fbpx

Bolsonaro prijeti da će krenuti američkim stopama i napustiti SZO

Jair Bolsonaro

Ranije je američki predsjednik Donald Trump prekinuo veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom nakon što je optužio agenciju da ima “kinesku pristranost” usred pandemije koronavirusa COVID-19.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, dok je govorio za CNN Brazil, upozorio je da nacija može slijediti Sjedinjene Države i napustiti Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), optužujući globalnu zdravstvenu agenciju da je “politička poltronska organizacija”.

„I sada, Sjedinjene Države napustile su SZO, a mi proučavamo da li će SZO djelovati bez ideoloških predrasuda ili ćemo takođe izaći. Ne treba nam niko izvana da se bavi zdravljem ovdje “, rekao je Bolsonaro novinarima.

Bolsonaro je izjavio da se hidroksiklorokin „vraća“ kao potencijalni lijek protiv COVID-19, koji se vraća nakon što su „lažne“ studije o njegovoj efikasnosti zasnovane na lažnim podacima povučene, hvaleći ocjenu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je lijek protiv malarije efikasan protiv koronavirusa.

“Za šta služi SZO? SZO je prije nekoliko dana poručila da ne nastavljaju studije o hidroksiklorokinu, a sada se on vratio. Samo uzmite njihov novac i oni počnu drugačije da razmišljaju”, predložio je.

Njegovi komentari dolaze nakon što je Trump ranije prekinuo veze sa SZO, prekinuvši američko finansiranje zbog optužbi da je agencija “Kineski orijentisana” i da je odbila napraviti “neophodne reforme” koje je Trump ranije zahtijevao u pismu toj organizaciji. SZO je u više navrata negirao sve navode, i dalje izražavajući nade u moguću saradnju sa ovom državom.

Namjera brazilskog predsjednika da slijedi Trumpa u vezi sa SZO ne iznenađuje s obzirom na to da je kritikovan da “jasno imitira i akcije i retoriku Sjedinjenih Država”, kao što neki stručnjaci impliciraju.

Poznato je da Bolsonaro uživa u dobrim odnosima s Trumpovom administracijom, čak i pored Trumpove primjene zabrane putovanja između zemalja nakon što je Brazil zabilježio nagli porast broja registrovanih koronavirusnih infekcija i smrti.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zvrk
Gost
Zvrk
5 mjeseci prije

Trese se i u njegovim redovima. Nedavno je dao ostavku ministar pravosuđa Moro koji je uvelike zaslužan za Bolsonarovo predsjednikovanje. Velim zaslužan jer je ad hoc spriječio popularnog Lulu da se kandidira na izborima i presudi mu zatvorsku kaznu. Da nije bilo tako, dotični bi se vratio na predsjedničku funkciju.
Moja pretpostavka je da je čak i ovoj protestantskoj eliti dozlogrdilo njegovo pretjerano seljakasto i neurotično ponašanje pa bi sada nekog umjerenijeg kandidata poput Mora.

neznanje
Gost
neznanje
5 mjeseci prije

Kako tata kaže!

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

Kada bi se još i druge zemlje odvažile da napuste WHO bilo bi veoma dobro, ali nije baš izgledno. To leglo korumpiranih parazita je globalistička institucija koja je samo paravan koji radi u korist elite a protiv naroda i to je svioma jasno… ali moć i novac, kao i mediji su u rukama elite i gotovo sve zemljke ne mogu da se odupru njihovom uticaju. Kina je zdušno uz WHO a i Rusija nije protiv. Samo je Tramp izašao, i teško da će ga ko slediti u tome. Možda bude par nekoliko zemalja izašlo ali to je sve. Jedina realna mogućnost je da Tramp ustrajava da reformiše WHO odnosno da skloni kabaline ljude iz organizacije jer to neće hteti da urade ni Rusija ni Kina a ni kilava EU.

Dejan
Gost
Dejan
5 mjeseci prije

ZAŠTO IZOLACIJA TREBA DA TRAJE DUŽE – kako je to lepo i sarkastično prikazano

https://www.youtube.com/watch?v=Sh4BODsp7Cw

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Gospodinu bi bilo bolje da dade građanima zdravstveno osiguranje jer tisuće siromašnih u Brazilu jer ga nema

opus
Gost
opus
5 mjeseci prije

Spremaj se za put igumane.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik