Dok UN tvrdi da Huti nisu koristili iransko oružje, SAD nameću nove sankcije Teheranu

Mike Pompeo
16 komentara

Sjedinjene Države su jučer najavile da uvode nove sankcije Iranu, naglasivši kako vojna akcija protiv Teherana treba biti posljednja opcija.
Američko ministarstvo financija je u utorak priopćilo da uvodi nove sankcije Iranu, ovaj put protiv najveće brodarske kompanije te zemlje, koju optužuje za krijumčarenje „ubojite vojne iz Irana u Jemen“, tvrdnja koja se temelji na vrlo sumnjivoj „operaciji presretanja“ u teritorijalnim vodama Jemena krajem studenog.

Osim toga, SAD su sankcije uvele i privatnoj zrakoplovnoj kompaniji Mahan Air, te trima prodajnim agentima Mahan Aira sa sjedištima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Hong Kongu, navodno zbog uloge koju je kompanija ima u „širenju oružja za masovno uništenje“. Sve u svemu, uobičajena američka priča. Dokazi su kredibilitet State Departmenta, a sve ostalo je sporedno i nevažno.

Nakon toga je američki državni tajnik Mike Pompeo priopćio je da je Mahan Air pogođen sankcijama zbog transporta iranskog oružja u Jemen.

Dodao je da sankcije koje je Washington nametnuo Iranu nisu usmjerene protiv iranskog naroda nego „protiv režima, sve dok se ne obaveže da će se ponašati kao predstavnik normalne zemlje”.

„Vojna opcija je posljednja“

Zapovjednik glavnog stožera američke vojske, general Mark Miley, dodao je kako upotreba vojne sile protiv Irana treba biti posljednji izbor Washingtona, a ne prvi. Međutim, ipak nije isključio ni tu opciju.

U utorak je general Miley dodao „kako je pokazivanje suzdržanosti za sada primjeren odgovor Iranu“.

Prije nekoliko mjeseci, nakon što su iranske snage oborile američku bespilotnu letjelicu, izgledalo je da su Iran i Sjedinjene Američke Države na rubu sukoba. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je „da je u posljednjem trenutku odustao od vojnog napada na Iran, za koje su se SAD odlučile kao odgovor na iransko obaranje američke bespilotne letjelice i napade na tankere i teretne brodove“.

UN nije pronašao dokaze da je Iran odgovoran za napade na Saudijsku Arabiju

Iran je optužen da je umiješan u sve navedene incidente, uključujući napade jemenskih boraca na saudijsku naftnu infrastrukturu, što je također razlog uvođenja sankcija i politike „maksimalnog pritiska“ protiv Islamske Republike.

Međutim, istovremeno s objavljivanjem novog kruga sankcija, UN navodi kako „ne može potvrditi da je Iran pokrenuo napad na Saudijsku Arabiju u rujnu“. Podsjetimo za taj su napad odgovornost preuzeli jemenski Huti borci i nekoliko dana poslije sa skrivenog mjesta u zapadnom Jemenu prikazali arsenal projektila i dronova s kojim raspolažu i kojima su se služili za napad na vehabijsko kraljevstvo.

Prema novom izvješću Ujedinjenih naroda o napadu bespilotnim letjelicama na postrojenja za proizvodnju nafte Saudijske Arabije, UN još uvijek nisu u stanju potvrditi iransku uključenost u napad, iako su Sjedinjene Države više puta tvrdile „kako nema trunke sumnje u iransku odgovornost“.

Možda su zbog ovog izvješća Sjedinjene Države u utorak priznale da Hutije više ne gledaju kao na opunomoćenike Irana, već kao neovisnu jemensku frakciju sa svojim prioritetima. Ali je onda obrazložene za nametanje najnovijih sankcija apsolutno besmisleno, jer se poziva na veze Irana s jemenskim borcima. Ovo je dokaz da u američkoj upravi sve manje drže do kredibiliteta svojih tvrdnji, ako ga je ikada bilo, i da će nadalje voditi politiku koja ne traži nikakve dokaze ili barem privid istinitosti optužbi protiv bilo koje zemlje u svijetu.

U slučaju napada na Saudijsku Arabiju, istražitelji Ujedinjenih naroda su imali su pristup krhotinama oružja koje se koristilo u napadu i nisu mogli potvrditi da je iranskog podrijetla, na temelju čega su zaključili „kako ne mogu potvrditi odgovornost Irana za napade na saudijsku naftnu infrastrukturu“.

Dužnosnici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kažu kako će se istraga nastaviti i da saznanja o eventualnoj odgovornosti treće strane biti prezentirana javnosti. Optužbe protiv Irana su u početku dovele do ozbiljnih političkih odluka, što sugerira da će UN ostati pri ovom stavu, jer nema zbog stalnih prijetnji Washingtona da će prestati financirati organizaciju nema interesa da jasno kaže kako Iran nema nikakve veze s napadom i ograničit će se na istu tvrdnju, ali formuliranu tako da ostavlja prostor za nagađanja. Iako je u biti isto, tvrditi kako „kako se ne može potvrditi da je Iran odgovoran za napad“ ili „da Iran nije odgovoran za napad“ za SAD je dovoljno za jačanje sankcija protiv Islamske Republike.

Antikrieg

Američke sankcije IranuHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Ovaj Pompeo je zajebancija i zna da je zajebancija. Imao video gde prica kako su u CIA lagali i varali i smeje se grohotom jer im je to posao. Prihvatio je ulogu klauna i unovcuje to. Zna da laze ali to mu je posao. Dobar, lojalan, sluzbenik. Zato je dogurao do gde je.

znanje
4 godine prije

Pa što ukoliko Iran pomaže Hutima u borbi. Što rade ameri? Pomažu Saudima. Tim amerima stvarno treba nametnuti svjetske sankcije pa neka kod njih malo vrije.

Arkaj
4 godine prije

Iran mora preispitati svoju odluku i obavezno proizvest nuklearno oružje kao jedinu garanciju svojoj nezavisnosti. I kao jedinu garanciju da će USA vojna intervencija bit izbrisana iz popisa opcija koje Washington ima na raspolaganju.

Čudo jedno
4 godine prije

Ameri imaju samo svoju istinu u koju vjeruju.
Bolesnici.

Jomla
4 godine prije

Jadni ameri, skroz su pregorili, k’o papak na plaži…

Dopizdilomi
4 godine prije

UN ima ovlasti i shvaća ga se isto kao i Ligu naroda nakon prvog svjetskog rata.

Max
4 godine prije

Sve ovo miriše na namještaljku protiv Irana. Čovjek se pita što će biti slijedeće ?Hoće li ih optužiti zs potonuće Titanica?

Zvrk
4 godine prije

Ova vijest postaje generička. Kao da svakih par mjeseci slušam isto.
Baš me zanima mogu li davati sankcije na sankcije ako im se sve ostalo “potroši”?

Ivo
4 godine prije

Svaka ozbiljna država koja drži do svoje suverenosti, a živi na istom planetu s psihopatama iz washingtona, mora imati vlastito nuklearno oružje, i držati ga uvijek spremno.
Ako se uz to nalazi u neposrednoj blizini još većih psihopata iz tel-aviva, razvoj i posjedovanje nuklearnog naoružanja postaje uz egzistencijalnu i moralna obveza.

ajajaj
4 godine prije

napali bi Amerokenjci kad bi znali šta Iranci imaju, ali boje se doći na domet i ako im ovi srokaju nosač onda su u banani. Iran je malo tvrđi orah i zahtjeva puno više rizika , a ode sve u pm i upleo si se u konflikt kojeg nećeš samo tako dobiti, što ako pođe u krivo? Kod Amerokenjaca još uvijek ima glava koje razmišljaju i koje, hvala Bogu, koče konfrontaciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI