.

„Ukupni korporativni dug je zapravo puno veći. Dodajmo tome i dug  malih srednjih, obiteljskih i drugih poduzeća i poslovnih aktivnosti, ali koje nisu kotirane na burzama, imamo još 5500 milijardi dolara duga. Drugim riječima, ukupni američki korporativni dug iznosi 15 500 milijardi dolara, ili 74% američkog BDP-a“, piše Snyder i strahuje zbog brojnih pokazatelja da bi ti mjehuri, možda ne u svim sektorima, mogli eksplodirati, a to bi za SAD bio početak katastrofe.

U članku ove sumorne izjave potvrđuju i senator Rand Paul, te Krista Schwarz, profesorica financija na Sveučilištu u Pennsylvaniji, koja tvrdi da će situacija biti sve gora, jer se ništa ne čini da se spriječi neminovna eksplozija nove recesije. Toga je, očito, svjestan i Donald Trump, ali nema nikakve ovlasti da spriječi FED da štampa dolare, postavi kamatne stope tako da pogoduju realnom sektoru, a posebno nema nikakvog utjecaja na savezne države i lokalnu upravu, koji su glatki odbile njegov plan „New deal II“ od 1000 milijardi dolara ulaganja u prometnu infrastrukturu, škole, bolnice i druge projekte. Taj je plan sada prošlost i nitko ga više ne spominje.

Ali što sve ovo znači za prosječne Amerikance, one za koje neki misle da od nominalnog bruto domaćeg proizvoda, navedenog u Wikipediji, na osobni račun svake godine dobivaju 62 869 dolara. Naime, toliki je BDP per capita u Sjedinjenim Državama.

Izvješće Instituta Brookings upozorava kako je gotovo polovica američkih radnika u dobi od 18 do 64 godine zaposlena na poslovima s niskim plaćama, koji su vrlo rašireni i predstavljaju između jedne trećine do dvije trećine svih radnih mjesta u gotovo 400 gradskih područja u zemlji.

Manji gradovi na jugu i zapadu Sjedinjenih Država, poput Las Crucesa, Novog Meksika i Jacksonvillea, Sjeverne Karoline, imaju najveći udio takvih zaposlenika, gdje je više od 60% radnika rade za niske plaće.

Skoro pola Amerikanaca radi za mizernu plaću od 18 000 dolara godišnje

Pa kolike su te plaće, ako je BDP per capita skoro 63 000 dolara? Američka stopa nezaposlenosti jeste najniža u pola stoljeća, ali je problem kvaliteta posla koji pogađa gotovo polovinu stanovništva, a istraživanje pokazuje da je 44% američkih radnika zaposleno na poslovima s niskim plaćama i prosječna godišnja plaća im je oko 18 000 dolara.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ti radnici nisu tinejdžeri ili mladi ljudi koji tek započinju karijeru, pišu Martha Ross i Nicole Bateman iz Instituta Brookings, koje su provele analizu.

Većina od 53 milijuna Amerikanaca koji rade na poslovima s niskim plaćama su odrasli u najboljim radnim godinama, odnosno dobi između oko 25 do 54. Njihova srednja satnica plaće po satu iznosi 10,22 dolara na sat, što je iznad savezne minimalne plaće od 7,25 dolara na sat, ali znatno ispod one koja se smatra dnevnicom za preživljavanje u mnogim regijama.

I ovdje se govori o godinama, prema Obami, „ekonomskog oporavka“ nakon velike recesije 2009.-2011.

Martha Ross i Nicole Bateman su studijom obuhvatile radnike koji primaju manje od 16 dolara na sat, kojih je u Americi 44% i u dobi su od 18 do 64 godine. Većina onih koji su izgubili posao tijekom Velike recesije imaju srednje ili niže obrazovanje. Tri četvrtine radnih mjesta “stvorenih” pod Obamom su  većim dijelom honorarci ili rade na ugovor, iako su diplomirali su na fakultetu. To pokazuje i da se životni standard radnika smanjuje, bez obzira na njihovo obrazovanje.

Izvješće pokazuje da najveći gradovi imaju najviše potplaćenih radnika. 3,5 milijuna ih je u New Yorku s okolicom, 2,7 milijuna u Los Angelesu, 1,6 milijuna u Chicagu i 1,2 milijuna u Dallasu, Miamiju i Houstonu, dok su najgori u tom smislu gradovi na jugu i zapadu Sjedinjenih Država, a ponajviše duž južne granice i obale.

U istraživanju su korišteni podaci američkog Ureda za popis stanovništva za razdoblje 2012.-2016. Istodobno su se uzimali u obzir radnici koji rade na određeno vrijeme i sezonci. Ali treba obratiti pozornost da studija nije uzela u obzor one koji primaju “izuzetno niske” plaće, kao ni one koji su radili više od 98 sati tjedno. Dakle, stvar bi s tim podacima bila još gora.

54% slabo plaćenih radnika su žene, koje ukupno čine 48% američke radne. Crnci i Latinoamerikanci čine veći postotak slabo plaćenih radnika od njihovog udjela u američkoj populaciji.

57% nisko plaćenih radnika radi cijelo radno vrijeme cijele godine. 14% njih je završilo strukovne škole, 49% srednju ili nižu, koja je u nas objedinjena u obvezno osnovno školovanje.

37% ih je studiralo nakon škole, ali nisu diplomirali, što je ogroman problem zbog visokih kamata na studentske kredite, omče oko vrata koju mnogi Amerikanci nose cijeli život. Otprilike polovina njih je  glavni izvor prihoda u obitelji, a 40% ih ima djecu.

26% nisko plaćenih radnika prima bonove za hranu, naknade i pomoć u plaćanju stanarine, što znači da država, bolje rečeno porezni obveznici, plaćaju sugrađanima radnicima ono što ne plaćaju i ne žele subvencionirati glavni korisnici ove situacije, a to su vlasnici kompanija i poduzeća u kojima su zaposleni.

47% nisko plaćenih radnika zaposleni su kao prodavači, kuhari, domari, konobari, kao oni koji se brinu za djecu ili starije osobe.

Mnogi od onih koji rade skraćeno radno vrijeme žele raditi punu satnicu, ali takav posao ne mogu pronaći. Među slabo plaćenim radnicima mnogo je onih koji su nakon zatvaranja tvornica izgubili posao u industriji i bili su prisiljeni prihvatiti bilo kakav posao za niske plaće. Između trećine i polovine slabo plaćenih radnika nikada neće moći naći visoko plaćeni posao.

Rezultati studije Instituta Brookings govore da se situacija s plaćama u Sjedinjenim Državama pogoršava.

Za razliku od onih koji tvrde da obrazovanje jamči i dobru zaradu, autorice izvješća priznaju da “obrazovanje ne znači i otvaranje novih radnih mjesta“.

„Diplome ili tečajevi neće vam pomoći da dobijete bolji posao, jer je takvih poslova  premalo takvih poslova”, upozoravaju Martha Ross i Nicole Bateman.

S obzirom na inflaciju, američki radnici imaju niže realne plaće nego prije recesije. Iako je produktivnost rada porasla, ukupni dohodak radničkih obitelji pada još od 1979., a korporativni profit raste, iako u skokovima i granicama.

I ovdje imamo opet zanimljiv slučaj, kojeg smo opisali u članku o „zombi korporacijama“. Dok posluju, profit vlasnika tih korporacija je siguran, ali je njihov dug toliki da ga nikada neće moći otplatiti. Koja je logika takvog poslovanja? Jednostavna, poslovati i dalje sve dok burze i vlada to dopuštaju, a kad mjehur pukne, najbolje bi bilo s dijelom kapitala biti negdje izvan dosega američkog pravosuđa.

Radnici u Americi nemaju kamo i za niske plaće rade i oni s obrazovanjem višim od srednjih škola, čija se plaća prema podacima američkog Instituta za ekonomsku politiku, značajno smanjila od 2000. godine.

U studenom 2018. godine je „Journal of American Medical Association“ (JAMA), vrlo ugledna i autoritativna stručna publikacija, objavio članak s detaljnom analizom smanjenja životnog vijeka u Sjedinjenim Državama od 2015. do 2017., što je danas nečuvena pojava.

Profesor sa Sveučilišta Virginia Commonwealth dr. Stephen H. Woolf i studentica Medicinske škole u istočnoj Virginiji Heidi Shoemaker proučavali su podatke o očekivanom trajanju života od 1959. do 2016. godine i stopi smrtnosti iz razdoblja 1999.-2017. Rezultati pokazuju da smanjenje životnog vijeka nije statistička anomalija, već rezultat dugoročne politike.

Zatvaranjem tisuća tvornica i rudnika, smanjenje plaća, mirovina i zdravstvenog osiguranja, samo kako bi se udovoljilo zahtjevima investitora na Wall Streetu, doslovno je ubijeno stotine tisuća radnika u Sjedinjenim Državama.

Očekivani životni vijek je rastao je od 1959. godine i prestao je rasti u 2010. godini. Do 2014. godine je ostao je na istoj razini i iznosio je 78,9 godina. Do 2017. godine, očekivani životni vijek smanjio se na 78,6 godina. Iste godine je, za radnike koji su se „istrošili“ u krutom realnom socijalizmu, očekivani životni vijek u Rusiji bio 71,59 godina, dok je u Kini bio 76,25 godina.

Nije slučajno što je 2010. bila početak Obamine “reforme zdravstvene zaštite”, kojoj je cilj bio ograničiti životni vijek radnika, potpuno suprotno od onoga što se misli i da se željelo osigurati da Amerikanci žive duže i kvalitetnije. No, budimo iskreni, bilo koja reforma „sustava zdravstvene zaštite“ u Americi će promijeniti malo toga, jer SAD imaju najnehumaniji sustav zdravstvene zaštite, lišen bilo kakve solidarnosti, općenito ili uobičajene generacijske, kakve god hoćete.

Za američke „poduzetnike“, a ovdje govorimo io eliti, ne o srednjim i malim poduzetnicima koji ništa bolje ne prolaze od svojih radnika, što duže žive umirovljenici koji ništa ne zarađuju, a kojima je potrebna medicinska pomoć koju subvencionira država, to znači imanje novca za korporativnu elitu i vojnu mašineriju.

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu je 2013. objavio je otvoreni članak Anthonyja H. Cordsmana u kojem je rast životnog vijeka običnih Amerikanaca predstavljen kao ogroman problem za američki utjecaju svijetu, prevedeno, za američku hegemoniju.

“Sjedinjenim Državama nijedna strana sila ne prijeti ozbiljno kao neuspjeh u povećanju troškova savezne potrošnje na naknade za kućanstva”, napisao je Cordesman, tvrdeći da je kriza javnog duga nastala “gotovo isključivo zbog povećanja troškova savezne potrošnje na zdravstvene programe, mirovine i kamate na otplatu saveznih dugova, a oni su toliki zato što se država „razbacivala socijalnom potrošnjom“.

S druge strane, takozvane „elite“ nikada nisu živjeli bolje nego sada. To se očituje u sve većem jazu životnog vijeka između bogatih i siromašnih. Najbogatijih 1% muškarac živi 14 godina duže od najsiromašnijih 1%, a žene 10 godina duže.

Unatoč najvišoj potrošnji na zdravstvo, ali u najlošijem sustavu, Sjedinjene Države ozbiljno zaostaju u parametrima očekivanog životnog vijeka i smrtnosti. SAD su počele zaostajati za ostalim bogatim zemljama još ’80-ih, a 1998. su bile ispod prosjeka među zemljama OECD-a.

Sve je počelo u doba Reagana, kada je ’80-ih počelo smanjenje plaća i zatvaranje postrojenja diljem Sjedinjenih Država, zajedno sa smanjenjem državnih troškova za obrazovanje, zdravstvo i druge socijalne programe. Demokrati su nastavili djelo Reagana pod Clintonom i Obamom.

Važna točka bila je i Velika recesija iz 2008., kada je država potrošila tisuće milijardi na saniranje banaka krivih za kolaps, a radnička klasa je smanjila potrošnju. Sljedeće desetljeće bilo je vrijeme rasta ovisnosti i uporabe opioida.

U spomenutom članku kojeg je objavio „Journal of American Medical Association“, smanjenje životnog vijeka objašnjava se gotovo tri desetljeća porasta smrtnosti među sredovječnim stanovništvom sposobnim za rad, od 25 do 64 godine, što je uglavnom rezultat naglog porasta predoziranja lijekovima, alkoholizma, samoubojstava i niza bolesti unutarnjih organa.

Od 1999. do 2017. se smrtnost od predoziranja među „obojenim“ stanovništvom povećala za zapanjujućih 386,5%, sa 6,7 smrtnih slučajeva na 32,5 na 100 000 stanovnika. Rast smrtnosti bio je najveći među najmlađima, onih u dobi od 25 do 34, godine, gdje je porasla za 531,4%.

Između 2010. i 2017. godine je smrtnost populacije srednjih godina porasla u cjelini sa 328,5 na 348,3 na 100 000 stanovnika, što znači 33 307 smrti kojih ne bi bilo da se smrtnost nije općenito povećala .

Smrtnost se povećala za sve rasne i etničke skupine, a najveći broj nepotrebnih smrti bio je među bijelcima.

Woolf i Shoemaker otkrili su da je najveći relativni porast smrtnosti ljudi srednjih godina zabilježen u Novoj Engleskoj i dolini Ohio, regijama koje su posebno pogođene deindustrijalizacijom i opioidnom krizom. Otprilike trećina povećanih smrtnih slučajeva od 2010. godine dogodila se u samo 4 države – Ohio, Pennsylvania, Indiana i Kentucky. Osam od 10 država s najvišim porastom nalazi se na srednjem zapadu i u Apalačkom gorju, planinskom masivu koji se proteže duž istočne obale Sjeverne Amerike.

“Znamo dobro što se događa u tim državama. Početak ovog trenda poklopio se s ekonomskim promjenama, odnosno gubitkom radnih mjesta u industriji, zatvaranjem tvornica čelika i automobila”, rekao je dr. Wolfe u intervjuu za The New York Times.

U utrci za profitom se radnike tjera u smrt. “Amazonifikacija” radnika i rast “dežurne” ekonomije u proteklom desetljeću dramatično su povećali razinu eksploatacije radničke klase. Radnici moraju uzimati snažne lijekove protiv bolova, opioide, zbog ozljeda na radnom mjestu i raznih profesionalnih oboljenja, jer moraju raditi i očuvati radno mjesto.

Kao da živimo i XIX stoljeću, kada je Engels 1845. napisao: „Ako društvo tisuće svojih članova liši osnovnih životnih uvjeta, onda ih stavlja u uvjete u kojima ne mogu živjeti, a ako ih snažna ruka zakona pod tim uvjetima drži do trenutka smrti, kao neizbježne posljedice, a ako savršeno dobro znaju da će u takvim uvjetima na tisuće njih stradati, a te uvjete ne eliminiraju, to je ubojstvo, jednako kao bilo koje drugo ubojstvo”.

Ali gore navedeno je Amerika, ili bi barem trebala biti Amerika trećeg milenija. Svjetska velesila i primjer drugima kako ostvariti životni san. Ona je to još samo u holivudskim filmovima i u uvjerenju onih koji misle da je Amerika samo Miami Beach ili Madison i Park Avenija u New Yorku. Nažalost po stanovnike Sjedinjenih Država i za mnoge kojima Sunce izlazi na Zapad, to nije tako. I to kažu američki stručnjaci, a ne propaganda „Osovine zla.“

Institute Brookings / Michel Snyder / CBS News

3.3 3 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
101 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Zaboli me i za njih…

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Babicu, a i svi komentatori ovoga clanka, naj…li ste od Ad Astre! Kako se usudjujete nesto lose reci o njegovoj voljenoj USA, raj na zemlji?!

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Tko je u dubokom američkome snu tog nitko i ništa nemože probudit, tako da nema straha. Problem je ako netko ima želju utonuti u American Dream, a ne uspijeva, onda je taj vrlo opasan.

Tudum
Gost
Tudum
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Miki,okani se AD USre.sitnog provokatora I Ivine dusevne hrane.VIVA USro

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Radnik je termin iz prošloga stoljeća, a danas u potrošačkome društvu postoje potrošači koji rade da bi sve potrošili jer uštedit nemogu. Radnicima je još i bilo kako tako, jer su mogli nešto i uštedit, a potrošači u potrošačkome društvu su ka kmetovi u feudalnome i robovi u robovlasničkome društvu. I to nije značajka samo Amerike, Europa ide u tome smjeru, a Hrvatska je već tu.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kad radnici iz Amerike budu počeli dolaziti trbuhom za kruhom u ove balkanske priprčine, a ne obratno, onda ću vrednovati ovakve tekstove, a dotada lejdiz end đentlmen, šat d fak ap.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Dolaze, odavno. Znas li koju vezu moras imati da se zaposlis u OHR? Svu su neki sestrici likova iz njihovih zakonodavnih organa. Nadji mi bar jednog da nije dosao preko veze.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Samo nam to još fali hrabri. Ne zazivaj da ti se ne bi ostvarilo, stara židovska :).

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Pizistrate, strasim se da mi se rodbina u trećem koljenu od tamo ne vrati, ako klekne USA, i dođe tražiti dijela u djedovini nakon 100 godina 😂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Tog se ja bojim od svojih klokana :)))))))

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Pizistrate, klokani ovih dana izgoriješe u požarima. Eto ti ih dolaze 🤣

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Doći če pod izlikom da je kod nas ljepša priroda i da ih tišti nostalgija za rodnim djedovi krajem ,neće priznati da su došli k nama ,pošto im eventualna ušteđevina više vrijedi ,ali ni to im neće pomoči ,kad uđemo u monetarnu udrugu eura tada je prilika propuštena.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Nelson :
Nisam radio u USA !
Radije odmaram .
Priče sam čuo (nevjerovatne) !

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Brave nije skužio da su nam političari svi redom završili prestižne škole u toj obečanoj zemlji i doveli nas tu gdje smo.

Fortitudo
Gost
Fortitudo
1 godina prije
Reply to  Čoban

ZAR JE MEGATREND U USA ?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Brave new world A ko tebe šta pita . . . 🙂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Računaju li se njihove okupcione snage, ne misliš valda da su došli demokratiju promovisati!?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša sine, jedina vodilja u prosudbi su mi činjenice. Stoga te okupacione snage nisu vojnici vec su koka kola, mcsranje, p..ederholivudski uradci koje upijamo svaki dan na blablavizoru itd., samo ti to ne vidiš jer su bombe, rakete i nosači aviona zamaglili tvoju percepciju. Naši ljudi nisu skloni američkoj politici u svijetu ali doživljavaju određeni psihološki orgazam pri pomisli da se nađu u las Vegasu, troše pare na rulet, jedu hamburger i poslije odvedu neku mulatkinju u sobu sa svrhom izmjene tjelesnih fluida.
U tome je kvaka.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Možda ti, očigledno….takođe,ako si ti takav većina NAŠIH ljudi nije,više nego očigledno.
Zaostao si u vremenu….očigledno.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, polij se hladnom vodom i udahni duboko nekoliko puta i biti će ti lakše, a nastavak terapije ću ti propisati sutra. Zakacio si se mene premda ja redovito izbjegavam komentirati tvoje ekstatične ispade pa stoga brate sjaši jer ću inače pomisliti da su u pitanju neka šizofrena cepanja. Oh oh samo da nije šizofrenija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Naravno da se nisam zakačio na tebe, previše sebi daješ važnosti;privukao mi je pažnju tvoj komentar…misao sitnog čovjeka, zaražena američkom tortom.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ajmo spavati. Jutro je pametnije od večeri…

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Laku noć, meni nema spavanja….noćna smjena.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Budem iskren zbilja ti je komentar “niskobudžetan”….ostavlja bez riječi tako jednostavan i usmjeren a člank širine odavde pa do Tokija.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa nakon Tokyja do Milwaukeeja

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, samo nastavi da budeš iskren,na ja ću za to vrijeme da te poučim mnogočemu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Jedva čekam.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

U tekstu ima točnih stvari ali i malo senzacionalizma. Živio sam i radio u Dallas, TX skoro deset godina. Zaboravili ste na glavni problem tamo a to je zdravstvena zaštita.

Fortitudo
Gost
Fortitudo
1 godina prije
Reply to  Željko

U ČEMU JE PROBLEM?
DA LI SU USA GRADJANI BOLESNI I UMIRU ILI JE TO SLUČAJ U X YU VUKOJEBINAMA?

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  Željko

Zeljko. Citaj bolje. Spominju zdravstvo. Inace, kada si radio? Prijasnji i danasnji zapad 2 razlicita pojma.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  istina boli

@istina boli 1997. – 2006.!

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  Željko

Zeljko
2000 do 2006 jos se to drzalo, ali kasnije sve dalje sve gora banana. Posebno od 2010 nadalje. Provjereno.

Rusofil
Gost
Rusofil
1 godina prije

Pa ljudi moji zar ništa pametnije ne možete smisliti. S našom nezaposlenošću još i Amerikance treba da primamo. Čak i da zarade za put, nemaju gdje drugo da odu nego će kod nas? Možda bi negdje i htjeli, i mogli da odu, ali im ne daju. Neki jednostavno ne žele da odu iz SAD jer mostovi nisu nigdje tako udobni. Sirotinje ima svugdje ali kad se spomenu SAD, dežurni amerofili skaču na zadnje noge i brane ih kao da je njima loše zbog nas. Volio bih da znam koliko je njih otišlo tamo jer je bolje nego kod nas.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Ja sam načuo da čak i “ugledni” visoko školovani dužnosnici kao Biden dolaze raditi u traljavu Ukrajinu… Sigurno je bolje da ne dolaze , ali i u Hrvatskoj ih ima gdje god nanjuše novac od PSK kladionica (menadžment…) do banaka i hotela… Normalno odmah krše prava radnicima…

Što se tiče naših što idu tamo pa to i je cilj USA, propaganda , Hollywood , stvaranje ogromne korupcije i kriminala , te zatim uzimanje mlade iz Europe školovane radne snage, prvo test kod razmjene studenata zatim biranje… Nekako slučajno izlete na računalima na prvim mjestima reklame za Green card ili ako se baviš informatikom ponude za posao tamo.

USA je zemlja koja cijeli svoj sistem i gradi na imigraciji koja dolazi obasuta obećanjima i američkim snom te većina nikada ne uspije , ali ti ljudi MORAJU ITEKAKO PUNO VIŠE RADITI I STVARATI kako bi stali na noge tamo…

O onoj na dnu radnoj snazi uvezenoj iz Srednje i Latinske Amerike valjda svi znamo , doslovno naprave preko svojih proxy kriminalnih bandi (meksički karteli , Escobar…) i tzv. “demokratski” izabranih pojedinaca (zadnje Bolivija…) nemoguće za živjeti a onda se hvale kako ti kose travu po Kaliforniji za 2-5$ ili rade u industriji ispod minimalca… Znaš kako žive tamo ti, kao i naši u Njemačkoj , Irskoj , Švedskoj dijele stanove i sobice koje koštaju suvo zlato zbog stalnog priljeva ljudi , a domicilno siromašno stanovništvo završava na ulici

Fortitudo
Gost
Fortitudo
1 godina prije
Reply to  Busola

TI SI TIPIČAN BALKANAC KOJI NE ZNA NIŠTA I BRANI SVOJ NERAD I NESPOSOBNOST PIŠAJUĆI GLUPOSTI O DRŽAVI O KOJOJ ZNA STO JE PROČITAO U BALKANSKIM SMEĆE MEDIJIMA
USA NE TREBAJU MLADI NERADNICI SA BALKANA.
TiI VJEROVATNO ŽIVIŠ U 1/4 SOBICE U STANU OD OCA / 50m2/.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

dali si pomislio,neću napisati znao ,pošto znam da znaš,za riječ inercija ,to jest kretanje i nakon poticaja.Amerika treba sva slova napisati velika ,pošto to tako zvuči kao obećana zemlja blagostanja.meni ne treba drugo od pogleda na našu zapuštenu poljoprivredu i shvatim gdje je prepreka da budemo raj na Zemlji.Tamo crna rasa crnči kao da su još u vrijeme dok su bili obični robovi.Prikažu ogroman kamion u kojega traka iz polja nosi sanduke povrća kojega na žarkom suncu za dnevnice bere ilegalna radna snaga iz Meksika ,i tako dalje .Sada smo i mi Amerika ,imamo azilante na granici koji dolaze u EU kao mi nekada preko bare.to znači da živimo EU san ,vidimo kakav je.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

https://www.youtube.com/watch?v=kSloUNWK45s
The Working Poor and Homeless in the USA
Možda bi i došli,ali oni obično s dva do tri posla nemaju ni za stan(žive u šatorima,autima i sl.)a kamoli za kartu.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno,dao sam ti plus jer pametno odvajaš dva pojma koja su usko vezana a tebi Brave new world isto tako plus jer pametno stavljaš stvari u realnu situaciju….Da sad pričam o svom viđenju ove teme,neda mi se jer su ova dva prethodna komentara puno rekla i naznačila mnogo stvari o kojima bi se dalo razglabati a rezultat bi bio isti.Uostalom,i daljnji komentari na ovu temu su pozitivni i jasno se vidi kako normalni ljudi razmišljaju.Bravo dečki,pogodili ste u kratkim crtama bit i suštinu problema,pogodili ste tako jednostavno i u par crtica ste sve rekli,još jednom bravo.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Ma šta je BNW pogodio, jeste li vi slijepi kada ne vidite brojke….naravno da se ne radujem ovome ali pričaš o nekakvoj realnoj situaciji a brojke ispred vas.

Miro
Gost
Miro
1 godina prije
Reply to  Moreno

“Radnik je termin iz proslog stoljeća, a danas u potrošačkome društvu postoje potrošači koji rade da bi sve potrošili jer uštedit nemogu.”…..kakav kontradiktoran komentar. Kako ustedit nemogu ako trose??? Ako imas neki cilj, neznam mozda novi avto ili nesto slicno onda stedis i nista ne trosis, jer ti je cilj auto a ne novi telefon, odjeca, bezvezne stvari..pa eto ja sam “radnik” i mogu da stedim sta ti to pricas??

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Miro

Miro Alo momak, tvoj komentar je imbecilan da imbecilniji nemore bit
Upravo si ti školski primjer “pitrošaća” na kojega san se referira u mojemu komentaru. Tebi je životni cilj “neznam mozda novi avto ili nesto slicno”, a ne na primjer život bez stresa u kojemu ti ušteđevine za mirovinu osigurava relativno izvjesnu budućnost i više uticaja na vlastiti život..
U uvjetima kad je inflacija veća od bankovne kamate ovih današnjih 100 nečega će ti za 10 godin vridit 50 toga nečega (kuna, eura, dolara) i to po ovim današnjim uvjetima, a trend je ka pogorśanje.
U nekim hyper razvijemim europskim državama kamata je negativna, ono danas na banku staviš 100, a za godinu dan imaš 99 neto odnosno i bez inflacije . . . očito ti nije jasan sistem porobljavanja . . . a tebi je životni cilj kupit auto . . . daj momak projdi me se i uvati zajebavat nekoga drugoga . . .

Miro
Gost
Miro
1 godina prije
Reply to  Moreno

Jos jednom pogledaj sta si napisao, jer nema smisla mjesas neke stvari i to mnogo. Ja skolski primjer potrosaca? Jesam priznam, ali isto tako nijednog stresa u mom zivotu, kako se to uklapa u tvoju teoriju? Kakva brate inflacija sta ti pricas, umjesto u kola, telefon.. ulozi u zlato pa za 10 god nikakve inflacije nece bit :)….Inace avto sam dao samo za primjer, moze i u stan ako je tebi to bolje

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Miro

Btw samo sam hteo da kazem da ovo tvoje nema smisla “potrošači koji rade da bi sve potrošili jer uštedit nemogu.” ….jer potrosaci mogu da stede 🙂 zasto nebi mogli? 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Činjenica je da radnici plavih ovratnika masovno su davali glas Trumpu. On to zna i kada se obraća biračkom tijelu, isto se odnosi na njih.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Redneck…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Zvrk

I izneverio ih je.
Pokusao je, ali kapital nece. Nisu rentabilni.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Mile ima 50 000 000 :-.
Ja i Marko po 50 :-.
Uuuuu… BDP per capita je 16 666 700 :-.
Dobri smo. Jaka ekonomija. Zivio kapitalizam!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Usput, svi dugujemo po 700 000 :-.
Zaduzila se je drzava u nase ime.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Komunizam je mrtav.

Nema više straha od revolucije.

Vreme je sazrelo za otimačinu, do propasti.

Ni jedno društvo ili imperija koje je uništilo srednju klasu,
nije opstalo.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Dok im je bilo stalo do opstanka su negovali srednju klasu. Jer je ta nosilac liberalizma.
To sto je hladno pustaju da propada je najbolji pokazatelj da im nije stalo vise. Svako u se i svoje kljuse.
Cime ubrzavaju pad.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Isti trend slijedi sve kapitalističke zemlje, samo je pitanje brzine kretanja.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije

I dalje “America first” samo nije za hvalit se.

zoran
Gost
zoran
1 godina prije

sami ce oni sebe sjebat,samo polako.ne treba njima niko.do sada su tukli sitnu boraniju i prodavali oruzje i zaradjivali eeeee sad je kina i rusija na redu ali nemaju muda oni za to.zato ce se sami udaviti u vlastitim govnima!!svi mi brzo cemo videti,ali oni su govna jer ako oni pocnu da padaju namerno ceo svet ce povuci za sobom,to su ti americka govna!!!

Josip Komerički
Gost
Josip Komerički
1 godina prije

Tekst dostojan najzadrtijeg komunističkog komesara! Proleteri svih zemalja ujedinite se !

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Sumnjaš….zašto?

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

Komerički , s obzirom da startaš đonom , onda ja mogu reći da je tvoj komentar dostojan sitnog ulizivačkog desničara koji skida gaće kapitalistima. Glupo zar ne? Očito nisi pročitao članak gdje se navodi da su to podaci od izvjesnih Martha Ross i Nicole Bateman …. koji su američki građani i analitičari, s toga teško da su komunjare!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Pitanje za Subrua kao nekog nakomponentnijeg za objašnjavanje “više sile”….šta oni planiraju, kuda sa tolikim novcem kada su sebi dopustili Ameriku uništiti, Ameriku koja im je jedina bila apsolutno siguran dom. Kuda će…na Mars?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Grosse Palestine.

epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
Gost
epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ostali su oni i tamo gdje su prije bili, nisu otišli ni iz Londona, Pariza, Madrida, Venecije tako neće otići ni iz Vašciotona. Vele u njihovim okultnim knjigama da će urušiti ostatak svijeta da bi paxukradenunzemlju indijancima smjenila pax ukradena zemlja Palcima. Za to napraviti treba smanjiti svijet nuklearnim rašomonom. Vele pa to je nerazumno to je nemoguće, aha i prvi rat za bebino naseljavanje je bio kao nerazuman pa i drugi za bebino rođenje je isto bio nerazuman a sad isto govore i za treći za bebino ustolićenje, vele treća sreća. Kad se zna tko režira sve ratove u povjesti zašto nebi počeli sa krajem ove povjesti uništenjem dosadašnje i novim početkom. Zašto ne planiraju nju dileve kao sa onim koji je bio protiv otete zemlje Palcima pa su ga koknuli? Zašto urušavaju čemeriku, ne obnavljaju je, pa što bi trošili pare kad ju namjeravaju uništiti u ratu. To je najcrnji scenarij, nadam se da se neće odlučiti za njega već će se parazit preseliti u Kinu kao što Moše sa svojom skvo tvrdi. Ivo me preduhitrio sa Grosse Palestinen.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Da…ali sve mi se čini da im se otima, ne ide kako su planirali jer više nisu jedini baja u selu.

epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
Gost
epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ista sila vedri i oblači zemljanima milenijima, sve baje u selu su njihovih ruku djelo koiko god to izgledalo nemoguće. Kad iskočiš iz programa obrazovanja, iz programa nacije, iz programa religije, iz programa lažne povjesti, iz programa medijskog indoktriniranja, iz programa “kulture” knjige, filma, glazbe itd., iz programa sporta, iz programa binarnog koda, onda bolje vidiš svijet oko sebe neopterečen programima koji ti mijenjaju ganglijske čvorove i zamagljuju vid. Ono što svor odluči njegova pretorijanska varanska garda će sprovesti u djelo kao i toliko puta do sada bez obzira što mi mislili jer oni vladaju a ne mi zemljani. Jednom je na alteru jedan tip ostavio jednu tezu, nadovezao se na ovu moju a to je da su neki kao hodali po pustinji 40 godina pa što im onaj što ih je tamo poslao nebi priredio još jedno takovo iskustvo, sad ne samo za to pleme već za čitav svijet. I tako čemo mi bauljati po uništenoj zemlji ko u onom filmu kad otac hoda sa sinom po uništenoj čemerici, bez biljaka i životinja, izbjegabvajući ljude ljudoždere, dok se negdje ne okupimo, čik pogodi tko će početak te nove povjesti začeti. Jamčim da će biti ko i onaj u pustinji. Bio je jedan tip na jubito 108Moris108 kojem je Marko Francisković odao spomen, gledao sam ga kad je razgovarao u intervjuima sa šeikom Imranom, bio je rijetko pronicljiv čovjek a opet jednostavan bez akademske patetike. Jubito mu je ugasio sajt jer je govorio istinu.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ne dopuštaš mogućnost slobode među bajama..kontrolisanog nadmetanja, dopuštene igre prestola među bajama.

epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
Gost
epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sve je strogo kontrolirano a programima zamagljeno i usmjereno u željenom pravcu. Sve je jednostavno: 1. kreiranje snova, 2. rušenje snova, 3. stvaranje bijesa i straha, 4. umjeravanje bijesa, 5. pojava spasitelja. Uvijek je znano među bajama tko je glavni i koga je stvor zaposjeo da putem njega projicira svoju budučnost i svi dobro glume zadane uloge a tko iskoći provede se ko irac u čemerici i njegov brat.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Pa vrijeme spasitelja je izgleda počelo?
Ja se opet ne mogu oteti dojmu da je neko zabrljao u procjeni, da bezpotrebno uništava svoj Vavilon.

epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
Gost
epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
1 godina prije
Reply to  Siniša

Spasitelj nije spasitelj, on je “spasitelj”, njega podmetnu ko nama poglavice plemena. Isti se bogate u miru, u ratu a i poslije rata, rat je najbolji biznis za njih. Da bi se desilo naseljavanje trebali su vladari uništiti svoju djecu: švabe, habzburge, osmanlije i ruse. Da bi se deslio rođenje trebalo je uzdignuti švabe i samuraje a pobiti ruse i nahuškati Šikija na babilonsku običnu raju da bi ona žrtvom zaslužila rođenje bebe. Babilonci ne prezaju ni svoju čeljad poturiti zarad cilja.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nešto šteka u biznisu.

epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
Gost
epofgwegwefvneufnvuenvnedvnewdcvewdcwd
1 godina prije
Reply to  Siniša

Samo se pitaj kako to da su milijarderi uvijek isti, kako to da su u Galiji najbogatiji izbjegli i giljotinu i sve ratove u posljednih 600 godina i sačuvali bogatstvo unatoć kataklizmi koju su svako malo priređivali galima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Kameleoni…mijenjaju boje kako koja dolazi.

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Iz svega proizilazi da se u Jamerike pod hitno mora osnovati komunisticka i socijalisticka radnicka partija pa da zapocmu pripreme za Veliku Jamericku Oktobarsku Revoluciju. A kada to krene onda ce prvo pred zidove postrojiti sve materijalno privilegirane nacionalizirati svu imovinu pojedinaca, sve privredne resurse, banke i uvesti socijalizam. I to bi bia jedini spas za opstoj Jamerike, Dzava joj sricu odnia. E za provedebu revolucije morati ce se zaduziti kod zidova, a nakon revolucije vratiti zidovima sve dugove i onda barem stoljece raditi besplatno u dobrovoljnim akcijama za spas Jamerike.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  KUga

Pre 2000 godina, Kaligula i Neron su imali slične probleme, a nisu više imali šta osvajati i pljačkati.

Rešili su to – tako što su praktično istrebili i olešili najbogatije i najuglednije rimske porodice.

Neće trebati “oktobar 4.jula”. Samo treba sačekati da na vlast zasedne američki Kaligula.
Već sada je pun senat njegovih konja.

Zaks
Gost
Zaks
1 godina prije
Reply to  KUga

@ KUga … Ivo srećo jesi to ti ?

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Zaks

E nisan Gospe mi vanka grada.

koks
Gost
koks
1 godina prije
Reply to  KUga

Koje Gospe, tamo di je oko nje sve raskopano?

Mister NO
Gost
Mister NO
1 godina prije
Reply to  koks

Eeee te

Mizantrop
Gost
Mizantrop
1 godina prije

Michael Snyder ekonomist??? Minus bodovi za vas, gospodine Babiću. Sledeči put napravite domaću zadaču…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Mizantrop

@ Mizantrop

Ako te Snyder smeta, nemoj čitati prva dva odlomka. Sve ostalo nije njegovo.

Ionako, netko ne treba imati 6 diploma da bi skupio hrpu statističkih podataka na komad papira.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Mizantrop

ekonomist je jaka stvar. recimo ekonomisti koji su slušali predavanja Friedmana, koliko vidim Snyder puno bolje povezuje podatke, američke pri tom, točne uz sve to, u logički niz i izvodi zaključke od mnogih “ekonomista”

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

A šta reći, ovo je odavno poznato svima koji koriste mozak i nisu plaćeni sendvičari.

Još je Azra imala onu stvar …Pit i to je Amerika…

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Ivo

Većina toga stoji, što se o Americi piše na ovom portalu. Međutim, nedostaje kritički osvrt na život radnika i radničkih prava u Rusiji i Kini. Nigdje situacija za “najamnu radnu snagu” nije bajna. Namjerno sam napisao “najamnu radnu snagu” jer je to ono što je radnik u neoliberalnoj ekonomiji. Nigdje taj nesretnik, koji živi od vlastitog rada ne može pristojno živjeti a kamo li nešto stvoriti i uštedjeti. Naknada za njegov rad je uvijek jedva dovoljna za preživljavanje, da bi bio prisiljen dizati kredite i biti dužnički rob. Problem radništva je puno širi od Amerike.

I recimo da se jednog dana ta nesretna Amerika uruši i propadne. Šta bi se dogodilo ? Njenu ulogu bi preuzela Kina i sve bi opet bilo isto, jedno 50-100 god, pa bi i Kina propala, jer je to priroda tog nezasitnog profitno orjentiranog sustava. Nešto poput najezde skakavaca na ljetinu, nakon čega oni odu, a iza njih ostaje pustoš.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  Viki

Viki
Nije to bas tako. Radnik uvijek najebe. Istina. Bilo gdje. Ali poanta cijele price ovdje nije to sto pricas, vec ukazivanje slijepcima da usra i zapad nisu nikakvi dragulji kako ih sendvicari ovdje zele prikazati. Super drzave. U stvari je obratno. Jad jadni da ne moze biti gore. Stoga usporedjivati ovakve stvari koje ti pokusavas usporediti ne piju vodu. Zato sto mainstream mediji i sendvicari uzdizu zapad, pa sta im sad treba pomagati i poklapati drugu stranu koja se izdize iz pepela? Druga strana zastupa bolji model za sada, premda veliki igraci u sjeni sjede svugdje. Nema mira dok i oni ne odprde, sto ce ici malo teze, ali ja sam zadovoljan i sadasnjim napretkom jer se lavina pokrenula. Pocelo je. Sve ide ubrzanijim tempom. Nepojmljivo za reci prije 10 godina npr. Zar ne? A puno toga se izmjenilo.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Ako mozete vjerovat ja poznam covjeka koji je u las vegasu i otac mu iz hr salje 1409 dolara svaki mjesec.Jadnik ima dvoje djece sa nekom ludom amerikankom koja je pobjegla sa nekim mexikancem i njemu ostavila jedno djete a drugo uzela.Sad on ne moze nazad u hr jer su mu djeca tamo a nema para nego njih dva iznajmljuju sobu

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Nedavno sam cuo podatak da je prosjecna godisnja placa u americi u cetrdeset godina porasla za samo dvije tisuce dolara. Stanovanje, zdravstvo, gorivo , sve je to poskupjelo nekoliko stotina posto. Ali da ce bogati dugorocno profitirati sumnjam. Slom srednje klase povlaci za sobom i slom industrije i usluznog sektora. Jer tko ce kupovati nove aute, kuce, kucanske aparate… Na taj problem je upozorio jos Henry Ford prije sto godina bas prije sloma 1929. Mislim da nas ceka slican scenarij. Povijest se ponavlja

burt
Gost
burt
1 godina prije

opet se pljuva po trulom američkom kapitalizmu i pravima radnika a istraživanja o pravima žena su pokazala fijasko socijalističkog uređenja i navodno financijsko društvenih neovisnih sistema npr. Sjeverne Koreje, usporedba položaja žena u Saudijskoj Arabiji za koju se govorilo da je mrak i dno svijeta za žene pa se pokazalo da su žene u Saudijskoj Arabiji u daleko boljem društveno-socijalnom položaju i imaju daleko veća prava nego žene u Sjevernoj Koreji za koju se govorilo da je svjetlo na zemlji, muž u Saudijskoj Arabiji može imati četiri žene ali mora garantirati da ih može materijalno uzdržavati a u Sjevernoj Koreji nema nikavih financijsko-socijalnih osobnih ili društvenih garancija, zato nitko nije čuo da je neka žena umrla od gladi u Saudijskoj Arabiji a u Sjevernoj Koreji ih je kihnulo tko zna koliko stotina tisuća ili milijuna a materijalna primanja od rada žena u Saudijskoj Arabiji su dovoljna za pristojan društveno-socijalni život za razliku od primanja od rada žena u Sjevernoj Koreji koja nisu dovoljna za prehranu odraslog čovjeka prema popisu i količini kalorija

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  burt

zijev…u redu je burte, nazad u suteren.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ne Ivo…dobro je postavio pitanje, ima šta za polemike ali ima i materijala.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Obično trolanje Siniša. Od gladi se ne umire u S. Koreji, to je standardna zio-propaganda. Ako i racioniraju hranu, to je zbog zločinačke anglozio blokade, a ne društvenog uređenja ili prava žena.

Tabasco
Gost
Tabasco
1 godina prije
Reply to  burt

Zene u Saudiji ne rade. Tocka.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Tabasco

Pa što ako ne rade. Koja je Barbarija refernca. u Siriji rade i Iranu rade u Alžiru rade….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Iako je produktivnost rada porasla, ukupni dohodak radničkih obitelji pada još od 1979., a korporativni profit raste,..”
– isto kao Njemačka.
Btw ovo je krenulo 90-tih, tj sredinom 90- ih je trebalo raditi 2 sata dulje da bi se osigurao isti standard kao 70- ih.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…gotovo polovica američkih radnika u dobi od 18 do 64 godine zaposlena na poslovima s niskim plaćama, koji su vrlo rašireni i predstavljaju između jedne trećine do dvije trećine svih radnih mjesta …”
– Očekuje netko denografski rast?
Koga briga? Doći će migranti…
Pokretljivost radne snage. Briga kapital za naciju ili boju kože. Sami će malo teže do visokostručnih.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Diplome ili tečajevi neće vam pomoći da dobijete bolji posao, jer je takvih poslova premalo.”
– Ovo je Red Dog rekao za Švedsku. A to je zato jer je puno proizvodnje prebačeno izvan zemlje.

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

Donald J. Trump on Twitter: “The FAKE NEWS media (failing …
https://twitter.com › realdonaldtrump › status
Feb 17, 2017 – The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!

ja sam
Gost
ja sam
1 godina prije

predizbozrna kampanja fake news cbs-a, levo-liberalnih
najgore je bilo u usa a vreme demokretenosa pre 10 godina kada nije bilo posla, a danas, neko radi za 10, neko ss 20, a neko i za 30 baka, a ne zivi u liberalnoj utopiji kao sto je cali

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

“Biti radnik u Sjedinjenim Državama: „Hvala, bolje ne!”….Ajde Babicu onda ti slobodno idi i radi u Kini, i ne zaboravi ponjet pelene sa sobom.

Fortitudo
Gost
Fortitudo
1 godina prije

NARUČEN TEKST SA PUNO POSTOTAKA NABACANIH SA CILJEM DA ZBUNE A NE DA OBJASNE.
STANDARD GRADJANA KOJI ZARADJUJU OD $ 10-16 JETAKAV DA NORMALNO ŽIVE ,VOZE AUTA, IZLAZE U RESTORANE /I NE RADE GOD. ZA $ 16000 NEGO $ 21000-35000/
NA KRAJU SVAKI RADNIK U USA JE IZNAD 98% RADNIKA I I SREDNJE KLASE OSTATKA SVIJETA.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fortitudo

ne deri se, jacky boy. Čujemo tvoja laprdanja dovoljno glasno.

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

Čini mi se da ovaj podatak ne drži vodu **”primaju “izuzetno niske” plaće, kao ni one koji su radili više od 98 sati tjedno”** , jer to bi bila satnica od 7*13,5 što je i van robovskog rada. Ako bi to bila istina, onda taj podatak zaslužuje posebnu temu sa podacima ,gdje , ko i kada jer bez objašnjenja zvuči kao dezinformacija ili neprovjerena vijest. Neka autor da neko obješnjenje ovake nemoguće satnice!

Bidni Babicu
Gost
Bidni Babicu
1 godina prije

Prepisati rezultate istraživanja uglednog ekonomiste da bi se uvalilo par nonsensa “Trump-didn’t-do-any-wrong”, jadno ali normalno za tukce tipa Babić (ili tko se već krije iza tog imena).
Trumpov „New deal II“??? Ništa od toga nije nikad postojalo osim blebetanja u predizbornoj kampanji. Jedini njegov plan je bio smanjivanje poreza superbogataša i prebacivanje toga duga na siromašne. Nemože spriječiti FED da štampa dolare?? On je taj koji urla kako FED ne smije dizati svoju kamatu, čak kako treba ići u negativnu kamatu.
Cijela Trumpova ekonomija se zasniva na besplatnom novcu koji biznismeni mogu dizati i zaduživati se u beskonačnost bez obaveza da to ikad vrate, samo reprogramiraju, dok održavaju privid svojih firmi i trpaju novce na offshore račune.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Krajnje tendenciozan članak. U kojoj državi radnik nije iskorištavan. Usporedbe radi, u jednoj državi na Balkanu, prosjećna plaća je 454 eura, što je oko 500 dolara. Prosjećna plaća u US oko 3000 dolara. Cijene u US i u toj državi su približne, čak u US odjeća i hrana jeftinija. Minimalna plaća u toj državi je oko 250 dolara, a minimalna plaća u US je oko 1400 dolara. Tko koga izrabljuje? O čemu pričamo? Vidi, kod nas cvjeta cvijeće, a truli kapitalizam propada. I tako već 100 godina. Neka neka, doći će i naše vrijeme. Ali glavno pitanje nekih bisera na ovom portalu je godišnji odmor. Pa istim tim likovima je ostalo još bolovanja od prošle godine. To su isti oni za koje se ne može primjetiti da ih nema na poslu jer im je korisnost 0.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Ivo doslo vrjeme,da je bolje biti radnik u Kini nego u Americi.Milijun ljudi sa ovi podrucja rade u Americi,cudno dase nisu nazad vratili,gdje djeca burzoazije upravlja.Da Amerika stane,vama bi trebalo sto godina trcecim korakom daju stignete.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije

US Americi od srca zelim jedino da im proradi YELLOWSTONE, da im zemljotres potopi Californiju, i da ih svaki tjedan dana posjećuje neki novi ciklon.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik