Dok skupina radi na finalizaciji dogovora s Izraelom, iz Hamasa poručuju kako njihove rakete mogu ”pogoditi Tel Aviv”

Ismail Haniyeh
31 komentar

Prošlog tjedna palestinska militantna skupina Hamas objavila je da je postigla “razumijevanje”, uz posredovanje Katara, u vezi s zaustavljanjem najnovije eskalacije nasilja s Izraelom.

”Hamas posjeduje rakete koje mogu pogoditi izraelski grad Tel Aviv”, rekao je u nedjelju Ismail Haniyeh, šef političkog ureda palestinske militantne skupine.

“Naše su rakete imale domet nekoliko kilometara od granice s Gazom. Danas skupine pokreta otpora, koje su stacionirane u Gazi, posjeduju rakete koje mogu pogoditi Tel Aviv, ali i područja koja su udaljenija od Tel Aviva”, rekao je Haniyeh tijekom sastanka s vođom libanonske militantne skupine Hezbollah, Hassanom Nasrallahom u Beirutu.

Izjava je uslijedila nakon najave Hamasa od prošlog tjedna da je, nakon razgovora s katarskim izaslanikom Mohammedomel-Emadijem, skupina zaključila dogovor o prekidu eskalacije neprijateljstava s Izraelom.

“Postignuto je razumijevanje oko zaustavljanja najnovije eskalacije sukoba, kao i oko zaustavljanju izraelske agresije prema našem narodu”, glasi službena izjava ureda YahyeSinwara, šefa Hamasa u Gazi.

Hamas, Izrael u stisku nasilja

Nasilje između tih dviju strana ponovno se povećalo tijekom posljednjih tjedana. Izrael i Hamas ponovno su počeli razmjenjivati raketiranja, koja su određeno vrijeme, zbog pandemije Covida-19, prestala.

Osim raketa, Hamas je koristio i takozvane ”vatrene bombe”, sirove eksplozivne uređaje pričvršćene na balone, kondome ili plastične vrećice, zahvaljujući kojima je Hamas podmetnuo više od 400 požara na jugu Izraela.

Odvojeno, novinska agencija AFP citirala je neimenovani izvor, koji je prošlog mjeseca izjavio da je Hamas proteklog mjeseca, samo za Izrael, lansirao salvu raketa, koje su trebale Izraelu poslati ”posebnu poruku”.

Prema izvoru, raketni napadi trebali su pokazati Izraelu da militanti iz Gaze neće “šutjeti” pred izraelskom blokadom i “agresijom”.

Izrael je jednostrano povukao svoje postrojbe i doseljenike iz pojasa Gaze 2005. godine, nakon čega je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine, iako se iste godine u lipnju dogodio kratkotrajni, oružani sukob između Hamasa i frakcije Fatah.

Izraelska vlada, koja Hamas etiketira kao terorističku skupinu, tada je nametnula kopnenu, zračnu i morsku blokadu enklave, pokušavajući spriječiti prolazak opreme i oružja u Gazu.

HamasHezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
3 godine prije

bas je hamas firma za rjesavanje problema?

Zvrk
3 godine prije

Pitaj korisnicu Kora.
Ima izrazito pozitivno mišljenje o njihovim katarskim sponzorima.

roky
3 godine prije

Koje zaluđivanje naroda, mene interesuje da li je dodik i SNSD riješio i jedno pitanje važno za život srba.

roky
3 godine prije

Nemoguce da ni geografiju neznas, pa Hezbolah ima otvorene granice i nije pod blokadom izraela tako da i civilnu infrastrukturu moze graditi samo ako si jak a da bi bio jak moras imati oruzje . Mozak si .

Pingvin
3 godine prije

Hamas je proizvod Mossada, pod njihovom kontrolom i vodjstvom, a to su i dokazali x puta. Ratovanje u Siriji na strani Daesh ( Nato vojska za spec operacije), Jemenu itd. Ustvari, gdje god treba za interes Izraela. Hamas treba Izraelu za odrzavnje poluratnog stanja dok nezavrse pricu sa Palestincima. Posebno prljava je bila uloga Hamasa u Siriji ( zemlji koja je primila preko milijun njihovih protjeranih iz Izraela sunarodnjaka, dala im svoje drzavljanstvo i ista prava kao i Sirijcima) gdje su borili sa Nato/ Izrael snagama za spec operacije znanim pod imenom Daesh/Isil. Nakon sto je Daeshu krenulo lose u Siriji prezivjele vodje Hamasa su utociste nasli u jos jednoj ultra naprednoj arapskoj zemlji( Katar) dok cekaju novi angazman za Mossad. Koliko smece moras biti da se stavis na stranu neprijatelja zemlje ( Sirija) koja je toliko pomogla tvom narodu u vrijeme njegova pogroma?!

Ante
3 godine prije

Dobro si im rekao.
Smjesni su do bola.
Sve internet ratnici.

SULE
3 godine prije

Kakav Hamas smjesni kreteni koji samo urlicu po ulici i paradiraju Kad ih je Izrael na tukao počinju kme cat i tražit primirje -Izrael uništi taj srednji vjek

Riddick
3 godine prije

A što to tebe interesuje?
Da ne živip možda u Palestini?

Max
3 godine prije

Jeli to projektil Qassam dobio naslijednika vjerojatno si radili inžinjeri a možda i bratska pomoć? ali to mijenja stvari u strateškom smislu.

Lokot
3 godine prije

PLO i Hamas su napravili više štete Palestincima nego koristi. Koji je cilj Hamasa? Ratovati protiv Izraela do beskraja. Uzeli ste Palestincima 70 godina života. Da nema Hamasa i Hezbolaha bio bi mir u regiji. Našlo bi se političko rješenje. Ali ovako to nema smisla. Krajnje neodgovorne militantne skupine koje slušaju svoje mecene, a na štetu svog naroda.

3 godine prije zadnji put uredio Lokot
teroristićke grupe
3 godine prije

youtube.com/watch?v=e99Sg6-uXuY

Stock
3 godine prije

Čije ono rakete mogu pogoditi Teheranče?
Hm, da vidim: Ruske, EU, USA…
Ništa od toga piši propalo.

nessy
3 godine prije

Ante
Tako je Ante, oko moje pametno, zidovi su u pravu, treba uzvratiti reciprocno, tj., na svaki balon od prezervativa, treba poslati nekoliko balistickih raketa.

Dorff
3 godine prije

Hamas je riješio narkotrafiking do savršenstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI