Bivši američki veleposlanik u Siriji priznao propast plana svrgavanja Assada

Robert Stephen Ford
35 komentara

Bivši američki veleposlanik u Siriji je izjavio kako Washington nije uspio u svojim planovima za svrgavanje predsjednika Bashara Al-Assada.

Robert Ford, bivši američki veleposlanik u Siriji od 2010. i formalno do 2014. godine, jučer je u intervjuu za panarapski list Al-Sharq Al-Awsat izjavio kako Sjedinjene Države nisu uspjele ostvariti ciljeve u Siriji, a sada ih je gotovo nemoguće postići.

Ford je rekao kako se u početku u Sjedinjenim Državama smatralo da će vlada sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada biti svrgnuta u prve dvije godine sukoba. Međutim, uz sudjelovanje Irana, Rusije i Hezbollaha, sada je nezamislivo da se to može ostvariti.

“Mislio sam da će se oslabljena sirijska vojska, koja je bila u defanzivi, prestati boriti. Početkom 2013. godine sam vjerovao sam da će Bashar Al-Assad predati vlast, ali je Hezbollah ušao u rat 2013. i Slobodna sirijska vojska je time bila teško oštećena”, prisjeća se Robert Ford.

Bivši diplomat je rekao kako američki dužnosnici još uvijek vjeruju kako je moguće da se to može postići jačanjem terorističkih skupina kao što je Al-Nusra Front, te da će sirijska vojska izgubiti teritorij.

Međutim, ruski angažman u sirijskoj krizi krajem 2015. je promijenio američke prognoze, jer je od tog trenutka sirijska vojska počela vraćati snagu, te uz potporu Irana i Hezbollaha počela vraćati kontrolu nad sve više i više teritorija, čime je onemogućila raspad i podjelu zemlje.

“Smatrali smo da je raspad bio neizbježan. Ali nitko nije očekivao da će između 2014. i 2015. godine Hezbollah i Iran rasporediti toliko vojnika u Siriji, kao ni da će Rusija rasporediti svoje zrakoplovne snage na sirijskom teritoriju”, objasnio je Ford.

Bivši američki veleposlanik u Siriji je također upozorio Kurde u Siriji da ne vjeruju SAD-u, jer Washington nikada nije imao ili je pravio planove za pomoć Kurdima nakon završetka ofenzive za zauzimanje grada Raqqe, kojeg trenutno još uvijek drži ISIL.

“Kurdi će skupo platiti što su vjerovali Washingtonu. Američka vojska ih neće braniti protiv snaga vlade Sirije i Turske. Ono što mi radimo s Kurdima je nemoralno i politički je pogrešno”, istaknuo je Ford.

Robert Ford
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
6 godine prije

Kurdi nisu jedinstveni što je možda za njih i sreća u ovim okolnostima jer će lakše odustati od maksimalističkih ciljeva i straranja jedinstvene države. I uz američku podršku takav cilj nije vjerovatan ni uz sada oslabljene države čiji teritorij treba otrgnuti jer Kurdistan nema izlaza na more. Sadašnja američko – kurdska suradnja je kratkoročan brak iz interesa gdje obje strane drže fige u žepu. I obje su toga svjesne…

Sardelino
6 godine prije

Prmjećujem da objašnjenja pojedinih događanja koja daju bivši američki dužnosnici “post festum” uglavnom drže vodu.

Antonio
6 godine prije

Cudna je ova otvorenost americkog veleposlanika. Mora da je i on hakiran od Putina. Sad ce CNN da otvori istragu. I normalno sve ce da se zaboravi oko gadne kampanje u vezi sa Kurdima.
Valja Kurdi su culi ove reci veleposlanika.
Valja ih cuju i Balkanski poslusnici Vasingtona.

Sarka
6 godine prije

“Kurdi će skupo platiti što su vjerovali Washingtonu. Američka vojska ih neće braniti protiv snaga vlade Sirije i Turske. Ono što mi radimo s Kurdima je nemoralno i politički je pogrešno”, istaknuo je Ford.
????????
Je li on mahnit ili je ovo izreceno na nagovor odredjenih krugova koji mu drze ledja.
Ili je samoubica?
Jer, pobogu, ovo nije “anonimni izvor” nego ambasador iz vremena pocetaka rata, covjek koji zna sve (ili bar veci dio).
Nije mi jasno…

Ivan1
6 godine prije

Bolje reći bivši Američki terorist u Siriji.

prvi od 7
6 godine prije

Meni svi americki dužnosnici imaju neku cudnu fizionomiju.

Igor
6 godine prije

Nisu uspjeli na jedan nacin, probat ce sada na drugi…. Direktnim napadom na vladine snage 🙂

Tomica
6 godine prije

Svi američki dužnosnici, kad su bivši, mogu da pričaju šta hoće.
Isto bi bilo i da nisu ništa rekli, ovako ispada da nas samo privikavaju na istinu, kad su stvari odavno gotove. Poslije nekog vremena će SAD i zvanično priznati sve to ali mi to već znamo pa nije ni bitno. Pojeo vuk kenjca.
Zvanično su priznali da su napali Irak na osnovu laži, da su imali tajne zatvore po Europi gdje su mučili zatvorenike, da su prisluškivali cijeli svijet, da su aktivno učestvovali u svrgavanju Janukovića i uložili 5 Mlrd. dolara u to.
I šta? Ljudi i sad ne čine ništa, vlade popuštaju i čine svake ustupke SAD.
Genijalci i sad pišu komentare, veličajući demokraciju i dobrotu SAD i okrivljujući Rusiju i za ružno vrijeme.

Samo se nasekiram od izjava bivših dužnosnika. Hoće li se ikad desiti da neki aktuelni nešto kaže ili se prosvijetle tek kad su bivši?

Borac2
6 godine prije

Na svakih 1000 tona lazi moze i par grama istine.

Garibaldi
6 godine prije

Žalosno je što nesretni Kurdi ništa nisu naučili iz povijesti …..

Svjatoslav 969
6 godine prije

Pijevac koji glasno i u pogresno vreme kukurice,
hm, Kako ono ide poslje, lonac 😉

Ana
6 godine prije

Preinteresantno je to kako svi bivsi ovaj ili onaj radikalno mijenjaju glazbeni zanr!

Georgij Žukov
6 godine prije

americki narkomani

Outsider
6 godine prije

Finale. Podjela na dobre i lose.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI