Britanija zabranjuje ruske dijamante

Dijamanti u Rusiji
29 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je zabranu uvoza ruskih dijamanata i nekoliko vrsta metala, kao i dodatne sankcije za 86 osoba i kompanija koje su navodno povezane s moskovskim ” vojnoindustrijskim kompleksom”.

Ured premijera Rishija Sunaka iznio je mjere u saopćenju u četvrtak, izražavajući nadu da će nova ograničenja umanjiti rusku trgovinu dijamantima vrijednu više milijardi dolara i niz drugih izvoznih proizvoda, uključujući bakar, aluminijum i nikl.

„Uporedo sa ovim trgovinskim merama, vlada priprema i nove pojedinačne oznake – ciljajući na dodatnih 86 ljudi i kompanija iz vojnoindustrijskog kompleksa ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i onih koji su uključeni u ključne tokove prihoda kao što su energija, metali i transport“, navodi se u saopštenju.

Ovaj potez se temelji na postojećim sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva, koje su prethodno bile ciljane na Alrosu, rusku državnu rudarsku kompaniju, i povećale su carine na uvoz dijamanata za 35%. Drugi metali ruskog porijekla, kao što su željezo i čelik, također su bili obuhvaćeni prethodnim zabranama.

Najnovije kazne najavljene su uoči sastanka Sunaka s čelnicima G7 u Hirošimi u Japanu u petak, na kojem se očekuje da će premijer razgovarati o naporima Zapada da pomogne Kijevu, situaciji u Indo-Pacifiku i nuklearnom širenju. Sunak je rekao da nove sankcije pokazuju da “G7 ostaje ujedinjen pred prijetnjom iz Rusije i nepokolebljiv u našoj podršci Ukrajini”.

London je doneo neke od najstrožih ekonomskih kazni Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini. Britanska vlada stavila je na crnu listu više od 1.500 pojedinaca i entiteta, zamrznula preko 22 milijarde dolara imovine u ruskom vlasništvu i ograničila više od 24 milijarde dolara u bilateralnoj trgovini.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je u petak da će EU ciljati i rusku trgovinu dijamantima. „Sada smo usredsređeni na zatvaranje vrata rupama u zakonu i nastavljamo da isključujemo Rusiju od kritičnih zaliha“, rekao je Mišel.

Zvaničnici u Moskvi su u međuvremenu tvrdili da su ograničenja dio “hibridnog rata” koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije. Predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da, iako su sankcije naštetile zemlji, “ekonomski blickrig nije uspio”.

dijamantirusijaSankcijeUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Juan
11 mjeseci prije

Britanija ne voli kupiti Diamante, oni su naucili krasti Diamante iz Indije, Juzne Afrike I Onda su ih ugradili u kraljevsku krunu.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Naravno, samo neobrađenom dijamantu se može utvrditi porijeklo:

“GIA identifies the country of origin by requiring the diamond be received and examined in rough form in a sealed, tamper-proof package directly from the mine. Data is collected on the rough and each rough is assigned a unique identification number.”, gia.edu

Super. Nek Rusi razviju svoju obradu dijamanata.
Jest zanat, ali nije nešto nedokučivo.

Možda ih plasiraju preko J. Afrike ili Izraela.

Vale
11 mjeseci prije

To je skroz i redu. Dijamanti i nisu za svinje.

alexosijek
11 mjeseci prije

Ovaj cirkus sa novim sankcijama će biti predstavljen na G7 sastanku u Hirošimi danas, G7 su samozvane najjače sile svijeta….dok, u isto vrijeme preko puta u Kini, Xi organizira susret sa 5 zemalja srednje Azije (bivše sastavnice SSSR) u gradu koji je bio najistočnija točka drevnog Puta svile…Voila!…lp

Ivan
11 mjeseci prije

Pa nisu dijamanti za one engleske kobile. To nista ne moze uljepsati..

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Kraljevska kruna koju nosi novi kralj Velike Britanije ukrašena je s 2.868 dijamanata, 269 bisera, 17 safira, 11 smaragda i 5 rubina.
Pitao sam Chat GPT gdje su u Britaniji rudnici u kojima su iskopani ti dragulji…
Pojma taj nema.
Stalno me upućuje u Indiju, Afriku…

tihobl
11 mjeseci prije

Украјински извор Резидент пише да Британија подржава оштру ескалацију сукоба у Украјини и у ту сврху су и добили ракете дугог домета и могу да их користе без територијалних ограничења. Сада Лондон инсистира на новим контранападима Украјинаца и подизања улога у рату. Главно је да се спречи прелазак рата у позициони, о чијем формату се већ разговара у САД.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Lako za dijamante, glavno pitanje je po kojoj cijeni će sada uvoziti bakar, aluminij, nikl, željezo i čelik da nadoknade uvoz iz Rusije i iz kojih država će iste uvoziti? “Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je u petak da će EU ciljati i rusku trgovinu dijamantima. „Sada smo usredsređeni na zatvaranje vrata rupama u zakonu i nastavljamo da isključujemo Rusiju od kritičnih zaliha“, rekao je Mišel.” Isključujete vi EU iz svjetskih gospodarskih tokova. Ma pazi ti genijalca – “isključujemo Rusiju od kritičnih zaliha”. Zaliha čega? Koliko vidimo, Rusija proizvodi sve bitno za život ne samo za sebe, već i za ogroman izvoz. Isključujete vi Europu od kritičnih zaliha – isisavaju vam izuzetni esenciju ušteđevina europskih građana kroz inflaciju i nepostojeće kamate na štednju, isisivaju europsku demokraciju, standard, kvalitetu života, vrijednost novca, pristupačnost energenata, pristupačnost hrane… „Sada smo usredsređeni na zatvaranje vrata rupama u zakonu” Ovo treba čitati ovako: Nema više kupnje… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Oni ih radije kradu.

nekoime
10 mjeseci prije

Hoće li se možda odreći i egipatskih iskopina?

Jao Ming Ksao
10 mjeseci prije

Britanija ne voli kupovati dijamante. Ona jih voli samo krasti.

Ivan
10 mjeseci prije

Nisu dijamanti za one britanske kobile jer i dijamanti bi se posramili da ih one nose 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI