Boljševici i Zapad gube Rusiju – Stvara li se novi svijet gdje su tradicija i porodica na prvom mjestu?

Jadna Europa
81 komentar

Rusi su shvatili da „Evropa“ s kojom su usrdno nastojali da se integrišu nakon sovjetskog raspada više ne postoji. Konačnim „razvodom“ između Moskve i ostatka kontinenta treba pažljivo upravljati.

Uobičajeno je predviđati da će postsovjetska generacija Rusije osjećati veći afinitet prema Zapadu i prigrliti zajednički identitet sa Evropom. Sve što je Zapad morao da uradi je da pričeka period u kojem je Vladimir Putin na vlasti i gravitaciono privlačenje evropskog identiteta stvorilo bi popustljivu Rusiju. Međutim, ankete pokazuju da Rusi brzo odbacuju evropski identitet svoje zemlje, a pogotovo mladi koji vode u trendu.

Generacijski pomak ka manje evropskoj Rusiji

Nedavna anketa Centra Levada, istraživačke grupe koju je Moskva označila kao „stranog agenta“, otkrila je da samo 29 procenata Rusa smatra Rusiju evropskom zemljom, što predstavlja drastičan pad sa 52 procenta u 2008. godini, dok mlađi Rusi prednjače u odbacivanju evropskog identiteta svoje zemlje, a oni starosti od 18 do 24 godine glasaju sa samo 23 procenta.

Prethodne ankete Levade i njemačke fondacije Friedrich Ebert takođe pokazuju da, iako nisu odrasli tokom hladnog rata, mladi Rusi ne vjeruju NATO-u više nego bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji. Mladi Rusi su takođe kritičniji prema svojoj vladi, iako se čini da je pogrešna pretpostavka da žele Rusiju prepraviti po ugledu na Evropu.

Dug i neuspješan povratak u Evropu

Kada je Kijevska Rusija fragmentirana u 13. vijeku, Rusija je nestala sa evropske mape za narednih 250 godina. Za vrijeme Petra Velikog, Rusija se početkom 18. vijeka ponovo potvrdila kao evropska sila. Sankt Peterburg je sagrađen kao nova prestonica koja će funkcionisati kao „prozor u Evropu“, Rusija se modernizovala zajedno sa evropskim standardima, a pokrenuta je i kulturna revolucija koja je pravila oblačenja, kulturu i običaje učinila evropskim. Njene težnje za povratkom u Evropu nikada nisu kulminirale njenim političkim uključivanjem na kontinentu. Međutim, zemlja je postala neobično uticajna u kulturnom pogledu, posebno u literaturi i pozorišnoj umjetnosti.

Idući stopama drugih Evropljana, Rusija nije bila u stanju da razvije organski put ka razvoju. U 19. vijeku pisac Fjodor Dostojevski je tvrdio:

„Rusi su Azijati koliko i Evropljani. Greška naše politike u protekla dva vijeka bila je u tome što smo natjerali ljude Evrope da vjeruju da smo istinski Evropljani. Poklonili smo se poput robova pred Evropljanima i stekli samo njihovu mržnju i prezir. Vrijeme je da se okrenemo od nezahvalne Evrope. Naša budućnost je u Aziji“.

Ova osjećanja ponovo su se pojavila tokom 1990-ih, pošto je postalo očigledno da Rusija neće biti uključena u novu političku Evropu, i umjesto toga, arogantni zapadnjaci očekivali su da se Moskva nameće institucijama koje nisu ponudile članstvo. Jedinstveno među glavnim bivšim komunističkim državama, od Rusije se očekivalo da slijedi zapadnjačka pravila, ali bez obećanja zapadne integracije – formula koja očigledno nije imala šanse da funkcioniše.

Samo tri godine nakon sovjetskog raspada, 1994. godine, Jeljcinov izuzetno prozapadni i proliberalni ministar spoljnih poslova, Andrej Kozirjev, tvrdio je da je Rusija možda osuđena da ponovo zacrta svoj put, jer su „neki ljudi na Zapadu podlegli fantaziji da se sa Rusijom može izgraditi partnerstvo po principu „ako su Rusi sada dobri momci, trebalo bi da nas prate u svakom pogledu“.

NATO je prihvatio svoju ekspanzionističku misiju nakon hladnog rata da učini Evropu „cijelom i slobodnom“ pokušavajući da integriše sve zemlje na kontinentu – osim Rusije. Evropska unija je počela postepeno da monopolizuje koncept Evrope, a Rusija je ubrzo postala manje-više jedina neevropska zemlja u Evropi, uprkos tome što je njena najveća država predstavlja između 14 % i 18 % njenog stanovništva.

Gdje će Evropa?

Evropa je izgubila veći dio svoje privlačnosti za Rusiju. Kroz istoriju, potreba za modernizacijom ekonomije podsticala je Rusiju da gleda prema Evropi i prihvati evropski identitet. Ali sada Moskva neumorno radi na reorganizaciji svoje ekonomije prema Istoku, a relativna ekonomska snaga Evrope u svijetu u stalnom je padu. Za novu rusku generaciju Zapad nije ponudio mnogo osim ekonomskih sankcija i moralnog pridikovanja.

Dalje, Rusija je manje zainteresovana za modeliranje svog društva prema evropskom. Marksističko iskustvo bilo je destruktivno za konzervativne vrijednosti u Rusiji, a Evropa je pružila zdravu alternativu. U nastojanju da stvore „komunističkog čovjeka“, oslobođenog sopstvene prošlosti, rani boljševici su nastojali da razbiju naciju, pravoslavnu crkvu, porodicu i druge neophodne društvene institucije kako bi ukinuli kapitalizam i unaprijedili marksistički koncept ljudske slobode. Jednom kada se sovjetski eksperiment srušio, Evropa je naizgled bila model za imitiranje kada je trebalo naći ravnotežu između konzervativnih društvenih institucija i liberalnih vrijednosti.

Međutim, Evropa na koju je Rusija željela da se ugleda više ne postoji i više nije model privlačan Rusiji. Napor da se stvori „zapadni čovjek“, oslobođen svoje prošlosti, podsjeća na neuspjeli eksperiment „komunističkog čovjeka“. Putin je primijetio: „Vidimo da su mnoge evroatlantske države zauzele stav gdje poriču ili odbacuju sopstvene korjene, uključujući i svoje hrišćanske korjene, koji čine osnovu zapadne civilizacije. U tim zemljama se negira moralna osnova i svaki tradicionalni identitet – negiraju se ili relativizuju nacionalni, vjerski, kulturni, pa čak i rodni identiteti“.

Ankete takođe otkrivaju da Rusi stabilnost traže u tradicionalnim institucijama kao što su porodica i crkva. Anketa fondacije Friedrich Ebert pokazuje da Rusi sve više prihvataju identitet povezan sa Pravoslavnom crkvom, a opet, mladi prednjače u tome.

Evroazijska Rusija angažuje Evropu

Odmak generacija od evropskog ruskog identiteta predstavlja priliku za poboljšanje odnosa između Evrope i Rusije. Evropski identitet Rusa pružio je Zapadu pogrešno očekivanje da će Rusija, kao vječiti aspirant Zapada, nastaviti da se pridržava pravila institucija u kojima je Moskvi uskraćeno predstavljanje. U Rusiji je evropski identitet izvor dubokog negodovanja zbog trajnog isključivanja.

Prelazak sa evropskog identiteta predstavlja srdačan razvod. Rusija se više neće osjećati primoranom da objašnjava nepoštovanje evropskih normi, a napor Zapada da konceptualizira Rusiju van Evrope manje vjerovatno će da podstakne istorijsko nezadovoljstvo i pritužbe. Rusija izlazi iz lošeg braka sa Evropom, i trebalo bi da krene ka uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa.

euEvroparusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

zblizavanje rusije i europe,energenta i tehnologije..nece se dozvoliti,prije ce se uzrokovati globalni sukob.mozda treba cekati potpunu propast americkog carstva i njihovog britanskog psica.da ne ulazim u teze rimlanda i heartlanda,moc se seli na istok i europu ne ceka svijetla buducnost.na prvom mjestu radi korumpiranih kvazilidera ali i radi pretjeranog liberaliziranja odnosa izmedju ljudi.hvala.

A neg.
3 godine prije

Tekst jaše na valovima geopolitike. Rusija je danas jedna od zemalja koja je suverena ko’ recimo RH. Da Putin ili bilo tko u RF pokuša razvod sa ‘štampačima novca’ završio bi ko’ Staljin 41.

Weteran
3 godine prije

Jedini konkretan i direktan protivnik-prepreka točku Globalizma, Transhumanizma, Destrukcije čoveka kao slike Božije jeste Pravoslavlje!
Rudna bogtstva, teritorija, zemljište, vodni resursi, …, jesu samo kulisa i paravan!?
Vera i Ideja uvek pobeđuju!

tihobl
3 godine prije

Napoleon koji je poveo ujedinjenu Evropu na Rusiju dok je sjedio u zapaljenoj Moskvi pitao se kakav je to narod. Nije mu bilo jasno – okupirao ih je,a oni nece da se predaju. Cak odbijaju i bilo kakve pregovore dok je i jedan francuski vojnik na tlu Rusije. Robert Kaplan je nedavno zakljucio da ponavljaju napolenovu gresku. Predlaze zaokret – saradnu sa Rusijom kako bi prestali odgurivati Rusiju od sebe. Svjestan je da ako nastave u ovom smijeru umjesto Putina i Lavrova sa kojime je moguce voditi dijalog dobiti zestoke nacionaliste sa kojima se nece moci ni pricati. Ovo iz Levade su dobro primjetili da danasnji mladi rusi ne nalikuju na one iz osamdesetih koji su bili opcinjeni zapadom i i stajali satima u redu pred mekdonaldsom. Danasnji mladi su nezadovoljni Putinom jer je premekan za njihov ukus. Rejting mu je bio skocio zbog Krima i Sirije, a od tada… Čitaj više »

Ici
3 godine prije

Sudbina EU je da puši Rusiji, te da je pri tome zadovoljna

shumadinac
3 godine prije

Je li pričao shumadinac godinama unazad da Rusija gradi svoju ideologiju koja će biti okrenuta običnom čoveku za razliku od zapadne? Nije shumadinac bio u pravu zato što je mnogo pametan nego zato što i da se nije videlo (a videlo se) lako se moglo pretpostaviti. Da napravim sažetak onoga što sam nekada pisao. Na kraju Hladnog rata Rusija je bila ekonomska ruina i morala je, kao i Kina, da pristaje na mnoge ustupke kako bi se polako podigla na noge. Jasno im je bilo da će parlamentarna demokratija da im svuda instalira špijune i direktne neprijateljske agente, da će strane kompanije da ispumpaju ogroman kapital, da će prodor zapadne ideologije da ima izrazito štetan učinak na psihologiju populacije ali su vrlo uspešno balansirali na ivici mogućeg i napravili zadivljujući napredak. Trpeli su dok su morali i ponižavali se ali su znali da će se sve to isplatiti (bar se… Čitaj više »

Modni hračak
3 godine prije

Tradicija i porodica na prvom mjestu? Malo smrdi na antisemitizam i bijeli nacionalizam. Ne treba nam porodica nego otvorene granice

Lucija, prva
3 godine prije

Ha.
Rusija je europska zemlja.

Još od Petra Velikog.

I Tolstoj i Turgenjev i Čajkovski dio su EU kulture.

Pa kad ti mladi stvore nešto drugačije, a jednako vrijedno…možemo razgovarati.

Najviše me veseli ona priča kad su se boljari došli žaliti Petru velikom na reforme…a on uzeo nožekanju i svima – odrezao bradurine. 😀

Lucija, prva
3 godine prije

“…rani boljševici su nastojali da razbiju naciju, pravoslavnu crkvu, porodicu i druge neophodne društvene institucije…”

1. Sve navedeno nisu neophodne društvene institucije.

2. Ni u teoriji ni u praksi nije postojala namjera uništenja navedenog.

Ljudi su u socijalizmu išli u crkve.
Kad se Hitler primaknuo Moskvi, bome se izvadila ikona Bogorodice i s njom malo šetali…

Neke nacije, npr Turkmenistan i te tamo…su prvi put priznate i dobile prve države u povjesti.
To se zvalo “rješavanje nacionalnog pitanja”.

Djecu nisu uzimali roditeljima. Brakovi su postojali i funkcionirali.
Nisam baš sigurna za ‘vanbračne zajednice’, ali sasvim sigurno nije bilo homoseksualnih brakova.
To se moglo i kažnjavati kao ‘protuprirodni blud’.

Dors
3 godine prije

Druga strana medalje: Broj ruskih građana koji se izjašnjavaju kao hrišćanski pravoslavci je 2013. bio oko 79%, dok je 2017. pao na 66%. Među mlađima od 25 godina, hrišćanima se izjašnjava manje od polovine.
https://www.rt.com/russia/518922-poll-drop-christians-islam/

Max
3 godine prije

Niije li ovaj članak već bio?

obmdrngbiuneriubgtne
3 godine prije

Dobar i loš policijot, svi rade za istoga.

Realno
3 godine prije

Što sam propustio?! Oćel da bude rata?!

Ive
3 godine prije

Bilo bi zgodno naci i citati barem jedno ozbiljno istrazivanje koje odgovara na pitanje:
KOLIKO EVROPLJANJA PODRZAVA OVU NOVU EVROPSKU POLITIKU NACIN I STIL ZIVOTA, KOLIKO PODRZAVA EU KAO NADNACIONALNU INSTITIUCIJU I NJEN STILL RADA, KOLIKO PODRZAVA NATO???
EU koja se kune um demokraciju je diktatorski rezim interesne grupa bogatih, i radi na ugnjetavanju nacionalnih identiteta i sloboda. Demokratska prava pojedinca u Evropi ovise o kolicini kapitala koji pojedinac posijeduju ili kontrolira a to je nakaradno i moze se zvati KAPITALOKRACIJA a ne demokracija.
NATO nije odbranbeni savez naroda vec zastitnik interesa bogatih, Provodi agresivnu politiku izvan teritorija Evrope, kako mogu opravdati svoje prisustvo u Africi i na bliskom istoku?

dulebg
3 godine prije

Teško je nekoga privoleti na svoje planove, dok mu radiš o glavi. Evropske sile oduvek gledaju kako da pokore Rusiju i naprave od nje svoju koloniju. A kako to ne uspeva – onda metanišu kako je “nekooperativna” (za razliku od nas – gologuzije).

3 godine prije zadnji put uredio dulebg
dulebg
3 godine prije

Autoritaran je svaki režim koji ne sluša Amerikance. Sama Amerika nije autoritarna: tamo smeš da kažeš šta ti volja, ako je politički korektno i nije govor mržnje. Možeš i da upravljaš državom, premda se momentalno ne zna kod koga je volan.

3 godine prije zadnji put uredio dulebg
dulebg
3 godine prije

A i inače: priča Zapada o kako “izvozi demokratiju i upodobljuje necivilizovane zemlje prema svom liku” ne znači da on od Ugande pravi Holandiju, već da samo podešava Ugandu tako da se iz najmanje troška sve iz nje isisa.

dulebg
3 godine prije

Dal’ sam ja glup: meni se čini da anglo-ameri ne umeju da ratuju na kopnu. I stoga mi je logično da se zemlje Hartlenda povežu kopnenim putevima. U tu svrhu bilo bi interesantno preći na željeznice novog formata, recimo 3-4x veće od današnjih, a takođe i razviti mrežu plovnih kanala. To bi stvorilo jedan svet nedostupan sa mora, baš kao i Srednji Zapad.

Grdi
3 godine prije

Rusija itekako bi trebala ostati i biti na celu napretka europske kulture i civilizacije. Trenutno od toga bijezi. Njena velicina ce ovisit koliko se moze primiti u kostac sa danasnjom trulom zap. kulturom. NRvno to ne znaci da nemora razvijati dobre odnose sa azijom.

Red Dog
3 godine prije

Boljsevici i zapad?
Da, Rusija je povratila staru slavu pod nacional-boljsevizmom ali u provincijama ne raste standard. A ne zivi se od slave. Gunda se sve vise da Rusija radi, a Moskva se gradi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI