Bombastičan izvještaj tvrdi da DOD upravlja jakom tajnom vojskom od 60.000 vojnika

Tajna vojska
12 komentara

Snage se navodno angažuju u operacijama u inostranstvu i na američkom tlu, a ako se potvrdi njihovo postojanje, otkrit će kršenje brojnih američkih zakona, kao i Ženevske konvencije o pravilima oružanog sukoba.

Američka vojska upravlja jakom tajnom vojskom od 60.000 vojnika bez ikakvog nadzora Kongresa, godišnje troši na program najmanje 900 miliona dolara, navodi se u bombastičnom izvještaju Newsweeka, pozivajući se na rezultate dvogodišnje istrage.

Izvještaj časopisa, za koji se navodi da se zasniva na desetinama zahtjeva Zakona o slobodi informacija, analizi 1.600 biografija i oglasa za posao i intervjuima sa nekoliko umješanih osoba, sugeriše da ova tajna vojska vrši operacije širom Sjedinjenih Država i u inostranstvu, kako online tako i offline, i da njeni zadaci uključuju poražavanje sve složenijih tehnologija.

Preko polovine snaga navodno se sastoji od trupa za specijalne operacije koje djeluju u zemljama širom svijeta, uključujući Pakistan, Jemen, države zapadne Afrike, pa čak i Sjevernu Koreju i Iran. Obavještajni stručnjaci angažovani na prikupljanju informacija, kontraobavještajnih podataka i lingvisti navodno su drugi po veličini kontingent. Ostalo osoblje čini sajber vojsku koja se bavi sajber ratovima i prikupljanjem obavještajnih podataka, a čak navodno radi i na manipulaciji društvenim mrežama – nelegalna praksa za koju su SAD više puta optužile zemlje poput Rusije, Kine i Irana.

Za program se kaže da je poznat kao „smanjenje potpisa“, a procjenjuje se da je deset puta veći od tajnog CIA odjeljenja.

Uključeno je oko 130 kompanija, sa skoro milijardu dolara novca poreskih obveznika potrošenih na stvaranje lažnih dokumenata, plaćanje računa i poreza i izgradnju složenih lažnih identiteta. Smatra se da su banke i kompanije sa kreditnim karticama primorane da gledaju u suprotnom smjeru od vojnika tajne vojske dok tragaju za ilegalnim aktivnostima poput prevare i pranja novca.

Program, kako se izvještava, takođe uključuje glavnu komponentu za poraz savremenih sistema za identifikaciju i biometriju, uključujući otiske prstiju i prepoznavanje lica, ne samo u inostranstvu, već i u SAD.

Tajna inicijativa navodno ima pristup vreći američkih obavještajnih zajednica sa stvarnim, falsifikovanim i izmjenjenim stranim pasošima i vizama, kao i onome što je poznato kao Sistem upravljanja akvizicijom pokrića, ranije neprijavljenom registru lažnih identiteta koji koriste operateri. Uz izmjene stranih dokumenata i poraz stranih sigurnosnih sistema, operateri tajne vojske navodno pristupaju i vrše izmjene u američkim carinskim i imigracionim bazama podataka kako bi osigurali da se lažni identiteti podudaraju, tako da se vojnici programa mogu bezbjedno vratiti u SAD bez izazivanja sumnji.

Tajna vojska navodno uključuje odjel „Programi za specijalni pristup (SAP)“ koji sadrži tajne o alatima i metodama koje se koriste za zavaravanje otisaka prstiju i komponenata prepoznavanja lica stranih bezbjednosnih sistema, a SAP uključuju nepretenciozna imena kao što su „Hurricane Fan“, „Island Hopper “i„ Peanut Chocolate“.

Jedan penzionisani viši oficir hvalio se za Newsweek navodnom američkom superiornošću nad svojim rivalima u „ratu“ i da bi pobijedili „transparentni svijet“.

„Pobeđujemo u ovom ratu, uključujući i sajber stranu, čak i ako tajnost onoga što radimo čini da prikazivanje Rusa u medijima ponovo izgleda kao da su visoki deset stopa“, sugerisao je.

Još jedan neimenovani bivši viši službenik iz programa priznao je časopisu da trenutno niko zapravo ne zna koliko je veliki program za smanjenje potpisa. Zvaničnik je dodao da je „sve od statusa Ženevskih konvencija – preko vojnika koji je djelovao pod lažnim identitetom da bi ga neprijatelj zarobio – do nadzora Kongresa problematično“ kada je riječ o ovoj tajnoj sili.

DODPentagontajna vojskaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
2 godine prije

Na Zapadu ništa novo…

Emiliano Zapata
2 godine prije

Nevjerujem. Ma gdje bi oni tako nesto?

nepoželjni
2 godine prije

…i dalje ne razumijem jesu li oni moji prijatelji ili neprijatelji!?

Ako krše zakone i konvencije uz koje (i zbog kojih) je došlo do ovog današnjeg sra.a onda su oni – pozitivci (?)
Ako su oni, kršeći zakone i konvencije doveli do ovog sra.a, tada su oni – negativci.

No, ne razumijem također što mogu, ili trebam, učiniti sada kada znam da “oni” postoje,
… ili mi to saznanje o “njima” služi kako bi doprinijelo još većoj zbunjoli (jer naravno, moja zbunjola je (nekome) potrebna i korisna?

Ante
2 godine prije

Kako bi netko rekao internet explorer je tek sada saznao za tu vijest. 😀

Venom
2 godine prije

” uključujući Pakistan, Jemen, države zapadne Afrike, pa čak i Sjevernu Koreju i Iran ”

“Pa čak i Sjevernu Koreju “- koje gluposti i mokri snovi američkog vojnog establišmenta.
A čuj to, specijale operacije izvršavaju i u Pakistanu, a trebalo jim je 20. godina da odkriju
Osamu Bin Ladena pored vojne akademije i svi Talibani u Afganistanu jim vrše operacije iz Pakistana.
U Iran ne smiju ni da uđu, a u Jemenu gube rat od čobana.
Ma nema šta, jako jim je sposobna ova super tajna specijalna vojska.

To je netko tamo svake godine pokrao 900. milijona pa sad kad su jih uhvatili, izmislili da imaju specijalnu tajnu vojsku koja vrši operacije pa čak i u Sjevernoj Koreji i najbolje je da zbog sigurnosti, ništa ne odkrivaju i da novac zbog sigurnosti tih operacija i dalje mora da pristiže.

AbraCAdaBra
2 godine prije

Danas u cio-novinskom smeću /Tagesspiegel 3 .teme na naslovnici:
Čipiranje kastriranje mačaka
Gen.terapija djece(Frau Ferkel)
I nepostojanost Roda…blokatori puberteta ,operacije spola kod djece-
Bolesni kolaž…kad zbrojiš sve 3 teme -dobiješ ideju da je najbolje distancirati se od konzumerizma. I zaštitit obitelj od cepanja gen.terapijom.

Kennedy
2 godine prije

ameri su prije par desetlječa lansirali bespatnu simulaciju Američke Vojske ko on line igru u Americi nije podigla svijest za regrutacijom al je po svijetu obučila miljone američkim naredbama ,naoružanju i glupošču a tu ima od djece do prekaljenih ratnih veterana svih naroda pokotovo rusofobnih koji se u roku od dan mogu priključit amerima,srečom mornarica i zrakoplovstnpo nisu bili u igri samo prašinari

Sebo
2 godine prije

Tu unutra je vjerojatno i SSP – Secret Space Force, program o kojem je govorilo nekoliko whistleblowera. Jason Rice, Randy Cramer, Emery Smith…. to si pogledajte kog zanima https://www.youtube.com/watch?v=3tOVEciWA40

moshe
2 godine prije

tako su objavili i imena navy sealsova koji su kokli bin ladena pa je jedan po jedan otišao bogu na ispovjed…ne hvale se time

Max
2 godine prije

Dugo se govor o tajnom ratu crnim operacijama vojsci duhova. Ovo je potvrda toga. Ali ta tajna vojska je potrebna protiv Američkih građana jer SAD ima dovoljno vojnika za tat u inozemstvu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI