Curenje iz Pentagona otkriva specijalne snage NATO-a u Ukrajini

NATO vojska
25 komentara

Jedan od povjerljivih američkih vojnih dokumenata koji je procurio na internet pokazuje prisustvo 97 operatera specijalnih snaga NATO-a u Ukrajini od 1. marta 2023. godine, od kojih je 50 britanskih, izvijestili su u utorak brojni britanski mediji.

Guardian  je izvijestio da je vidio dva dosijea, od kraja februara i početka marta, u kojima se navodi 50 britanskih specijalnih operativaca koji su aktivni u Ukrajini . SAD su imale 14 specijalnih operativaca u zemlji, a Francuska još 15.

Dokumenti su označeni kao “tajni” i pripremljeni su za visoke zvaničnike američke odbrane, navodi agencija. Dnevna ažuriranja sadržavala su informacije o vojnim operacijama NATO-a, logistici, isporuci oružja i obuci ukrajinskih trupa.

Još jedan medij u Velikoj Britaniji, “Declassified” , navelo je da je 14 američkih specijalnih operatera bilo među 29 osoblja Pentagona prisutnog u Ukrajini, uključujući odred marinaca u američkoj ambasadi u Kijevu i vojne atašee. Još 71 pripadnik Stejt departmenta takođe je naveden u zemlji, što je ukupno 100 Amerikanaca.

Declassified su također rekli da je slajd označen kao “ne može se dati stranim državljanima”.

Dok američki specijalni operateri dolaze iz dvije jedinice, Navy SEAL-a i Delta Force vojske, britanska definicija se proteže izvan Specijalne vazdušne službe (SAS) na padobrance, marince i druge jedinice. Premijer nije obavezan da informiše parlament o njihovom raspoređivanju.

Desetine povjerljivih američkih vojnih dokumenata otkriveno je na internetu tokom protekle sedmice, što je privuklo značajnu pažnju medija. Američka vlada nije službeno potvrdila njihovu autentičnost, ali je Pentagon pokrenuo potragu za onim ko ih je otkrio, a Ministarstvo pravde vodi i krivičnu istragu . Rusija i Ukrajina su uglavnom odbacile dokumente kao irelevantne.

Dok Vašington i London nikada nisu službeno potvrdili prisustvo svojih specijalnih snaga u Ukrajini, više medija je o tome izvještavalo tokom prošle godine. U aprilu 2022. godine francuski dnevnik Le Figaro tvrdio je da su operateri SAS i Delta Force bili prisutni od početka ruske vojne operacije, vodeći „tajni rat“ u ime Ukrajine.

Britanski Daily Mirror izvijestio je da je desetine penzionisanih operatera SAS-a otišlo u Ukrajinu kako bi doprinijeli svojom stručnošću za Kijev, koji se finansira preko privatne vojne kompanije u neimenovanoj evropskoj zemlji. Ubrzo nakon tih otkrića, Times je rekao da se određeni broj SAS-ovih operatera vratio u Ukrajinu kako bi naučio kijevske vojnike kako da upravljaju protutenkovskim raketama britanske proizvodnje.

Grayzone je u novembru izvijestio da su britanski specijalni operateri radili preko privatne kompanije pod nazivom Prevail Partners na obuci ukrajinskih diverzanata koji ciljaju na Krim. U decembru je britanska vojna publikacija priznala da je do 300 kraljevskih marinaca raspoređeno u Ukrajinu za “diskretne operacije”.

NATOrusijaSADUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Da se nije pocepala kesa sa informacijama rat u Ukrajini bi sigurno dobili. Ko i sve ostalo kesa pravljena u Kini loš kvalitet i puče.

Prema Bloombergu, situacija sa curenjem informacija o vojnim planovima Zapada i Kijeva može uticati na dalju pomoć Vašingtona Ukrajini. Prema riječima autora publikacije, ovo curenje, koje su nazvali “jednom od najvećih u posljednjoj deceniji”, dovešće do niza poteškoća u pružanju pomoći Kijevu iz Sjedinjenih Država.

Dolarske novčanice isto pravljene u Kini, ali nekvalitetno i eto štete.

eks
1 godina prije

Specijalne snage NATO u Ukrajini nije nova vest . O tome se zna već duže vreme. Pre više od mesec dana Daglas Mekgregor – penzionisani pukovnik američke vojske govorio je o tome da CIA šalje preobučene američke vojnike da upravljaju zapadnom ratnom tehnikom na frontu u Ukrajini. Nije nikakva tajna, za one koji prate informacije sa ratišta iz nezapadnih medija, da na frontu ima mnogo Poljaka, Engleza, Amerikanaca i ostalih lažnih dobrovoljaca, lažnih plaćenika itd. Sve su to regularni vojnici zemalja članica NATO . I najvećim natofilima i rusofobima jasno je da NATO ratuje protiv Rusije, ali oni to neće priznati.

alexosijek
1 godina prije

Svakakve su špekulacije odakle su ti dokumenti “procurili”, no u svemu je interesantan detalj kako nisu nikakvim mogućim putem proslijeđeni direktno online, nego su pojedinačno fotografirani i onda tako proslijeđeni online – zato smatram kako je to ipak odrađeno zato što se ta neka grupa ili pojedinac (sumnjam kako je jedan to mogao napraviti) ne slaže sa tom politikom koju “združeni zapad” provodi u svijetu (ovo je moje osobno razmišljanje)…Moguće mjesto odakle su procurili daje i ovaj ulomak: “The Combined Air Operations Center (CAOC) commands and controls the broad spectrum of what air power brings to the fight: Global Vigilance, Global Reach, and Global Power. Located at Al Udeid Air Base, Qatar, the CAOC provides the command and control of airpower throughout the U.S. Central Command Area of Responsibility; a 21 nation region stretching from Northeast Africa across the Middle East to Central and South Asia.”….lp

Ivan
1 godina prije

Pentagon kao najvece svjetsko leglo zla je potrebno hitno sravniti sa zemljom da ne ostane kamen na kamenu..

wasbewill
1 godina prije

Naravno, otkriva i da Srbija prodaje oružje cionistima iz Ukrajine i dokazuje nam da je sve ovo predstava

burt
1 godina prije

od stanih dobrovoljaca, poljskih dobrovoljaca ima 2000-2500 a nakon njih Britanci, Kanađani, Amerikanci, Gruzijci i drugi, neki mediji preuveličavaju brojeve i dezinformiraju da se radi o desecima i stotinama tisuča NATO vojnika, to je sve propaganda da se prikaže da navodno NATO ratuje u Ukrajini jer je ukrajinska vojska propala

hiber
1 godina prije

Steta sto se ne piše cijelovito. Najopasniji je onaj jedan (1) iz Holandije. Navodno se zove SuperRambo. Inače je sve lakrdija, kao i ona shema sa napadom na Ukrainu_Kijev za tri dana. Jedino je Putin u to povjerovao. Trenutno imamo Rusku ofanzivu pod vodstvom Gerasimova i sto je donijela: polaBahmuta po cijeni od 60.000 ruskih žrtava od pocetka siječnja. Dakle dobitak od 100 km2 kod Kremine, 260 km2 kod Bakhmuta i 40 km2 kod Avdivke ili ukupno 400 km2 plaćen je sa 150 rusa/km2. Dakle, osnovni cilj “curenja” je stvaranje opravdanja da se odgodi ukrainska ofanziva za srpanj kada ce Rusija biti relativno najslabija. Drugi cilj je, naravno, produžiti rat sto duže i ubaciti Europu i USA u ratnu proizvodnju. Treći cilj je strateški, odnosno nakon pandemije i rata pripremiti Zapad za financijski tsunami koji dolazi. Čisti jahači apokalipse: kuga-pandemija, rat-ukraina, glad-financijski tsunami i smrt naposlijetku.

DEDA
1 godina prije

MAAAA NEBI NIKAD.

XXY
1 godina prije

Nuklearka na prokleto sotonističko lego usa!Pentagon ,Darpa ,CIA u pakao

Ivan
1 godina prije

Zato svi koji su u prilici trebaju mlatiti bez milosti NATO fasiste. To je najvece zlo koje se dovuklo u Europu i to na prevaru i pod laznom izlikom. Okupatorska vojska koju treba iztrijebiti i istjerati iz cijele EU. Skupa s prodanim budalama koje su ih dovukli..

nessy
1 godina prije

Koga je zanimalo, mogao je i do sada shvatiti. Ovo ‘curenje’ samo potvrdjuje manje-vise poznate info. Mada broj od 100-300 vojnika specijalnih postrojbi ne izgleda velik, ti ljudi mogu izavati ogromnu stetu, nesrazmjernu svom broju. No, kao sto svi znaju, to su borci za demokraciju i ljudska prava, sami idealisti, dok su rusi… pa zna se vec. Obzirom da Rusija cinjenicno, ratuje sa kompletnim NATO-om, drze se vrlo dobro. Zanemarimo propagandu, cinjenice govore za sebe. Siguran sam da Rusija, ipak nije ocekivala ucesce ‘zapadnih partnera’ na ovom nivou. Sto se tice ratne propagande, ima Churchill-ova odlicna izreka; ‘u doba rata istina je toliko osjetljiva, da mora biti zasticena sa sedam kaputa od lazi’. Sve strane lazu, ocekivano, i tesko je prosjecnom promatracu ustanoviti sto se stvarno dogadja. Ali, tako je u svim sukobima, i ovo nije nista novo.

Zvrk
1 godina prije

ocito jedan dio establišmenta želi kontrolu kaosa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI