Monstruozni sovjetski minobacač se pojavio u Siriji (FOTO)

Eksplozija
69 komentara

Prema fotografijama objavljenima na službenoj stranici sirijske vojske, minobacač M-240 kalibra 240mm, razvijen u Sovjetskom Savezu, trenutno se koristi za uništavanje utvrda terorističkih skupina u Siriji.

Monstruozni minobacač M-240 kalibra 240mm kalibra razvijen u SSSR-u ranih ’50-ih čini se da ponovno radi, ali u modernim sukobima.

Trenutno se najmoćniji minobacač na svijetu aktivno koristi za razaranje utvrda terorista u enklavi u Istočnoj Gouti.

minobacac m-240
FOTO – M-240 snimljen 13. ožujka u Siriji

Objavljene su i fotografije položaja na kojima topničke jedinice vladinih postrojbi koriste M-240.

Slike dobre kvalitete pokazuju impresivnu veličinu ovog oruđa i streljiva koje koristi. Njegove goleme granate teške su oko 130,7 kilograma i idealne su za uništavanje dobro utvrđenih bunkera terorista.

Vojni stručnjaci vjeruju da Sirija ima i navođene projektile “Smelčak”, ali za to još uvijek nema službene potvrde.

Težina svakog minobacača M-240 je više od četiri tone i služi ga jedanaest osoba. Maksimalna brzina ispaljivanja je jedan projektil u minuti, jer se za punjenje mora postaviti vodoravno. Međutim, ovaj nedostatak nadoknađuje njegova snaga.

Ruska vojska koristi samohodnu verziju ovih minobacača “Tulipan”. Dijele istu artiljeriju, ali ruska verzija ima hidraulični sustav punjenja. Domet streljiva od 134 kilograma je 8 kilometara, za protuoklopne rakete, kasetne bombe i zapaljive projektile od 230 kg je domet 19 km, a koristi i nuklearnu taktičku municiju snage 5 kilotona.

VIDEO: Prezentacija samohodne verzije 2S4 “Tulipan”

HezbollahISILIslamska državaKalifatminobacačTulipan
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Baba Vanga
6 godine prije

Mnogo toga se jos pojavilo u Siriji cudno je da nema napada bojnim otrovima i bombardovanje Asadovih vojnika bas cudno jer je ostalo samo jos 30% neoslobonjenog prostora Gute

Komunista
6 godine prije

Hahaha. Rusi, uvijek su vjerovali u gabarite 😀

Potemkin
6 godine prije

Opet velicanje kulture smrti i razaranja , razmislite gdje to sve vodi .

Arkaj
6 godine prije

Meni tu nije ništa posebno monstruozno, oružja koje ispaljuju stotinjak kila eksploziva baš nema mnogo u kopnenim jedinicama i to je jedina neobičnost. Avionske bombe su s daleko većim eksplozivnim punjenjem. Ono što ističe ovaj predimenzionirani minobacač je upravo to da za neke operativne situacije uspješno zamjenjuje avijaciju i to uz puno manju cijenu. Ubacna putanja onemogućuje zaštitu iza visokih objekata ili na kontra nagibu a minama s usporenim upaljačem mogu se uništavat i ozbiljne utvrde. Ovo je upravo idealno oružje za sirijsku vojsku u njenom lomljenju džihadističke obrane u utvrđenim urbanim područjima kao što je Gouta.

https://en.wikipedia.org/wiki/240_mm_mortar_M240

Laki Topalović
6 godine prije

A “Zmaj Gorinič”, izvrstan za čišćenje miniranog područja. nevjerojatna sprava , ima na netu kako pravi koridore za prolaz vladine vojske u Goti. УР-77 Метеорит ili Змај Горинич

Trubadur
6 godine prije

Za Tulipan sam vam ja pisao več na početku , kod priprema na Gutu.. Pojavio se u jednom videu delimično pokriven ali je takvih gabarita, da ga nije baš najlakše zakamuflirat… Hvala za članak..

Trubadur
6 godine prije

Inače od osnovne Ruske artilerije smo u Siriji vidjeli skoro sve.. Ja kolko se sječam jedino do sad nisam video najnoviju Koalitziju… Čudo među samohodnim haubicama…

Buva_Bosko55
6 godine prije

samo rokaj!!

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

E Tulipan. A vidi Jorgovan.comment image

Arch
6 godine prije

Valjda su ga dosad premjestili. Objavljivati fotografije položaja minobacača je ili suludo ili izdaja. I to još onako prepoznatljiva položaja (‘šahovnica’ 🙂 u pozadini). Dajte dečki, s tim se ne zeza!

Ante
6 godine prije

Ovo oružje dobro za štakore u rupama. Ali Rusi bi trebali imati ovaj avion (Spectre AC 130 gunship) Takav avion može letjeti na većim visinama od Helikoptera i ima veću vatrenu moć od helikoptera. Još kada bi netko rekao rusima da tako nešto naprave i uvrste u svoje naoružanje, to bi bila prava stvar.

Majk Majers
6 godine prije

Reaktivirat i “Debelu Bertu” 🙂

Kažun
6 godine prije

Meni osobno za tamanjenje gamadi je OK Krasnopol +TOS.

Ivo
6 godine prije

jeli admine, što cenzuriraš moje komentare?? Šta te tlači?

drvobradi
6 godine prije

alo novinar, nije se pojavio, vec je bio tamo, da malo pratis situaciju u siriji znao bi da je bio naveliko koristen u Homsu
isto da ga tigrove jedinici imaju te da su s njim razvaljivali isil stakore

Lindita
6 godine prije

Raznorazni analitičari pišu da na prostoru cionističkog entiteta Anglocionisti treniraju rat protiv Rusije …. jesu li se to Rusi dozvali pameti a mi to tek trebamo shvatiti ?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI