Bloomberg: Finska može naučiti svijet kako živjeti uz Rusiju

Finska
11 komentara

Dok je nekada, prije ’90-ih, među mnogima vladalo uvjerenje da je Jugoslavija jedina zemlja na svijetu koja zna koristiti pogodnosti Hladnog rata između Sovjetskog Saveza i NATO pakta tako da izvuče korist od obje strane, mnogi zaboravljaju da je istu privilegiju na sjeveru Europe uživala Finska. I dok se Jugoslavija u krvavom ratu raspala na, u geopolitičkom smislu, relativno nevažne države, Finska i dalje zna kako biti prijatelj Zapadu, ali tako da ne iritira Rusiju.

Bloomberg piše “kako je, nakon aneksije Krima, Rusija pridonijela porastu napetosti na kontinentu”, što se odražava na Finsku, koja ima zajedničku granicu s Ruskom Federacijom.

Prema Bloombergu, Finci bi trebali proširiti suradnju sa Zapadom, osobito s drugim nordijskim zemljama, ali oni to ne čine jer na drugoj strani ne zaboravljaju svog istočnog susjeda.

Čak 100 godina nakon što je Finska proglasila neovisnost, zaštita nacionalnog suvereniteta je i dalje prioritet za političko vodstvo zemlje. Prema Bloombergu je većina zapadnih zemalja prilično udaljena od ugroze, ali je opasnost od moguće eskalacije napetosti s Rusijom za Finsku  pitanje života i smrti, jer s njom dijeli zajedničku granicu.

“Rusija je stalna dilema za Finsku i problem bez rješenja kojim treba upravljati. To za nas nije teorija kao da smo mi, recimo, Belgija ili Portugal “, izjavio je Rene Nyberg, umirovljeni diplomat koji je nekad bio veleposlanik u Moskvi i Berlinu.

Autor članka podsjeća da je najveći uspjeh Finske u 100 godina neovisnosti bilo to što je uspjela opstati. Tijekom građanskog rata 1918. je ubijeno gotovo 40 tisuća ljudi, a za vrijeme dva rata protiv Sovjetskog Saveza, u razdoblju od 1939. do 1945. godine, Finska je izgubila više od 93 tisuća ljudi.

U narednim desetljećima se Finska borila kako bi izbjegla ulazak u Varšavski ugovor, a kad god je to bilo moguće, približavala se Zapadu, ali da u isto vrijeme ne iritira Sovjetski Savez.

No, ovi posebni odnosi su se osjetili i u utjecaju Moskve pri imenovanju finskih vlada i autocenzuri lokalnih političara i medija. Takav stav objašnjava zašto se Finska nikada nije priključila NATO paktu, a postala je članica EU 1995. godine, uz Austriju i Švedsku. No, čak i tu je Finska posebna.

“Perspektive sigurnosne politike prožimaju finski način razmišljanja, i za to imamo dobar razlog. Dok je za Švedsku članstvo u EU bilo isključivo ekonomsko pitanje, za Finsku je to prije svega bilo sigurnosno pitanje. To je Finsku uvelo u sferu zapadne solidarnosti. Prije toga, naš stav je uvijek mogao biti osporavan”, podsjeća Rene Nyberg.

No, Bloomberg navodi kako je, nakon aneksije Krima, Rusija pridonijela rastu napetosti na kontinentu, koje su narasle na najveću razinu još od Hladnog rata. Sada se, nakon izbora Trumpa za američkog predsjednika, rađa sumnja u snagu političkog poretka koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata.

Dakle, prema Bloombergu, Finska treba proširiti suradnju sa Zapadom, osobito sa Švedskom i drugim skandinavskim zemljama, ali ne smije zaboraviti svog istočnog susjeda.

“Dinamični bilateralni odnosi s Finskom su za Rusiju i dalje važni, a Finska dobro poznaje svog istočnog susjeda”, piše Martin Kragh, voditelj “Ruskog i euroazijskog programa” na “Švedskom Institutu za međunarodne poslove”.

Iako su njezine obrambene snage već u potpunosti usklađene sa standardima NATO pakta, premijer Juha Sipila je još jednom ponovio kako Finska zadržava mogućnost traženja članstva, ali se ipak vjerojatno neće pridružiti organizaciji.

Finski je odnos sa Sjevernoatlantskim savezom poput pušenja bez udisanja dima“, rekao je Nyberg.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Kako zivjeti sa sponzorom i provoditeljem terorizma – SAD-om ? Smije li se Bloomberg osvrnuti na tu temu ili je jos uvijek tabu ?

Qweet
6 godine prije

Bloomerg zapocme pisati o Finskoj pa se nadoveze na Krim, okrzne se o Staljina, sjetu se i Hodrovskog i slicnog olosa i kojekakvih “disednata”…napravu od svake reprtaze bosanski lonac.

Dakle, koristeci dva ili tri citata “nekog” to im posluzi kao podloga za propagandni clanak.

Cak i kad je Rusija gledu neke tocke u pravu, Bloomerg ce to priznati s rjecima
– Diktator Putin je ovaj puta u pravu ili
– Zaostala i primitivna Rusija [ Hitlerova retorika ] je izbjegla sankcije.

Vlasnik Bloomerga je americki drzavljanin, anglosaxon, zhidov, filantropista samo za Zhidove… i tezak je 50 miljardi dollara, vidi Wikipedia.
Njegove novine ne mogu biti nepristrasne, on ima interes da mrzi Rusiju i da joj zavrne vratom.
Njegov burazer je Hodrovski. Oni su na istoj valnoj duzini.

Podravec
6 godine prije

Prije bih rekao da se Finci još sjećaju da su bili saveznici nacifašističke njemačke u drugom svjetskom ratu , i kako se je rat na istočnom frontu završio ,pa ne žele se priklučivati nijednoj strani da ne dobe po tamburi…..!

eu-Raj
6 godine prije

Bloomberg je ono po američki zabranio napisati komentar na taj članak.

davor
6 godine prije

Bloomberg očito ne vidi razliku između Sovjetskog Saveza i Rusije. Definitivno, Finska je jedna od zemalja koja vješto balansira zapadnjačko ludilo i naftno-plinsku krvofiliju prema Kaspijskom bazenu. Zato se ta zemlja nikada niti ne navodi kao uzor ostalima u regiji, već se provode drugačije zamisli na Baltiku, Balkanu i stvaraju se banana države i državice. Svakako je da postoji put mimo NATO-a i bananizacije a Finska i Švedska su najbolji uzori.

gostgost
6 godine prije

bloomberg fake news

Lili
6 godine prije

Finci imaju dobru memoriju. Korisno je to.

Karlo Stajner
6 godine prije

Da veoma cudno da Finci nisu na sedativima?Treba tu poraditi , malo propagande , malo rusofobije sve to dobro promesati i eto preplasenog Finca na anti depresivima na kojima pise sdjelano u USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI