Der Spiegel: Analitičari Bundeswehra upozoravaju na mogući raspad EU

Europa - kriza - terorizam
23 komentara

Analitičari Bundeswehra razmotrili su moguće scenarije društvenog i političkog razvoja do 2040. U svojoj studiji ne isključuju uništenje postojećeg svjetskog poretka i među raznim verzijama budućnosti opisanih u dokumentu je i kolaps EU s nepredvidivim posljedicama za njemačku sigurnost, navodi njemački magazin Der Spiegel.

Bundeswehr ne isključuje mogućnost da zapadni svijet u sadašnjem obliku prestane postojati, piše njemački časopis Der Spiegel. Prema objavljenim informacijama, ova varijanta razvoja događaja je od strateške važnosti u budućnosti do 2040. godine, navodi  Ministarstvo obrane Njemačke. Autor članka piše kako se dokument pojavio u veljači, ali se integralna verzija teksta čuva u tajnosti.

Na 102 stranice analitičari Bundeswehra su najprije razmotrili pitanje kako društveni trendovi i međunarodni sukobi mogu utjecati na njemačku sigurnosnu politiku u nadolazećim desetljećima. Ova studija ne daje konkretne zaključke o naoružanju i vojnoj moći, već samo postavlja okvir u kojem će se Bundeswehr vjerojatno razvijati u budućnosti, objašnjava njemački časopis.

Rezultat analize od strane stručnjaka su šest mogućih scenarija vezanih za političku sigurnost države. Najgora od njih uključuje “višestruke sukobe”. U ovoj projekciji budućnosti, međunarodni poredak na svijetu se urušava zbog dugotrajne nestabilnosti. Sustavi vrijednosti diljem svijeta se udaljavaju jedni od drugih i završava globalizacija završava.

“Proširenje EU uglavnom je zaustavljeno, a nove države napuštaju zajednicu. Europa je izgubila globalnu konkurentnost na mnogim područjima”,  jedna je od verzija europske budućnosti.

“Sve više poremećen, djelomično kaotičan i sukobljeni svijet radikalno će promijeniti okruženje za Njemačku i Europu u sferi sigurnosne politike”, stoji u predviđanju Bundeswehra.

Kraj Europe

Prema ovom scenariju, EU se raspada i jednom glavna snaga, Sjedinjene Američke Države, kreću se ka ekonomskom propadanju i uzalud se pokušavaju oduprijeti uništenju postojećeg svjetskog poretka.

U drugom, nešto manje zastrašujućem scenariju, neke zemlje istočne Europe zamrzavaju europske integracije, dok se druge “približavaju istočnom bloku”. U ovoj verziji budućnosti, dva međusobno suprotstavljena bloka međusobno će trgovati, ali će politički i kulturno biti sve udaljeniji.

Zapad ujedinjuje SAD i Europu, a istočni svijet, prije svega, uključuje Kinu i Rusiju. Konkurentna borba za resursima raste, ali gospodarske veze i dalje sprečavaju razvoj velikih vojnih sukoba. Istovremeno će ovisnost o prirodnim resursima potaknuti neke istočnoeuropske zemlje u zagrljaj Moskve.

U sljedećem scenariju buja u svijetu ekstremizam, a neki partneri EU, kada im se ukaže prilika, težit će državnom kapitalističkom modelu Rusije.

U tom svijetu, s nerazumljivim svjetskim poretkom, SAD trebaju biti naredbodavna sila i stabilizirajući faktor. Zbog usporene globalizacije će Kina izgubiti na težini, bit će manje stabilna i to će kompenzirati agresivnom vanjskom politikom.

Na drugoj strani, Rusiji će visoke cijene sirovina donijeti stabilnost u domaćoj politici, pa će pokazati spremnost na sukobe u vanjskoj politici.

Za EU je moguć kraj europskih iluzija i postoje znakovi otuđenja od SAD-a. To je okruženje za Njemačku nepredvidljivo i povećava rizike u području nacionalne sigurnosti.

Kao što naglašava Der Spiegel, službeni vladin dokument jasno opisuje mogući kolaps Europske unije, vjerojatno s nesagledivim posljedicama za sigurnost Njemačke.

Istodobno se predlažu scenariji budućnosti prema kojima bi se Bundeswehr trebao ravnati pri planiranju proračuna za nadolazeće godine.

Njemačka je prvi put prisiljena na ovu metodu, jer su do rizici previsoki. Međutim, autori dokumenta naglašavaju kako oni ne daju nikakva predviđanja, nego samo simuliraju razvoj događaja. Istovremeno, stručnjaci inzistiraju da bi se svi od spomenutih scenarija mogli ostvariti do 2040. godine.

Autori dokumenta se ipak nisu dotaknuli  najgoreg scenarija. Prema riječima novinara Der Spiegela, taj bi scenarij značio nestanak NATO pakta i Bundeswehra, ali su se analitičari suzdržali od predviđanja vlastitog kolapsa.

NATOraspad EUUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
6 godine prije

Rekao bih da kreatori njemacke politike pokusavaju naci opravdanje za dodatno naoruzavanje, a to nikako nije dobro. Proces koji je zapoceo rusenjem socijalizma bi mogao zavrsiti krvavim ratom na tlu Europe.

Cigo
6 godine prije

Dugo je vremena proslo od zadnjeg rata. EU je sigurnost i nadam se da ce pobijedit razum i EU ostati da postoji.Ako dodje Do raspada nece nikom bit dobro. Fasizam i religija ce napravit pokolj.

Bilo kuda, kiki svuda
6 godine prije

Ako se svi slazemo oko toga, da kapital za svoju rast neobhodno treba demokraciju, a kad dovoljno poraste, tu demokratiju na treba vise, doista ne treba vise. Tada postaje sam neke vrste kapitalisticki fasizam pa stoga i trazi takav prostor, da prezivi.

Bill Clinton
6 godine prije

Nema potrebe zaista objavljivati ovakve prizemne tekstove, i trovati i onako zatrovanu društvenu atmosferu — pored mnoštva sjajnih tekstova koji se svakodnevno pojavljuju na progresivnim svjetskim portalima: GlobalResearch, Voltaire Network, Novi Standard…

Georgij Žukov
6 godine prije

Svabe nitko nista i ne pita , svabe su pod americkom okupacijom jos od 1945 g , klasicna americka kolonija i ekspozitura americke politike za europu .Prvo sto moraju iz analizirati kako da istjeraju jenkije iz njemacke sve sa nuklerakama u prknima , a vojne baze na teritoriju njemacke pretvore u recimo staklenike za proizvodnju voca i povrca , ili farme za uzgoj pilica ,e tek tada ce steci uvjete da bar formalno odlucuju o svojoj sudbini , to se naravno odnosi na njemacku politicku , kapitalisticku i vojno crkvenu elitu. Za njemacki narod i u tom slucaju se nece nista promjeniti , rmbaciti ce u fabrikama za xy kapitalistu i to dok bude posla a kad ga ponestane pravac baltik/ istocni front. Tako je vazda bilo a posto covjek nije u stanju ista mjenjati ,jer mu stupanj svijesti to ne dozvoljava , povjest ce se ponavljati i ponavljati u… Čitaj više »

Perun
6 godine prije

Raspad EU je neminovan, što prije to bolje i bezbolnije. Na kraju što li je EU nego savez sve manje suverenih država pod njemačkom dominacijom? Ostvarenje Hitlerove ideje u pederoliberalnim rukavicama, Reich v4.0. Ovdje još imamo i faktor američke kontrole nad Njemačkom iako je Trump malo uzdrmao odnose Deep State radi svoje. Za razliku od njih Hitler je imao simpatizere i financijere iz USA koji su nekim čudom abolirani a mnogi nacistički znanstvenici završili u američkoj službi. Bundeswehr se nema što brinuti u slučaju rata, izgubljena 2 svjetska skoro da garantiraju novi poraz. Za utjehu im ostaje treća sreća ali imala je Njemačka u obadva rata puno jače vojske za tadašnje doba pa je bila pušiona.

Georgij Žukov
6 godine prije

Danasnja civilizacija , odnosno covjek , zbog abnormalnih uslova egzistencije u kojima danas zivi postaje “kukavica od glave do pete” ,odnosno opjevana kukavica .Onog trenutka kada kukavice shvate da se pojavilo drustvo , covjek , drzava koje je postalo jace od njih jednostavno “izgube glavu”.U tom trenutku umjesto prirodnog i instinktivnog utiska postovanja i simpatije prema tim ljudima javljaju je drugaciji utisci , odnosno te i takve ljude dozivljavaju kao prijetnju po sebe i svoju bijednu egzistenciju.Npr ,nekada ne tako davno ljudi na prostoru Jugoslavije zivjeli su u miru i harmoniji.Danas je medjutim rijetkost da netko sa prostora bivse Jugoslavije shvati , da je svako bice podjednako blisko i drago nasem stvoritelju a svi od reda su novokomponirani veliki vjernici 🙂

Mister NO
6 godine prije

Bilo bi jako naivno i ocekivati da njemacka nema i razradjenije planove.. tipa fall weiss, fall gelb…

Istina
6 godine prije

Crna Gora u EU-u 2020—2025. god., a Hrvatska predvodnik grupe: Bugarska, Rumunija, Crna Gora.
Hrvatska u ”Schengenu” 2020—2025. god.
Nakon toga je veliko pitanje ko će, s obzirom na moguće intenziviranje valutnog i geostrateškog rata između Istoka i Zapada 2020—2030 god., uopće od balkanskih državica i ući u EU.
Srbija u EU-u teško bez članstva u NATO-u: po najpovoljnijoj prognozi 2030—2035. god.
Makedonija u NATO-u 2020—2025. god., pa bi mogla zajedno sa Srbijom biti primljena u EU.
BiH i Kosovo, u ovisnosti o razvoju političke situacije u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, u NATO-u 2030—2040. a u EU-u 2050—2060. god.
😛

Bobi
6 godine prije

Svi vide raspad samo bi plenky uvodio euro, pa jbt dokle to ide

Perun
6 godine prije

Vidim da ovdje ima dosta proEU likova i stav kao takav je legitiman ali o vašoj demokratičnosti dalo bi se raspravljati. Kad napišemo svoj stav o EU filate nas minusima što meni ne smeta i slobodno me nafilajte. Ja sam odlučio da svima dajem pluseve iako se ne slažem. Samo da skrenem pažnju da su takvi mentalni sklopovi bliže fašizmu i nacizmu nego nekakvoj demokraciji u koju se deklarativno kunete. Pa i to su legitimni stavovi ali više cijenim čovjeka koji se javno deklarira kao neonacista nego ove prikrivene u rukavicama. A sad filajte male, slatke, crvene minuse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI