fbpx

Deset izgubljenih američkih ratova u XXI stoljeću

vojska

Krivotvoriti povijest uopće nije teško, čak ni onu modernu, jer je dovoljno kontrolirati medije, koji će onda širiti priče i fikcije samo kako bi se prikrio poraz i neuspjeh mehanizama Zapada koji su trebali dovesti do sigurnih pobjeda. Tako laž postaje istina koja na televizijskim ekranima gubitnike pretvara u pobjednike. Sukobi u kojima je Washington htio ostvariti pobjedu su dobar primjer.

Rat nije samo vojni, nego sveobuhvatan projekt. On kombinira ekonomski pritisak, političko svrgavanje vlada, medije koji krivotvore stvarnost, kontrolu podataka i širenje neistine, vojni angažman kroz podršku i financiranje ”naoružane opozicije” i računa na ljudske tjeskobe, strahove, nesigurnost, slabosti i mistifikaciju.

U tom smislu možemo govoriti o neprestanom porazu američkog režima u XXI stoljeću u raznim sukobima u kojima je bio uključen. Umjesto laži o pobjedama bi se veći naglasak trebao dati na očajničke poteze zbog poraza, koji su bili neminovna posljedica strategija koja se okomila na narode svijeta koji su očuvali suvereni duh i odlučili su ustati protiv ugnjetavanja transnacionalne ”elite” sa sjedištem u Washingtonu, koja se predstavlja kao vlada američkog naroda.

Ratovi u XXI stoljeću koje je izgubila ”elita” uvjerena u svoju apsolutnu dominaciju u svijetu su sljedeći:

1. Rat protiv Venezuele. Sama pomisao na vojnu intervenciju, od koje se po svemu sudeći odustalo, ukazuje na to da se protiv ove zemlje vodio tihi rat i koristile strategije destabilizacije i agresije protiv venezuelanskog naroda svih 17 godina. To se vidjelo i tijekom neuspjelog puča protiv Huga Chaveza.

Stav Kine i Rusije, koji ne prihvaćaju bilo kakav oblik oružane intervencije, je neupitan.

Osim toga, mnogi su  se prevarili misleći da Chavez za života nije računao na otvorenu agresiju izvana i pokušaje američkih vazala u domovini u restauraciji vlade po uzoru na ’90-te. Tek nakon izbora za Nacionalnu ustavotvornu skupštinu, koji su održani u skladu sa zakonima zemlje, vidjelo se da je vlada u nasljeđe dobila mehanizam kojim će se oduprijeti agresiji.

Druga nepoznanica je bila vojska zemlje. Međutim, na nedavnim vojnim vježbama, na kojima su uz vojsku sudjelovali rezervisti i narodne milicije’, ukupno je sudjelovalo od 500 tisuća do milijun ljudi. Vježbe ”Bolivarski suverenitet 2017” su pokazale da je vojska Venezuele na strani vlade i predsjednika, ali i da je spremna i da će reagirati na bilo kakav oblik prijetnje. Podsjetimo da je tijekom godina visokih cijena nafte vojska Venezuele naoružana kvalitetnim ruskim oružjem svih vrsta.

Nakon svega, američki potpredsjednik Mike Pence je izjavio ”kako se nada da će se naći mirno rješenje”, a ranije ovog tjedna je oporba poručila kako prihvaća poziv vlade na dijalog.

2. Rat protiv Sirije. Trenutno sirijska vojska i saveznici oslobađaju velika područja i narod od islamističkog terora, što nesumnjivo jača legitimitet predsjednika Bashara Al-Assada. Njegovi napori da ujedini podijeljenu naciju su bili uspješni, a još važniji uspjeh je opadanje vojne o moći inozemnih skupina, poput militanata koji se bore u redovima sirijske Al-Qaede i takozvane ”Islamske države”. Sirijska vojska, uz pomoć Irana, Rusije i Hezbollaha, ne samo da vraća nadzor nad teritorijem, nego uspijeva ujediniti društveno tkivo u zemlji, bez obzira na etničke ili vjerske razlike.

Ovdje SAD igraju na posljednju očajničku kartu, Kurde na sjeveru zemlje, ali s vrlo neizvjesnim ishodom. Rusija je danas s dvije podmornice u Mediteranu ispalila krstareće projektile na položaje terorista u području sukoba u Deir Ez-Zoru, a iranski ministar vanjskih poslova Muhammad Javad Zarif se gotovo istovremeno u Moskvi sastao sa Sergejom Lavrovom u Vladimirom Putinom, gdje su donijeli konkretne zaključke o pomoći Siriji u oslobođenju od terorista i naknadnoj obnovi zemlje. Čini se da SAD tamo nemaju što tražiti, a zauzimanje Raqqe će biti dobar izgovor za propagandu u kojoj će tvrditi kako su oni zaslužni za poraz ”Islamske države” u Siriji. No, jednom kada se povuku, pažljivijim promatračima će biti jasno da je to samo izgovor za prikrivanje očiglednog poraza.

3. Rat protiv Irana. On traje još od Islamske revolucije 1979. godine, ali su vlasti u Teheranu, uz podršku naroda, pokazale da je u tom ratu nemoguće pobijediti. Nuklearni dogovor je bilo veliko priznanje Washingtona nemogućnosti daljnjeg ratovanja protiv Irana. Unutarnja kohezija i hrabrost s kojom su Iranci pružali otpor su vrijedni divljenja. Sada su svi pokušaji daljnjeg sučeljavanja s Iranom obična retorika, iako treba biti oprezan i pratiti što čini Izrael, jer samo sulude odluke Tel Aviva mogu SAD vratiti na ratni put, budući da su Amerikanci dužni braniti židovsku državu uvijek i u bilo kojim okolnostima, čak i ako Izrael pokrene agresiju bez ikakvog povoda.

4. Rat protiv Rusije. Do sada se ništa nije uspjelo pronaći destabilizaciju Rusije i nijedna metoda nije dala željene rezultate. Sankcija zbog ”ruske prijetnje” su samo ojačale povjerenje ruskog naroda u vladu, parlament i predsjednika, posebno u vojsku. Proces integracije u narodu i dalje traje i jamči zemlji sigurnu pobjedu.

5. Rat protiv Kine. Pokušaji da se povrijede kineske granice su naišli na jak odgovor. Kina gotovo da ne odgovara na američke prijetnje, jer shvaća da su one puka retorika. SAD se neće otvoreno sukobiti s azijskim divom, jer je svima jasno da se on više nikoga ne boji. Štoviše, kineske sposobnosti u pružanju otpora, kada se otkriju, izgledaju zastrašujuće.

6. Rat protiv Sjeverne Koreje. Navodni nuklearni rat i prijetnja američkoj sigurnosti su mitovi koji nisu urodili plodom i vojna eskalacija nema podršku no Japana ni Južne Koreje, dva naroda koji bi na sebe morali preuzeti troškove u ljudskim gubicima i materijalnoj šteti. Osim toga, nakon izjave senatora Lindsaya Grahama: ”Ako rata mora biti, neka se pokolj dogodi tamo dolje, a ne u našoj kući”, koju je dao u društvu Donalda Trumpa, Tokio i Seul su ostali zatečeni i iznenađeni i u američkoj ”zaštiti” vide mač s dvije oštrice.

SAD samo mogu voditi medijski rat protiv Kim Jong-una, ali njega ionako ne zanima što kažu CNN, Fox News i drugi.

7. Rat protiv Jemena. Ova osiromašena zemlja u kojoj je izbila epidemija kolere se odupire agresiji arapske koalicije koju podržavaju SAD. Jemenski borci čak napadaju položaje saudijske vojske na njezinom teritoriju, dok pripadnici i časnici bivše nacionalne vojske, koji su se pridružili otporu, uspješno vladaju raketnom tehnologijom i uništavaju utvrde,čak i vojne brodove saudijske koalicije. Usprkos siromaštvu i manjku modernog naoružanja, jemenski borci nesmanjenim intenzitetom nastavljaju borbe protiv okupatora i u svojim akcijama često prelaze granice mogućeg.

8. Rat u Ukrajini. Državni udar protiv legitimnog predsjednika je završio podjelom zemlje i odcjepljenjem najbogatije regije zemlje, Donbasa. Kijev ne nadzire najvažniji dio zemlje, zbog kojeg su američki stratezi uložili godine priprema i planiranja i milijarde dolara da ga zauzmu. Ukrajina bez Donbasa i s nesigurnim istokom zemlje, a posebno bez Krima, koji je danas dio Rusije, za NATO i SAD j u strateškom smislu potpuno nevažna. Gubitak Krima je imao izniman utjecaj na razvoj događaja i sada se u Washingtonu, kako bi se dao privid ”pobjede demokracije”, vode bespredmetne rasprave hoće li se i koliko Kijevu poslati protutenkovskih projektila ili pomoći da provede potrebne strukturne reforme. Sve u svemu, Rusija je bila brža, reagirala u trenutku i dovela SAD pred svršen čin.

Zamrznuti rat u Donbasu polako počinje iritirati američke saveznike u Europi, a kako odmiče vrijeme, sve je jasnija prava priroda režima u Kijevu.

U ovom trenutku Kijev je izgubio podršku Mađarske, a Rumunjska također prijeti da će reagirati u EU i međunarodnim tijelima. Razlog je ”ukrajinizacija” obrazovanja, od jezika do povijesti, što je bio jedan od razloga ustanka na Krimu i Donbasu. Sada isti problem imaju manjine ”demokratskih zemlja”, a ne samo ”Rusi tamo na istoku”. Dakle, što se tiče Ukrajine, samo treba dati vremenu da odradi svoje.

9. Rat u Afganistanu. Ono što je zamišljeno kao brzi rat sa sigurnom pobjedom se pretvorilo u grobnicu američkih i savezničkih vojnika, koji tamo kao da su poslani zabunom. Tamošnje vlasti i sve snage na terenu, čak i one koje se predstavljaju proameričkima, u potpunosti odbacuju prohtjeve ”osloboditelja”. Američka vojska, koja će povećati ljudstvo u Afganistanu, tamo može ostati još šesnaest godina i neće učiniti ništa.

Primjer američkog očaja je bilo nedavno bacanje ”majke svih bombi” u brdska područja u kojima je navodno prisutan ISIL, a da nitko ne zna što je uništeno, koga se gađalo, je li tamo uopće bilo terorista i koje su to ”vojne vođe” koje su uspješno likvidirane, a bili su prijetnja američkoj sigurnosti. Umjesto ovakvih i sličnih igrokaza, bilo bi bolje da se snimke ovih akcija naprave u Hollywoodu, jer ionako služe u propagandne svrhe, a učinak će biti isti.

10. Rat protiv Iraka. Iako su u tijeku pokušaji da se podijeli teritorij, prije svega podrškom kurdskoj nezavisnosti, trijumf nad teroristima ”kalifata” je  snažno ujedinio Iračane. Premijer Haider Al-Abadi je legalizirao i ujedinio sile koje ga podržavaju i tako stvorio vojnu koaliciju sunita i šiita unutar koje nema prijepora i jedni uvažavaju stavove drugih. Iračka vojska, savezna policija i Narodne mobilizacijske jedinice, koje uglavnom čine šiiti, svi vide kao oslobađajući faktor, čak i ranije zapostavljeni suniti. Ove snage su dovoljno snažne da vladi jamče odlučnost u odbijanju američkog uplitanja u unutarnje stvari Iraka. Između ostalog, uskoro će se održati referendum u Kurdistanu i tada će sve biti jasnije.

Također treba spomenuti i američke propuste u Libanonu, odakle su de facto protjerani, potom Palestini, a ne treba zaboraviti ni nedavni neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj. Sve navedeno nas navodi na zaključak da američka pomoć na planeti donosi samo kaos i bol, bez nade u budućnost i samo strah od smrti.

Ovdje su samo nedavni porazi ili države gdje su svi američki planovi definitivno propali. Istina, na drugoj strani su institucionalnim udarom u Hondurasu, Paragvaju i Brazilu, te na izborima u Argentini dobili željenu vlast, ali to ne znači da je američki režim, koji je navikao na ratove, nepobjediv i da ne čini velike propuste. Ovih nekoliko manjih pobjeda i gore navedeni veliki porazi su znak da se mogu zaustaviti njegove ekspanzionističke ambicije protiv čovječnosti.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
58 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Vrlo nategnuta konstrukcija o američkim izgubljenim ratovima.Nekoliko navedenih ratova se tako ne može ni nazvati jer je riječ o nadmetanjima (protiv Kine, Rusije, Venezuele,Sjeverne Koreje, Irana), a ne o ratovima-oružanim sukobima. Također se teško složiti o američkim porazima u Iraku, Afganistanu. Zapravo je vrlo vjerojatno kako su SAD ostvarili svoje… Pročitaj više »

pikaču
Gost
pikaču
3 godine prije
Reply to  A lerik

da,složio bih se s Vašom analizom. K tome,treba dodati da većina ratova na BI zakuhana Izraelu za ljubav jer ja zbilja ne znam gdje je tu direktan američki interes. Pa njihove multinacionalke su u zaljevu i vrte svoj biznis ovako i onako.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  A lerik

U Ukrajini je definitivno izgubljen, s tim da se ne zna budućnost zemlje. Primarni cilj je bio da krim bude NATO tvrđava, a da se proturaketni štit postavi u regiji Harkov, koji tek odande može učinkovito neutralizirati sustane obrane u bazama iza Urala. Jedan i drugi cilj nije ostvaren, a… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

@ Laki Topalović Napisali ste ” Jedan i drugi cilj nije ostvaren, a ostatak teritorija će , kako vrijeme odmiče, NATO-u biti samo na teret.” Ne slažem se sa vama o tome da su NATO teret nego su EU teret jer prije par tjedana u Bavarskoj sam vidio “tonu” Ukrajinaca… Pročitaj više »

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  A lerik

Ne bih se bas slozila sa kostatacijom,A Lerl,jeste da su posijali rat i sve zlo koje su planirali te da instaliraju svoje ljubimce na Bi,da napadaju sve zemlje koje si naveo,ali gdje su im rezultati? Nema ih .Krunu koju su mislili staviti sebi na glavu valja se po blatu,kao i… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  A lerik

Zato je navedeno u clanku da se ratom NE smatra samo oruzani sukob !

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  Bobi

Dobiti – izgubiti malo crno – bijeli pogled na situaciju.
Ako od 4 cilja ostvare 3 onda su 75 % uspješni

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Ako dobiti rat znači zauzeti teritorij i uspostaviti pobjedničku upravu onda se slažem da je Amerika izgubila te ratove. Ali ! Amerika nije ni u jedan rat ušla da bi osvojila teritorij. Ona prvo raznim pritiscima iscrpljuje “neprijatelja”, zatim po potrebi upotrijebi i oružje (najčešće se pod okriljem tih ratova… Pročitaj više »

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije
Reply to  otpisani

Primjer je Srbija gdje su poceli gađati mostove, televiziju, rafineriju,kinesku ambasadu i druge civilne ciljeve.Kad su je vratili u kameno doba sad se predstavljaju kao prijatelji.Sve drzavice bivse SFRJ koje sebe nazivaju nezavisnim vise su zavisne nego sto su to bile u SFRJ.Nijedna ne odlucuje o svojoj sudbini.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Ogi

Upravo tako, Srbija nije stradala od bratoubilačkog rata na vlastitom teritoriju pa su je oni osobno dotukli, izazvali odcjepljenje Kosova … Ali pazi apsurda do jučer bacali bombe a danas ti isti agresori eksploatiraju najbogatiju zlatnu žilu na planetu a nalazi se u Srbiji (Bor) A zašto su pomogli Kosovu… Pročitaj više »

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije
Reply to  otpisani

J… ga.Nisu mogli sa vana ali su nasli nacin da je rasture iznutra.Nacionaliste iz svih naroda.Sjecam se dobro zivota u Jugoslaviji.Doneses zdravstvenu knjizicu i ides doktoru u bilo kom djelu drzave.Sve besplatno.Sad vađenje zuba kosta 30km.O cjenama lijekova da ne pricam.Nerijetko dam za obican sirup za djecu cifru koju za… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Ogi

Upravo tako Ogi.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Ogi

@Ogi, koliko puta su ciljevi u Srbiji, koji su uništeni, danima i noćima iznova gađani? Zašto? Zbog “odlaganja nuk. otpada.Partnerima u NATO-u su za svaku bombu ispostavili račune + zbrinuli su “otpad” čije skladištenje je vrlo skupo. Točno kažeš da smo SVI zavisniji nego ikad, barem budimo svjesni toga.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani, baš tako, to je “oprobani” USrA recept. Ne zaboravimo: svi veći projektili koje ispaljuju imaju u sebi “osiromašeni uranij”. Na taj način “besplatno” se oslobađaju neželjenog nuklearnog otpada.Mogu zamisliti koju količinu su “poklonili” Avganistanu u “majci svih bombi”. Kod NAS (ex Yu) dobila je BiH,Srbija i sjeverni Jadran (jedan… Pročitaj više »

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Cilj anglozionista uglavnom i nije vojna pobjeda u pravom smislu riječi, već stanje permanentrnog kaosa, koje pogoduje kontroli domicilnog stanovništva i pospješuje prodaju oružja, koje su u takvim slučajevima tzv. saveznici prisiljeni kupovati, a na domaćem terenu opravdava trilijunske iznose za MIC. Mislim da je ovo prejednostavno gledanje na stvari,… Pročitaj više »

victory
Gost
victory
3 godine prije
Reply to  Brane

Kolega brane odlično zapažanje. Usporedio bih ovu situaciju sa moćnom Sirakuzom u prijelazu iz 5 na 4. st. Nakon što je Dionizije Sirakuski porazio Kartazane u dugotrajnom ratu na Siciliji on napokon ima priliku ih izbaciti i preuzeti njihov zapad Sicilije. Međutim on vraća status quo tako da uvijek može… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

U ovih deset zemalja jest kaos, ne svima, ali očekivane pobjede nema. Dakle moglo bi se govoriti o propalim planovima, koji su negdje bili rat, negdje destabilizacija, negdje uplitanje, no to su današnji oblici ratovanja, stoga bi se složio. U nijednoj zemlji SAD nisu ostvarile plan.

reuf
Gost
reuf
3 godine prije

A obojena revolucija u Jermeniji i nakon nje pokusaj dizanja ustanka?
Oboje im je propalo zajedno sa ulozenim dolarima, tako da ne razmisljaju o invaziji, pardon o slanju mirovnih snaga.

Keko
Gost
Keko
3 godine prije
Reply to  reuf

A Kuba?

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Dok god se ovakvi ratovi i sukobi mogu lako isprovocirati na nivou država, dok god se lokalno stanovništvo može lako izmanipulirati, dok god se oni sami hrane mržnjom prema protivnicima, dok god biraju predvodnike koji ih u tome potiču, dotle su sami narodi na gubitku. Svaki veći sukob otvara stare… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1 “To je recept za nastavak i održavanje destruktivnih aktivnosti, vladavinu bezumlja i kaosa.” – a gdje je “kolektivna svijest” ljudi? “religija …. preporučuje ili čak zapovijeda prakticiranje nenasilja … no ljudi i dalje ne razumiju … ne žele … dapače i dalje (čovjek) rat često preferira kao rješenje svojih… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani, kolektivna svijest prihvaća ljudske želje i namjere. Ako su te namjere destruktivne, dobiti će ekvivalent efekta takvih namjera u smislu akcije i reakcije. Religija te ne može natjerati na prihvaćanje inteligentnijeg načina života, to moraš sam htjeti. Ako ljudi žele sebe i svoju vrstu smatrati životinjama, onda će se… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Oprosti, ali ne prihvaćam ovakav odgovor!
Ako postoji kolektivna svijest onda bi ona trebala spriječiti bezumlje i zle porive u mislima ljudi
a nositelji i “pastiri” religija ne bi smijeli poticati vjernike da mrze one druge !

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani,
a što je sa slobodnom ljudskom voljom?

“Pastiri” bilo koje religije su onoliko kvalitetni koliko im je kvalitetna vjera. Kod kršćana Isus predstavlja takav ideal kome bi svi oni (kler i vjernici) trebali težiti.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Slobodna volja ne postoji. Onaj koji je jači taj tlači, ako te ne pridobije milom onda će te pokoriti silom. Da bi došlo do promjena u svijesti potlačenih trebalo bi istodobno djelovati na svijest velikog broja ljudi kako bi iznenadili tlačitelja, no to je nemoguće. Ostaje klasična borba u kojoj… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani, u svakoj situaciji možeš birati: napraviti nešto ili ne napraviti. Tlači onaj koji se tako odluči ponašati. Tiranija ne funkcionira bez onoga koji odluči biti tiranin, te bez onih koji takvu vladavinu svojim odlukama podržavaju (birači, suradnici, zaposlenici, partneri, financijeri, prethodnici itd.). Pravi protivnik je ljudsko neznanje i život… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1 Frustrirajuće u tvojim komentarima i odgovorima je to što uvijek imaš spremno objašnjenje zašto je nešto tako, ali nikad, ama baš nikad nemaš prijedlog kako stvar promijeniti. (neodoljivo me podsjećaš na popa koji drži govor bez poante) “Pravi protivnik je ljudsko neznanje i život u iluziji. Tako čovjek ne… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani, pogledaj ponovo moj prvi komentar na ovaj članak, sve vrvi od rješenja. Ili ih ne vidiš? Ovo što si izdvojio su općeniti komentari čovjekovog stanja u materijalnom svijetu. Ako ne razumiješ duhovnost, crkvu, Boga i sl. onda ćeš valjda pročitati od autoriteta na tu temu. Moji komentari mogu poslužiti… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Ti i ja ne gledamo na Boga na isti način. Bog i nije jedno biće nego cijeli SOUR (guglaj ovu skraćenicu) Stvoritelja zaduženih za ovu galaksiju i nimalo ne vjerujem u njihovu empatiju prema životu na ovoj zemlji koji su stvorili (i dalje stvaraju), i ne tražim za sebe da… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani,
i dalje vrijedi slično: “…no koji komentar prije tumačiš kako SOUR Stvoritelja nije milostiv, što je kontradiktorno tvom vlastitom životnom iskustvu.”
Ostalo su dosta teške izjave koje obično znače da sugovornik gubi manevarski prostor ili živce, pa ćemo u duhu milostivosti stati na tome.

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  otpisani

Otpisani
imaš dijete i daješ mu najbolji odgoj no ostavljaš mu slobodu izbora. Uz tvoj najbolji trud odgoj ljubav … znaš, po sebi, da kad si odrastao si samostalno donosio odluke. Da svom djetetu oduzmeš tu slobodu pretvorio bi ga u “roba” i iz ljubavi prema njemu nećeš to učiniti.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  robi

Robi Odgojio sam, zajedno sa suprugom, troje djece i redom su ljudi u pravom smislu riječi. Od dvoje starije imam petero unučadi koja su prekrasno odgojena od svojih roditelja a moje najmlađe je na putu da osnuje svoju obitelj. Do njihovih 15 – 16 godina, nisam im ni u jednoj… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Interesantno kako prvo Hariu spočitavaš da ne daje recept kako riješiti problem a u svom komentaru, malo kasnije, objasniš kako problem riješiti. Prvo dovodiš u pitanje slobodnu volju, milost božju, duhovnost a onda navedeš svoj primjer odgoja (inače čestitke na uspjehu u odgoju) koji je ovozemaljska preslika onoga kako… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis Pa jasno i logično, samo tražim jasne prijedloge kako riješiti neki problem jer samom konstatacijom da imamo problem, ništa nije rješeno. Ja Boga niti molim niti krivim, jer je to beskorisno. Kada bi imao kakav uređaj za komunikaciju sa njime, onda bi sigurno imao pitanja i molbi za njega,… Pročitaj više »

robi
Gost
robi
3 godine prije
Reply to  otpisani

Činjenica je da društvo i razne crkvene institucije su se udaljile od svoje prirodne uloge i nastala je devijacija.
Narod je naivan i potrebno mu je vodstvo i autoriteti. No političari su daleko od toga da budu državnici, na papiru svećenici su daleko od Isusovog učenja.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Povijest koju poznajemo (što ne podrazumijeva i istinsku povijest) jest povijest ratova. Cijeli Stari Zavjet jest priča o ratovanju jednog naroda koji je za vojskovođu imao elohima Jahvu. Netko se potrudio pobrojati koliko ih je Jahve pobio sam pa je došao do brojke od 2 391 421 ljudi (s tim… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

A lerik, Zaboravljaš da je Bog onaj koji definira što je ispravno, a što ne. Ako On stvara, to je ispravno. Ako On održava, to je ispravno. Ako On uništava, to je ispravno. Ako za nešto od toga misliš da je neispravno, onda se zamišljaš inteligentnijim od Boga, što je… Pročitaj više »

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Je, u pravu si. Baš sam nekidan ga vidio u Dubrovniku na Abramovićevoj jahti Eclipse. Došao i on malo uživati.Taj Bog.Valjda je toliko inteligentan da bude u dobrim odnosima s Abramovićem. Ako je taj Isus potvrdio židovske zapovijedi kao važeće, zašto kršćani ne svetkuju subotu kao Dan Gospodnji?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  A lerik

@A lerik- Nije tema ali samo kao informacija. Nije Isus premjestio subotu na nedjelu nego ljudi (biskupi) 336 god. u Laodiceji. Postoje i danas kršćani koji slave subotu.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Piretis

Glavno da se slazemo da je ispravnije subotom ! Bravo momci

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

A lerik,
zavist i oholost su također jedni od sedam kršćanskih glavnih grijeha.

Dan Gospodnji ima drugačije značenje za kršćane, kao što NT ima drugačije značenje od starog. Pojedini ogranci mogu imati varijacije u tumačenju istog.

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Neizravno, ali zato vrlo očito meni pripisuješ zavist i oholost. U svom komentaru si o Stvoritelju govorio kao o osobi (s kojom bi se čovjek valjda trebao nadmetati u inteligenciji) pa sam ti vrlo slikovito dočarao kako takvo poimanje Stvoritelja ne stoji. Također, ukazao sam ti na kršćansko nepoštovanje starozavjetnih… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

A lerik, poimanje Stvoritelja je definirano adekvatnim vjerodostojnim religijskim opisima i zapisima. To što tamo piše tek treba shvatiti i spoznati, nije dovoljno samo pročitati i umišljati si neko znanje. Za tumačenje je zadužen kler koji bi, zbog generacija i generacija bavljenja s tom tematikom, trebao najbolje razumjeti smisao tekstova,… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  A lerik

@A lerik, Hari- I jedan i drugi ste podjednako u pravu i u krivu. Međutim, sve dok ne budemo imali forum, trebali bi izbjegavati beskrajne rasprave i replike (čemu sam i ja sklon), jer se ubrzo udaljimo od teme i izgubimo u bespućima nadmudrivanja. Inače započeta rasprava, definitivno ima potencijala,… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Piretis

Čitam i nisam mogao izdržati. Ovaj put nemam odgovore, samo pitanja. Ako je Bog stvorio čovjeka po sebi, a čovjek je nesavršeno biće, da li je to Bog uradio namjerno ili i On nije savršen? Ako je Bog stvorio čovjeka, da li to znači da je dio njega u svakome… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C, Čovjek je također savršen, ali u duhovnom smislu. Nesavršenost postoji samo u materijalnom svijetu. Stvoreno je samo ono što postoji u materijalnom svijetu, sve u duhovnom svijetu je vječno. Mi smo dijelovi Boga (dijelovi Sina), ali istovremeno On nije dio nas (Otac). U kršćanstvu do Boga dolaziš preko… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Hari1

@Hari1
Vi ste meni super, iako nam se pogledi dosta razlikuju.
Trenutno nisam raspoložen za razgovore ove vrste, ali će sigurno biti prigode.
Sekularno i religijsko bi trebali više razgovarati.
I ovako smo ”zagadili” osnovnu temu, pa zato pozdrav, do idućeg susreta. 🙂

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Slažem se sa većinom komentara. Iz svakog rata, ako se može tako nazvati, SAD su izašle bogatije a protivnik, ili bolje rečeno žrtva, siromašniji. Vjerovatno SAD nisu postigli sve što su zamislile ali većinu jesu i teško da se može reći da su izgubile rat.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  Tomica

E pa nije bas tako,cilj im je NSP na celu sa SAD i kompa.O tome su govoriki i Bus senior i mladi a i Klinton.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Pravicno bi bilo navesti i gdje je USA administracija pobijedila u ratu. Eh da, na Balkanu. Tu su pobijedili, bez zareza, bez “ali”, tu su odigrali za 10. Na domjecima CIA-e, prisjecajuci se brojnih pokusaja drzavnih prevrata, direktor ce jos dugo isticati Balkan kao svijetli primjer djelotvornosti americke obavjestajne zajednice.… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

“Sveto trojstvo” gospodara novca:
Demokratija
Kredit (dug)
Rat

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

amerikenjci su izgubili samo jedan rat i to onaj protiv beraca rize u vijetnamu , i dan danas prignu koljena da bi pogledali u kosooke oci u istoj ravni , za razliku od danasnjih supaka na balkanu , koji im se naguze cim za to dobiju priliku .

mack2306
Gost
mack2306
3 godine prije

Pod točkom 9. Afganistan , mislim da bi još bolje bilo da majku svih bombi bace na Hollywood

konj
Gost
konj
3 godine prije

smece

John
Gost
John
3 godine prije

Gotovo sve navedene države su bogate nekim vrijednim prirodnim resursima(nafta plin vrijedni metali zemlja trgovina oruzjem)… ocito se radi o podmuklom i prljavom ekonomskom ratovanju koje se provodi na drugoj razini..dakle ako su te ekonomije usporene pitanje je da li su to porazi…prije bih rekao dobivene bitke

FIrst Last
Gost
FIrst Last
3 godine prije

Izgubili su majku svih bitaka: Kinezi i Rusi sve jači, i samo je pitanje vremena kad će se sa uvijenog “dosta je bilo” prijeći na “stop bagro”.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Ako i izgube,to su ratovi često na drugim krajevima svijeta.To ih ne zaustavlja,samo ih uspori.Trebali bi izgubit rat na svojem teritoriju.To bi onda bio pravi poraz.Iako dok ima otpora,postoji i nada.Inače ovi što uistinu nama vladaju su najgori psihopati među nama,i ponašaju se kao predatori prema ostalima.Ove sve lijepe pričice… Pročitaj više »

čiča Toma
Gost
čiča Toma
3 godine prije

Odličan članak. Što se tiče Ukrajine, možda nedostaje i jedan detalj vezan za Exxon, Shell i BP koji su posjedovali bušotine u Crnom moru, jugoistočno od Krima, dakle u ukrainskim teritorijalnim vodama. ‘Odlaskom’ Krima iz Ukrajine, odjednom našli su se u ruskim teritorijalnim vodama. Velika šamarčina i naftnom lobiju, očigledno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik