Demokrate napadaju Trumpov miting 4. jula na Mt. Rushmoreu kao “veličanje nadmoći bijelaca”

Trump - Mt. Rushmore
25 komentara

Demokratska stranka izazvala je kolektivno kolutanje očima na Twitteru nakon što su optužili predsjednika za predstojeći skup na planini Rushmore, rekavši da će time veličati „bijelačku nadmoć“ na svetoj indijanskoj zemlji. Tvit je brzo obrisan.

Posljednji hit demokrata u ponedeljak uveče trajao je samo nekoliko trenutaka prije nego što je poslat u memorijsku rupu, ali je do tada vječno sačuvan na web lokaciji Internet arhive. Vrući tvit kaže da je predsjednik Donald Trump već pokazao “nepoštovanje domorodačke zajednice” i učinit će to ponovo održavajući svoj miting 4. jula na Mt. Rushmoreu, koji se smatra “svetim” za neka plemena Indijanca.

Sada izbrisani post razbjesnio je kritičare, koji su poruku protumačili kao da su i kultni američki spomenik i sam Dan nezavisnosti proslava rasizma. Među onima koji su se upustili u sukob bili su i Trumpov vlastiti tim za kampanju, kao i republikanska nacionalna glasnogovornica Elizabeth Harrington koja je postavila izazov demokratskom kandidatu Joeu Bidenu.

Jedan od zaposlenih u Trumpovoj kampanji napomenuo je da je nekolicina visokih demokrata – kao i senator iz Vermonta Bernie Sanders, nezavisni senator koji sarađuje sa demokratama – i sama posjetila spomenik, ne pokazujući u to vrijeme nikakve znakove neodobravanja.

Konzervativni pandit Jack Posobiec usmjerio je svoju kritiku u drugom pravcu, ciljajući na republikanske zakonodavce i sugerišući im da mogu zauzeti isti progresivno-prijateljski stav, ako ih zamole.

Neki netizeni s druge strane političkog spektra zauzeli su se, međutim, za raspravu protiv ogromnog spomenika, primjećujući da taj lokalitet ima vjerski značaj za Lakote, a da odaje počast predsjednicima koji su „uvećali genocid“ nad domorodačkim plemenima.

Američke demokrateDonald TrumpMt. Rushmore
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RENEW
3 godine prije

Mene bolj zanima, koliko upokojencev bo umrlo od lakote, ko ne bodo imeli kaj jesti? Anders Tegnell bi pa moral preveriti, če je Novak Djoković že prekužen ali je samo še kužen.

Tek---
3 godine prije

Ja ne kupujem ovu ideologiju
Mi Bijelci
Zato jer svi bijelci nisu isti, jedni su visa rasa a drugi pogotovo Slaveni su niza rasa.
Kad trkelaju Mi Bijelci, zasto ne daju Rusima koji su bijelci da pristojno zivu.
Ne, nego ih demoniziraju, vojno ugrozavaju i ekonomski kocu.

Red Dog
3 godine prije

Drugovi… drugarice,
Shvatio sam kako funkcionise drug Trump.
2008 je doslo do srozanja poverenja pucanstva. „Spasili su banke, a ne ljude“.
Drug Trump se je obratio onima razocaranima. Kad si dovoljno razocaran i nije ti vise stalo do kako ce biti tebi, vec da crknu krave i drugima. Jos ako cinjenice govore da ti je buducnost stvarno mracna. A USA se srozava. To mu je biracka baza.
Kako prosiriti biracku bazu? Razocarati ih jos vise. Siriti teorije zavera i izludeti ih skroz 🙂
Posledice? Republikanci reaganisti napustaju i ulaze vise takvih kao Trump.
Politicka scena USA biva stvarno balkanizirana. Nepovratno.

nekoime
3 godine prije

Treba isklesati lica Rade Borić, Anke Mrak Taritaš i Ane Brnabić umjesto ovih nakaza.

weston
3 godine prije

Mt. Rushmore je ekoloska sramota, samo su WASP-ovci mogli napraviti takvu ogromnu stetu prirodi.

superhik
3 godine prije

Autor skuptura na Mt Rushmoru Gutzon Borglum bio je pripadnik KKK

nessy
3 godine prije

Imam prijatelja koji je rodjen i odrastao u Juznoafrickoj Republici. U momentu kada je domicilno stanovnistvo preuzelo sve instance vlasti, bijelci su se poceli iseljavati u zemlje odakle su njihovi pretci dosli. Rezultat je, drzava izuzetno bogata svim resursima, raspada se po savovima. Covjek mi opisuje poslovnu cetvrt u Durbanu, nesto kao City u Londonu, neboderi od stakla i celika sada se raspadaju, bez struje i vode. Na semaforu ne smijes stati na crveno svijetlo, jer ti dojuri netko sa macetom u ruci.
Nije sve za svakoga, nazalost, a pogotovo vlast. To domace stanovnistvo, bolje je zivjelo pod apartheidom nego danas. Tuzno i tragicno, ali istinito.

Max
3 godine prije

To Je prije veličanje Američke poviijesti i tradicije.

Trampova nadmoć protiv Merkel
3 godine prije

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/trump-beschimpfte-merkel-als-dumm-und-weitere-enthuellungen-ueber-anruf-diplomat-71593148.bild.html

jetflash
3 godine prije

ti ameri su stvarno natrpali zemlju spomenicima rasistima. nisu samo “zasluge” bitne da bi se dobilo spomenik.

Frodo
3 godine prije

Sve se vraća sve se plaća

igi
3 godine prije

…rušiti odmah te genocidne glave…zar će crnci dozvoliti ikakve ostatke rasista da unakazuju svetu indijansku zemlju…ai oni amiši svi su redom bjelci jer su rasisti…zakonom zabraniti tu vjersku sektu zbog rasizma…

soeitngiosengsneigrnasergnauergaesrg
3 godine prije

Koriste klovna da polariziraju kauboje po boji………….

nessy
3 godine prije

Ovi “protestanti” su potpuno u pravu. Na Mount Rushmore pod hitno treba dodatno isklesati npr. glavu Bob Marleya i Sun-Tzua, moze i Concita Wurst, samo da svi budu zadovoljni. Da izbjegnemo eventualne naknadne zalbe, dodajmo i glavu zapca Kermita, iz Muppet showa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI