Blinken traži ”odgovornost” za smrt palestinske novinarke

Antony Blinken
5 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će odgovorni za smrt palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh biti pozvani na odgovornost, jer članovi njene porodice i dalje traže akciju i insistiraju da su je ubili izraelski vojnici.

Nakon sastanka sa rođacima Abu Akleha u utorak, Blinken je izrazio  svoje “najdublje saučešće” i “obavezao se da će tražiti odgovornost za njeno tragično ubistvo”,  ali nije precizirao koji bi dodatni koraci mogli biti poduzeti.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price kasnije je naglasio  “prioritet koji pridajemo odgovornosti” u vezi sa smrću Abu Akleha, ali je također ponudio nekoliko drugih detalja o tome kako Bijela kuća planira postupiti ili o čemu se razgovaralo tokom sjednice sa Blinkenom.

Veteranka novinarka Al Jazeere, Abu Akleh, ubijena je iz vatrenog oružja dok je izvještavala o izraelskom napadu na izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali prošlog maja, uprkos tome što je nosila istaknute oznake koje ukazuju na to da je bila član štampe.

Dok su Ujedinjeni narodi, zajedno s medijima i humanitarnim organizacijama, istražili incident i zaključili da je Abu Akleh ubijena u izraelskoj vatri, službena američka istraga je rekla da “ne može donijeti konačan zaključak” o tome ko je povukao okidač. U izvještaju se priznaje da su izraelske snage “vjerovatno odgovorne”,  ali se navodi da nema dokaza da je ona namjerno ubijena, u skladu s kasnijim komentarima izraelskih zvaničnika.

Porodica novinarke bila je vrlo kritična prema američkoj istrazi, rekavši da “ne vjeruju” u njene neuvjerljive nalaze, i da je nastavila da vrši pritisak na posljedice po Abu Aklehovog ubicu.

Nakon sastanka sa Blinkenom u utorak, novinarkina nećaka, Lina Abu Akleh, izjavila je da, iako je zvaničnik “preuzeo neke obaveze u vezi s ubistvom Shireen”, njena porodica “još uvijek čeka da vidi hoće li ova administracija smisleno odgovoriti na naše pozive za pravdom za Shireen”.

„Sekretar Blinken nam je rekao da ima dužnost da zaštiti svakog američkog građanina. Zadržat ćemo ga na ovome”, nastavila je. “Ništa osim američke istrage koja vodi do stvarne odgovornosti nije prihvatljivo i nećemo stati sve dok nijedna druga američka ili palestinska porodica ne izdrži isti bol kao mi.”

Iako je administracija Joea Bidena dala nekoliko javnih izjava o tome da li je vršila pritisak na izraelske zvaničnike o tom pitanju, Blinken je navodno pokrenuo to pitanje u četiri oka tokom razgovora s izraelskim premijerom Yairom Lapidom ranije ovog mjeseca. Međutim, prema izraelskim zvaničnicima do kojih je došao Axios, vlada nema planove za daljnje djelovanje u slučaju osim vojne istrage koja je već u toku, a krivične prijave su malo vjerovatne.

Izraelska vojska je sa svoje strane prvobitno sugerisala da je novinarku ubio palestinski militant, ali je kasnije rekla da nije u stanju da utvrdi ko je ispalio smrtonosni hitac. Bez obzira na to, u njemu je “uključivo” navedeno da izraelske trupe nisu gajile “nikakva namjera da naude” Abu Akleh i da nisu namjerno pucale na nju tokom racije.

Abu AklehaBlinkenPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Putin je kriv.

Josip
1 godina prije

Amerikanci ubijaju svoje predsjednike, pitam se kada će Biden doći na red?

Ahmat sila
1 godina prije

Ovo je višak američke pakosti, patetike i cinizma.

Max
1 godina prije

Kriv je Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI