Blokada dostave ugljena iz Donbasa – Ukrajina uskoro gasi termoelektrane?

Ukrajina - smrznuti muškarac
14 komentara

U Ukrajini je u tijeku pravi kaos, ali ne samo zbog borbi u Donbasu, nego zbog blokade željeznica od strane dragovoljačkih bojni, koje ne dozvoljavaju da ukrajinske termoelektrane kupuju ugljen od “odmetnutih proruskih separatista”. Ukrajinske snage sigurnosti su u nekoliko navrata pokušale ukloniti blokadu, ali nisu uspjele, jer su se dragovoljačkim bojnama pridružile i neke postrojbe redovne ukrajinske vojske.

Vlasti Luganske Narodne Republike su poručile da su spremne za opskrbu ukrajinskih termoelektrana, ali radikalne bojne u potpunosti moraju prekinuti blokadu željezničkih pruga. Osim toga, Kijev se mora ispričati čelniku LNR, Igoru Plotnickom.

“Blokada isporuke ugljena nije bio naš izbor. To je inicijativa Kijeva. Međutim, svjesni smo da blokada utječe na obične ljude s obje strane crte razgraničenja. Dakle, mi ne namjeravamo pogoršavati situaciju. Ako se Kijev ispriča za postupke njegovih naoružanih skupina, možemo razmatrati njegove nove prijedloge”, rekao je čelnik Luganske Narodne Republike.

Ukrajinske nacionalističke i neonacističke bojne, kojima su se pridružili naoružani odmetnuti krimski Tatari u regiji Herson, ne dozvoljavaju trgovinu između Kijeva i Donbasa.

Rekli su da će nastaviti blokirati promet na teretnoj pruzi Lugansk – Lisičansk – Popasnaja. Štoviše, zaprijetili su da će, ako ukrajinske termoelektrane budu radile na ugljen kupljen iz Donbasa, silom obustaviti njihov rad.

Energija - Ukrajina
Energija – Ukrajina

Zbog nestašice izvora energije ukrajinska vlada razmatra scenarij za slučaj kolapsa energetskog sustava.

U Ministarstvu energije u Lugansku su rekli kako oni ne planiraju tražiti alternativne načine isporuke zaliha ugljena u Ukrajini i da je nužno prekinuti blokadu željezničkih opskrbnih pravaca.

Ministar energetike i industrije ugljena Ukrajine, Igor Nasalik, rekao da se u roku od dvije do dvije i pol godine zemlja neće moći osloboditi ovisnosti o ugljenu, koji je glavno gorivo za proizvodnju električne energije.

Međutim, čak i ako termoelektrane i prijeđu na plin, to će biti ogromno opterećenje za proračun.

Ukrajinski premijer Grojsman je bio oštar i tvrdi da će doći do nestašice struje, ako “veterani antiterorističkih operacija” ne uklone blokadu željeznica kojima se dostavlja ugljen iz Donjecke i Luganske Narodne Republike. Međutim, u ovoj situaciji čudi zaglušujuća tišina predsjednika Porošenka. Za mnoge je to dovoljan razlog da bi on iz blokade mogao izvući osobnu korist. Naravno , nestašica električne energije u zimskim mjesecima, koja uskoro može pogoditi Ukrajince, njega nimalo ne zanima.

Jučer su zastupnici Vrhovne Rade predsjedniku Porošenku i tajniku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksandru Turčinovu, uputili zahtjev za sazivanje sastanka posebnog Odbora za deblokadu željeznica koje zemlju povezuju s regijama Donjeck i Lugansk.

“Smatramo neprihvatljivim postupke sudionika blokade, jer potkopavaju sposobnost za borbu naše zemlje i imaju pogubne posljedice za gospodarstvo i socijalne sfere”, ljutito je izjavio zastupnik ukrajinskog parlamenta Maksim Jefimov.

Na sastanku Kriznog energetskog stožera energije Ukrajine, ministar energetike i industrije ugljena Igor Nasalik je predložio da se uvede izvanredno stanje u elektroenergetskom sustavu zemlje. Nasalik  je također objasnio kako jedina alternativa ugljenu iz Donbasa mogu biti ugljen ili plin iz Rusije.

Ranije je premijer Vladimir Grojsman, na sastanku s moldavskim premijerom Pavelom Filipom u Kijevu, priznao da zbog niskih zaliha ugljena u skladištima Krizni energetski stožer Ukrajine razmatra mogućnost kolapsa sustava.

Isključenja su moguća u sedam regija – Dnjepropetrovsk, Zaporožje, Kijev, Sumi, Harkov, Čerkasi i Černijev. Ukrajinski premijer je rekao da elektrane u zemlji godišnje troše oko 9 milijuna tona antracita, koji se proizvedi u područjima koja su privremeno izvan kontrole Kijeva, odnosno u Donbasu.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je počela proizvodnju u termoelektranama s ugljena prebacivati na plin, ali je još uvijek ovisna o rudnicima u Donbasu.

U nedjelju je zbog blokade željezničke pruge zaustavljena visoka peć u tvornici ferolegura u Kramatorsku u kojoj radi za više od 1 200 radnika. Tvrtka je priopćila da će peć, ako se proces opskrbe ne uspostavi u roku od 10 dana, biti teško ponovno upaliti. Blokada će dovesti do masovnih otkaza, ali do potpunog raspada popratnih poduzeća i cijele zajednice.

Ugljen iz Donbasa
Ugljen iz Donbasa

Situacija je u najmanju ruku kaotična. Krajem siječnja su “veterani antiterorističkih operacija” iz 2014. i početka 2015. godine, uključujući i neke zastupnike Vrhovne Rade, odsjekli dio pruge  Lugansk – Lisičansk – Popasnaja. Tvrde kako su to učinili da spriječe trgovinu s “ilegalnim oružanim skupinama”.  Kasnije je blokiran i dio pruge u blizini stanice Svetlanov, dok je u subotu zatvorena i treća pruga, na mjestu Kostantinovka – Jasinovataja.

Unatoč žalbama vlastitih zastupnika, premijer, ministri i predsjednik Petro Porošenko uopće ne reagiraju na blokadu. Državno tužiteljstvo je 26. siječnja zbog blokade otvorilo kazneni postupak, ali pokušaji ukrajinskih sigurnosnih dužnosnika za deblokiraju željeznicu su bili blagi i nisu polučili nikakav uspjeh.

Očito se ukrajinske snage sigurnosti i policija boje naoružanih veterana dragovoljačkih bojni i njihovih pomagača. Organizatori blokade su zaprijetili kako će pucati na svakog tko im se približi i obećali da će “umrijeti na tračnicama”.

“Bolje je da se smrznemo ponosno sa svojim uvjerenjima, nego živjeti u toplini kao izdajnici”, napisao je na svome Facebooku  jedan od organizatora blokade, zastupnik Vladimir Parasjuk.

Čudno je i da u vrijeme dok je vlada u panici, te dok priprema isključenje struje u zemlji, Porošenko susjednoj Moldaviji obećava isporuku električne energije.

“Razgovarali o obnavljanju stabilnih zaliha električne energije u Moldaviji iz Ukrajine. Suradnja u energetskom sektoru je važan čimbenik u integraciji naše zemlje u Europski energetski prostor i jačanju energetske sigurnosti Ukrajine i Moldavije”, rekao je Porošenko nakon razgovora s Pavelom Filipom.

Parasjuk je Porošenkov “terenac” da otme imovinu Ahmetovu

Direktor ukrajinskog Instituta za pretvorbu, Oleg Soskin, rekao je da Porošenko ne blefira kada je obećao struju Moldavcima.

“Postoji višak i alternativne mogućnosti isporuke ugljena iz drugih zemalja”, uvjeren je Oleg Soskin.

Prema Soskinu, cijela ova panika i retorika se provodi s ciljem da se prikrije sljedeća faza borbe između različitih oligarhijskih skupina.

“Porošenko je zatvorio tvornicu Lipeck i izgubio imovinu u Rusiji. On treba zamjenu i sada želi dobiti imovinu oligarha Donjecka. Položaj jednog od oligarha, Aleksandra Efremova, vrlo je narušen. Sada ovdje je redu Rinat Ahmetov. Da biste to učinili, morate “oteti” Ahmetovu dva metalurška postrojenja u Mariupolju, koja rade na antracit s okupiranih teritorija”, objasnio je stručnjak.

Prema njegovim riječima, odluka o blokadi koju su donijeli “veterani antiterorističke operacije” je u stvari posao plaćenika Porošenka.

“Možda Semenčenko i Parasjuk sami to nikada ne bi napravili, ali su mudro financirani preko posrednika”, tvrdi Oleg Soskin.

Politolog tvrdi kako premijer Grojsman, ministar Avakov i Arsenij Jatsenjuk, koji predstavljaju vladajuću skupinu, baš i nisu zainteresirani za jačanje Porošenka, a možda i sami imaju ugovor s Rinatom Ahmetovim, kojem vlasti u Lugansku kane nacionalizirati svu imovinu.

“Grojsman priča svašta, ali njegova većina u parlamentu je u vrlo teškoj situaciji. Čini se da su njegovi dani odbrojani. Kad Parubij bude neutraliziran, on će biti uklonjen, a stekao je vrlo moćnog neprijatelja –  Juliju Timošenko”, predviđa stručnjak.

Podsjetimo da je Julija Timošenko jučer pokušala pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja vladi, a je predsjednik Vrhovne Rade, Andrej Parubij, rekao “kako ima problem s glasovanjem”. Nakon toga mu je Julija Timošenko zaprijetila sudom.

Direktor Instituta za analizu politike, politolog Ruslan Bortnik, ne isključuje da je blokada Donbasa neka vrsta napada usmjerena protiv Rinata Ahmetova, ali i govori o slabostima Porošenka.

“Predsjednik ne može odgovoriti na blokadu, jer ne želi ući u izravnan sukob s nacionalistima, unatoč svoj šteti koju čine. U ovom trenutku, nacionalisti, među kojima su i borci dragovoljačkih bojni, predstavljaju ozbiljnu prijetnju ukrajinskim vlastima”, rekao je politički analitičar.

“Drugo, nedostatak reakcije Porošenka ostavlja dojam da je on itekako zainteresiran da blokada potraje. Ova metoda podsjeća na blokadu Krima proteklih godina, koju su počele provoditi dragovoljačke bojne, a onda su završile pod palicom službenog vodstva Ukrajine”, rekao je Ruslan Bortnik.

Bortnik ne isključuje mogućnost da je blokada dio zakulisnih političkih dogovora zbog Donjecka, Luganska ili Moskvom, a možda je samo borbe protiv Rinata Ahmetova, čija će imovina prva stradati.

U tom slučaju je blokada u stvari posljedica borbi između financijskih i političkih skupina u Ukrajini.

Istovremeno, Bortnik ne isključuje mogućnost da se sudionici u ovoj velikoj igri neće na vrijeme zaustaviti i uzrokovat će energetsku krizu nije samo u regijama Donjeck i Lugansk, nego i u ostatku Ukrajine, prije svega u središtu zemlje. Međutim, ako se isključi električna energija u pokrajinama, neće se spasiti ni Kijev i nepotrebno će uroniti u tamu.

Cijela ova priča još jedom potvrđuje odavno poznate činjenice. Predsjednik Porošenko i vrh vlasti u Kijevu vode bespoštednu borbu za uklanjanja političkih protivnika, uglavnom ukrajinskih oligarha, kojima oduzimaju imovinu. Drugo, dragovoljačke bojne i “veterani antiterorističke operacije” imaju imunitete od kaznenog progona i mogu činiti što ih je volja, bez ikakvog straha od suočavanja sa zakonom. Naravno, to je odlična prilika da rade u interesu danas možda Porošenka, a sutra bilo koga tko će im obećati da će i očuvati status “nedodirljive i povlaštene kaste”. Treće, Ukrajina još uvijek ovisi i ovisit će o Donbasu, koji je bio najrazvijenije područje nekada cjelovite Ukrajine i najvećim dijelom punio državni proračun.

I za kraj, to što će, ako se ovo ludilo na vrijeme ne zaustavi, trpjeti obični Ukrajinci, oligarhe, “veterane”, Porošenka, i njegove političke pristaše i protivnike među oligarsima nimalo ne zanima.

blokadadonbasIgor NasalikKrizaMaksim JefimovUgljen
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
7 godine prije

Neka si upale Cernobil.

Uskok
7 godine prije

“Nasalik je također objasnio kako jedina alternativa ugljenu iz Donbasa mogu biti ugljen ili plin iz Rusije” Hahahahaa Valjda niko sa tzv. zapada ne priskače u pomoć!?Ironija, karma…kako nekad legne ovako nešto, ko budali šamar…

raol
7 godine prije

Svaki problem se moze rijesiti.
Ukrajina ce uvesti skuplji ugljen i struju iz
“zapadno-demokratskih drzava”
za Eure – i problem rijesen.
Porosenko je tajkun, teski kapitalista koji se obogatio i napljackao za vrijeme privatizacije.

Кобајаши
7 godine prije

Nema problema, stići će hrvatski ugljen, najbolji.

Brainstorm
7 godine prije

podsjeca me na tzv. zeleni kadar koji je harao hrvatskom po zavrsetku prvog svjetskog rata. znamo kako je hrvatski sabor rijesio problem i ciju vojsku je pozvao u pomoc.

Andrej
7 godine prije

Ne podcjenjivati Poroshenka. Tajkun se ne postaje humaniratnim radom, vec gazeci preko trupala. Zna da trenutno nema jaku podrsku USA administracije, Merklova ga takodjer drzi na ledu i zaista ne vidim razlog da bi zaratio sa svojim radikalima. Sa radikalima, bilo ukrajinskim, hrvatskim ili srpskim se radi na drugaciji nacin. Naoruzaju se i nafilaju patriotskim frazama (“Slava Ukrajini, herojem slava”), te gurnu u prve linije, da strase protivnika, a ako izgube glavu, opet dobro, jer nece raditi probleme kod kuce. Kada se covjek nadje usred kafanske tucnjave, ne postavlja se pitanje jesu li ili nisu propalice oni koji drze njegovu stranu, dok god njihove sake odradjuju posao. Nakon tucnjave, netko ostaje lezati, netko se vrati svojoj kuci, a propalice ostaju tamo gdje im je i mjesto – na ulici. Ljudima je hladno? To je dobro za odrzavanje politicke napetosti i ne vidim bas niti jedan razlog da se Poroshenko umijesa.… Čitaj više »

mars
7 godine prije

Nema sikiracije za Porošenka. Ukrajina kakva trenutno jeste, tehnološki div, za čas će se preorjentisati na alternativne izvore energije, one obnovljive, pa će na oranicama umjesto žitarica osvanuti nepregledna polja vjetroelektrana i solarnih panela, a na obalama Crnog mora nepregledni nizovi plutača i sistema za iskorištavanje energije talasa. Jeste da baš nisu Island, ali mogu razmisliti i o istraživanju i korištenju geotermalne energije, a kako već @ tuf reče, malo obnove Černobiil i eto je skoro k’o nova i usput naprave još dvije-tri nuklearne elektrane i Bog te veselio! Biće struje i za izvoz u EU!

Georgij Žukov
7 godine prije

45 milijuna ukrajinskih idiota , blago telecim pogledom gleda kako im potrosenko sa sacicom kriminalaca iz azova , banderovaca i ostalim teroristima i nazi-fasistima rastacu zemlju u param- parcad,neka ,neka treba im jos veceras iskljuciti i struju i plin i grijanje , nek mali misevi cvokocu od zime i gladi u svojim rupama, jer kukavice bolje niti ne zasluzuju.

Tomica
7 godine prije

A taman im BDP skočio za 4,7%.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI