fbpx

Demokracija po Orbanu i Mađarska kao predvodnik „antiliberalne koalicije“

Viktor Orban - Mađarski parlament

Danas smo posvetili članak Mađarskoj i novim povijesnim saznanjima, koja je ranije bilo nemoguće otkriti zbog kursa Beča i Austro-ugarske monarhije, a kasnije zbog Sovjetskog Saveza i socijalističkog tabora, koji nisu dozvoljavali preispitivanje povijesnog porijekla Mađara, koji, navodno, nisu ugro-finski narodi, ne pripadaju starim nomadskim Turcima, bolje rečeno turkomanskim narodima. Ali to je samo dio novog kursa Budimpešte, koja ne revidira samo povijest, već mijenja i sadašnjost, odnosno definiciju demokracije.

U tom smislu treba reći da su, što god tko mislio, Viktor Orban i Fidesz polako Mađarsku pretvorili u regionalnu silu čiji se interesi i područja utjecaja kreću od Balkana, do Transilvaniji  i od „turskog svijeta“ sve do Dalekog istoka, kao i Japana. Modus operandi dugovječnog mađarskog premijera, koji je u uredu neprekidno od 2010. godine, postao je referentna točka za širu galaksije desničarskog populizma i značajno utječe na euroskeptični val koji nekoliko godina trese Europsku uniju. Međutim, Viktor Orban nije populist koji je u trenutku dolaska na vlast bio bez rješenja kako od Mađarske napraviti regionalnu silu u svakom smislu, po čemu se značajno razlikuje od glasnih populista bez plana i programa prema kojima djelovati i ostvariti značajne uspjehe u međunarodnoj areni.

Isto tako treba reći da Orbanova vizija budućnosti Mađarske i same zapadne civilizacije nadilazi granice puke geopolitike i podjele vlasti, jer je to i kulturna bitka protiv dekristijanizacije, kulturnog relativizma i atomiziranja društva, bolje rečeno društava, koja je liberalizam fragmentirao do neprepoznatljivosti, zbog čega Orban neskriveno mrzi nevladine udruge i takozvano „civilno društvo“, koje je prepoznao kao projekt stvaranja brojnih sukobljenih skupina, koje će društvo rastvoriti u krdo nepovezanih jedinki, koje će kao zajednički nazivnik imati samo pojam „potrošač“.

Zaštita progonjenih kršćana

U petak je u Vatikanu održan  dug bilateralni susret između pape Franje i Jánosa Adera, predsjednika Mađarske, tijekom kojeg se raspravljalo o mnogim pitanjima, od socijalne pravde, izbjegličke krize, do progona kršćana u svijetu, promicanja i obrane prirodne obitelji, zaštite okoliša, sadašnjosti i budućnosti Europe.

Papa je službeno pozvan da sudjeluje na 52. Međunarodnom euharistijskom kongresu koji će se u rujnu održati u Budimpešti, jer je to idealna prilika da se posveti apostolskom putovanju u zemlju koja od 1996. nije vidjela papinske posjete.

U očima Katoličke crkve Fidesz pokušava steći ugled kao stranka koja je zaista zainteresirana za osjetljivo pitanje progona kršćana i očuvanje kršćanskog identiteta i vrijednosti u Mađarskoj i Europi.

U skladu s tim ambicijama, stranka Viktora Orbana izdvaja brojne resurse zaštiti progonjenih kršćana u svijetu, a uspostavljen je i poseban odjel koji će voditi Tristan Azbej. Potonji je, povodom uvodne ceremonije Međunarodnog saveza za slobodu vjeroispovijesti, održanog u Washingtonu početkom ovog mjeseca, rekao je da je Budimpešta do danas potrošila 50 milijuna eura na humanitarne projekte u Africi i na Bliskom istoku, pomažući najmanje 70 000 kršćana. Dakle, ne može se reći da Budimpešta ne pomaže strance, iako u ovom slučaju konkretno kršćane, ali u njihovoj domovini, gdje žele ostati i ne žele živjeti život imigranata u EU, kojeg trebaju realizirati mučnim prelaskom migrantskih ruta, gdje su cijelim putem u rukama trgovaca ljudi i kriminalnih skupina.

Demokracija prema Orbanu

Zaštitu progonjenih kršćana u svijetu treba promatrati u širem kontekstu Orbanove i Fideszove dugoročne strategije u okviru koje Mađarskoj žele vratiti slavu iz carske ere, kad god i gdje god je to moguće, iskorištavanjem i uskrsnućem drevnog naslova „Antemurala Christianitatis“, predziđa kršćanstva, koje Budimpešta ne želi dijeliti sa Zagrebom. Tko će po drugi put steći ovu titulu, ovaj put u EU, ovisi o unutarnjoj i vanjskoj politici Budimpešte i Zagreba, a čini se da Viktor Orban u tome prednjači.

Budimpešta želi spasiti Europu od sebe same i od opasnosti koje sa sobom nosi odbacivanje vlastitog identiteta i brisanje povijesnog sjećanja, čemu je Orban dodao i islamizaciju. Je li u tome u pravu ili ne, to može biti tema za raspravu, ali najnovija događanja u Češkoj, o kojima smo pisali jučer, govore da u tom području treba biti vrlo oprezan.

Orban je izložio svoj osobni koncept demokracije, kršćanske i neliberalne, tijekom javnog govora mađarskoj zajednici Băile Tuşnad u Rumunjskoj u srpnju 2018. Dolazak mađarskog premijera u Transilvaniju je već postao ritual koji se održava svake godine i djeluje kao trenutak razmišljanja o postignutim ciljevima. Te je godine Orban znatan dio monologa posvetio svojoj viziji budućnosti demokracije i Europe.

Nakon što je objasnio kako je mandat kojeg mu je povjerio narod koristio za reformu ekonomije, koju je uredio i približio čovjekovim potrebama, a kroz ustavni poredak, gdje mu je kršćanstvo glavni stup, želio je istaknuti postojanje kulturnih razlika između zapadne i središnje Europe. Prema Orbanu, središnja Europa je dužna tražiti svoj vlastiti osebujni identitet, koji je u osnovi kršćanski, tradicionalistički i etnonacionalistički, te kao takva biti kontinentalni bastion protiv globalizma, multikulturalizma, takozvanog „melting pota“ i rodne ideologije. „Melting pot“ je  monokulturna metafora za heterogeno društvo koje postaje homogeno, različiti elementi se “tope” zajedno sa zajedničkom kulturom, ali i obrnuto, prema kojem homogeno društvo postaje sve heterogenije kroz priliv stranih elemenata s različitim kulturnim pozadinama, što je potencijal za stvaranje disharmonije unutar prethodne kulture. Ovaj se termin povijesno često koristi za opisivanje kulturne integracije imigranata u Sjedinjene Države, a sada za procese koje Bruxelles žali nametnuti zemljama EU.

Prema Viktoru Orbanu, središnja Europa pod vodstvom Mađara mora zaustaviti propadanje europske civilizacije, koje je u naprednoj fazi i očituje se na četiri načina, odnosno kroz:

  • Gubitak vjerskog duha i dekristijanizaciju;
  • Gubitak kreativnosti zbog samocenzure i političke korektnosti;
  • Gubitak avanturističkog duha;
  • Gubitak poduzetničkog stava.

Svaka od tih manifestacija, na svoj način, dovest će do transformacije liberalne demokracije u liberalnu nedemokraciju, gdje pod liberalnim mislimo na prostu činjenicu da su stranke koje sebe nazivaju liberalnima one koje podržavaju ovaj model, koji je zastario i anakron je.

Liberalne nedemokracije prepoznaju se po napadima koje pokreću na slobodu mišljenja i religije u pokušaju da oblikuju i iskrive vrijednosti javnog mnijenja, koje se mora podčiniti onima vladajuće elite.

Mađarska i središnja Europa imaju samo jedan način suočavanja s hegemonskom agendom zapadnih liberala, a to je predložiti alternativu koja se može oduprijeti pritisku i napredovati.

Ta je alternativa, prema Viktoru Orbanu, kršćanska demokracija. Međutim, to nije model koji Bibliju čini kamenom temeljcem ustava, niti smije otvoriti vrata teokratskom poretku, već je to model koji “štiti stil sazrijevanja kršćanske kulture i zamjenjuje liberalnu elitu demokršćanskom elitom koja brani vrijednosti rođene iz vjere, poput ljudskog dostojanstva, obitelji i nacije”.

Kršćanska demokracija, prema Orbanu, suštinski je neliberalna po tome što nastaje kao opozicija liberalnom poretku. Značenje se, dakle, ne odnosi na navodne autoritarne ambicije već je vezano za ideološka pitanja.

Povijest će pokazati je li Orban u pravu ili nije, no njegov ambiciozan projekt, njegove ideje, hrabrost da ih provede u praksi i način na koji ih provodi čine ga jednim od najatraktivnijih i najsretnijih državnika koji su trenutno u opticaju, a dokaz tome je činjenica da mu polazi za rukom u međunarodnoj areni visoko pozicionirati zemlju u razvoju s oskudnim ljudskim, materijalnim i prirodnim resursima poput Mađarske.

Svi članci o Viktoru Orbanu

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
56 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Orbanogan ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

PENTOGAN ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Ma dobro :
PENTA- GON
kao američki pandan penti Tomos-4
ali sa manjim učinkom i puno većom potrošnjom.

Orban me ne interesira,
možda supruga ?

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

stara klanfa

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Kako god Orban ima m.d. i nije uvlakač .Stiti svoju zemlju ,a naši izdajnici samo viču AMEN.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

I pošalju u Vatikansku banku VATIKANSKI HARAČ (Vatikanski ugovori )!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico,bolje malo napisi o onima ,koji su kupili i naziv crkve za 1500zlatnika.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Evo htjeo sam dati jedan plus g. Babiću a jedan g. Orbanu ali ih nema na spisku komentatora i sad neznam što ću.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Janoš

Janoš Bećaroš Pecaroš

Max
Member
Max
1 godina prije

Može Orban pozicioniratii Mađarsku kako god hoće to je njegovo pravo i većinom je u pravu.. Ali nema pravo Hrvatskoj oduzomati naziv Predziđe Kršćanstva jer se Hrvatska borila protiv osmanlijske navale.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Max

Hrvatska se borila. Ajde da se kanemo teme. Hrvatska je bila pokorena do današnje Zagrebačke županije, a kad su Turci protjerano preko Save u Bosnu, onda je bila Vojna krajina, a tamo su živjeli tko? Mješano stanovništvo Hrvati i Srbi, nećemo o postotcima, deplasirano je. Mađarska, što ne kažem da… Pročitaj više »

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

U Vojnoj su krajini živjeli Vlasi prije svega,a ne Srbi.Čak je i njihova genetika drugačija od one iz tadašnje pašalučke Srbije.Tek su kasnije posrbljeni,kao i mnogi drugi narodi zahvaljujući jakom utjecaju SPC.Cincari,Romi,Aromuni,Vlahsi,Morovlasi,Karovlasi,Karakuni,Karavunci,Meglenski Vlasi , Karakacani , i Tracani.Jedino još Ruse nisu uspjeli posrbiti -.

aierwbgfawefzuwbefqwuefuqwefuqef
Gost
aierwbgfawefzuwbefqwuefuqwefuqef
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Martolozi su to bili Jole.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

Mađari daleko najzdraviji rezon imaju u srednjoj Evropi i nisu podguzne muhe i lizači Briselu i Vašingtonu, ko ostali u srednjoj i istočnoj Evropi.. aa plus $orosu i njegogovoj bagri su glasno i jasno rekli odhebi i marš iz Mađarije. ( socijalne ekonomske tranzicije su im zdravije i brižnije nego… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Laki,malo to obradi dokraja.Hrvati su puno nji primili na najezdi Turaka.Danas promicu propagandu,tosu sve Srbi sa katolickom vjerom.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Max

Ti si bio u pod austro ugarskom…ostavi se mitimanije!

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Max

kad, zivotati?

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Mađarska se sve više pozicionira kao predvodnik „antiliberalne koalicije“, ponajviše radi toga Babiću, jer je predsjednik Orban okružen obraćenim kršćanima koje ste vi u predhodnom članku okarakterizirali kao „sektašku ugrozu“. Njegov vlastiti sin zna prisustvovati na službama jedne evanđeoske crkve reformacijske baštine, a i sam Orban se zna naći u… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Sion

Tvoj skip mi govori da si na losem mjestu za reci sto imas. Khazarija nije tu.

aierwbgfawefzuwbefqwuefuqwefuqef
Gost
aierwbgfawefzuwbefqwuefuqwefuqef
1 godina prije

Bluz, hehehe.

Ermess
Gost
Ermess
1 godina prije
Reply to  Sion

Slon, pojma nemaš što se dogadja u madjarskoj, tamo crkve nema u politici uopće. A da orban, ili bilo koji drugi gradjanin bilo koje zemlje upražnjava svoju tradiciju i vjeru, ne vidim u čemu je problem. Madjari su i za vrijeme ruske okupacije ugovorom dobili pravo da vjerski praznici ostanu… Pročitaj više »

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Ermess

Ermess, Mislim da nisi razumio moj komentar. Jedno je kada naši političari idu na polnoćku, eto jer je takav red i običaj, a zapravo su uvjereni liberalisti. Dok je nešto sasvim drugo kada je netko uistinu obraćeni kršćanin. Nečija vjera i svjetonazor imaju itekakvog utjecaj na političke odluke koje donosi… Pročitaj više »

Bogumil
Gost
Bogumil
1 godina prije
Reply to  Sion

Orban na koljenima pred Svemogucim. To je jedini nacin da se osigura blagoslov za svoju zemlju i narod.

zvjezdoznanac
Gost
zvjezdoznanac
1 godina prije
Reply to  Bogumil

to da li je taj svemoguć, tvorac ili slično ne znamo. Ali postoje jake indicije da su 15.12. preletavali iznad hr, išavši u Jankapustu po ‘Orbanovo’ zlato, te mu zauzvrat dali određene indulgencije

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Sion

uh, koji nick si stavio?! sad jel to znači onaj mali brješčić iznad jerusalema, odakle se vidi malo i sredodozemlja, il ovaj veliki “Globlni Brjeg” što
je nanovo sagrađen, što je veći i od Mount Everesta..?…hm, da mi je takav ‘patriota’ biti-gdje bi bio raj…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Treba biti oprezan kad je u pitanju Orban. Orban je prvenstveno mađarski nacionalist, dobro neki bi rekli suverenist, i ni na kraj pameti mu nije dobrobit Europe nego isključivo interesi Mađarske. Sve je to naizgled u redu posebno ako živite u Mađarskoj ali sve se češće on i njegova stranka… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Piretis

Osobno niam čuo to od Orbana i Fidesza, od Jobbika da.. Tako da teritorijalni ekspanzionizam definitivno nije agenda Mađarske. Malo smo mi “zaostali” u tom smislu, jer danas teritorij, osim kod nas, gdje je sve nesređeno, pa možda zbog toga , ne igra ulogu.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Činjenica je da bi Slavoncima i Baranjcima bilo bolje pod Viktorom Orbanom sa Slavonijom i Baranjom u sastavu Republike Mađarske, nego pod čizmom HDZ&SDP! A velika je vjerojatnost da će HDZ&SDP Slavoniju za provizuju predati Viktoru Orbanu

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Ico

@Ico- Ne znam kako često ideš u Mađarsku, ja živim uz granicu i skočim ponekad po neku sitnicu. Osim u većim gradovima ništa se nije promijenilo od 80-ih godina prošlog stoljeća. Nisam siguran da ikome kod nas želim takav standard i način života. Ispadne da imamo vrlo kratku pamet i… Pročitaj više »

Ermess
Gost
Ermess
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis, ja sam mjesečno poslom u u Madj. po 4-5 dana, već cca 15 godina, i vidim ogromne razlike, mjesečno se otvaraju bae 2 tvornice, u svakoj je plaća iznad prosjeka madjarske plaće, ali naravno mnanje nego u zapadnim zemljama. Zanimljivo kako kažeš, po tebi oni žive bijedno, a Slavoniju… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico,toje i bila kultura pod AustroUgarskom.Poslje dosli barbara,pa osjecamo to i danas.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
1 godina prije

Ne budi naivcina.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Piretis

”…..središnja Europa pod vodstvom Mađara……”
To je poanta, a sve ostalo; napad, obrana, zaštita, ovo, ono…… su modni dodaci.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Po defoltu,Orban je jedini državnik koji iz područja srednje Europe nastupa sa otvorenim i jasnim stavovima. Ja se slažem da treba biti oprezan,ali apsolutno podržavam to što je ovdje napisano,Što je alternative tome ? Uništenje nacija i nacionalnih država,društvo jednakih bez identiteta što je eufemizam za ropstvo.Tko je sebi namijenio… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Jole bravo.Ovi navijaci moraju sami sobom rascistit,koje vrjednosti drze.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Prije će Njemačka oko sebe okupiti zemlje srednje Evrope, pa to je svojedobno govorio i samodopadni luđak franjo tuchman

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico budala,manise propagande.Logicno

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Piretis

Orban je patriota, pametan i potpuno normalan državnik , za razliku od mnogih psihopata sa zapada.

BIA (bosanska izvještajna agencija)
Gost
BIA (bosanska izvještajna agencija)
1 godina prije
Reply to  Piretis

Slovenija, Hrvatska, Bosna i Vojvodina su već postali treći (slavenski) list djeteline Austrijsko-Ugarsko-Slavenskog konglomerata. Tu će se pridodati i još neki drugi dijelovi i eto nove kontinentalne sile u Europi.

eks
Gost
eks
1 godina prije

BIA, ne lupetaj .

Malivz
Gost
Malivz
1 godina prije
Reply to  Piretis

A što bi prvi čovjek Mađarske trebao razvijati Hrvatsku, a Hrvati Finsku i tako u krug. Pa naravno da mu je prvenstveno stalo do svoje zemlje i to je ok dok god nema osvajačke ambicije. Pa zar je ovima u Briselu stalo do Hrvatske, moš mislit oni samo gledaju svoju… Pročitaj više »

Katolicki patriot
Gost
Katolicki patriot
1 godina prije
Reply to  Piretis

… on se bori za dobrobit KATOLIKANSKE evrope

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Mađari, inače Turci, branili su kršćanstvo od islama i Turaka, koji nisu Mađari?
P.S.
Aj što je Erdogan Orbanu netjak….
Aj što roda donese dijete….
Al’ da pauk odnese auto…..
Svašta!

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

I Vojvoda Seselj je nekada bio visoko pozicioniran medu bracom srbima. Sledili bi ga slepo.
Sada pljuju po njemu i nazivaju ga udbom i SOA.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Hrvatski političari su dajguzi toj usranoj eu!Umjesto da se ugledaju na naše susjede Mađare.Svaka čast Orbanu i Mađarskoj

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  ANTINWO.HR

u hr. nerađaju političari – već ko je jamio je jamio i briselsko-vašingtonske liźaje.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  ANTINWO.HR

Bravoooooo

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Vraćamo se polako u kasni srednji vijek…Ugari na braniku Europe,brane od Islamske invazije… Turci su pred Bečom…bar u mašti… Hoće li ponovno Sulejman Veličanstveni odapeti u mađarskim močvarama…a stvar preuzeti Mehmed paša.

Natancnije
Gost
Natancnije
1 godina prije

Austru-Ugarsko-Hrvatske-Katolicke Monarhije

B. P.
Gost
B. P.
1 godina prije

Bosna i Hrvatska bi mogle obnoviti stare povijesne veze sa Mađarima. Naravno, ovaj puta na ravnopravnoj osnovi.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  B. P.

Bolje s Vatikanom, Vatikanci izvrsno surađuju sa Sicilijanskom mafijom

M K
Gost
M K
1 godina prije
Reply to  Ico

Ico i sa London cityjem.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
1 godina prije

Madjarska, oh ta velika drzava sa konstantnim pretenzijama na teritorije susjeda, 550 Eur prosjecne place, zakonom o neplacenom radu te sveprisutnim daskom nacionalizma, zvuci kao mjesto iz bajke I iskreno podsjeca vise na Srbiju nego na neku zdravu drzavu.

Karma
Gost
Karma
1 godina prije

Madjari su imali imperiju a nas su uvijek imperije razne imale. Naši političari nisi političari nego osobni moneymakersi koji gledaju kad če let za Brisel. Budimpešta je svemir za Zagreb. Orban je domoljub. Amen

puki
Gost
puki
1 godina prije

Orban je protestant-kalvinist, a Mađari nisu baš toliko veliki vjernici kao Poljaci. Ipak, razumljiva mi je ideja Orbana, da pokuša promicati cijeloj Europi, da se vrati svojim kršćanskim korjenima, kao temeljnom identitetu za opstanak svih država i naroda Europe. Pa i Putin se u Rusiji vratio pravoslavnim korjenima, kao temelju… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  puki

puki da bi se vidjelo treba progledati. a mnog zivot zive a nevide šta zive.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik