Carine, protekcionizam, nacionalna ekonomija – Je li Trump “protivnik globalizacije”?

trump
14 komentara

Donald Trump je odlučio uvesti carine na uvoz čelika i aluminija, potom carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacijske sektore zbog navodne krađe intelektualnog vlasništva.

Predsjednik Trump, ili oni koji njime upravljaju, primijetili su stalni pad američkog gospodarstva, što je u prvom redu posljedica vođenja besmislenih ratova. Primijetili su i porast nezaposlenosti koja je dosegla razinu više od 20%, iako se lažnim statistikama ova brojka umanjuje na “prihvatljivu razinu”. Vidjeli su da se zemlja postupno guši u potrošnji smeća, droga, antiruske propagande i da se ubrzava kolaps infrastrukture i društva općenito.

Iako bi ova neočekivana protekcionistička rješenja mogla biti određeni korak protiv globalizacije, proces kojeg prati nametanje neoliberalne ekonomije, ona nemaju nikakve veze s realnom ekonomijom.

Globalizacija je do sada izazvala ogromnu štetu za 99,9% populacije, a samo 0,1%, možda i manje, imalo je od nje koristi. Slogan “Dopustimo da Amerika ponovno postane sjajna” je bio usmjeren protiv ove pogreške. Vraćanje proizvodnje i radnih mjesta u SAD je odluka u interesu domaćeg tržišta, a tek na drugom mjestu u interesu međunarodne trgovine, jer trgovina lokalnom gospodarstvu ne uzrokuje nikakvu štetu.

Isti recept bi mogao odgovarati zemljama Europe, posebice Grčkoj, ali i Španjolskoj, Italiji, Irskoj, pa čak i Francuskoj.

“Lokalna proizvodnja za lokalna tržišta” je model koji je pomogao da se SAD izvuku iz Velike depresije tridesetih godina i Europi, posebno Njemačkoj, nakon Drugog svjetskog rata.

Sporazum o takozvanoj slobodnoj trgovini, te multilateralni trgovinski sporazuma kao što su NAFTA, TTIP i TPP, od kojih Trump u prva dva želi promijeniti uvjete, a drugi je ukinut, bitno se razlikuju od ideje “lokalna proizvodnja za lokalna tržišta”. Svi oni, bez izuzetka, za cilj imaju maksimiziranje profita američkih korporacija, ali ne i domaćeg američkog gospodarstva. Ti sporazumi su bili i ostaju “sveti gral” za američke korporacije, ali su štetni za nacionalne ekonomije drugih zemalja, jer stvaraju poticaje za sve veći i brži prijenos proizvodnje i usluga u zemlje s niskim troškovima rada.

Davanje poreznih olakšica korporacijama i poticaja za ulaganja u zemlji, a ne u zemljama s niskim troškovima rada i nametanjem carina, predsjednik Trump je htio učiniti odlučujući korak u oživljavanju gospodarstva.

Hoće li to i funkcionirati? Možda. Prerano je govoriti o tome. Gospodarstvo nije jedna od egzaktnih znanosti i rezultati su podložni interakciji između različitih, ponekad i nepredvidljivih elemenata. Naravno, ove ekonomske teorije se ne temelje na nizu programa i nisu crno-bijele kao mnogi površno tumače ili želje vidjeti neoliberalnu teoriju.

Realna ekonomija se nikako ne uklapa u današnje “modeliranje” koje je tako udaljeno od stvarnosti.

Ekonomija u SAD nakon Trumpa

Trump na ovome gradi svoj politički kapital i istovremeno šalje signal cijelom svijetu da slijedi put “zaustavljanja globalizacije”. Zanimljiva je i njegova izjava na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u siječnju ove godine kako sve zemlje i američki partneri trebaju razmišljati o tome kako ponovno “učiniti svoje zemlje sjajnima”. Nije li to šamar globalizaciji?

Naravno, iz Europe, Kine, Japana i drugih zemalja bit će buke, čak i “odmazde”. Pa što? Nije jasno kako će sve ovo završiti po SAD, ali reakcije ovih zemalja mogu aktivirati mehanizam za političko preispitivanje globalizirane trgovine koju potiče WTO. Na kraju ćemo otkriti činjenicu da u globalizaciji na američki način postoje pobjednici i gubitnici.

Dakle, bilo je potrebno oko 30 godina da bi se shvatilo kako su pobjednici mali vrh korporativne elite, a da su temelji nacionalnih ekonomija, radnička klasa svake zemlje, bili najveći gubitnici.

Upravo je to smjer u kojem se kreće neofašistički Zapad, koji nacionalne ekonomije ustupaju korporacijama kojima je jedina svrha profit. A narodi to trpe.

Današnji ekonomisti su u šoku kad god se netko usudi preispitati glavne modele globalizirane ekonomije i koje predstavljaju pravu ili pogrešnu viziju svijeta. Sjetite se Georgea W. Busha i njegove izjave: “Ili ste s nama ili protiv nas”, kojom je pokrenuo vječni rat protiv terora, rat koji je odnio milijune žrtava i drugima donio milijarde dolara profita.

Ipak, još uvijek indoktrinirani neoliberalnom dogmom, kao što su  “otvorene granice” za trgovinu i neograničeno prekogranično kretanje kapitala, prati ograničeno kretanje radne snage. No, najgora stvar je da se gospodarski pad Sjedinjenih Država danas, kao u proteklih 100 godina, temelji na monetarnom sustavu dolara i Zakonom o Federalnim rezervama iz 1913. Zbog toga je američki sustav izuzetno slab, jer se odrekao temeljnog načela u kojem su proizvodnja i gospodarstvo zemlje temelj njenog monetarnog sustava, a ne obrnuto.

Ova monetarna anomalija je stvorila i  ogranak dolara – euro, koji nema nikakve veze s realnom ekonomijom Europe, da ne spominjemo s gospodarstvom svake od zemalja članica EU. Zapadni monetarni sustav na kojem se temelji međunarodna trgovina je lažna shema, obična kuća od karata i njegov kolaps je neizbježan.

Burza monitori

Donald Trump ima potpuno nepredvidljiv karakter. On obožava rat, vrišti o “požaru i bijesu” Sjevernoj Koreji i prijeti da će uništiti cijelu zemlju, a onda želi, iako pod određenim uvjetima, pregovarati sa sjevernokorejsko vođom i valjda raspravljati čija je crvena tipka veća – Kimova ili Donaldova?

U isto vrijeme, pod utjecajem Netanyahua, Donald Trump sipa klevete i uvrede na račun Irana, prijeteći zemlji da će je razoriti ratom i novim sankcijama, znajući da su nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma u srpnju 2015. godine Europa, uglavnom Francuska i Njemačka, uspostavili su trgovinske i gospodarske odnose s Iranom i ugovore vrijedne milijarde eura, nikako američkih dolara. Rusiju, Kinu i ostale aktere ne treba posebno spominjati i ne postoji posao u Islamskoj republici kojeg će oni odbiti.

Dakle, nemojte griješiti. Trump nema jasne planove za osvajanje svijeta. Izuzetno je nepredvidljiv i nepromišljeno može povući poteze koji će iznenaditi ne samo neprijatelje, nego i “saveznike”. Možda je pogodio bolnu točku kada je najavio uvođenje jednostranih carina na uvoz čelik i aluminija. To može biti samo početak, jer su uslijedile carine Kini, a onda će slijediti i druge opsežnije protekcionističke mjere.

Obučen da razmišlja kao tipičan neokonzervativac, Trumpov glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn nije uspio razumjeti logiku njegovih postupaka i podnio je ostavku. Ali Trump se ne može zaustaviti.

Donald Trump računa da ove carine neće utjecati na potrošačke cijene. Možda je u pravu i tima bi se, navodno, poticala ulaganja, uključujući u lokalnu automobilsku industriju, stvorile bi se će tisuće prijeko potrebnih radnih mjesta i vratilo povjerenje radničke klase u vodstvo u Washingtonu.

No, odgovori mogu i uništiti Trumpove planove. Kina je već priopćila kako će u slučaju uvođenja carina cijenu će prvi platiti Boeing. Boeing je najavio da Kina tijekom narednih 20 godina planira kupiti zrakoplova u vrijednosti 1000 milijardi dolara, a zrakoplovna industrija je najveći izvoznik u Kinu.

Ako predsjednik Donald Trump nametne carine od 60 milijardi dolara na kinesku robu, Kina to vrlo lako može kompenzirati na račun američkih tvrtki, poput Boeinga.

Dakle, ako s jedne strane Donald Trump razotkriva svu nemoć neoliberalne ekonomije i poseže za mjerama koje udaraju u same temelje ove ekonomske dogme, na drugoj strani riskira nepredvidive gubitke isključivo zbog pogrešnog koncepta u kojem proizvodnja i gospodarstvo Sjedinjenih Država nisu temelj financijskog sustava zemlje, nego obrnuto – FED je institucija o kojoj ovise proizvodnja i realna ekonomija.

Gary CohnGlobalizacijanafta iz škriljevcaNATOtppttip
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
6 godine prije

Premijer Slovačke dao ostavku! Velik udarac ratoborne elite prije svega ka suverenistima iz V4 grupe.

L judevit Posavski
6 godine prije

Kinezi bi kupili …
a zašto do sada u USA nisu, takoreči ništa
kupili.

White patriarch
6 godine prije

Loš tekst.
1) Nigdje se ne spominju Kineske carine na Američku robu (cca 25%) koje su 10 puta manje u obrnutom smjeru. Čudno je jedino kako Ameri i Europa odavno nisu Kinezima zalijepili carine i odgovorili istom mjerom. Da ne spominjem valutne manipulacije i krađu intelektualnog vlasništva.
2) Trump je tvrd pregovarač, zato je naizgled “iracionalan”. Svatko tko je ikada sudjelovao u ozbiljnim pregovorima zna da ne otkrivas karte odmah te da tražiš više od realnog kako bi postigao dobar deal.
3) Trump nije ni blizu prodan kao dosadašnji predsjednici, on je igrač CIA-e a ne korporacija. America first kod njega njije samo floskula. Nadam se samo da će mo i mi napokon dobiti na vlast nekoga tko gleda “Hrvatska first” ili “Srbija first” umjesto “Angela Merkel first”…

PeroDD
6 godine prije

Kaj lažeš Babiću u Americi nezaposlnost na rekordno niskim granama! Praktički radi svatko tko želi raditi! Dalje mi se nije dalo čitat jer bi u svakoj drugoj rečenici našao novu izmišljotinu

Son of Alerik
6 godine prije

Radnička klasa najveći gubitnici? Nezaposlenost u SAD-u 20%. Ne znam zašto nije napisano 40%. Ili 50%.
Nikad radnik u povijesti nije imao veći standard, nikad se nije više izdvajalo za socijalne programe u povijesti. I u SAD je nezaposlenost među najmanjima na svijetu, na povijesno najnižim razinama.
Loš tekst.

cool
6 godine prije

Kad Trump stavi pod svoju kontrolu FED onda je pobjednik i tek onda mogu ići premise koje je zamislio i odgovaraju ekonomiji i daljnjoj ekonomskoj borbi. Jedino CIA može uvesti red u državi ako mu pruže istinsku podršku i ima je pod kontrolom, tek onda dolazi vojska na red kao drugi faktor inače će se raspasti, to im predstoji s građanskim ratom; za to se zna više od 50 godina i pisano je.

Perun
6 godine prije

Za same korporatiste i elitu koja drži FED između ostalog USA je potrošna roba. Kad im ne bude trebala može se i raspasti na 50 država, oni će i dalje imati kontrolu. Zbog toga se nacionalni interes koji bi trebao biti na prvom mjestu stavlja na zadnje mjesto. Ove mjere djeluju kao zaštita domaće proizvodnje što bi bilo u nacionalnom interesu svake države pa tako i USA. Da li će mjere uroditi plodom tek treba vidjeti. Trump je kalkulant jer sigurno zna da postoji ekipa koja se ne ustručava likvidacija pa isprobava granice dokle može ići. Tu mu popuštaju jer iako milijarder i US President još uvijek je sitna riba za vlasnike FED-a u koji ne smije dirati. Ipak nakon jako dugo vremena u skladu sa svojim ovlastima jedan US President donosi mjere za koje možemo reći da su u nacionalnom interesu. Ako i uđe u trgovinski rat mora biti… Čitaj više »

Maus
6 godine prije

Globalizacija je obican kapitalizam korporatizam gledanje vlastitih interesa naustrob drugih.Globalizam je za mene kao davanje umjetnoj inteligenciji da preuzme farm-biokemiske kompanije s nacelima profit prije svega, realno svaki ljek proizvod bi lijecio i ostecivao krajnjeg potrosaca radi sto vece dobiti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI