Die Presse otkrio “prave grobare europske ideje” – To su Orban i Poljaci

Grobari
33 komentara

Za strukturnu krizu u Europskoj uniji nije primarno kriva neaktivnost Bruxellesa, nego postupci onih zemalja koje se ne drže općeg kursa, piše list Die Presse.

Poljska i Mađarska su “pravi grobari europske ideje“, kaže autor Gerhard Bitzan. Austrijski novinar vidi podjelu Europe u dva tabora. Jedan čine on koji zdušno podržavaju EU, a drugi one zemlje koji ne žele sudjelovati u zajedničkim poslovima.

Stari “euro-entuzijazam” iz ’90-ih se ugasio, piše Die Presse. Nakon financijske i imigrantske krize, Velika Britanija je odlučila napustiti strukture EU. Onda smo počeli govoriti da je to korisno, jer da sve možemo početi raditi ponovno.

Mnogo se toga raspravljalo, ali konkretnih akcija je bilo malo, žali se autor.

“Kasnije su neki u izboru Donalda Trumpa za američkog predsjednika vidjeli šansu za Europu. Neprijateljstvo prema kritici Europe “galamdžije s druge strane Atlantika” bi moglo ujediniti EU, govorili su mnogi. Lijepe riječi, ali se u stvarnosti ništa ne događa”, kaže autor.

Bitzan uzroke onoga što se događa vidi i u činjenici da vodstvo u Bruxellesu nema volje za reforme, ali to nisu glavni problemi.

Pravi grobari europske ideje su mađarski Viktor Orban, koji tvrdi da EU napada njegovu zemlju, kao i Poljska, koja stalno ignorira kritike EU, često namjerno. Kako se nositi sa situacijom u kojoj je potrebno provesti radikalne reforme i stvoriti “Europu s dvije brzine”? U jednoj skupini su zemlje koje žele biti članovi kluba i koje su spremni doprinijeti produbljivanju odnosa. U drugoj su one koji ne žele sudjelovati u zajedničkom poslovanju. Neka one ostanu članice Europske unije, ali neka imaju manje prava i odgovornosti”, piše Gerhard Bitzan.

“Ako su u Bruxellesu zaista spremni provesti strukturne reforme, moraju se usredotočiti na najvažnije teme – vanjsku politiku, obranu, migracije i financije, a manje probleme preporučiti drugim državama članicama EU. Onda ćemo jednog dana vidjeti potpuno drugačiji Europa”, kaže novinar.

“Je li to nerealno? Možda, ali je alternativa još gora i zadovoljit će samo dvije osobe. Jedna sjedi u Washingtonu DC, a druga u Moskvi “, upozorava Die Presse.

Die PresseGerhard Bitzan
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fond
7 godine prije

Die Presse su inkubatori FAKE NEWS

nonwo
7 godine prije

Alternativa neće zadovoljiti samo dvije osobe u Washingtonu i Moskvi,alternativa će zadovoljiti milijune normalnih ljudi kojima je briselske diktature pun kufer …
Ako LePen preživi ovo što joj rade banksterski kiluminati(rasturaju joj,hapse izborni stožer),imati će briselski birokrati još većih briga…I neka,zaslužili su…

Travis
7 godine prije

Ako Poljaci i Mađari ne žele biti u EU neka slobodno idu. Tko im brani?

jale
7 godine prije

Politička situacija u Evropi danas je slična onoj iz vremena boljševizma i informbiroa. Jedan centar koji odlučuje o svemu, a vamo se ko fol prodaje priča o reginalizaciji i većim pravima lokalne samouprave. “Prodaje priča”, da, dobro sam rekao!

Alen
7 godine prije

Sta orban i poljaci. Zar nije Putin ? I Rusija ?

Mario
7 godine prije

Podrška Poljskoj i Mađarskoj…. Srušite nakaradnu tvorevinu EU

Jupiter
7 godine prije

Bogastvo najveće vojne sile stvoreno je na ratu u Evropi u oba rata. Zašto bi bilo drugačije sada?

Koča Popović
7 godine prije

Ne ovakvoj EU, ali NE i poljskom fasizmu!

Miki
7 godine prije

Nemci uvode totalitarizam a oni koji se suprostavljaju su kao rasturači EU!?

Guest
7 godine prije

Ma molim vas kad je netko od politicara sam sebe okrivio? Tako i ovaj Bruxelles.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.