fbpx

Dejstvo najmoćnijeg minobacača na svijetu

samohodni minobacač 2S4 Tulipan 240 mm

Novi video prikazuje ruske samohodne  minobacače 2S4 Tulipan tokom jedne od nedavno održanih vojnih vježbi. Kalibra ovog oružja (240 mm) je trenutno daleko iznad bilo kojeg sličnog oružja što ga čini najmoćnijim minobacačem u aktivnoj upotrebi na svijetu.

Na snimku, koji je u ponedeljak objavio kanal Zvezda, prikazuje se kako vojnici pune minobacač tokom vježbe u oblasti Tambov u zapadnoj Rusiji. Kasnije se vidi dio baterije dok puca sa položaja koji se nalazi u šumovitom predjelu.

Osnovno punjenje ovog minobacača predstavlja HE projektil (visoko eksplozivni) težine 130 kilograma. Minobacač može koristiti još neke vrste mina od kojih je najzanimljivija svakako mina sa taktičkom nuklearnom bojevom glavom. Pored nevođenog naoružanja Tuplipan može da koristi i laserski navođenu minu tipa Smeljčak. Domet Tulipana je oko 10 kilometara.

Brzina paljbe minobacača je 1 mina u minuti, a predviđeno je simultano dejstvo 6 ovih oruđa sa jednog vatrenog položaja.

Minobacač 2S4 Tulipan posjeduje toliku vatrenu moć da zamjenjuje korištenje avijacije na terenu.

Dizajniran u sovjetsko doba, pokazao je visok stepen upotrebljivosti u sukobima u Afganistanu i Čečeniji i trenutno se nalazi u procesu modernizacije, koja bi trebalo da bude završena do 2020. godine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Cadjo
Gost
Cadjo
1 godina prije

Ima li podataka koliko moze ispaliti mina u mjnuti?
Takticka nulkearna bojna glava na duljini od 10 kilometara?

niko
Gost
niko
1 godina prije
Reply to  Cadjo

Brzina paljbe minobacača je 1 mina u minuti,

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Cadjo

Kada kažu da može ispaliti taktičku bojevu nuklearnu minu, misle bombu male snage od konvencionalnih nuklearnih bombi. Jer su već razvijene nuklearne bombe koje stanu u kofer, vjerojatno bi se koristile za uništavanje neprijateljske baze ili manjeg grada.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Cadjo

I mene se dojmilo. Cini se nepotrebnim ispaliti… samo sjedni na nju i povuci osigurac, kao onaj ruski pilot u Siriji. Ako ima nesto da ne fali u Rusiji, to je posthumno ordenje heroja domovine.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Cadjo

Da namjena mu je bila i da ispaljuje granate sa nuklearnim punjenjem i bile su ispaljivane ali se od daljnje upotrebe tih granata odustalo radi same radijacije koju proizvodi upotreba tih granata i pogubno djeluje i na samog onog ko ih ispaljuje. Sad se vrsi modernizacija Tulipana povecava mu se domet dejstva za skoro duplo dobija nove granate a i opet se razmatra eventualna upotreba taktickih nuklearnih bojevih glava sa mnogo vecim dometom gdje bi granata kako sam ja razumio imala neku vrstu raketnog pogona sto bi joj omgucilo dejstvo na mnogo vecim daljinama. Uglavnom radi se o jednom od najrazornijih orudja koje je ikad proizvedeno

moša
Gost
moša
1 godina prije
Reply to  Cadjo

1 a nuklerane imaju vlastiti pogon kad odlete to mogu i naše nove haubice….moj pokojni djed partizan nikad se nije ničeg strašio osim minobacača za kojeg kaže da ubaci granatu u žmul (čašu) a za ovo bi trebala omanja bačva 🙂

J B TITO
Gost
J B TITO
1 godina prije

Već korišten u Siriji samo vuceni . Tigrovi ga koristili u Dari. Čudim se kako ne koriste vise one tos1 vbr e,a imaju ih to je prva liga

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  J B TITO

Tulipan, Jorgovan,
to’s bacača dva,
volilo se dvoje mladih,
ko dva goluba.

Yura
Gost
Yura
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

😄😄

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Je Li ono poluosovina od YUGO 🙂

Max
Member
Max
1 godina prije

zastrašujuće ubojito.

Ivica
Gost
Ivica
1 godina prije

samo vi “dejstvujte”. Jedino i oružje imate a i to vas ubija, svaki čas rusima eksplodira neko skladište, potone podmornica, eksplodira niklearna bojeva glava i opet ginu rusi. Žalosno i glupo pisanje o oružju.

Zlatan
Gost
Zlatan
1 godina prije

Laka meta

Faust
Gost
Faust
1 godina prije

Nije se baš proslavio u Afganistanu.Preglomazan je ,nepokretan i samom tim dobra meta,noćna mora za logističare i posadu.Megalomanski projekt sovjetskih maršala i generala u doba hladnoratovskog ludila na svim stranama.Bojeva glava od 130 kg već odavno nije ništa posebno.Usporedbe radi granata kojom je Bismarck potopio Hood je bila teška 770 kg.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik