Bivši ruski predsjednik okrivljuje SAD za borbu između Izraela i Hamasa

Dmitrij Medvedev
17 komentara

Američka vanjska politika je dijelom kriva za posljednju nasilnu rasplamsavanje između Izraela i Palestinaca, sugerirao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Zvaničnik, koji je trenutno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je da je Washington trebao usmjeriti svoju energiju na osiguranje trajnog mira na Bliskom istoku, ali je umjesto toga odlučio da se fokusira na Ukrajinu.

Komentarišući subotnju eskalaciju između Izraela i militantne grupe Hamas iz Gaze, Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da su ovi događaji bili predvidljivi. “To je ono s čim su se Washington i njegovi saveznici trebali pozabaviti”, objasnio je on, dodajući da sukob Izraela i Palestine traje decenijama, a da su SAD “ključni igrač tamo”.

Prema riječima Medvedeva, umjesto toga, “ovi moroni su se uključili u naš region i aktivno pomažu neonacistima, sukobljavajući dva bliska naroda jedan protiv drugog”.

Bivši predsjednik je svoje opaske zaključio mišlju da bi “očigledno samo građanski rat na američkoj teritoriji” pomogao ugušiti “maničnu strast Amerike za raspirivanjem sukoba širom planete”.

U subotu ujutro, Hamasovi militanti pokrenuli su masivan napad na Izrael, ispalivši hiljade projektila, a zatim probili graničnu ogradu i pregazili više izraelskih gradova koji se graniče sa enklavom Gaze.

Prema izraelskoj hitnoj službi Magen David Adom, najmanje 40 Izraelaca je ubijeno, a 740 ranjeno.

U svom obraćanju naciji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je zemlja u ratu. Takođe je obećao da će “neprijatelj platiti cijenu kakvu nikada ranije nisu znali”.

Glasnogovornik IDF-a otkrio je da su borbe u toku, dok su militanti Hamasa i dalje prisutni na više lokaliteta. U međuvremenu, izraelske zračne snage su izvele zračne napade na Gazu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas insistira na tome da palestinski narod ima pravo da se brani od onoga što je opisao kao “teror naseljenika i okupacionih trupa”.

Bijela kuća je objavila saopštenje u kojem osuđuje ono što je nazvala “ničim izazvanim napadima Hamasovih terorista na izraelske civile”. Ministar odbrane Lloyd Austin uvjerio je Izrael da posvećenost SAD njegovoj sigurnosti ostaje “nepokolebljiva”.

U narednim danima, obećao je, Pentagon će “raditi na tome da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani i zaštiti civile od neselektivnog nasilja i terorizma”.

IZRAELMedvedevPalestinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vas Emmi
6 mjeseci prije

Uf, logično, kažete “Hamasovi militanti”, a zašto onda ne i “cionistički militanti”, a zašto ne, sasvim jednostavno, borci za slobodu Palestine i Palestinaca? Za vas ipak malo previse, zar ne?

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ovom fali … Lepa Brena !

Realno
6 mjeseci prije

Ko bre, jewbre.

MrKamenjarac
6 mjeseci prije

…U OVOJ IGRI SU NE SAMO USA UMESANI VEC I ENGLESKA , FRANCUSKA A POGOTOVO NEMACKA KAKO BI OPRALA SVOJU KOZU OD FASIZMA NAD JEVREJIMA ;A AMERIKA MOZE MIRNO DA PRAVI ORUZJE I PRODAJE JEDNIMA I DRUGIMA…..
ZAPAD JE ZLO!!!

Darko 7
6 mjeseci prije

Samo slijepac ne vidi da SAD potiče sukobe u svijetu. Moderno društvo ima mogućnosti da čitavo čovječanstvo živi u obilju, ali očito da vladajućoj eliti to nije cilj. Drugi svjetski rat su financirale banke čiji su vlasnici bili židovi, a zna se kako su tragično završili židovi u tom sukobu. Opet su nedužni uvučeni u sukob koji su organizirali svjetski moćnici.

Max
6 mjeseci prije

Pa i jest.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI