Savezne rezerve: neprijatelj američkih radnika

Federalne rezerve
17 komentara

Prema brojevima koje je objavila američka vlada, potrošačke cijene porasle su za 7,5 posto u protekloj godini, što je najveći rast od 1982. Stvarni porast cijena čak je gori nego što vladine brojke govore, s obzirom na to da se “službenim” statistikama manipulira kako bi podcijenili stvarnu stopu povećanja cijena. Prema Johnu Williamsu iz Shadow Statsa, cijene su zapravo porasle za oko 15 posto tijekom prošle godine.

Činjenica da cijene ostaju na povijesno visokim razinama pokazuje da je inflacija daleko od “prolazne”, kako ju je opisao predsjednik Saveznih rezervi Jerome Powell. Kontinuirana inflacija navela je Upravu Saveznih rezervi na predlaganje da će Rezerve početi povećavati kamatne stope ranije nego što je ranije najavljeno. Rezerve također mogu prekinuti svoju praksu samo podizanja stope za 25 baznih bodova istovremeno i povećanja stope u koracima do 50 baznih bodova. Međutim, povećanja o kojima Rezerve raspravljaju i dalje bi ostavila kamatne stope na povijesno niskim razinama. Stoga bi takva povećanja kamatnih stopa učinila malo ili nimalo za ublažavanje boli kojeg rasta koje cijene uzrokuju prosječnim potrošačima.

Većina političkih „stručnjaka” i političara, uključujući predsjednika Bidena, podržavaju povećanje kamatnih stopa kako bi se suočili s inflacijom. Međutim, neki se naprednjaci protive podizanju stopa. Protivnici povećanja stopa strahuju da će povećanje kamatnih stopa usporiti gospodarski rast, povećati nezaposlenost i smanjiti plaće. Ovi naprednjaci vjeruju u staru zabludu da radnici imaju koristi od lakog novca. Istina je da su radnici glavne žrtve inflacije.

Radnicima se može povećati nominalna plaća (plaća neprilagođena za inflaciju), dok povećanje cijena, koje proizvode Rezerve uzrokuje pad stvarnih plaća. To je svakako slučaj danas. Nasuprot tome, stvaranje novca od strane Saveznih rezervi koristi društvom kapitalistima koji primaju novi novac koji je stvorio Fed prije nego što injekcija novog novca prouzrokuje rast cijena. To povećava kupovnu moć elite, povećavajući nejednakost dohotka.

Stvaranje novog novca od strane Saveznih rezervi čini više od erodiranja vrijednosti valute. Također umjetno snižava kamatne stope, koje su cijena novca. To iskrivljuje signale koji se šalju tržišnim sudionicima, što dovodi do odluka o ulaganju koje ne odražavaju stvarno stanje na tržištu. Rezultat je privremeni bum, nakon čega slijedi krah. Radnici koji nađu nove poslove u procvatu gube te poslove u propasti. Ti radnici tada nisu samo nezaposleni. Također su često opterećeni neupravljivim dugom nastalim tijekom faze poslovnog ciklusa s niskom kamatnom stopom i lakom zaradom. Naprednjaci bi mogli pomoći radnicima pridruživanjem pokretu za tržišno utemeljeni novac. Novac slobodnog tržišta bit će siguran od vladine manipulacije, a time će njegova vrijednost ostati stabilna. Korak prema obnavljanju monetarnog sustava slobodnog tržišta je davanje ljudima da saznaju istinu o Saveznim rezervama prolaženjem revizije Rezervi. Drugi korak je legalizacija alternativnih valuta ukidanjem zakona o zakonskom plaćanju i ukidanjem svih poreza na kapitalnu dobit na plemenite metale i kriptovalute. Kongres također mora početi smanjivati potrošnju, počevši od velikih rezova u našem vojnom proračunu od 750 milijardi dolara i okončavši cjelokupnu korporativnu dobrobit.

Fiat novac koristi financijskim i političkim elitama na račun radnih ljudi čiji je životni standard narušen djelovanjem Federalnih rezervi. Kao što mi je jednom rekao jedan radnički vođa u Teksasu: “Zlato je oduvijek bilo prijatelj radnika.” Dodao bih da je fiat novac radnikov neprijatelj.

Autor: Rep. Ron Paul
Američki radnicifederalne rezerveinflacijanovacSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siki
2 godine prije

Cijene transporat su se povecale 100% u zadnjih 2 mj. Gorivo otislo 70%u godinu dana. Kojih 7,5%?

Max
2 godine prije

Tzv savezne rezerve ni ne postoje to je skup 13 banaka koje drže tiskaru novca a SAD IM vraća s kamatom.

tuf
2 godine prije

Novi financijski krah svakako slijedi, samo mogu odabrati da li će napraviti reprizu 2008-e sa napuhnutim balonom tržišta nekretnina ili će pustiti da inflacija odradi svoje te ozbiljno poljulja valutu. Kako god okrenemo – sve će se preliti i na nas, još više nego prije 14 godina jer su ulozi daleko veći a gospodarska stabilnost lomljivija.

ledeno doba
2 godine prije

savezne rezerve, tojest FED = hazarske rezerve

tihobl
2 godine prije

Najbogatiji su uduplali bogatstvo prosle godine, a svi ostali su osiromasili.
Nekad su samo sverceri droge mogli imati profit 100%.
I onda ovde dodlju likovi koji podrzavaju takav sistem zbog sendvica koji dobijaju.

Braga
2 godine prije

A i cijene sendviča će skočiti u nebo.
Poz sendvičarima koji misle da će im paritet padati s neba zauvjek.

Zax
2 godine prije

Osamdesetih proslog stoljeca fed je uspio zaustaviti inflaciju dignuvsi kamatu u jednom trenutku na 20%. Ali uz strasnu cijenu. Unistenje americke industrije i izvoza jer je precijenjeni dolar ucinio americku privredu nekonkurentnom. Ali taj film vise necemo gledati. Tada Amerika nije gotovo imala dugova i imala je suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Danas ima dug veci od 30 bilijuna dolara i rekordni deficit. U proracunu i trgovini. Svako dizanje kamata znacilo bi bankrot centralne vlade i drzave. Divljanje inflacije je tek pocelo. I zahvaljujuci cinjenici da su sve valute vezane za dolar i mi cemo uzivati u tome. Ali ne jos dugo. Plandemijom je samo produzen zivot ovom poremecenom financijskom sustavu koji je krahirao jos u jesen 2019. Sljedeci krah koji ce se dogoditi za par godina bit ce definitivno kraj. Sta poslije, vidjet cemo. Najvjerovatnije povratak na zlatni standard

2 godine prije

“Rezerve također mogu prekinuti svoju praksu samo podizanja stope za 25 baznih bodova istovremeno i povećanja stope u koracima do 50 baznih bodova.”
Kada sam ovo pročitao, prestao sam čitati članak i prevrtim dole da vidim komentare.
Ali onda vidim da je Ron pisao, på hajde, velim, možda je napisao nešto pametno.
I ništa…
Niko ne smije zucnut ko im kroji sudbinu.

Svi smo mi ljudi
2 godine prije

Ovo nitko nije primjetio?
“Kongres također mora početi smanjivati potrošnju, počevši od velikih rezova u našem vojnom proračunu od 750 milijardi dolara i okončavši cjelokupnu korporativnu dobrobit.”
Kojem to nasem?
Jel to trebao biti citat ili je direktan prijevod ili nesto trece? 🙂

Emiliano Zapata
2 godine prije

Vruce,vruce, VRUCE, sve ste blize uzroku problema!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI