Djeca Gaze: Kako je živjeti u klimi straha bez kraja?

Djeca Gaze
46 komentara

Petnaest godina opsade, blokade i ponovljenih vojnih operacija stvorilo je trajno stanje straha, brige i tuge među djecom Gaze. Ovo je ocjena organizacije Save The Children International. U “Zarobljenima”, izvješću na 32 stranice objavljenom prije tjedan dana, organizacija je izvijestila da je od 2018. “psihosocijalna dobrobit djece, mladih i njihovih skrbnika dramatično pala na alarmantne razine”.

Broj djece koja su izjavila da osjećaju strah porastao je s 50 na 84 posto, nervozne s 55 na 80 posto, tužne ili depresivne sa 62 na 77 posto i tugujućih s 55 na 78 posto i “više od polovice djece u Gazi djeca su razmišljala o samoubojstvu, a troje od petoro se samo-ozljeđuje”.

Djeca čine 47 posto stanovništva Gaze od dva milijuna ljudi, a “više od 800.000 nikada nije upoznalo život bez blokade”.

Iako su se mnogi od dva milijuna Palestinaca u Gazi nadali da će se njihova situacija poboljšati nakon što je Izrael povukao svoje postrojbe i koloniste iz pojasa 2005., to se nije dogodilo kako je Izrael zadržao, pa čak i pooštrio kontrolu zraka, kopna i mora. Uvjeti su se pogoršali 2007. godine kada je Hamas preuzeo i protjerao sigurnosne službe Palestinske uprave.

Od tada, ”Save the Children” navodi pet nasilnih izraelskih napada koje su doživjela djeca u Gazi, s COVID-om i izraelskom “blokadom kopna, zraka i mora koja ograničava život”.

Dok se usredotočila na djecu u Gazi, organizacija je samo usputno spominjala njihove “skrbnike”: roditelje, bake i djedove i širu obitelj. Kako sam već dugi niz godina blisko upoznat s Gazom, dodat ću svoja zapažanja. Odrasli pate od istih tjeskoba, užasa, depresije i pritisaka koji štete i rastužuju djecu. Svi stanovnici Gaze žive u beskrajnoj klimi straha. Stalni preleti izraelskih špijunskih i naoružanih bespilotnih letjelica i balona te prijetnje naoružanih postrojbi raspoređenih duž granične ograde stalni su podsjetnici na osvetoljubivu prisutnost Izraela. Nakon izraelske vojne ofenzive na Gazu, postotak stanovnika Gaze oboljelih od PTSP-a, posttraumatskog stresnog poremećaja, popeo se na 99 posto, prema pokojnom Ayadu Sarraju, osnivaču Programa mentalnog zdravlja zajednice u Gazi.

Građani Gaze također pate od svakodnevnih nestanka struje i nestašice pitke vode, dok Izrael ograničava uvoz cementa i drugog građevinskog materijala, kako bi obnovio 1700 kuća, poduzeća, proizvodnih pogona i javnih zgrada koje su djelomično uništene ili uništene i 22 000 jedinica oštećenih u izraelskom razornom svibnju Ofenziva 2021. na Gazu u kojoj je ubijen najmanje 161, ranjeno 2.200 i raseljeno 113.000. Više od godinu dana nakon ovog napada, samo 20 posto srušenih kuća je obnovljeno, a 70 posto djelomično oštećenih kuća je popravljeno. Nisu uloženi nikakvi napori da se rekonstruiraju četiri visoke zgrade koje je Izrael srušio. Dok su Egipat i Katar obećali milijardu dolara za obnovu, proces je bio spor, a tisuće stanovnika Gaze i dalje žive s obiteljima ili u privremeno iznajmljenom smještaju. Uvjeti su često pretrpani.

Osim olupine nanesene izraelskim napadom 2021., postoji 1.300 teško oštećenih stambenih jedinica i 70.000 s određenom štetom od izraelskog napada 2014. koje su ostale bez financiranja.

Uskraćivanje stambenog prostora i neizvjesnost zbog prekida u opskrbi električnom energijom i vodom doprinose patnji obitelji u Gazi. Posebno se djeca osjećaju nesigurno u stalno prijetećem okruženju koje može stvoriti trvenja unutar obitelji koje žive u mjestu koje se smatra “otvorenim zatvorom”.

Tim se aspektom bavio Human Rights Watch (HRW) u drugom izvješću o godišnjici zatvaranja. Izraelska politika, usvojena 2007., “je devastirala gospodarstvo u Gazi, pridonijela fragmentaciji palestinskog naroda i čini dio zločina [aparthejda] izraelskih vlasti protiv čovječnosti i progona milijuna Palestinaca”.

Izraelska politika odbijanja Palestincima da putuju od terminala Erez u sjevernoj Gazi preko Izraela do okupirane Zapadne obale ili Jordana ozbiljno ograničava palestinsko kretanje unutar Palestine ili inozemstva. Izrael također zabranjuje rad morske luke i zračne luke u Gazi te ograničava ulazak i izlazak robe u Gazu.

HRW piše: Izrael “blokira većinu stanovnika Gaze i ne dopušta im odlazak na Zapadnu obalu, sprječavajući profesionalce, umjetnike, sportaše, studente i druge u traženju mogućnosti unutar Palestine i u putovanju u inozemstvo preko Izraela, ograničavajući njihova prava na rad i obrazovanje”. Također među onima koji su spriječeni putovati na Zapadnu obalu su medicinsko osoblje koje traži obuku o opremi i uređajima, edukatori koji pohađaju seminare, sportaši i slikari i pjesnici.

Palestinci moraju podnijeti zahtjev za dozvole da pređu 104 kilometra od Gaze do Zapadne obale i možda će morati čekati tjednima, ako ne i mjesecima da dobiju odgovor, ako odgovor stigne.

Prije 2006. godine stanovnicima Gaze su davane privremene dozvole, ali od tada im je odbijen legalan boravak na Zapadnoj obali. HRW je prikupio dokaze koji “sugeriraju da je glavna motivacija kontrola palestinske demografije diljem Zapadne obale… zemlje koju Izrael želi zadržati, za razliku od Pojasa Gaze”.

Povećati izolaciju Gaze. Egipat je Palestincima ograničio izlazak i ulazak na svom prijelazu u podijeljenom gradu Rafah na južnom kraju pojasa. Posljednjih mjeseci ograničenja su donekle ublažena.

Omar Shakir, izraelski i palestinski ravnatelj u HRW-u, rekao je da umjesto da izađu iz COVID-a s ostatkom svijeta, stanovnici Gaze “ostaju pod 15-godišnjom karantenom”.

Autor: Michael Jansen
DjecagazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Doci Ce i taj dan,kada ces upoznati neku nesretnicu,osjetit sexualno uzbudjenje a ona Ce ti dopustit penetraciju..i u tom trenutku CES shvatiti koliko te je kostalo neprestano višenje nad video igricama,kada dozivis prijevremenu ejakulaciju. Ovdje bi radio genocid a u stvarnosti vjerovatno hodas spustene glave i usukanih ramena..za kraj,jbm te u tu kamenjarsku kocku koji imas umjesto glave.hvala lijepo i ugodan vikend za kompjuterom.

Diego Delgado
1 godina prije

Po broju postova vidi se da nitko nema empatije za patnje Palestinskog naroda, to nam govori u kakvom svijetu živimo, ali zato o lgbt i blm puni su stupci novina i portala.
Možda je i dobro da dođe svjetski rat, puno se zla nakupilo.

Diego Delgado
1 godina prije

” zidovi rade protiv nas djelotvornije nego neprijateljske vojske. Tisucu su puta pogibeljniji za nase slobode i za veliku stvar koju smo prigrlili. Oni su narodna kuga, najveci neprijatelji narodne srece”

George Washington 1.predsjednik SAD, 1732 – 1799

 

 

“Strastvena zelja vapijucih srca zidova nada se da ce doci onaj dan, kada ce oni moci da se odnose prema nama tako, kao sto su postupali u vrijeme Jesfiri u Perizji. I koliko je zidovima bliska knjiga Jesfir, koja opravdava njihovu krvolocnost, osvetoljubivost i apetite razbojnickih nada!. Nikada sunce nije svjetlilo narodu, krvozednijem i osvetnickijem, koji se zanosi idejom unistenja i ugusenja ljudi druge vjere“.

ledeno doba
1 godina prije

iskorjenjivanje palestinaca je sveti cin-tvrdi utjecajni izraleski rabin

matrixworldhr.com/2018/04/24/iskorjenjivanje-palestinaca-je-sveti-cin-tvrdi-utjecajni-izraelski-rabin/

łedeno doba
1 godina prije

ma to nije istina, to da su palestinska djeca zatvorene u logoru Gaza je “antisemitizam”- pa gdje bi to radio izabrani i bezgrešni narod, koji ne bi ni muhe zgazio.. nedavno na godišnjoj umjetničkoj manifestaciji “documenta” u Kasselu u njemačkoj.. na manifestaciji je sudjelovala i jedna umjetnička skupina iz indonezije skupina umjetnika iz Indonezije, postavila je veliku sliku, kolaž, veličine negdje 5-6 metara dužine i 3 metra visine, izvana u dvorištu pred zgradom gdje se odvija manifestacija.. oni su svoje umjetničko djelo nazvali Gaza-Guernica, po analogiji na poznatui Picassovu sliku “Guernica” koja prikazuje, stradanje španjolskog grada Guernice. Kojega su njemačka i talijanska avijacija 1937., kao saveznici Franka, sravnili sa zemljom i napravili veliki pokolj civila.. na ovoj slici indonezijskih umjetnika, prikazan je i izraelski vojnik koji ubija, sa šljemom na glavi, na kojem je zhidovska zvijezda, kao i lik zhidova u crnom šeširu, na kojem je znak SS-a… u dnu… Čitaj više »

Dokurčilomi
1 godina prije

Ma tko vas……. Ukrajina ima prednost a i saveznici (Izrael) se ne smije dirati. Njihovo demokratsko pravo je braniti se na tuđim teritorijima i ubijati druge. Ups, pa to sada rade Rusi, znači i oni su postali demokrati.

nekoime
1 godina prije

Za sve je to Putinova diktatura kriva.

Jadranka S
1 godina prije

Samo srz zla moze strasiti djecu, ozlijedi djecu………

Pa nek’ mi netko kaze da je ovaj svijet normalan.

Max
1 godina prije

Nedužne žrtve zločina.

Samuraj
1 godina prije

Gledao sam na telki emisiju o ovome. Žao mi je. Sva djeca svijeta u mojim su molitvama. Djeci treba pružiti djetinjstvo, svoj djeci na svijetu. Hajmo ljudi, pružimo im djetinjstvo. Svi budimo kao djeca, budimo neiskvareni, možemo mi to, imamo to u sebi, hajmo!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI