Brodski giganti preusmjeravaju brodove iz Crvenog mora nakon raketnih udara

Maersk teretni brod
31 komentar

Dvije globalne brodarske kompanije, danska AP Moller-Maersk i njemačka Hapag-Lloyd, proširile su svoju odluku da zabrane prolazak svojih plovila kroz Crveno more i Suecki kanal, navodeći sigurnosne rizike, navodi se u izjavama kompanije.

Maersk je prvobitno zaustavio sve tranzite plovnim putem na 48 sati u nedjelju, dan nakon što je njegov kontejnerski brod Maersk Hangzhou, koji je plovio pod zastavom Singapura, pogođen projektilom Huti ispaljenim iz Jemena. Međutim, u utorak je kompanija objavila da će produžiti pauzu na brodarstvo u tom području “ do daljnjeg ” jer razmatra sigurnosne rizike plovidbe plovnim putem.

“ Istraga o incidentu je u toku, a mi ćemo nastaviti da pauziramo sav teretni promet kroz područje dok dalje procjenjujemo situaciju koja se stalno razvija ”, rekao je Maersk u svom saopćenju. Kompanija je već zaustavila transport u Crvenom moru sredinom decembra, ali je nastavila putovanja prošle sedmice nakon što su SAD i njihovi saveznici pokrenuli operaciju Prosperity Guardian (OPG) u regiji, s ciljem osiguravanja sigurnog prolaza.

U svom saopćenju od utorka, Maersk je rekao da će neka od njegovih plovila biti preusmjerena oko Rta dobre nade u Južnoj Africi. Prema rasporedu otpreme objavljenom na web stranici kompanije kasno u ponedjeljak, bila je primorana da preusmjeri više od 100 plovila koja su trebala koristiti rutu u narednim sedmicama.

U međuvremenu, Hapag-Lloyd, koji je također zaustavio transport preko Crvenog mora prošlog mjeseca, rekao je da će produžiti pauzu putovanja za najmanje još jednu sedmicu.

” Pomno pratimo situaciju iz dana u dan, ali nastavit ćemo sa preusmjeravanjem naših plovila do 9. januara “, rekao je glasnogovornik kompanije novinarima u utorak.

Druge velike brodarske kompanije, uključujući Evergreen Line i MSC Mediterranean Shipping Company, također su prestale da prevoze teret preko Crvenog mora usred napada Huta. Kako je plovni put ključna ruta koja povezuje Aziju i Evropu i olakšava otprilike 12% globalne trgovine, stručnjaci kažu da zaustavljanje transporta kroz prolaz već remeti globalne lance snabdijevanja, povećava troškove transporta i produžava vrijeme isporuke.

Napade na plovila u području Crvenog mora izvode pobunjenici Huti sa sjedištem u Jemenu, koji su tvrdili da djeluju u znak podrške Hamasu, nakon eskalacije neprijateljstava između Izraela i palestinske oružane grupe Hamas u Gazi.

Crveno moreHutiJemen
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Teška ruka Husita.

tihobl
4 mjeseci prije

Gledam danas snimak pogotka u brod i meni ono ne izgleda kao raketa vec kao torpedo.

tihobl
4 mjeseci prije

Ракетни удари Ваздушно-космичких снага Русије уништили су приватни центар за склапање беспилотних летелица Оружаних снага Украјине – украјински народни посланик Луценко

tihobl
4 mjeseci prije

Financial Times  не дозвољава да се сукоб између Зеленског и Залужног смири и подгревају га новим публикацијама

Зеленски је, пише лист, покушао да одговорност за одлуку о мобилизацији 500 хиљада људи пребаци на Генералштаб. Али Залужни није преузео одговорност.

„ Жеља Зеленског да подели терет одговорности за нову кампању регрутовања са највишом војном командом показује да ће 2024. бити тежа и у позадини и на првој линији фронта “ , предвиђа публикација .

Evo kako englezi perfidno rade: London je naredio mobilizaciju 500.000 ukrajinaca i ukrajinki, sa sad je prebacio krvicu na Zelenskog i Zaluznog pa jedan drugog optuzuje.
Isti fazon je sa sjevernim tokovima koje su britanci minirali pa otuzili ruse, a zatim i amerikance, da bi amerikanci preko svaba otuzili ukrajince.

tihobl
4 mjeseci prije

Судећи по информацијама које стижу, почела је следећа фаза руских напада на украјинске војне циљеве.

Неколико Искандера је већ ударило по Харкову, а за остале регионе Украјине је проглашена узбуна за ваздушни напад.

Јуриј Подољака

tihobl
4 mjeseci prije

НАТО је најавио да ће помоћи Украјини да купи 1000 противваздушних ракета за системе ПВО Патриот.

Kad se to podijeli na 28 clanica onda je podnosljiv trosak za svaku clanicu.

tihobl
4 mjeseci prije

Rusi srusili fabriku koja je pravila majice za Zelenskog:

Као резултат јучерашњег ракетног напада на Кијев, уништена је фабрика војне одеће М-Тас

tihobl
4 mjeseci prije

Украјински канал Резидент:

Наш извор у Канцеларији Председника је рекао да је пропала стратегија министра одбране да у Кијеву као најзаштићенијем граду у Украјини изгради фабрике оружја. ПВО није могла да се носи са масовним ракетним нападима непријатеља, већина изграђених радионица је уништена и сада се поставља питање како реализовати план за производњу ракета и дронова ако нема безбедног места у земљи.

NOME
4 mjeseci prije

mic po mic europi se steže omča oko vrata,, cijene će porasti i nestašice će nastupiti…..tko tu pije tko plača nije lako otkriti….kineski put svile ide kroz sueski kanal, zato amerima paše da se crveno more zatvori…huti husi im u tome pomažu, sumnjam da im je to namjera , nego više kao “korisni idioti”…
slično je sa povoljnim plinom iz rusije koji je sada prošlo svršeno vrijeme za europu, a opet ameri profitiraju na dopremanju ukapljenog iz usa….možemo reći da su rusi napadom na ukrajinu to omogučili amerima koji su ih na to navukli gurajuči prste medi u oči……ako situaciju gledamo na duže staze, onda izgleda da profitiraju jedino globalisti, koji dobivaju sve zeleniju i kaotičniju eu, kondicioniranu da pristane. na “zeleni” život bez energije iz ugljikovodika….a u tome im pak pomažu “korisni idijoti” ameri….

NOME
4 mjeseci prije

mic po mic europi se steže omča oko vrata,, cijene će porasti i nestašice će nastupiti…..tko tu pije tko plača nije lako otkriti….kineski put svile ide kroz sueski kanal, zato amerima paše da se crveno more zatvori…huti husi im u tome pomažu, sumnjam da im je to namjera , nego više kao “korisni idioti”…
slično je sa povoljnim plinom iz rusije koji je sada prošlo svršeno vrijeme za europu, a opet ameri profitiraju na dopremanju ukapljenog iz usa….možemo reći da su rusi napadom na ukrajinu to omogučili amerima koji su ih na to navukli gurajuči prste medi u oči……ako situaciju gledamo na duže staze, onda izgleda da profitiraju jedino globalisti, koji dobivaju sve zeleniju i kaotičniju eu, kondicioniranu da pristane. na “zeleni” život bez energije iz ugljikovodika….a u tome im pak pomažu “korisni idijoti” ameri….

Nenad
4 mjeseci prije

Dupe gaće zvače😂😂😂 tutavela a još kad Hizbollah počne tući po Haifi i Aškleronu jedinim lukama nakon blokiranog Eilata pocrkace hazarska zločinačka gamad lažnih židova hazara od muke a pogotovo od gladi .. naravno ako se gamad koja nema nikakvo pravo da borave u Palestini vrati odakle su došli ..

opetlazes
4 mjeseci prije

100 sandalasa ueablo kompletnu svjetsku trgovinu prema Evropi, tko u u to povjeruje bolje niti ne zasluzuje.

Gjuro1977
4 mjeseci prije

Kreću poskupljenja

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Praktično je zapadni block stavljen pod sankcije 😁 ! Ne mogu preko Red Sea – pa kud mogu 🤔 i po kojoj cijeni onda ??? Preko Russije – stalo , Red Sea – stalo … Gdje još ide 🤔 ?! Tuda još jedino Ruski i Kineski brodovi , mirni mogu prolaziti , budući ih Jemenci kao dio Islamska Svijeta ne gledaju uopće 🍸 , ostali – STOP !!! Zapravo ..Ovo baš Israel stavlja u izolaciju !!! KUDA se sada Israelu može dostaviti ono što mu je potrebno 🤔 ?! Jedino … Preko Kingdom of Jordan 💥 ! Što Hašemitsku Kraljevinu , može odvesti u propast a samu Dinastiju – u progonstvo ! Isto važi i za Marokansku Krunu no su oni ipak , podalje od Israel … Praktično je dotok roba , poglavito iz EU prema Aziji — PREKINUT 🤷 ! Teško EU gospodarstvima 😱 !

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

BOMBSHELL 😱 —->>>> Turska ODBILA PROLAZ RATNIM BRODOVIMA ROYAL NAVY Blyth and Ramsey iz grupe ” mine hunters ” kroz Bospor 😱 💥 ! ? Nakon što je Britannia odlučila , sama poduzet , obezbjeđenje prolaza kroz Red Sea , natopljenog , protupodmorničkim I protu – brodskim minama te pokušat čistiti terene za prolaz brodova , ultimativno su poslali na vrata Bospora dva svoja broda , pozivajući Tursku na “NATO savjezništvo 🤣 😁 🥴 ” ….Turci prepriječili prolaz , svojim ratnim brodovima 😳 😱 🤣 🤷 !!!! Nijesu im dali proć 😱 , pozivajući se na ” Montreux Convention ” star više od 100 godina , koji po njima ima veću težinu od ” NATO savjezništva ” … Britanci se vratili …. Ljudi ! Turci odhebali NATO 😳 !?!?!? Nema od tog NATO više — NIŠT !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI