Čelnik Hamasa imenuje uvjete za mirovne pregovore

Ismail Haniyeh
3 komentara

Politički šef skupine rekao je da bi svaki poslijeratni plan koji to isključuje bio “obmana”

Šef političkog ureda Hamasa, Ismail Haniyeh, rekao je da je militantna skupina otvorena za pregovore o okončanju rata s Izraelom, ali je naglasio da bi svaki konačni dogovor morao dovesti do neovisne palestinske države.

U televizijskom govoru u srijedu, Haniyeh je rekao da je Hamas spreman za dijalog s Izraelom, nadajući se da bi budući pregovori mogli dovesti u red “palestinsku kuću i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze”.

“Otvoreni smo za razgovor o bilo kakvom dogovoru ili inicijativi koja bi mogla okončati agresiju” i dovesti do “političkog puta koji osigurava pravo palestinskog naroda na njihovu neovisnu državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom.”

Međutim, dužnosnik je nastavio upozoravajući da bi svaki pokušaj isključivanja Hamasa i drugih naoružanih skupina iz poslijeratnog rješenja bio “obmana”, rekavši da “frakcije otpora” moraju biti uključene u proces.

Haniyehovi komentari došli su samo dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu sugerirao da palestinska država ne dolazi u obzir, obećavši da nikada neće “ponoviti pogrešku iz Osla”, mirovnog sporazuma iz 1993. koji je stvorio putokaz za suverenu palestinsku naciju.

Dok je Izrael prethodno načelno prihvatio tu ideju, proces uspostavljen sporazumom iz Osla odavno je prekinut, gotovo zamrzavajući sukob koji traje desetljećima. Više od 30 godina kasnije, izraelske trupe nastavljaju okupaciju Zapadne obale, gdje su židovska naselja brzo rasla posljednjih godina, dok vlada održava čvrstu blokadu nad Pojasom Gaze.

U srijedu je Netanyahu izjavio da će Izrael nastaviti svoju vojnu operaciju u Gazi “sve dok Hamas ne bude uništen”, dodajući da čak i suočeni s međunarodnim pritiskom, “ništa nas neće zaustaviti”.

Dok je prethodno glasovanje kojim se pozivalo na prekid vatre propalo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zahvaljujući vetu SAD-a, unatoč snažnoj potpori među ostalim članicama, Opća skupština UN-a kasnije je usvojila sličnu mjeru s velikom većinom za. Neobvezujuća rezolucija zahtijeva trenutni prekid borbi, bezuvjetno oslobađanje svih talaca i pružanje humanitarne pomoći za Gazu.

Sjedinjene Države, koje su i dalje glavni vojni donator Izraela, izrazile su podršku kratkim “stankama” u borbama, ali se i dalje protive duljem primirju, tvrdeći da bi ono samo pomoglo Hamasu. Međutim, predsjednik Joe Biden postao je sve kritičniji prema pristupu Izraela ratu, nedavno upozorivši da bi zemlja mogla izgubiti međunarodnu potporu ako nastavi svoju “neselektivnu” kampanju bombardiranja.

gazaHamasIZRAELmirovni pregovoriPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Što to vrijedi?

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Hoćemo napokon čuti koliko ovi imaju nekretnina od Turske do Gaze? 🤨🙄

držnedaj
4 mjeseci prije

Ovom se na faci vidi da ga boli ona stvar sto je gaza sravnjena sa zemljomi i pobijeno 20 000 civila

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI