Čovjeku iz Teksasa koji je čekao sate kako bi glasao na demokratskim izborima prijeti 40 godina zatvora zbog nelegalnog glasanja

Covjek optuzen za nelegalno glasanje
11 komentara

Čovjek koga su glavni mediji hvalili zbog toga što je šest sati stajao u redu da glasa na prošlogodišnjim demokratskim izborima, uhapšen je zbog nelegalnog glasanja. Ako bude osuđen, prijeti mu do 40 godina zatvora.

Hervis Rogers, 62, bio je prestupnik u vrijeme kada je glasao na opštim izborima u novembru 2018. i na demokratskim izborima u martu 2020. godine, prema dvostrukoj optužnici teksaških tužilaca. Njegovo hapšenje izazvalo je buru kritika ACLU, aktivista za borbu protiv zatvaranja i ljevičarskih stručnjaka, koji su tvrdili da je to bilo nepravedno i rasistički, jer je Rogers crnac.

Pokazalo se da je demokratski glasač, koji je postao viralan zbog svoje odlučnosti, prestupnik koji glasa na nelegalan način, prilično kontroverzan za stranku koja se borila protiv tvrdnji o nezakonitostima u vezi sa glasanjem 2020. godine. Neki tvrde da je krivično gonjenje Rogersa još jedan pokušaj republikanaca da obesprave glasače koji nisu bijeli.

„Ovo je krivično gonjenje za suzbijanje birača, čisto i jednostavno, poster za promociju Jim Crow 2.0“, rekla je teksaška AFL-CIO sindikalna grupa. „Nažalost, potvrđuje da je sramotno nasljeđe obespravljenosti u Teksasu živo i zdravo i očajnički ga treba popraviti.“

Rogers je hvaljen jer je čekao u redu više od šest sati da glasa na Super utorak 2020. godine, navodno glasajući na glasačkom mjestu u Hjustonu nakon 1 sat po lokalnom vremenu. Nacionalni mediji poput USA Today prenijeli su priču citirajući ga kako kaže: „Htio sam da dam svoj glas da izrazim svoje mišljenje. Neću dozvoliti da me bilo šta zaustavi, pa sačekam.“ Lokalni ogranak NPR rekao je da je glasao za Joea Bidena.

Vrhunske demokrate, poput senatora Chuck Schumera (Njujork) i predsjedničke kandidatkinje Hillari Clinton iz 2016. godine, takođe su se osvrnule na incident tvrdeći da je činjenica da je Rogers morao toliko dugo čekati na glasanje rezultat GOP suzbijanja birača.

Nažalost, ispostavilo se i da je to primjer navodne prevare birača. Rogers je osuđen za provalnu krađu 1989. i 1995. godine. U potonjem slučaju osuđen je na 25 godina zatvora, a zatim je pušten 2004. godine na uslovnu slobodu do juna 2020. To znači da je i dalje bio na uslovnoj slobodi kada je glasao 2018. i ponovo u martu 2020. godine, prema optužnici.

Zatvoren je prošle nedjelje, uz kauciju od 100.000 dolara. Glasanje za vrijeme izdržavanja teške kazne, uključujući i uslovno puštanje, u Teksasu se kažnjava sa dvije do 20 godina zatvora, što znači da bi Rogers mogao dobiti 40 godina zatvora ako bude osuđen maksimalnom kaznom po svakoj tački, a kazne će se izvoditi uzastopno.

The Bail Project, aktivistička grupa koja se bori protiv kaucije u gotovini, priložila je u subotu obveznicu za Rogersa, osiguravajući njegovo puštanje na slobodu dok čeka suđenje. Osnivač projekta The Bail Project Robin Steinberg optužio je državnog tužioca Teksasa Kena Paktona da je optužnicu koristio kao „ciljanu poruku straha“ da bi suzbio „izlaznost obojenih lica“. Grupa je dodala da je Rogers vjerovao da ima pravo glasa.

ACLU, koji pomaže u Rogersovoj pravnoj odbrani, rekao je da tužilaštvo pokazuje da „čak i nevine greške u procesu glasanja mogu biti inkriminisane“.

Nicole De Borde, pravna analitičarka za CNN, MSNBC i Fox News, takođe zastupa Rogersa. Rekla je da je Rogers završio rehabilitaciju nakon „grešaka u mladosti“, dodajući: „Ovaj slučaj nam govori o tome kako smo pustili vladu da odluči koga ćemo odbaciti kao smeće i koga ćemo smatrati dostojnim osnovnih prava da učestvuje u procesima koje svi vole“.

Rogers je imao oko 36 godina u vrijeme svoje posljednje osude.

Korisnici društvenih mreža napali su državnog tužioca Teksasa zbog suđenja Hervisu. Na primjer, analitičar David Rothschild nazvao je Paxtona „šokantno lošom osobom“ koja je „radila loše stvari dobrim ljudima da bi postigla jeftine političke poene u vašem krstaškom pohodu za suzbijanje birača da bi se stvorila trajna vladavina bijelih u Teksasu“. Autorka Megan Kelley Hall rekla je da Paxton zaslužuje da ide u zatvor, dodajući: „Ti si ološ. Ti si čudovište i loš izgovor za čovjeka. Nadam se da ćeš završiti negdje gdje je mnogo toplije nego u Teksasu. “

Paxton je odgovorio na kritično medijsko izvještavanje o optužnici, uključujući lokalni izvještaj NPR, rekavši: „Hervis je prestupnik kojem je zabranjeno glasanje po teksaškom zakonu. Procesuiramo birače koji varaju svuda gdje ih nađemo.“

Guverner Greg Abbott koristio je slučaj kao primjer da tvrdi da bi nezakonito glasanje trebalo da bude glavna briga. „Prevara birača je stvarna“, rekao je. „To se uglavnom dešava putem glasačkih listića ili sakupljanja glasačkih listića, ali kao što se ovdje vidi, to se dešava i lično.“

američki izboriglasanjeTeksas
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Hervis je prestupnik kojem je zabranjeno glasanje…

Sramota.
U americi pljackasima je zabranjeno glasanje, a dozvoljeno kandidovanje.

Čudan lik
2 godine prije

Pomozite čovjeku, smjestite ga u bolnicu!!! Ako je istina da je čekao 6 sati kako bi glasao ili je plaćen ili nevjerovatno glup!
Osobno smatram da je bio plaćen da tamo stoji a ako nije, trebalo bi ga smjestiti u odgovarajuću instituciju.
Isto tako smatram da bi i osobu, koja je izmislila ovako veliku kaznu, takođe trebalo smjestiti u bolnicu zajedno sa Rogers-om.

Lopata
2 godine prije

david rotšild se javio. hahahah. ajme svijeta ludoga.

Stara kuka
2 godine prije

Osnivač projekta The Bail Project Robin Steinberg…”

Osnivačica, a ne osnivać jer Robin Stenberg je žena. I to kakva žena:

“Robin Steinberg is an American lawyer and social justice advocate who is currently the CEO of The Bail Project. Steinberg was born and raised in New York City under a Jewish household. After graduating from the University of California, Berkeley in 1978 with a degree in Women’s Studies, Steinberg moved back to New York to attend the New York University School of Law to begin a career in women’s rights law.

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Ua političari
2 godine prije

Riblja Corba “Hleba i igara ”
Tuci burazeru u koznu krusku
udri majstore, razbij mu njusku
sve dok ne oboris majmune, brate
nece umeti da te shvate
Nece umeti da te cene
ako ih tuces na poene
udri, rodjeni, sa’rani stoku
sravni sa zemljom, udri po oku
Prospi mu mozak, bubreg odvali
polomi kosti, kicmu budali
neka ga o’lade i desna i leva
cepaj u glavu, prospi mu creva
Udri medju rogove da popije patos
posle mu kupi svecu za parastos
oplavi labrnju, razbij arkadu
sevni mu aperkat pravo u bradu.
Dok nas iznutra grickaju crvi
hocemo sveze crvene krvi
zato ga udri, zato ga smrvi
hleba, igara i mnogo krvi
hleba, igara i mnogo krvi
hleba, igara i krvi

Torbousti
2 godine prije

Za provalnu krađu dobio je 25 godina???

Jacques
2 godine prije

Mislim da se kaže “glasovanje”.

mmne
2 godine prije

jel´ nekome nije jasno gde stanuju idioti i degenerici?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI