fbpx

Boljševici i Zapad gube Rusiju – Stvara li se novi svijet gdje su tradicija i porodica na prvom mjestu?

Jadna Europa

Rusi su shvatili da „Evropa“ s kojom su usrdno nastojali da se integrišu nakon sovjetskog raspada više ne postoji. Konačnim „razvodom“ između Moskve i ostatka kontinenta treba pažljivo upravljati.

Uobičajeno je predviđati da će postsovjetska generacija Rusije osjećati veći afinitet prema Zapadu i prigrliti zajednički identitet sa Evropom. Sve što je Zapad morao da uradi je da pričeka period u kojem je Vladimir Putin na vlasti i gravitaciono privlačenje evropskog identiteta stvorilo bi popustljivu Rusiju. Međutim, ankete pokazuju da Rusi brzo odbacuju evropski identitet svoje zemlje, a pogotovo mladi koji vode u trendu.

Generacijski pomak ka manje evropskoj Rusiji

Nedavna anketa Centra Levada, istraživačke grupe koju je Moskva označila kao „stranog agenta“, otkrila je da samo 29 procenata Rusa smatra Rusiju evropskom zemljom, što predstavlja drastičan pad sa 52 procenta u 2008. godini, dok mlađi Rusi prednjače u odbacivanju evropskog identiteta svoje zemlje, a oni starosti od 18 do 24 godine glasaju sa samo 23 procenta.

Prethodne ankete Levade i njemačke fondacije Friedrich Ebert takođe pokazuju da, iako nisu odrasli tokom hladnog rata, mladi Rusi ne vjeruju NATO-u više nego bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji. Mladi Rusi su takođe kritičniji prema svojoj vladi, iako se čini da je pogrešna pretpostavka da žele Rusiju prepraviti po ugledu na Evropu.

Dug i neuspješan povratak u Evropu

Kada je Kijevska Rusija fragmentirana u 13. vijeku, Rusija je nestala sa evropske mape za narednih 250 godina. Za vrijeme Petra Velikog, Rusija se početkom 18. vijeka ponovo potvrdila kao evropska sila. Sankt Peterburg je sagrađen kao nova prestonica koja će funkcionisati kao „prozor u Evropu“, Rusija se modernizovala zajedno sa evropskim standardima, a pokrenuta je i kulturna revolucija koja je pravila oblačenja, kulturu i običaje učinila evropskim. Njene težnje za povratkom u Evropu nikada nisu kulminirale njenim političkim uključivanjem na kontinentu. Međutim, zemlja je postala neobično uticajna u kulturnom pogledu, posebno u literaturi i pozorišnoj umjetnosti.

Idući stopama drugih Evropljana, Rusija nije bila u stanju da razvije organski put ka razvoju. U 19. vijeku pisac Fjodor Dostojevski je tvrdio:

„Rusi su Azijati koliko i Evropljani. Greška naše politike u protekla dva vijeka bila je u tome što smo natjerali ljude Evrope da vjeruju da smo istinski Evropljani. Poklonili smo se poput robova pred Evropljanima i stekli samo njihovu mržnju i prezir. Vrijeme je da se okrenemo od nezahvalne Evrope. Naša budućnost je u Aziji“.

Ova osjećanja ponovo su se pojavila tokom 1990-ih, pošto je postalo očigledno da Rusija neće biti uključena u novu političku Evropu, i umjesto toga, arogantni zapadnjaci očekivali su da se Moskva nameće institucijama koje nisu ponudile članstvo. Jedinstveno među glavnim bivšim komunističkim državama, od Rusije se očekivalo da slijedi zapadnjačka pravila, ali bez obećanja zapadne integracije – formula koja očigledno nije imala šanse da funkcioniše.

Samo tri godine nakon sovjetskog raspada, 1994. godine, Jeljcinov izuzetno prozapadni i proliberalni ministar spoljnih poslova, Andrej Kozirjev, tvrdio je da je Rusija možda osuđena da ponovo zacrta svoj put, jer su „neki ljudi na Zapadu podlegli fantaziji da se sa Rusijom može izgraditi partnerstvo po principu „ako su Rusi sada dobri momci, trebalo bi da nas prate u svakom pogledu“.

NATO je prihvatio svoju ekspanzionističku misiju nakon hladnog rata da učini Evropu „cijelom i slobodnom“ pokušavajući da integriše sve zemlje na kontinentu – osim Rusije. Evropska unija je počela postepeno da monopolizuje koncept Evrope, a Rusija je ubrzo postala manje-više jedina neevropska zemlja u Evropi, uprkos tome što je njena najveća država predstavlja između 14 % i 18 % njenog stanovništva.

Gdje će Evropa?

Evropa je izgubila veći dio svoje privlačnosti za Rusiju. Kroz istoriju, potreba za modernizacijom ekonomije podsticala je Rusiju da gleda prema Evropi i prihvati evropski identitet. Ali sada Moskva neumorno radi na reorganizaciji svoje ekonomije prema Istoku, a relativna ekonomska snaga Evrope u svijetu u stalnom je padu. Za novu rusku generaciju Zapad nije ponudio mnogo osim ekonomskih sankcija i moralnog pridikovanja.

Dalje, Rusija je manje zainteresovana za modeliranje svog društva prema evropskom. Marksističko iskustvo bilo je destruktivno za konzervativne vrijednosti u Rusiji, a Evropa je pružila zdravu alternativu. U nastojanju da stvore „komunističkog čovjeka“, oslobođenog sopstvene prošlosti, rani boljševici su nastojali da razbiju naciju, pravoslavnu crkvu, porodicu i druge neophodne društvene institucije kako bi ukinuli kapitalizam i unaprijedili marksistički koncept ljudske slobode. Jednom kada se sovjetski eksperiment srušio, Evropa je naizgled bila model za imitiranje kada je trebalo naći ravnotežu između konzervativnih društvenih institucija i liberalnih vrijednosti.

Međutim, Evropa na koju je Rusija željela da se ugleda više ne postoji i više nije model privlačan Rusiji. Napor da se stvori „zapadni čovjek“, oslobođen svoje prošlosti, podsjeća na neuspjeli eksperiment „komunističkog čovjeka“. Putin je primijetio: „Vidimo da su mnoge evroatlantske države zauzele stav gdje poriču ili odbacuju sopstvene korjene, uključujući i svoje hrišćanske korjene, koji čine osnovu zapadne civilizacije. U tim zemljama se negira moralna osnova i svaki tradicionalni identitet – negiraju se ili relativizuju nacionalni, vjerski, kulturni, pa čak i rodni identiteti“.

Ankete takođe otkrivaju da Rusi stabilnost traže u tradicionalnim institucijama kao što su porodica i crkva. Anketa fondacije Friedrich Ebert pokazuje da Rusi sve više prihvataju identitet povezan sa Pravoslavnom crkvom, a opet, mladi prednjače u tome.

Evroazijska Rusija angažuje Evropu

Odmak generacija od evropskog ruskog identiteta predstavlja priliku za poboljšanje odnosa između Evrope i Rusije. Evropski identitet Rusa pružio je Zapadu pogrešno očekivanje da će Rusija, kao vječiti aspirant Zapada, nastaviti da se pridržava pravila institucija u kojima je Moskvi uskraćeno predstavljanje. U Rusiji je evropski identitet izvor dubokog negodovanja zbog trajnog isključivanja.

Prelazak sa evropskog identiteta predstavlja srdačan razvod. Rusija se više neće osjećati primoranom da objašnjava nepoštovanje evropskih normi, a napor Zapada da konceptualizira Rusiju van Evrope manje vjerovatno će da podstakne istorijsko nezadovoljstvo i pritužbe. Rusija izlazi iz lošeg braka sa Evropom, i trebalo bi da krene ka uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
81 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tucker Carlson
Member
Tucker Carlson
1 godina prije

zblizavanje rusije i europe,energenta i tehnologije..nece se dozvoliti,prije ce se uzrokovati globalni sukob.mozda treba cekati potpunu propast americkog carstva i njihovog britanskog psica.da ne ulazim u teze rimlanda i heartlanda,moc se seli na istok i europu ne ceka svijetla buducnost.na prvom mjestu radi korumpiranih kvazilidera ali i radi pretjeranog liberaliziranja… Pročitaj više »

A neg.
Gost
A neg.
1 godina prije

Tekst jaše na valovima geopolitike. Rusija je danas jedna od zemalja koja je suverena ko’ recimo RH. Da Putin ili bilo tko u RF pokuša razvod sa ‘štampačima novca’ završio bi ko’ Staljin 41.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Jedini konkretan i direktan protivnik-prepreka točku Globalizma, Transhumanizma, Destrukcije čoveka kao slike Božije jeste Pravoslavlje!
Rudna bogtstva, teritorija, zemljište, vodni resursi, …, jesu samo kulisa i paravan!?
Vera i Ideja uvek pobeđuju!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Napoleon koji je poveo ujedinjenu Evropu na Rusiju dok je sjedio u zapaljenoj Moskvi pitao se kakav je to narod. Nije mu bilo jasno – okupirao ih je,a oni nece da se predaju. Cak odbijaju i bilo kakve pregovore dok je i jedan francuski vojnik na tlu Rusije. Robert Kaplan… Pročitaj više »

Ici
Gost
Ici
1 godina prije

Sudbina EU je da puši Rusiji, te da je pri tome zadovoljna

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Je li pričao shumadinac godinama unazad da Rusija gradi svoju ideologiju koja će biti okrenuta običnom čoveku za razliku od zapadne? Nije shumadinac bio u pravu zato što je mnogo pametan nego zato što i da se nije videlo (a videlo se) lako se moglo pretpostaviti. Da napravim sažetak onoga… Pročitaj više »

Modni hračak
Gost
Modni hračak
1 godina prije

Tradicija i porodica na prvom mjestu? Malo smrdi na antisemitizam i bijeli nacionalizam. Ne treba nam porodica nego otvorene granice

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 godina prije

Ha. Rusija je europska zemlja. Još od Petra Velikog. I Tolstoj i Turgenjev i Čajkovski dio su EU kulture. Pa kad ti mladi stvore nešto drugačije, a jednako vrijedno…možemo razgovarati. Najviše me veseli ona priča kad su se boljari došli žaliti Petru velikom na reforme…a on uzeo nožekanju i svima… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 godina prije

“…rani boljševici su nastojali da razbiju naciju, pravoslavnu crkvu, porodicu i druge neophodne društvene institucije…” 1. Sve navedeno nisu neophodne društvene institucije. 2. Ni u teoriji ni u praksi nije postojala namjera uništenja navedenog. Ljudi su u socijalizmu išli u crkve. Kad se Hitler primaknuo Moskvi, bome se izvadila ikona… Pročitaj više »

Dors
Member
Dors
1 godina prije

Druga strana medalje: Broj ruskih građana koji se izjašnjavaju kao hrišćanski pravoslavci je 2013. bio oko 79%, dok je 2017. pao na 66%. Među mlađima od 25 godina, hrišćanima se izjašnjava manje od polovine.
https://www.rt.com/russia/518922-poll-drop-christians-islam/

Max
Member
Max
1 godina prije

Niije li ovaj članak već bio?

obmdrngbiuneriubgtne
Gost
obmdrngbiuneriubgtne
1 godina prije

Dobar i loš policijot, svi rade za istoga.

Realno
Gost
Realno
1 godina prije

Što sam propustio?! Oćel da bude rata?!

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Bilo bi zgodno naci i citati barem jedno ozbiljno istrazivanje koje odgovara na pitanje: KOLIKO EVROPLJANJA PODRZAVA OVU NOVU EVROPSKU POLITIKU NACIN I STIL ZIVOTA, KOLIKO PODRZAVA EU KAO NADNACIONALNU INSTITIUCIJU I NJEN STILL RADA, KOLIKO PODRZAVA NATO??? EU koja se kune um demokraciju je diktatorski rezim interesne grupa bogatih,… Pročitaj više »

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Teško je nekoga privoleti na svoje planove, dok mu radiš o glavi. Evropske sile oduvek gledaju kako da pokore Rusiju i naprave od nje svoju koloniju. A kako to ne uspeva – onda metanišu kako je “nekooperativna” (za razliku od nas – gologuzije).

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Autoritaran je svaki režim koji ne sluša Amerikance. Sama Amerika nije autoritarna: tamo smeš da kažeš šta ti volja, ako je politički korektno i nije govor mržnje. Možeš i da upravljaš državom, premda se momentalno ne zna kod koga je volan.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

A i inače: priča Zapada o kako “izvozi demokratiju i upodobljuje necivilizovane zemlje prema svom liku” ne znači da on od Ugande pravi Holandiju, već da samo podešava Ugandu tako da se iz najmanje troška sve iz nje isisa.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Dal’ sam ja glup: meni se čini da anglo-ameri ne umeju da ratuju na kopnu. I stoga mi je logično da se zemlje Hartlenda povežu kopnenim putevima. U tu svrhu bilo bi interesantno preći na željeznice novog formata, recimo 3-4x veće od današnjih, a takođe i razviti mrežu plovnih kanala.… Pročitaj više »

Grdi
Gost
Grdi
1 godina prije

Rusija itekako bi trebala ostati i biti na celu napretka europske kulture i civilizacije. Trenutno od toga bijezi. Njena velicina ce ovisit koliko se moze primiti u kostac sa danasnjom trulom zap. kulturom. NRvno to ne znaci da nemora razvijati dobre odnose sa azijom.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Boljsevici i zapad?
Da, Rusija je povratila staru slavu pod nacional-boljsevizmom ali u provincijama ne raste standard. A ne zivi se od slave. Gunda se sve vise da Rusija radi, a Moskva se gradi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik