Bivša inženjerka Googlea: Vojni roboti se mogu oteti kontroli i počiniti masovne zločine

Roboti vojnici
8 komentara

Bivša Googleova inženjerka koja je radila na zloglasnom vojnom projektu kompanije za proizvodnju dronova uputila je ozbiljno upozorenje u vezi sa stvaranjem borbenih robota.

Bivša Googleova inženjerka Laura Nolan rekla je da bi međunarodna zajednica trebala zabraniti robotima ubojicama da se koriste i da se bore. Prema bivšoj zaposlenici korporacije, koja je dala otkaz, potpuno autonomno oružje, bez odgovarajuće kontrole, može počiniti “masovna zvjerstva”.

Laura Nolan radila je u Googleu četiri godine, nakon čega je 2017. angažirana za rad na projektu poznat pod nazivom „Project Maven“, prenosi The Guardian. Cilj inicijative bio je poboljšanje dronova pomoću umjetne inteligencije.

Neuronska mreža trebala je prepoznati neprijateljske ciljeve na videu, te razlikovati ljude od ostalih objekata. Zbog masovnih protesta zaposlenika, korporacija je zatvorila projekt. Nolan je podnijela ostavku iz etičkih razloga.

Nakon što su tisuće zaposlenika potpisale peticiju protiv projekta, Google je zamrznuo „Project Maven“, a desetak radnika je u znak protesta dalo otkaz.

“Ako ne budemo oprezni s tim vrstama oružja, roboti ubojice mogu iznenada pokrenuti rat, uništiti nuklearnu elektranu i počiniti velika zvjerstva”, rekla je Laura Nolan.

VIDEO: Googleov „Project Maven“

Bivša Googleova inženjerka se boji da bi sljedeći korak nakon stvaranja bespilotne letjelice s umjetnom inteligencijom moglo biti potpuno autonomno oružje. Prema njenom mišljenju, za razliku od ljudi, strojevi nemaju zdrav razum. Nolan je također tvrdila da Rusija već provodi takve testove. Na temelju kojih saznanja je došla do tog zaključka, nije rekla.

“Iako nisam izravno sudjelovala u razvoju sustava prepoznavanja video zapisa, shvatila sam da sam dio kriminalnog lanca. U konačnici, to će dovesti do toga da će američka vojska ubijati još više ljudi u mjestima poput Afganistana”, objasnila je Laura Nolan.

Upotreba umjetne inteligencije koja omogućava borbenim sustavima da neovisno biraju i napadaju ciljeve izazvala je posljednjih godina etičku raspravu. Kritičari su upozorili da će to ugroziti međunarodnu sigurnost i označiti treću revoluciju u ratu. Prve dvije su doše s barutom, potom s atomskom bombom.

Osim toga, prije ili kasnije, autonomni borbeni sustavi će pasti u ruke terorista koji ih mogu lako reprogramirati za uništavanje drugih ciljeva.

Nizozemska nevladina organizacija Pax je klasificirala 50 tvrtki prema tri kriterija: razvijaju li tehnologije povezane sa smrtonosnom umjetnom inteligencijom, rade li na povezanim vojnim projektima i obvezuju li se da će se suzdržati od sudjelovanja u tim projektima u budućnosti.

Ukupno 22 tvrtke klasificirane su kao “srednje velike brige”, a 21 je klasificirane kao “velika briga”, posebno Amazon i Microsoft, koji su se u sklopu ugovora s Pentagonskom nadmetali za naprednu infrastrukturu za američku vojsku vrijednu 10 milijardi dolara.

Ostale visoko rizične tvrtke uključuju Palantir, koja je osnovana uz podršku CIA-e i dobila je ugovor vrijedan 800 milijuna dolara za razvoj sustava umjetne inteligencije “koji može pomoći vojnicima u analiziranju zone borbe u realnom vremenu”.

Izvješće navodi da su Microsoftovi zaposlenici izrazili neslaganje zbog ugovora o isporuci slušalica HoloLens američkoj vojsci, čija je svrha “povećavanje smrtnosti” na bojnom polju. Prema riječima stručnjaka, sve što se trenutno planira s oružjem je učiniti ga autonomnim i na daljinsko  upravljanje, bilo da se radi o tenkovima ili borbenim zrakoplovima.

Posebno su zanimljiva bespilotna podvodna vozila, jer se u oceanu radio valovi brzo gube. Kalifornijska tvrtka Ocean Airo već je razvila „Submaran“, koji može tjednima ili čak mjesecima ostati pod vodom ili plutati kako bi napunio rezerve energije pomoću vjetra i sunčeve svjetlosti.

VIDEO: „Submaran“ tvrtke Ocean Airo

Na bojnom polju će 2050. biti više robota nego ljudi, piše Die Welt, citirajući stručnu prognozu američkog istraživačkog laboratorija. Autonomna borbena vozila koristit će se svugdje. Ona neće znati za umor i strah, a postat će i „pametna“, te manje ili više neovisna u odlučivanju, kaže autor članka Christian Buck.

Sve više zemalja povećava ulaganja u proizvodnju visokotehnoloških robota ubojica. 30 zemalja već ima leteće bespilotne letjelice koje mogu nositi oružje. Još veći broj država ima proturaketne sustave koji na prijetnju reagiraju tako brzo da ne trebaju ljudsku intervenciju.

Pomoću tehnologije prepoznavanja lica, dronovi mogu uništiti cijelu etničku skupinu ili, koristeći informacije na društvenim mrežama, možete pronaći sve ljude koji imaju određene političke stavove.

U travnju je Europska unija objavila smjernice o tome kako kompanije i vlade trebaju razvijati umjetnu inteligenciju, uključujući potrebu za ljudskom kontrolom, nediskriminatornim radom u javnom interesu, te s obvezom da se pazi na okoliš i privatnost. Razinu implementacije ove uredbe je teško komentirati, jer su mnogi vojni projekti tajni.

Svi sudionici diskusije strahuju da bi daljnji razvoj tehnologije u ovom području mogao izazvati novu utrku u naoružanju. Stručnjaci su uvjereni da se robotu i autonomnim vojnim strojevima ne može narediti treba li neka osoba živjeti ili umrijeti.

Googlenapad dronovimaumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

To je samo jedna nus pojava koja ništa na stvari ne minja.
U svim dosadašnjim ratovima počinjena su strašna zvijerstva sa miljunima nedužnih koji su ubijeni i bez vojnih robota.
Oteli se roboti kontroli ili bili pod kontrolom psihopata potpuno je irelevantno jer su i psihopati roboti koji bi tribali kontrolirat te vojne robote.
Već je čovječanstvo naviknuto da se civilne žrtve rata tretiraju ka “kolateralna šteta”.
Psihopata može pobjedit samo još veći psihopat ka šta je Staljin pobjedija Hitlera.
Ono šta je bitno je tehnologija nastajanja ratova, a to se ne uči u školama. Ono šta se u vojnim školama uči je nebitno jer se i prije i paralelno sa pripremom i vođenjem rata odrađuje ideološka indoktrinacija koja ne dopušta niti najmanje izlete izvan okvira.

Iza_horizonta
4 godine prije

Psihopate se spremaju za lažni napad za koji bi okrivili vještačku inteligenciju.

Laki Topalović
4 godine prije

Znači, doba Terimnatora iz budućnosti dolazi

Iza_horizonta
4 godine prije

Off topic tema:
Trebamo da se naučimo da igramo riječima, da mjenjamo značenja onim riječima koja ništa ne znače i da im se rugamo.
Npr. Antifa se može preimenovati u Antifaci.
Tkz socijalisti u Soci-Naci.

Često čujete u govoru političari koriste “otvaranje poglavlja”. Možemo to odlično iskoristiti pa kad nam neko dosadi sa pričom reći umjesto “otvorio mi je glavu” – “otvorio mi je poglavlje”.

Lucija
4 godine prije

Kakva “neuronska mreža” ?
‘opće mi se ne sviđa kako to zvuči u robotici…

Kuda ide ovaj Svijet
4 godine prije

Većiz zvijerstva od dosadašnjih ratova?!? Zanimljivo jer ja sam uvijek mislio da su 2 atomske u 2 dana “vrh vrhova”!. Šta roboti još piju krv umrlih žrtava po bojištu????

Bruno
4 godine prije

“30 zemalja već ima leteće bespilotne letjelice”… piše u tekstu. Postoje li letjelice koju nisu leteće?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI