Bruxelles mora naći način kako stupiti u kontakt s Rusijom, bez obzira na konsenzus bloka oko odnosa s Putinom, kaže ministar vanjskih poslova EU

Josep Borrell i Vladimir Putin
13 komentara

Budući da je diplomatski odnos između Moskve i Bruxellesa na povijesno niskoj točki, Europska unija trebala bi tražiti nove načine za suradnju s Rusijom, a blok bi trebao ozbiljno razmisliti o tome kako najbolje uspostaviti novi dijalog.

To tvrdi visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell, koji je za španjolske novine El Pais rekao da unutar Unije postoji puno neslaganja oko toga kako postupati s Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Imali smo mandat Europskog vijeća za izradu izvješća koje analizira trenutnu situaciju i izglede za odnos koji je na najnižoj točki u mnogo godina”, rekao je Borrell.

Međutim, uoči predstavljanja, Francuska i Njemačka objavile su svoju namjeru susreta s Putinom i 27 država članica EU. Prijedlog je odbijen.

“Netko bi mogao pomisliti, ako se [američki predsjednik] Joe Biden sastao s Putinom, zašto se ne bi mogli i europski čelnici? Ali između Bidena i Rusije postoji Atlantski ocean, a za neke europske zemlje jedina stvar koja ih dijeli od Rusije je granična ograda”, objasnio je, napominjući da bi blok trebao smisliti drugi način za postizanje sporazuma s Moskvom.

“Također nisam toliko siguran da je najprikladniji format za sastanak Putina i predstavnika 27 država članica. Prvo, svaka od 27 članica bi se morala složiti oko toga što će reći Putinu”, rekao je Borrell.

Njegovi komentari dolaze usprkos prijedlozima, koji dolaze iz Rusije da Moskva više nije voljna surađivati s EU-om u cjelini te da bi radije razgovarala bilateralno sa svakom pojedinom nacijom.

Visoki predstavnik EU kontroverzna je osoba kada je u pitanju njegov stav o Rusiji. Prošle veljače posjetio je Moskvu i održao je sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. Isprva je izgledalo kao da je sastanak između dvojice visokih dužnosnika dobra zamisao. Međutim, po povratku u Bruxelles, neki eurokrati su to putovanje ocijenili “ponižavajućim”, a Borrella su napali jer je šutke stajao, dok je Lavrov EU nazvao “nepouzdanim partnerom”.

Nekoliko dana kasnije, Borrell je izveo zaokret i kritizirao Moskvu jer nije “iskoristila priliku za konstruktivniji dijalog” te je optužio Ruse da su izabrali “agresiju” umjesto diplomacije.

Nagla promjena naizgled je uslijedila nakon što je Riho Terras, estonski europarlamentarac, napisao pismo u kojem se traži od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen otpuštanje Borrella. To pismo su potpisala još 73 EU zastupnika.

BruxellesJosep Borrellrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 godine prije

A da vi iz EU lijepo objavite rat Rusiji i … prodjete kako ste i do sada prolazili pa opet bude mir neko vrijeme. Očito da već duze vrijeme tražite gOOzici chepa. A možda vam ne bi loše došao jedan mali konsultej’šn sa Hićom i Napoleonom. Prebogati su u iskustvu sa Rusima.

nestabilni egzekutor
2 godine prije

Preko facebooka, twitera, telefonom, mailom, faksom, pismom/razglednicom, golubom pismonošom, poslat veleposlanika, pa može i pješice, ko Napoleon…

nekoime
2 godine prije

EU je još uvijek američka okupacijska zona.

Dokurčilomi
2 godine prije

Ma zaboravite te sve razloge zašto EU treba razgovarati i pregovarati sa Rusijom. Prvo, osnovno i najvažnije, Rusija je i Europska zemlja i tu je odmah pored EU.

nestabilni egzekutor
2 godine prije

Kakvog stvarnog sukoba može biti između entiteta koji su svi kontrolirani od istog nadentiteta?
To nije više od kazališta lutaka, a jedan je redatelj… pih i pljuc!

nekoime
2 godine prije

Ako neće Bruxelles Moskvi, onda će Moskva Bruxellesu. Doslovno.

Драгогост 屋
2 godine prije

Od životnog značaja za SAD je da se Nemačka i Evropa ne povežu sa svoji sa svojim prirodnim zaleđem – Rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI