Lukašenko namjerava da razgovara o izgradnji raketa sa kineskim liderom Xi Jinpingom

Xi Jinping - Lukashenko
15 komentara

Predsjednik Bjelorusije je u septembru 2019. godine izjavio da će preduzeti korake ka saradnji sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim kako bi Minsk stvorio sopstvenu raketu.

Predsjednik Bjelorusije Alexandar Lukašenko izrazio je želju da sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovara o mogućoj saradnji u izradi raketa. Prethodno sugerišući mogućnost izgradnje kineskih projektila u Bjelorusiji, Lukashenko je insistirao na tome da ne bi trebalo biti “zavisnosti” od stranih aktera.

“Dozvolite mi da to pregovaram na svom nivou. Spreman sam da pregovaram o tome sa Xi Jinpingom, mislim da to neće biti problem”, rekao je predsjednik.

Izjava je uslijedila nakon što je Lukašenko informisan o stanju raketnog razvoja u Bjelorusiji i izgradnji kineskih raketa.

Konkretno, rečeno mu je za uspješne korake ka razvoju i eventualnom postavljanju sopstvenih raketa u zemlji, koji bi mogli uništiti ciljeve udaljene i do 300 kilometara.

Ranije je Lukašenko rekao da Rusija ne želi da sarađuje sa Bjelorusijom na razvoju raketa i odbija je da obezbijedi poligone, te komentare je Moskva označila kao “neutemeljene optužbe”, rekavši da Rusija nema takve poligone, već da ih iznajmljuje u Kazahstanu.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijakinaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
3 godine prije

U Bosni su nekada davno govorili ” tuđa ruka svrab ne češe “, pametan potez bjeloruskog predsjednika!

Armagadon
3 godine prije

Karte se sve vise otvaraju ,a igra postaje sve kompliciranija , vijerojatno sokovi tek dolaze.. , Lukusenko Igra stvarno interesantnu igru Ko ovde koga …….? Iz Amerike Dobiva besplatno gorivo za traktore , a sa kinezima misli otvorit tvornicu raketa … Kritizira Ruse da nece da suraduju Rusi pobijaju da nece da suraduju U pocetku korone Ne zatvara drzavu ka sto su mu Rusi savijetovali . Kritizira Putina Sigurno je tu jos toga ili san ja dosta toga preskoci , ovo ka da su postale igre bez granica. Ili pokusava iskoristit situaciju i izvuc najvecu mogucu korist od svih aktera i svih pomalo …. a ujedno ucrstiti svoj polozaj u Bijelorusiji a i u svijetu. ili je necigov skriveni adut… . LR Moze li malo vise Info o ovom slucaju sa analizom i situacijom u Bijelorusiji , Lukusenkom Puno se toga ovde dogada okruzeno u magli. Istrazuj , puki ….… Čitaj više »

Borik
3 godine prije

Sada će XI poslati stotinjak miljuna kineza na obuku u Bjelorusiju koja će se sa ponosom prozvati Žutorusija.

Makedonac
3 godine prije

Lukašenko je mnogo sumnjiv, u odnos korone se slažem sa njime, problem je drugi. Recimo imaš Hrvatska i Belohrvatska ili Srbija i Belosrbija, isti jezik ista religija i isti narod jedna do druge. Stavljaš uslov za objedinjene- Belorusija da je glavna i ti da si predsednik nove drzave, neka ludost, tvoja žada za vlast, egoizam i nadvorešni “dobroželatelji” i savetnici 30 godina preče da se to ne desi. SSSR je bio veštačka tvorevina, imalo je nepravednih stvari u odnos na jednih ili drugih naroda, slično jugoslviji, granice nisu bili baš najpravije nacrtani. U SSSR je bilo isto, da ruski narod ne bude naj veči, opština Belorusija proglasiš kao odeljenju republiku. Realno belorusi imaju i nuklearno oružje, nafte, plina, problem su vazali u Rusiju i Belorusiju, 30 godina neko blokira taj savez, liberali u rusiju i car Lukašenko u Belorusiju. Ot desetak godina Putin aktivno radi na tome, ali glupaci, korumpirani… Čitaj više »

Brainstorm
3 godine prije

kinezi bi da se ogrebu za sovjetsku tehnologiju. bjelorusi bi da suradjuju sa rusijom da istu pokupe.

Max
3 godine prije

Njihowo je prawo da rade što hoće i da sanni odaberu partnere

Suze Roni
3 godine prije

Lukasenko je teski pokvarenjak. On bi suradjivao sa Rusima na nacin kako je godinama kupovao rusku naftu po povlastenoj cijeni, a onda viskove preprodavao po skupljoj. Sada bi da mu Rusi pomognu napraviti vlastitu raketu sa ruskom tehnologijom, a onda bi on to prodavao trecim stranama.Rusi nemaju povjerenja u njega i to s
pravom.Lukasenko bi muzo Rusiju, a za uzvrat bi dao nista.

hiber
3 godine prije

Kako je krenulo u Hong Kongu, Kina bi uskoro mogla imati veliki broj raketa u izravnom letu na njihov teritorij.

Weteran
3 godine prije

Lukašenko je mamac na koji se vataju šarani!?
Srećom ili na žalost, u Visokoj politici Sveta ne plivaju naivne ribe!

No Name
3 godine prije

“Predsjednik Bjelorusije Alexandar Lukašenko izrazio je želju…” kaze vijest koju prenosi Logicno. Zelja je jedno, a stvarni postupci su drugo. Ako je zelja i to jos javno izrecena, onda mislim da svima postaje jasno na koju se nogu Alexandar dignuo iz krevata danas. Osobno ne vjerujem da je u sadasnjim uvjetima apsolutno nemoguce da bi Kina, a kamoli Xi Jinping osobno razgovarali sa Lukasenkom o ovim stvarima. Kako sve govori da je u pitanju desna noga, mislim da bi ovu vijest trebalo staviti u paket americkih nastojanja u stvaranju nepovjerenja i razmimoilazenja Rusije i Kine. Lukasenko opet igra neku svoju igricu, a to nije lijepo. Ovakva igra nikako nije za pohvalu, a ne moze se opravdati niti kao sala, poslije svega sto je Rusija napravila za Bjelorusiju. Posebni rezim kao i za sve bivse republike SSSR-a, povlastene cijene energenata, bescarinska trgovina, razne olaksice, zagarntirana prava iz SSSR-a svih gradjana, otvoreni… Čitaj više »

Armagedon
3 godine prije

Veliki broj nas jos mnogo toga nezna ,osim same baze ove price sto nas vise puta vodi na krivi put zakjucivanja,
mnogi ce otriti lice kad pocme biti gusto/. A do tada , prepusti mo se masti i sretnom zavrsetku.
Ja se zato pokusam pripremiti psihicki , za nova iznadzenja
Ima jedna lipa izreka koju obozavam a to je

Da je odbaceni kamen postao kamen temeljac……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI