Danska kaže da migrantkinje iz „nezapadnih“ sredina moraju da rade kako bi dobile vladinu pomoć

Migrantkinja
16 komentara

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je da će država od nekih radnika migranata tražiti da rade 37 sati sedmično kako bi primali pomoć, a pravila su očigledno usmjerena na žene nezapadnog porijekla.

Frederiksen je rekla da će nova pravila pomoći migrantima da se asimiliraju u dansko društvo, ali su i u skladu sa nastojanjem zemlje da svede molbe za tražitelje azila na nulu.

Nova ograničenja će biti nametnuta onima koji tri do četiri godine primaju pomoć od vlade Danske, ali koji nisu postigli određeni nivo znanja danskog jezika.

“Previše godina smo činili medveđu uslugu mnogim ljudima ne zahtjevajući ništa od njih”, rekla je premijerka i dodala da su pravila posebno namijenjena ženama koje žive od pomoći, koje ne rade i koje su „nezapadnog“ porijekla.

Danska vlada kaže da šest od 10 žena iz Turske, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka nije zaposleno.

“U osnovi je problem to što imamo tako snažnu ekonomiju, gdje poslovna zajednica traži radnu snagu, dok imamo veliku grupu, prvenstveno žena nezapadnjačkog porijekla, koje nisu dio tržišta rada”, rekla je Frederiksen.

Uprkos tome što se često smatra „nordijskom socijalističkom“ zemljom prijateljskom prema migrantima, Danska ima jedan od najstrožih stavova prema imigraciji unutar EU.

U junu je usvojen zakon sa 70 prema 24 glasa koji omogućava deportaciju tražitelje azila i obradu molbi dok su van zemlje.

Prošle nedjelje, bivšem danskom ministru imigracije Inger Stojbergu sudilo se na rijetko korištenom sudu za opoziv u zemlji. Bivši ministar “tvrde linije” optužen je za nezakonito razdvajanje parova tražilaca azila u kojima su supruge bile maloljetne.

Odgovarajući na vladin plan u srijedu, Mai Villadsen, portparolka ljevičarske Crveno zelene alijanse, rekla je za TV2 da se plaši da bi novo pravilo moglo da završi kao “socijalni otpad uz državnu podršku” koji “šalje ljude na lude poslove”.

DanskaMette FrederiksenMigranti
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Došlo i Dancima iz guzice u glavu, ali još uvijek su politički korektni govoreći da dolaze iz nezapadnih sredina umjesto muslimanskih.
Samo, što će raditi? U tim “nezapadnim” zemljama žene su po tradiciji doma, a tu je i problem nepoznavanja jezika.
Ionako su zaposlene sa odgojem svoje mnogobrojne djece.
Dakle, ono što su i zapadne zemlje imale do prije pedesetak godina, a od tada do sada prevladale su napredne i progresivne snage – materijalizam, odbacivanje duhovnosti, sebičnost, seksualna revolucija, abortusi, LGBTQ parade, itd., itd.

MATIJA EMANOVIĆ
2 godine prije

Logično.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Dakle svasta!
Pa nisu oni toliki put prevalili da bi sad radili!?
Nek odma zatraze azil u Svedskoj!

Joe
2 godine prije

Otići u tu dosadnu zemlju da bi se radilo?? To je multikulti elita, inženjeri iz somalije, eritreje, afganistana. Što bi danci, da im garavi rade? Pa ti danci su glupi ko K.

Ana
2 godine prije

Koje li drske danske premijerke, ha, ha, ha…

Njemi svjedok
2 godine prije

Ajd da vidimo i to čudo.
Kako če raditi ovi iz nezapadnih kalifata u danskom kalifatu.
Brejvik če ga znati.

Temporax
2 godine prije

Treba natjerat nase domace muslimanke da ne nose ovo smece s bliskog istoka feredze, peskire…

Krunoslav
2 godine prije

Problem je puno kompleksniji. “Zapad” je jako dugo uništavao njihove zemlje i to još traje.Nije u redu da oni dodju u tudju zemlju i nameću svoje vrijednosti. Isto tako,svugdje se mora raditi za komad kruha. Oni koji su sposobni,s odbiju raditi,ukinuti potpore svake vrste,a oni koji odbiju učenje jezika….njih otpremiti van pa neka se…
Ima puno grešaka od strane domaćina. Shvatili su sve olako i sad bi odjednom sve na mah…Nisam pametan za ova pitanja, ali se mora početi rješavati. Svugdje je isti problem gdje su došli, pa bi trebalo da se nađe i takva rješenja.

Ingerman
2 godine prije

To odavno govorim. Svi punoljetni primatelji socijalne pomoći koji su zdravstveno sposobni trebaju raditi.Ima šišati šumu,kupiti smeće, čistiti parkove itd

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI