Robert Ford: ”Assad je pobijedio i pomirimo se s tim”

Bashar Al-Assad - intervju
23 komentara

Bivši američki veleposlanik u Siriji, Robert Ford, kao što je već izjavljivao ranije, priznao je u intervjuu da su u ratu u Siriji pobijedili Assad i njegovih saveznici Iran i Rusija.

Robert Ford, bivši američki veleposlanik u Siriji, poznat po tome što je 2011. godine, na početku pobune u Siriji, sudjelovao na oporbenom skupu u Hami, u intervjuu za list Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da sirijski predsjednik Bashar Al-Assad ”trijumfirao i da će ostati na vlasti”.

Ford je također upozorio i da će Iran ostati u Siriji.

”To je stvarnost koju moramo prihvatiti i tu se ne može mnogo učiniti”, rekao je Robert Ford.

”Ako strane vlade, koje su u prošlosti podržale su milicije Slobodne sirijske vojske, nisu spremne slati novac i oružje, uključujući i protuzračne projektile, ili slati vojne savjetnike kao Sirijskim demokratskim snagama u njihovom bitkama protiv ISIL-a, bit će nemoguće da sirijska oporba porazi Assada i njegove ruske partnere i Irance”, rekao je Ford, koji još uvijek koristi termin ”sirijska oporba” za odavno deklarirane islamističke skupine u Siriji.

”Čak i da te vlade to učine, to bi bio dug rat, a može završiti u pat poziciji”, dodao je.

Na pitanje o zemljama regije koje vrše pritisak na ”oporbu” da pristane na ustupke o budućnost Assada na vlasti, Ford je odgovorio ”kako treba priznati da je vojna situacija u korist Assada, Irana i Rusije”.

Prema njegovim riječima, ”Sirija neće prihvatiti lokalne ili decentralizirane vlasti, unatoč ruskim komentarima na ovu temu”.

”Sirijski režim zanemaruje područja za de-eskalaciju gdje ima vojnu nadmoć. U dvije do četiri godine će vratiti Idlib i pokrajinu Dara’a, ali nikada neće prihvatiti kontrolu drugih vlada, lokalnih ili stranih, nad ovim prostorima”, rekao je Robert Ford.

Što se tiče Izraela i strahova židovske države zbog iranske prisutnosti u Siriji, Ford je istaknuo da ova zabrinutost ima dva glavna razloga.

”Prvi je prisustvo nekoliko desetaka tisuća boraca, pristaša Irana, koja neće ići kući i u slučaju rata između Hezbollaha i Izraela će mnogi od njih podržati Hezbollah. A drugi razlog je prisustvo ruskih zračnih snaga u Siriji, s jedne strane, te širenje Hezbolaha uz granicu s druge”, rekao je.

”Izraelci su ranije slobodno letjeli nad Sirijom, ali sada je situacija drugačija, istaknuo je.

Na pitanje o ulozi Kurda, Ford je još jednom ponovio kako Sjedinjene Američke Države nikada neće koristiti silu da ih brane u slučaju iranskog ili sirijskog napada.

Konačno, govoreći o obnovi odnosa između Europe i Damaska, rekao je: ”Europljani će učiniti ono što služi njihovim interesima. Možda će se dogovoriti o sigurnosnoj suradnji. To zahtijeva otvaranje njihovih veleposlanstva u Damasku. No, na političkoj razini određeni problemi ostaju.”

ISILRobert Ford
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Chico
6 godine prije

Pobijedila je Sirija i Sirijci.

Ivek
6 godine prije

<<>> Osjećaj odlaska s porazom u guzici, financijski gubitak, blamaža uslijed loše oklade, blamaža uslijed gubitka obraza i vjerodostojnosti medija, te opća uvrijeđenost poradi nemogućnosti nametanja svoje volje nisu sasvim “problemi na političkoj razini”.

Janez
6 godine prije

O tom – potom.
Neka prvo završi rat.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Da nije Hezbollah uletio 2012. ništa od cijele ove priče… To je jedina istina…

Zagi
6 godine prije

Do sada su amerikanci uspijevali i takvim svojim naumima jer druge supersile nije ni bilo i nitko ih nije držao u šahu, od raspada SSSR. Sad kad je Putin pokazao muda više se nemože raditi što se želi i počinje polako utrka u naoružanju!

udarna rupa
6 godine prije

Niste ga trebali ni napadati! Zašto vam je on smetao?

Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

”Čak i da te vlade to učine, to bi bio dug rat, a može završiti u pat poziciji”, dodao je Robert Ford.

A kao ovo nije dug rat? Jel’ se ovo on šali?
Dakle, 6 godina mrcvarenja njemu ne predstavlja apsolutno ništa?
Dobro, ako je tako, onda neka dotični gospodin obuče uniformu i priskoči u pomoć svojim bratskim “borcima za slobodu” i “nositeljima demokratskih vrijednosti”.

davor
6 godine prije

čudi me da u zapadnjačkom pulenu —maroku — nije krajem listopada 2016 počeo izrežirani ustanak protiv korumpirane vlade…kao u drugim arapskim zemljama koje nisu zapadu po volji 2011…utipkajte–mouhcine fikri–al hoceima

zax
6 godine prije

Nakon sranja koje su uzrokovali ameri peru ruke

Alen
6 godine prije

Allahova volja….

17 novembar
6 godine prije

tako su govorili prvom agresijom na irak gdje su imali velike gubitke u avijaci pa su dosli kasnije zauzeli irak za deset dana vratice se agresori i na siriju ako uopste asad pobjedi jer ima dosta posla

bato
6 godine prije

samo nek se šuga američka i izraelska makne iz tih prostora i neče biti više problema u Siriji i okolini

Borac2
6 godine prije

Tako je kada te Rus brani….

Cico
6 godine prije

Pobijedili su Rusi , i to je tek početak , više se ništa neče događati u svjetu bez Rusa .Amerikanci to još nisu shvatili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI