Donald Trump i vječni koncept američkog carstva

Donald Trump - Vječni koncept američkog carstva
46 komentara

Povijest Sjedinjenih Država je priča bez presedana u svijetu. To je priča o trinaest kolonija koje su se pobunile protiv metropole i proglasile neovisnost kako bi osnovale slobodno i pošteno društvo, službeno sekularno i egalitarno, ali praktički oblikovano vrijednostima protestantskog puritanizma i kruto podijeljeno prema rasnim i vjerskim kriterijima. Ta su proturječja dovela do građanskog rata, segregacije Afroamerikanaca i jačanje WASP supremacije u društvu, a danas nastavljaju poticati javno mnijenje na ikonoklastično prepisivanje američkog identiteta i porast bijelog nacionalizma.

No, na vanjskopolitičkom planu, od Georgea Washingtona do Donalda Trumpa, zanimljivo je promatrati kako se zemlja rođena iz mržnje prema imperijalizmu pretvorila u carstvo kojem je cilj „standardizacija“ cijele planete prema njenoj viziji kako bi svijet trebao izgledati.

Namjera otaca hodočasnika je bila da naselja u Novom svijetu budu temelji za izgradnju Novog Jeruzalema, koji će jamčiti mir i prosperitet svima, neovisno o njihovim vjerskim uvjerenjima. Njihove misli i dalje prožimaju američko političko i ideološko okruženje, koje je kasnije obogaćeno doprinosom očeva utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država, ljudi povezanim s „prosvijetljenim“ antikršćanskim prosvjetiteljskim racionalizmom, ali istodobno predanih tajnama i vjeri u postojanje Božanskog.

Unatoč tome što je prošla kroz sekularizaciju, kao i ostatak Zapada, Amerika je i dalje zemlja u kojoj kršćanstvo oblikuje svaku sferu društva, kulturu i politiku. Nije iznenađujuće da su Sjedinjene Države poznate i kao „Isusland“. Tek spajanjem svake od ovih točaka, od onih iz vremena osnivača i otaca hodočasnika do rođenja modernog neokonzervativizma, moguće je razumjeti razloge nevjerojatnih politika koje su provodili razni predsjednici, bili oni vjernici ili ne, zaklinjali se na vjernost naciji prije Biblije i bili okruženi vjerskim propovjednicima i savjetnicima.

Vječno isti ratovi u inozemstvu su često opravdani vjerskim lajtmotivima, poput rata Busha mlađeg protiv terorizma koji je za sebe vjerovao da je “svetac”. Bez obzira na njihova obiteljska ili osobna uvjerenja, većina američkih političara je prisiljena podilaziti evanđeoskom biračkom tijelu, vjerskoj desnici koja u zemlji, iz godine u godinu sve više sekulariziranoj, uspješno promiče kršćanski cionizam.

Povjesničar Russell Mead povukao je u poznatoj knjizi “Zmija i golub” uspio pojasniti evolucijske faze geopolitičke i političke misli Sjedinjenih Država. Naslov njegova djela je izravna referenca na jedan od najznačajnijih Isusovih govora, čime je još jednom želio naglasiti ulogu koju u zemlji igra kršćanstvo.

Ukratko, Mead tvrdi da je vanjska politika svake američke administracije u osnovi rezultat kombinacije stavova Andrewa Jacksona, Thomasa Jeffersona, Alexandera Hamiltona i Woodrowa Wilsona.

Pristaše misli Hamiltona su zainteresirani za promicanje ekonomskih interesa Sjedinjenih Država u svijetu, oni koji su skloni Jeffersonu su oprezni sa srednjoročnim ili neograničenim obvezama u inozemstvu. Tabor koji slijedi geopolitičku misao Andrewa Jacksona vjeruje da je nacionalna sigurnost neraskidivo povezana s jakim vojnim aparatom i da rizik od provođenja “preventivnih operacija” uvijek vrijedi preuzeti, dok „škola“ Woodrowa Wilsona. vjeruje u superiornost američkih vrijednosti i u dužnost nacije da ih izvozi po cijelom svijetu.

Svako predsjedavanje u Bijeloj kući se odlikuje sukobom između tih škola razmišljanja, uključujući i ono Donalda Trumpa, iako je njegovo predsjedanje vješto iskoristilo propagandni stroj kojom se populistička internacionala prikazuje kao nešto revolucionarno i da je Donald Trump zaista uključen u de facto nepostojeću borbu protiv takozvane „duboke države“.

Zapravo, jednostavan prikaz tri godine njegova predsjedanja daleko od pacifističke slike. Kaže se da, osim Sirije, aktualna uprava nije napala nikoga, a zanemaruje se činjenica da smo svjedočili uskrsnuću „Doktrine Monroe“ doktrine u Latinskoj Americi, i to u njenom punom sjaju. Obnovljen je Hladni rat protiv Rusije i kreće se u utrku u naoružanju u kojem Europa iznova postaje „nuklearni poligon“, iako je ovo samo nastavak politike koju je započeo Barack Obama još 2014. s prevratom u Ukrajini.

Trump je započeo hegemonijsku bitku protiv Kine, dok je Bliski istok i dalje u plamenu i nema naznaka povlačenja američkih trupa iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Ali daleko od toga da je Donald Trump glup, kao što vjeruju neki „progresivci“. Njegovi postupci pokazuju da on vješto gaju svaku od četiri ključne geopolitičke misli koje je opisao Russell Mead i koje karakteriziraju SAD od utemeljenja ove imperijalističke sile.

Trump je u sebi objedinio Jeffersonov strah od beskonačnih ratova, iako ih ne uspijeva završiti. Baš kao i Andrew Jackson aktualni predsjednik je beskrajno odan vojno-industrijskom kompleksu, kojem prosljeđuje milijarde dolara novca američkih poreznih obveznika. Kao Hamilton brani interese američkih multinacionalnih kompanija u svijetu. I konačno, kao arogantni Wilson vjeruje u superiornost američkih vrijednosti i dužnost američke nacije da ih izvozi po cijelom svijetu i nameće drugim zemljama.

“Uvijek postoji razlog za intervenirati u svakom dijelu svijeta”, ovom rečenicom mogla bi se sažeti vizija koju Sjedinjene Države imaju na planeti u kojoj pojam „razlog“ tumačimo kao razlog za intervencije.

Primjerice, „Doktrina Monroe“ iz 1823. godine razlog je za intervencije u Latinskoj Americi, a sudbinski manifest iz 1845. godine je razlog za promicanje liberalnog univerzalizma i neokonzervativnih ratova, dok je odvraćanje „crvene pošasti“, koje je počelo 1947. godine, razlog današnje rusofobije koja nikada neće završiti. Postoje i drugi operativni konteksti koji se promiču u okviru promjene međunarodnih odnosa, što je slučaj, na primjer, teorije o „američkom dvorištu trenutno u zastoju“.

Ali važno je razumjeti još jednu stvar. Naime, sve te doktrine su razvijene u određenim razdobljima kako bi odgovorile na specifične potrebe, ali su se vrlo lako prilagodile i međusobno kombinirala kroz XIX i XX stoljeće, sve do danas.

Prvi koncept je prvi put primijenjen u Latinskoj Americi, a zatim u Europi nakon 1945. godine, kada je Stari kontinent pretvoren u de facto protektorat Sjedinjenih Država. Washington je Europu uspio pokoriti financijskim sredstvima i čvrstom integracijom tržišta, izvozom svoje kulture i amerikanizacijom gotovo svih vrijednosti i običaja, a da sve bude kako je planirano budno motri vojska, odnosno NATO pakt  kojim zapovijeda Pentagon.

Drugi se koncept primjenjuje na Kinu i Iran, svjetsku i regionalnu supersilu koje se tradicionalno povezuje s Rusijom. Dok rat s Teheranom neprekidno traje još od 1979. godine, odnosno od vremena Islamske revolucije i emancipacije od angloameričkog kolonijalizma, rat protiv Pekinga je započela Trumpova administracija i to će vjerojatno biti najznačajnije hegemonijsko sučeljavanje prvog dijela XXI stoljeća.

Geopolitika Sjedinjenih Država nije traganje za životnim prostorom, već za „ujedinjenjem svijeta“ po preciznom i dugoročno planiranom dizajnu. I upravo su po tome SAD jedinstvene na svijetu. U negativnom kontekstu, naravno.

I ovdje se moramo dotaknuti možda ključne teme, ostavljajući po strani ekonomsku ratobornost i vojni muskularizam. Naime, Washington je izgradio carstvo čiji temelji počivaju na kulturnoj hegemoniji, koja počinje širenjem Wilsonovog osjećaja superiornosti liberalizma i završava s lobotomizacijom masa od strane divovske američke industrije zabave. Jednom pokoreni ovim oružjem, narodi se više i ne brane, što ste vjerojatno primijetili. Ali ista ta propagandna mašinerija neke uspijeva uvjeriti da su Trump i dio establishmenta u nekakvom sukobu i da su im ključni ciljevi različiti. Nažalost po svijet, to nije slučaj. A za ostatak svijeta, kao što smo objasnili, postoje jasni koncepti koje su razradili Jackson, Jefferson i Halmilton. Oni se provode od početka XIX stoljeća i to traje do danas.

Kulturni imperijalizam – Kako i koje se narode pretvara u bezlične mase

Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Jedino što je zbilja nenadomjestivo od Amera su traperice…sve ostalo je šund.

eu kolonija
4 godine prije

nije trump lud ali da ih ima u kongresu ima I to ne mali broj. većina je iz reda demokrata. a doktrine im padaju padaju kako u siriji wilsonova tako I u venezueli monroeva. da ne spominjemo vjetnam I jacksonovu

ps. šta bi sa onoga dalaj lame iz venezuele guaidom. Ima li kakvih informacija. jeli se reinkarnirao u fiš paprikaš ili goveđi gulaš

Laki Topalović
4 godine prije

Dakle, to što nema pokrenutog rata, iako ima, ali ne klasičnog, konvencionalnog, ne znači ništa i Trump samo slijedi kurs četiri doktrine, komplementarne jedna s drugom.

V. Bakarić
4 godine prije

Tako je Babiću

Janoš
4 godine prije

Odličan članak. Ćevapi i piva autoru. 🙂

KUga
4 godine prije

Prica o USA je prica o najgenocidnijoj drzavi i naciji na svijetu, kojom vlada u ime bijelih okupatora grupa bjelosvijetskih kriminalaca i pljackasa. Prica je to o drzavi koja u svojoj cjelokupnoj povijesti od 239 godina ratuje 222 godine nasilno uvodeci svoju viziju demokracije, usput pljackajuci slabije i civiliziranije. Prica je to o drzavi u kojoj od demokracije nema ni malo “d” a od humanizma ni malo “h”.

Savovic Danilo
4 godine prije

Amerika smo mi Evropljani ne zaboravite,napravili smo drzavu koja je prerasla u super silu I to joj se ne moze osporiti.Normalno kao I svaka super sila gledaju da prosire svoj uticaj gdje je god to moguce. Ali ko je god bio u Americi primijetio je kolika su to prostranstva,gradovi ne zauzimaju ni 10% teritorije. Razlika izmedju onog Amera koji zivi u gradu I onog sto je negdje u mocvarama luizijane ili floride ili nepreglednim prostranstvima srednjeg zapsda je ogromna sto se tice njihovog pogleda na samu drzavu I njenu politiku. Do prije 10 godina u nazad bili su broj 1 u svijetu I sposobni da izvezu “demokratiju” ili neku “obojenu” rdvoluciju kad I gdje su htjeli.Sad vec to nije slucaj.Oni su najdemokratskija drzava u svijetu u smislu da stvarno obican covjek moze ostvariti I odbraniti svoja prava pred sudom.U drugu ruku su najpolicajskija drzava u svijetu jer bukvalno sve I… Čitaj više »

wegfrewrguewrugurfvuernfuerfer
4 godine prije

Onaj koji ju je i stvorio i vlada istom a putem nje svijetom sada ju urušava namjerno, zato su i postavili klovna da sve bude šarada akustika da obezvrijede sve. Približava se kraj paxamericane, počinje vrijeme paxbebe…………prije toga svjetlo a onda mrak………

Srbija za Balkan
4 godine prije

Tramp radi Veliku Ameriku a nam treba Velik Balkan

Bilo kuda, Kiki svuda
4 godine prije

Samo jedna kratka premisa.
Dok se Amerika trudi obstati ima Kitajska zelju porasti.

Slavonac
4 godine prije

Logicno,prije par dana je izislo istrazivanje Sveucilista Brkelyu u Kaloforniji o toleranciji.Zanimljivo je procitati ove zemlje sa Balkans.Ja sam procito,kad bi vi objavilo bilo bi mi drago.Hrvatska je dobra,samo zato stojoj je pola naroda zivi u svjetu.

Miki
4 godine prije

Jes vala ti američani su se raspištoljili ko pravi kauboji.
Ipak, ponekad se pitam, kako bi svijet izgledao bez njih i onog što su oni dali svijetu. Dali bi mi ovdje ovako divanili iz toplih fotelja ? Pa onda prva serijska proizvodnja automobila, pa izmjenična struja, zahvaljujući Teslinom geniju naravno, ali da se nije dokopao te Amerike, pitanje koliko bi taj genije toga uspio ostvariti. Izmjenična stuja je osvjetlila svijet, pokrenula novu industrijsku revoluciju. Sve ta elektronika je krenula iz Amerike, prvi tranzistor. čipovi, kompjuteri … to su sve kasnije počeli kopirati Japanci, pa Koreanci, pa sad Kinezi .. Kako bi završio drugi svjetski rat ? Kako bi izgledala Evropa? Jedno je sigurno: naši životi bi sigurno izgledali puuuuno drugačije da nije bilo amerike i njenog napretka. Nije svako zlo za zlo.

American_dreams
4 godine prije

Narancasti klaun je putinov kolega i iz petnih se zila trudi destabilizirati i unistiti Europu, on i njegov kgb kolega prodaji svijetu populisticko mitomanska muda pod bubrege. U EU to nece proci , jer je kolijevka civilizacije i demokracije , ekonomska i vojna sila od 500 milijuna ljudi koja ce se sa ili bez Amerike znati obraniti i od kine i od rusije , a ko bude trebalo i ameri ce dobit po njuski.

Red Dog
4 godine prije

Dobar.
Sta se desava u USA je borba oligarha za vlast. Spoljnja politika ostaje inace ista. Oni smatraju i dalje da su predodredeni da vladaju svetom. Samo je pitanje ko ce u USA ubirati plodove eksploatacije.
Rim. Slicnost je jeziva.

puki
4 godine prije

SAD su od početka masonska tvorevina i korporacija. George Washington bio je mason, kao i mnogi drugi američki predsjednici, nakon njega. Bijelu kuću su gradili masoni i cijeli grad Washington pun je masonskih simbola, posvuda, grad je građen po masonskom planu. To se čak moglo vidjeti i u jednoj dokumentarnoj emisiji njemačkog kanala NTV, o nastanku grada Washingtona. Stvarni vladari SAD su rotšildovsko-rokefelerovska cio-kabala, bankomafija iz FED-a i Wall Streeta, a politički organizirana u CFR-u, Carnegievoj zakladi za međuanrodni mir, grupi Bilderberg, Trilaterali, itd.. Predsjednici i kongresmeni su samo njihovi namjesnici i plaćenici. Jedini predsjednik koji je dosada pokušao talasati i čačkao mečku, bio je Kennedy i zato je dobio metak u čelo, kada je pokušao ukinuti FED, i štampanje dolara staviti pod državnu kontrolu. To takozvano sekularno i slobodno društvo je masonsko djelo, a utjecaj protestantskog puritanizma je samo bila kozmetika, da bi se zadovoljila velika većina stanovništva koji… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

“…brani interese američkih multinacionalnih kompanija u svijetu.” To je točno. Ali – obratno – ne vrijedi. Mnc je briga jedino za mnc. Još prije, 1800. i neke, jedan sudac u Usa je shvatio i definirao korporaciju kao posebni entitet, odvojen od vlasnika i osnivača. Značaj ovoga daleko nadilazi pojam pravne osobe. Dok je usa bila zemlja farmera, malog biznisa, ili i velikog, ali sa realnim vlasnikom/ vlasnicima (pustimo sad načine na koji su stvarali kapital, npr trgovina ukradenom zemljom/ robovima), vlasništvo i kapital su bili pod kontrolom. Ali, razvojem korporacija dolazi do jačanja ne samo menadžmenta veći – bankara. Znači, taj soj bankara je počeo svoj pohod oko 1870., a već 1915. je postao dominantni ali ne i jedini faktor. Ne od početka osnivanja Usa. Za mnoge stvari se ovdje tvrdi da je to tako ‘od početka’. Nije. Ali, pametni ljudi rade u svoju korist i koriste prigodu da ovladaju… Čitaj više »

Marko
4 godine prije

Tim idiotima je novac bog,a zbog sigurnosti pojest ce sami sebe,amerika nemoze biti primjer nikoj zemlji,imaju toboze demokraciju uz stroge zakone, abez para nemogu ni prdnut,ubijali bi druge vođe jer ne zele njihovu politiku.sto je zapravo SAD.kad bolje pogledas danas,odbaceni guzobris u kanalizaciji.

imalijosnade
4 godine prije

ovaj komentar je trebao biti odgovor danilu .. sve je danilo pričao ko iz udzbenika… narod manje više kao i drugdje nije zao ko i nigdje, obični narod… al Amerika se je ’90 i do 2013 toliko izopačila i počela odigravati holivudski horor šou da su im i sami građana se sramili i stidili predstaviti da su ameri, kad bi ih neko priupitao odakle dolaze kad su putovali svjetom… tek nakaon 11 septembra i 2× iračkog užasa obični građani su počeli sumnjati u dobronamjernost svjetskog klauna..to stanje je dogo, dugo čak sve do pojave trumpa. tada su se rusija i kina prilično rezervisano držale! tek kad su i one vidjele da je đavo odnio šalu i da bi one mogle sljedeće doć na dnevni red , stanje stvari se lagano počelo poboljšavati ali i zahvaljujući trumpu, za sve građane svjeta, i vrijeme je! jer ovo je bilo dugoročno gledano najružnije… Čitaj više »

mile voli disco
4 godine prije

a treba si i vjernoj klijenteli logično reci: upisite u goglu il bilo kojoj jačoj tražilici velikim slovima: ‘zog’ pa ćete vidjet rezultate, da ih ni za nnog dana nemožete pretražit!!! mada logičari sv to znaju samo se prave logično..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.