Cijene plina u EU pale su na desetomjesečni minimum

Plin
19 komentara

Analitičari tvrde da je pad posljedica neuobičajeno toplog vremena

Cijene prirodnog plina u EU pale su ovog tjedna na razine koje nisu viđene od prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini, pokazuju podaci Londonske interkontinentalne burze (ICE). Troškovi fjučersa prirodnog plina u prvom mjesecu na čvorištu TTF u Nizozemskoj pali su posljednjih tjedana na ispod 77 eura (81,91 dolara) po megavat satu (MWh) u kućanstvima, što je razina koja nije viđena od veljače. Trgovalo se oko 81,5 eura (86,73 dolara) u četvrtak ujutro. Na svom vrhuncu u kolovozu, europske cijene plina premašile su 345 eura (367 dolara) MWh, što je dovelo do skoka računa za električnu energiju u kućanstvima i potaknulo krizu troškova života u većem dijelu kontinenta.

Trenutačni pad cijena pripisuje se nekoliko čimbenika, uključujući neuobičajeno toplo zimsko vrijeme u većem dijelu sjeverozapadne Europe, što je doprinijelo manjem korištenju plina za grijanje.

Zemlje EU-a složile su se prošli tjedan postaviti hitnu gornju granicu veleprodajnih cijena plina na 180 eura (191 dolar) po megavat-satu, što bi se aktiviralo ako se terminskim ugovorima za plin trguje na višoj razini tri uzastopna dana. Mjera će stupiti na snagu 15. veljače, a cilj joj je zaštititi potrošače od poskupljenja plina.

U studenom je Goldman Sachs predvidio nagli pad europskih cijena plina u narednim mjesecima zbog stabilizacije situacije s razinama skladišta. No, unatoč trenutnom padu, cijene plina i dalje su nekoliko puta više od dugogodišnjeg prosjeka. Prije nego što su ove godine dosegnule povijesne najviše razine zbog zabrinutosti oko opskrbe energijom iz Rusije, spot cijene plina TTF-a trgovale su se u rasponu od 10-25 MWh u razdoblju 2017.-2019. Tržište je 2020. godine pogodio šok potražnje izazvan Covidom, nakon čega je ovo ljeto uslijedio eksponencijalni rast cijena.

 

euPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Ništa,od smrznute europe

Amar
1 godina prije

Ja jos uvijek placam visoku cijenu,a dobavljac plina kaze da je plin koji sada trosimo kupljen prije par mjeseci po znatno visim cijenama.

AJeTo
1 godina prije

Bar neka korist od chemtrailsa. Barem dok ukrajinski dronovi umjesto ruskog aerodroma ne pogode europsko skladište.

tihobl
1 godina prije

Pale su cijene jer je mecava obustavila izvoz iz SAD. Sad EU moze jeftino nabavljati ruski i americki plin. Cim ponovo krene americki izvoz cijene odose u nebo. Pa nece valjda po ovim cijenama profavati molekule slobode?

Max
1 godina prije

Dobra vijest.

Optimista
1 godina prije

Ništa,od smrznute europe

Zoran.
1 godina prije

Trgovaci mesetari na. dobit. moraju u EU da plate na dodatnu vrijednost 33 posto vise poreza , pa im se ne isplati vise malverzacija.

hiber
1 godina prije

Dakle, Hiber je u pravu. Cijene plina i nafte padaju od rujna, trebalo je vremena da redakcija primjeti. Inače, po ruskoj logicu, sada bi plin morao poskupjeti u USA jer je bog zime okovao zabunom USA, a ne Europu kako se Putin molio.

gogo
1 godina prije

amerika je već zaradila milijarde na lng, a još će više na militarizaciji europe

Kastro
1 godina prije

Dobro, svijet se izvukao iz energetske krize ali što čete bez ruske pšenice? Zaboravih dodati i rusku votku. A i auto industrija je tu. Što ćete voziti ako Rusi zabrane izvoz Lada i Moskvića. Crno vam se piše.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI