Novi izvori otkrivaju kako Velika Britanija priprema opsežne planove za rat u svemiru

Lansiranje rakete u svemir
42 komentara

Svemirske bitke su stvar znanstvene fantastike, ali nedavna tehnološka i politička zbivanja učinila su puno toga kako bi ta perspektiva postala vjerojatnija stvarnost. Jasno je da Velika Britanija želi sudjelovati u svemu tome.

22. ožujka, vlada Velike Britanije objavila je svoj Zapovjednički obrambeni dokument 2021., dokument na 76 stranica, koji nudi detalje u vezi s integriranom revizijom od prošloga tjedna, koja je istaknula veliku viziju Londona o svojoj „ulozi u svijetu tijekom sljedećeg desetljeća“ u odnosu na vojne i obavještajne sposobnosti i operacije.

Prateći predgovor, čiji je autor ministar obrane Ben Wallace, bivši vojnik britanske vojske i direktor vojne tehnološke tvrtke QinetiQ, koji je ranije odobravao mučenje, detaljno opisuje uznemirujuće dimenzije članka.

Zapanjujuće je da je članak sadržavao desetke referenci na svemir u vojnom kontekstu. Rečeno je da svemir ima sve veći značaj kao operativna i “ratoborna” domena; postoji čak i posvećeni odjeljak koji opisuje Whitehallove planove kako osigurati dominaciju u toj sferi.

“Svemir i naš osiguran pristup njemu ključni su za vojne operacije. Gubitak ili narušavanje svemirske domene mogao bi ozbiljno utjecati na našu sposobnost poduzimanja većine obrambenih zadataka“, navodi se. „Moramo razviti vojne, civilne i komercijalne sposobnosti koje su otporne i zaštićene od svemirskih prijetnji. Moramo također pomoći u oblikovanju međunarodnog okruženja ponašanja i operativnih normi koje odvraćaju protivnike.“

Kao rezultat toga, Velika Britanija do 2030. namjerava imati „sposobnost praćenja, zaštite i obrane“ svojih interesa „u svemiru i kroz svemir.“ Kao potporu toj velikoj ambiciji, tijekom sljedećih 10 godina, u Skynet, mrežu vojnih komunikacijskih satelita Ministarstva obrane (MO), koja podržava vrlo kontroverzni globalni špijunski aparat Pet očiju, uložit će se ukupno 5 milijardi funti.

Štoviše, 1,4 milijarde funti utrošit će se na uspostavljanje namjenskog svemirskog zapovjedništva „za poboljšanje britanske vojne kontrole nad svemirskom domenom“, pokretanje Nacionalnog svemirskog operativnog centra, razvoj „obavještajne, nadzorne i izviđačke satelitske konstelacije“ i stvaranje “Svemirske akademije” za obuku nove vojske “uvježbane za ratovanje u svemiru.”

Interes Londona za borbeni potencijal svemira prvi je put javno potvrđen u svibnju 2020. godine, kada je Stephen Lovegrove, tadašnji stalni tajnik MO-a, danas glavni savjetnik premijera za sva pitanja nacionalne sigurnosti, rekao parlamentarnom odboru da je svemirski prostor “sada prepoznat kao moguće novo, ratno područje.”

Također je pozvao na to da svemir uključi i kontroverznu britansku doktrinu fuzije, spajanja svih vladinih “poluga” kako bi se osigurali Whitehallovi ekonomski, sigurnosni i utjecajni ciljevi u svim pitanjima.

U skladu s tim, članak o Zapovjedništvu obrane navodi da će vojna i obavještajna sposobnost Velike Britanije od sada biti u potpunosti integrirana u “svemir, cyber prostor, pomorstvo, kopno i zrak.”

U kolovozu prošle godine objavljeno je da je kaplar Kraljevskog zrakoplovstva (RAF) postao prvi pojedinac iz prekomorske države koji se kvalificirao za orbitalnog analitičara američkog svemirskog zapovjedništva, nakon što je prošao tromjesečnu obuku u kalifornijskom Operativnom centru za svemirsku obranu.

Drugi su vjerojatno krenuli stopama kaplara, s obzirom na to da je zračni komodor Paul Godfrey, 30-godišnji veteran, RAF-ovog lovačkog zrakoplovstva, u veljači imenovan zapovjednikom Svemirskog zapovjedništva Ujedinjenog Kraljevstva, novog entiteta navedenog u Zapovjedništvu o obrani.

Prateća biografija bilježi je da je Godfrey nedavno bio odgovoran u Ujedinjenom zračno-svemirskom operativnom centru američkog ratnog zrakoplovstva za planiranje i raspoređivanje zračne i svemirske snage koalicije na Bliskom istoku. Nije navedeno koje su zemlje u tom području bombardirane za vrijeme njegove službe.

Bez obzira na samu istinu, Britanija je još ranije planirala ulaganje sredstava u svemirsku tehnologiju namijenjenu ratovanju. U travnju 2019. tajanstveni zrakoplov sletio je u zaleđe zapadne Australije. U roku od nekoliko dana otkriveno je da je riječ o vrhunskoj eksperimentalnoj, nadzornoj letjelici na solarni pogon, kojeg je proizvela zrakoplovna tvrtka Airbus za MO. Letjelica, koja ima raspon krila od 25 metara, sposobna je letjeti bez posade na visini od preko 65.000 stopa; dvostruko većoj od visine na kojoj lete komercijalni zrakoplovi, odnosno na samom rubu svemira.

No, pomalo sumnjivo, tijekom svog predgovora Wallace dosljedno uokviruje UK u ulogu svemirske borbene snage kao po svojoj prirodi obrambeni. Primjerice, kaže se da se “protivničke” države, poput Kine i Rusije, mogu pohvaliti protu-satelitskim oružjem, koje navodno predstavlja samo jednu komponentu “cijelog spektra prijetnji” kojima će se “operacije s omogućenim svemirom trebati suprotstaviti”.

Nema sumnje da su i Peking i Moskva posljednjih godina uložili velika sredstva u takve resurse, iako su ti napori posve iznenađujući, s obzirom na razvoj događaja negdje drugdje.

Američko svemirsko zapovjedništvo objavilo je 1997. svoju Viziju za 2020. godinu, koja predviđa da će svemirska sila evoluirati u „medij ratovanja“ tijekom „ranog dijela 21. stoljeća.“ Kao rezultat toga, smatralo se da je glavni prioritet mogućnost Washingtona „kontroliranje“ i „dominiranje“ svemirom, kako bi tako „uskratio pristup svemiru drugim državama.“

Od tada se svemir nalazi na istaknutom mjestu u američkim vojnim planskim dokumentima. Na primjer, pod Barackom Obamom, Pentagon je krenuo s raspoređivanjem proturaketnih obrambenih sustava koji okružuju Rusiju i Kinu; ključni elementi u planiranju napada “prvim udarcem” i koji su dobro postavljeni za napade na zemaljske postaje, koje komuniciraju s vojnim satelitima u orbiti, primarnim ciljevima u bilo kojem budućem svemirskom ratu.

U ožujku 2018., tadašnji predsjednik Donald Trump otišao je tako daleko da je postavio pitanja o namjenskoj ”svemirskoj sili”. Tadašnji pomoćnik ministra Ministarstva obrane za domovinsku obranu i svjetsku sigurnost Kenneth Rapuano naknadno je potvrdio da je “procjena uspostavljanja svemirskog odreda vojnika dobila na pozornosti.”

Zakon o odobrenju za nacionalnu obranu, koji je stupio na snagu 2019. godine, koji je stavljen kao prijedlog zakona u kolovozu 2018. godine, također sadrži ponovljene reference na „svemirske borbene operacije“ te planira stvoriti „jedinstveno zapovjedništvo za svemir“ pod američkim strateškim zapovjedništvom.

Tijekom tih godina, Kina i Rusija su više puta predstavljale Ujedinjenim narodima nacrte ugovora kojima se traži zabrana raspoređivanja konvencionalnog oružja u svemir, zabrana uporabe sile u svemiru i iz svemira te prijetnje korištenjem sile protiv svemirskih letjelica. Iako je prijedloge podržao velik broj država članica UN-a, Washington je dosljedno odbijao prijedloge te dvije zemlje.

Ažurirani prioriteti obrane Velike Britanije možda se najbolje mogu razumjeti kroz prizmu doprinosa zemlje u razvoju novog, opasnog bojišta. Ovaj je trend posebno zabrinjavajući s obzirom na to da, prema priznanju Bena Wallacea, postoji “ograničeni međunarodni sporazum o normama i konvencijama,” koji se odnosi na regulaciju svemirske tehnologije, u kombinaciji s “nedostatkom etičkih standarda koji potiču njihovu odgovornu upotrebu.”

Iako se zanemarivo i nejasno spominje predanost Londona oblikovanju “odgovornog ponašanja” u svemiru i “razvoju i primjeni svemirske tehnologije zasnovane na demokratskim vrijednostima”, detalji o tome što bi to zapravo podrazumijevalo i kako bi to bilo postignuto, nisu jasni. Cinici bi mogli sugerirati da Whitehall namjerava iskoristiti te regulatorne i moralne nedostatke u svoju zloćudnu korist.

Donald TrumpNaoružanje svemiraVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

pretpostavljam da ce za svoje svemirske igracke namijenjene konfliktu sa rusima i kinezima,traziti rusku pomoc u obliku raketnog pogona..osim ako ovo nije jos jedna prevara kakvih u nato-u ima mnogo radi muznje proracuna.hvala.

3 godine prije

Pa napredni Britanci ne mogu ni svoje brodove odrzati plovnim a kamoli leteti u SVEMIR ? Kako bese ona situacija u Norveskoj pri minus 20 ? Smrzli se kao pi*ke , oruzje im zakazalo ; ostetili Norveske sume toaletiranjem svuda redom , britanci i ratovanje , smeh do suza .

Netko
3 godine prije

Off topic: Brod nasukan u sueskom kanalu. Već spominju moguće poremećaje u lancima opskrbe. Do ljeta-glad. Počmite radit zalihe hrane. Agenda ide dalje.

Max
3 godine prije

To jasno pokazuje da seVelika Britanija sprema za rat s Klingoncima. Šala kraju to ocvala imperija koja glumi svjetsku velesilu.

obmdrngbiuneriubgtne
3 godine prije

Siti ulaže 260 milijardi dolara u naoružanje a broj nuks glava povečava 40%.

Ici
3 godine prije

Britanci su u Drugom svjetskom ratu popušili totalno, nisu i stanju ratovati na zemlji, a kamoli u svemiru

3 godine prije zadnji put uredio Ici
Stara kuka
3 godine prije

Mene sve ovo podsjeća na scenarij iz Reganovog vremena. Sjećamo se da je tada predsjednik Ronald Reagan pokrenuo basnoslovno skupi program “ratova zvijezda”,odnosno svemirskog (točnije orbitalnog) ratovanja. Taj program nikad nije imao za cilj zaista razviti sredstva za ratovanje u orbiti, nego je njego osnovni cilj bio prisiliti tadašnji SSSR da se ekonomski iscrpi pokušavajući to pratiti. I taj cilj je ostvaren. Ono što meni sada izgleda je vrlo slično. Kao pokušaj vrhuške Zapada, naročito SAD da prisili Kinu i Rusiju da se ekonomski iscrpe i slome pokušavajući parirati ovakvim zapadnim projektima. jer, potpuno pravilno, Zapad na čelu s SAD su ocijenili da je krajnje vrijeme to učiniti dok još imaju ikakvu ekonomsku i tehnološku prednost osobito pred Kinom, budući da će za dvadesetak godina situacija biti obrnuta te stoga Kinu, a i Rusiju treba ekonomski iscrpiti i slomiti na vrijeme, dok se još može budući da sat otkucava i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI