fbpx

Donald Trump i vječni koncept američkog carstva

Donald Trump - Vječni koncept američkog carstva

Povijest Sjedinjenih Država je priča bez presedana u svijetu. To je priča o trinaest kolonija koje su se pobunile protiv metropole i proglasile neovisnost kako bi osnovale slobodno i pošteno društvo, službeno sekularno i egalitarno, ali praktički oblikovano vrijednostima protestantskog puritanizma i kruto podijeljeno prema rasnim i vjerskim kriterijima. Ta su proturječja dovela do građanskog rata, segregacije Afroamerikanaca i jačanje WASP supremacije u društvu, a danas nastavljaju poticati javno mnijenje na ikonoklastično prepisivanje američkog identiteta i porast bijelog nacionalizma.

No, na vanjskopolitičkom planu, od Georgea Washingtona do Donalda Trumpa, zanimljivo je promatrati kako se zemlja rođena iz mržnje prema imperijalizmu pretvorila u carstvo kojem je cilj „standardizacija“ cijele planete prema njenoj viziji kako bi svijet trebao izgledati.

Namjera otaca hodočasnika je bila da naselja u Novom svijetu budu temelji za izgradnju Novog Jeruzalema, koji će jamčiti mir i prosperitet svima, neovisno o njihovim vjerskim uvjerenjima. Njihove misli i dalje prožimaju američko političko i ideološko okruženje, koje je kasnije obogaćeno doprinosom očeva utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država, ljudi povezanim s „prosvijetljenim“ antikršćanskim prosvjetiteljskim racionalizmom, ali istodobno predanih tajnama i vjeri u postojanje Božanskog.

Unatoč tome što je prošla kroz sekularizaciju, kao i ostatak Zapada, Amerika je i dalje zemlja u kojoj kršćanstvo oblikuje svaku sferu društva, kulturu i politiku. Nije iznenađujuće da su Sjedinjene Države poznate i kao „Isusland“. Tek spajanjem svake od ovih točaka, od onih iz vremena osnivača i otaca hodočasnika do rođenja modernog neokonzervativizma, moguće je razumjeti razloge nevjerojatnih politika koje su provodili razni predsjednici, bili oni vjernici ili ne, zaklinjali se na vjernost naciji prije Biblije i bili okruženi vjerskim propovjednicima i savjetnicima.

Vječno isti ratovi u inozemstvu su često opravdani vjerskim lajtmotivima, poput rata Busha mlađeg protiv terorizma koji je za sebe vjerovao da je “svetac”. Bez obzira na njihova obiteljska ili osobna uvjerenja, većina američkih političara je prisiljena podilaziti evanđeoskom biračkom tijelu, vjerskoj desnici koja u zemlji, iz godine u godinu sve više sekulariziranoj, uspješno promiče kršćanski cionizam.

Povjesničar Russell Mead povukao je u poznatoj knjizi “Zmija i golub” uspio pojasniti evolucijske faze geopolitičke i političke misli Sjedinjenih Država. Naslov njegova djela je izravna referenca na jedan od najznačajnijih Isusovih govora, čime je još jednom želio naglasiti ulogu koju u zemlji igra kršćanstvo.

Ukratko, Mead tvrdi da je vanjska politika svake američke administracije u osnovi rezultat kombinacije stavova Andrewa Jacksona, Thomasa Jeffersona, Alexandera Hamiltona i Woodrowa Wilsona.

Pristaše misli Hamiltona su zainteresirani za promicanje ekonomskih interesa Sjedinjenih Država u svijetu, oni koji su skloni Jeffersonu su oprezni sa srednjoročnim ili neograničenim obvezama u inozemstvu. Tabor koji slijedi geopolitičku misao Andrewa Jacksona vjeruje da je nacionalna sigurnost neraskidivo povezana s jakim vojnim aparatom i da rizik od provođenja “preventivnih operacija” uvijek vrijedi preuzeti, dok „škola“ Woodrowa Wilsona. vjeruje u superiornost američkih vrijednosti i u dužnost nacije da ih izvozi po cijelom svijetu.

Svako predsjedavanje u Bijeloj kući se odlikuje sukobom između tih škola razmišljanja, uključujući i ono Donalda Trumpa, iako je njegovo predsjedanje vješto iskoristilo propagandni stroj kojom se populistička internacionala prikazuje kao nešto revolucionarno i da je Donald Trump zaista uključen u de facto nepostojeću borbu protiv takozvane „duboke države“.

Zapravo, jednostavan prikaz tri godine njegova predsjedanja daleko od pacifističke slike. Kaže se da, osim Sirije, aktualna uprava nije napala nikoga, a zanemaruje se činjenica da smo svjedočili uskrsnuću „Doktrine Monroe“ doktrine u Latinskoj Americi, i to u njenom punom sjaju. Obnovljen je Hladni rat protiv Rusije i kreće se u utrku u naoružanju u kojem Europa iznova postaje „nuklearni poligon“, iako je ovo samo nastavak politike koju je započeo Barack Obama još 2014. s prevratom u Ukrajini.

Trump je započeo hegemonijsku bitku protiv Kine, dok je Bliski istok i dalje u plamenu i nema naznaka povlačenja američkih trupa iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Ali daleko od toga da je Donald Trump glup, kao što vjeruju neki „progresivci“. Njegovi postupci pokazuju da on vješto gaju svaku od četiri ključne geopolitičke misli koje je opisao Russell Mead i koje karakteriziraju SAD od utemeljenja ove imperijalističke sile.

Trump je u sebi objedinio Jeffersonov strah od beskonačnih ratova, iako ih ne uspijeva završiti. Baš kao i Andrew Jackson aktualni predsjednik je beskrajno odan vojno-industrijskom kompleksu, kojem prosljeđuje milijarde dolara novca američkih poreznih obveznika. Kao Hamilton brani interese američkih multinacionalnih kompanija u svijetu. I konačno, kao arogantni Wilson vjeruje u superiornost američkih vrijednosti i dužnost američke nacije da ih izvozi po cijelom svijetu i nameće drugim zemljama.

“Uvijek postoji razlog za intervenirati u svakom dijelu svijeta”, ovom rečenicom mogla bi se sažeti vizija koju Sjedinjene Države imaju na planeti u kojoj pojam „razlog“ tumačimo kao razlog za intervencije.

Primjerice, „Doktrina Monroe“ iz 1823. godine razlog je za intervencije u Latinskoj Americi, a sudbinski manifest iz 1845. godine je razlog za promicanje liberalnog univerzalizma i neokonzervativnih ratova, dok je odvraćanje „crvene pošasti“, koje je počelo 1947. godine, razlog današnje rusofobije koja nikada neće završiti. Postoje i drugi operativni konteksti koji se promiču u okviru promjene međunarodnih odnosa, što je slučaj, na primjer, teorije o „američkom dvorištu trenutno u zastoju“.

Ali važno je razumjeti još jednu stvar. Naime, sve te doktrine su razvijene u određenim razdobljima kako bi odgovorile na specifične potrebe, ali su se vrlo lako prilagodile i međusobno kombinirala kroz XIX i XX stoljeće, sve do danas.

Prvi koncept je prvi put primijenjen u Latinskoj Americi, a zatim u Europi nakon 1945. godine, kada je Stari kontinent pretvoren u de facto protektorat Sjedinjenih Država. Washington je Europu uspio pokoriti financijskim sredstvima i čvrstom integracijom tržišta, izvozom svoje kulture i amerikanizacijom gotovo svih vrijednosti i običaja, a da sve bude kako je planirano budno motri vojska, odnosno NATO pakt  kojim zapovijeda Pentagon.

Drugi se koncept primjenjuje na Kinu i Iran, svjetsku i regionalnu supersilu koje se tradicionalno povezuje s Rusijom. Dok rat s Teheranom neprekidno traje još od 1979. godine, odnosno od vremena Islamske revolucije i emancipacije od angloameričkog kolonijalizma, rat protiv Pekinga je započela Trumpova administracija i to će vjerojatno biti najznačajnije hegemonijsko sučeljavanje prvog dijela XXI stoljeća.

Geopolitika Sjedinjenih Država nije traganje za životnim prostorom, već za „ujedinjenjem svijeta“ po preciznom i dugoročno planiranom dizajnu. I upravo su po tome SAD jedinstvene na svijetu. U negativnom kontekstu, naravno.

I ovdje se moramo dotaknuti možda ključne teme, ostavljajući po strani ekonomsku ratobornost i vojni muskularizam. Naime, Washington je izgradio carstvo čiji temelji počivaju na kulturnoj hegemoniji, koja počinje širenjem Wilsonovog osjećaja superiornosti liberalizma i završava s lobotomizacijom masa od strane divovske američke industrije zabave. Jednom pokoreni ovim oružjem, narodi se više i ne brane, što ste vjerojatno primijetili. Ali ista ta propagandna mašinerija neke uspijeva uvjeriti da su Trump i dio establishmenta u nekakvom sukobu i da su im ključni ciljevi različiti. Nažalost po svijet, to nije slučaj. A za ostatak svijeta, kao što smo objasnili, postoje jasni koncepti koje su razradili Jackson, Jefferson i Halmilton. Oni se provode od početka XIX stoljeća i to traje do danas.

Kulturni imperijalizam – Kako i koje se narode pretvara u bezlične mase

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Jedino što je zbilja nenadomjestivo od Amera su traperice…sve ostalo je šund.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Alex

Triperice nisu zdrave !

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

nije trump lud ali da ih ima u kongresu ima I to ne mali broj. većina je iz reda demokrata. a doktrine im padaju padaju kako u siriji wilsonova tako I u venezueli monroeva. da ne spominjemo vjetnam I jacksonovu

ps. šta bi sa onoga dalaj lame iz venezuele guaidom. Ima li kakvih informacija. jeli se reinkarnirao u fiš paprikaš ili goveđi gulaš

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle, to što nema pokrenutog rata, iako ima, ali ne klasičnog, konvencionalnog, ne znači ništa i Trump samo slijedi kurs četiri doktrine, komplementarne jedna s drugom.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Da Trump radi kako ti kazes, nebi aktualno imao problema kakve ima.

V. Bakarić
Gost
V. Bakarić
1 godina prije

Tako je Babiću

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Odličan članak. Ćevapi i piva autoru. 🙂

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Prica o USA je prica o najgenocidnijoj drzavi i naciji na svijetu, kojom vlada u ime bijelih okupatora grupa bjelosvijetskih kriminalaca i pljackasa. Prica je to o drzavi koja u svojoj cjelokupnoj povijesti od 239 godina ratuje 222 godine nasilno uvodeci svoju viziju demokracije, usput pljackajuci slabije i civiliziranije. Prica je to o drzavi u kojoj od demokracije nema ni malo “d” a od humanizma ni malo “h”.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  KUga

Cudno da te ovaj Portal ne brise.Toliko mrznje prema jednoj zemlji,je uzas.Jesu li samo Rusija i Kina oke.Malo prespavaj i onda pricaj o genocidu,pa neces dako daleko ici.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije
Reply to  KUga

KUga
Hvala tako je nemam sta dodati.
Slavonac
Sta nije tacno sto je g.napisao?.?

slobodan
Gost
slobodan
1 godina prije
Reply to  KUga

Dvije su Amerike, dva lica SAD — jedna je Amerika koju personificira Woodrow Wilson, druga je Amerika Ralpha Walda Emersona… (Između je masa “ni vrućih ni hladnih, tj. mlakih, ili tzv. biračko tijelo.)

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Amerika smo mi Evropljani ne zaboravite,napravili smo drzavu koja je prerasla u super silu I to joj se ne moze osporiti.Normalno kao I svaka super sila gledaju da prosire svoj uticaj gdje je god to moguce. Ali ko je god bio u Americi primijetio je kolika su to prostranstva,gradovi ne zauzimaju ni 10% teritorije. Razlika izmedju onog Amera koji zivi u gradu I onog sto je negdje u mocvarama luizijane ili floride ili nepreglednim prostranstvima srednjeg zapsda je ogromna sto se tice njihovog pogleda na samu drzavu I njenu politiku. Do prije 10 godina u nazad bili su broj 1 u svijetu I sposobni da izvezu “demokratiju” ili neku “obojenu” rdvoluciju kad I gdje su htjeli.Sad vec to nije slucaj.Oni su najdemokratskija drzava u svijetu u smislu da stvarno obican covjek moze ostvariti I odbraniti svoja prava pred sudom.U drugu ruku su najpolicajskija drzava u svijetu jer bukvalno sve I svakoga I gledaju I slusaju.Americki predsjednici imaju normalno odredjenu vlast I pretezno se svaki trudi da za vrijeme svog mandata ostavi neki trag(tipa zakona I sl.)po cemu ce se pamtiti njegovo preddjedovanje.Njihova spoljna politika ce uvijek biti manje-vise ista jedina je razlika ko ce kako rjesavati spoljno politicka pitanja. Trump… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

U velikoj meri si u pravu Danilo iako ćeš dobiti gomilu minusa.
Svaka vlast se ponaša oprezno i mudro kada je suočena sa pritiskom ili direktnom pretnjom, to sada vidimo kod Rusije i Kine i zbog toga ih u ogromnoj meri podržavamo. Ali vremenom se uslovi menjaju, menjaju se političke garniture koje postaju sve nesposobnije i koje nesposobnost prikrivaju agresivnošću. Moglo bi se reći da je to pravilo.
Ima još jedno pravilo na koje si ukazao a to je da su vlasti i korporacije uglavnom maligne dok je narod dobrodušan i najviše zato što je dobrodušan bude uvučen u bezdušan rat pokrenut od vlasti i korporacija. Dakle, znamo šta treba menjati…

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Evo nisam mislio da ce moj komentar izazvati ovoliko polemike i kome da odgovorim,pa Evo tebi.Narod u Americi glass za program kandidata(ti isti kandidati misle da ce moci sprovjesti u djelo svoj program) dok I jednibi drugi ne shvate po ko zna koji put da ce se malo toga promijeniti I svi ce morati raditi kako odgovara velikim igracima.Ja sam covjek koji je prosao,vidio I zivio sa ljudima of Teherana do Kariba I Amerike.Ne hajem mnogo za minuse.Moji su svi clanci debelo poduprijeti sto obrazovanjem a sto zivotnim iskustvom. Ja bih mogao lagano pisati komentare na ovom portalu da ne dobijem ni jedan minus(jer vidim kakva je pretezno raspolozenost vecine komentatora),napljuvati Amere I cioniste I velicati Rusiju I Kinu I eto ti pluseva. Ne mojte misliti da ako bilo ko dobije vlast da moze vedriti I oblaciti u svjetskoj politici da bi nsm ruze cvjetale.Kinezi I Rusi su se udruzili jer im ovi poceli previse da ugrozavaju bezbijednost I ekonomiju. Nek se uspostavi ravnoteza I bice najbolje za sve. Napidacu negdje text I o Izraelu,tek tu cu ocekivati minuse.Argumente uvijek prihvacam I takvu vrstu rasprave.Nerealne I navijacke komentare(pogotovo od ljudi koji niti sto znsju niti su dje bili) ni ne… Pročitaj više »

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Danilo … slažem se sa većinom ovoga što pišeš. Dobro si uočio i ovo sto se tiče navijačkog stava komentatora na portalu i zato skroman savjet. Napiši ti svoju analizu i razmišljanje kao što si sada i nemoj se obazirati na replike, a pogotovo ne ulaziti u pojedinačne polemike, jer to zaista nema smisla. Nadam se da te moguće neugodnosti od pojedinih fanatika neće odvratiti od pisanja. Ovom portalu trebaju objektivni, realni komentatori.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Viki

Naprotiv Viki, treba odgovoriti čak i na provociranje trola jer je to jedini način da istina ispliva iznad stereotipa i laži kojima nas neprestano zatrpavaju.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Viki

Ne sjekiraj se slobodno,bice mojih komentara I tekstova I dalje,Zimi ne radim(sezona turizma gotova tako do kraja marta ocekujte moje tekstove,a ovi sto ili se zezaju iz dosade ili iz neznanja mozda nesto I nauce

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Sigurno si zapazio koliko ističem individualizam kao veliku opasnost. Kada ljudi glasaju glasaju za program i predstavnike za koje misle da će njima ići u korist. U njihovom (našem) razmišljanju ima mnogo egoizma, sebičnosti ali ja za to ne krivim pojedince – tako smo evolucijom programirani (što vladajuće strukture obilato koriste) i potreban je veliki napor društva da bi se to prevazišlo.

Da bi se podigla društvena svest neophodno je da se na tome radi. To je posao koji najlakše organizuje vlast ali ponekad (mada obično u krajnje ekstremnim uslovima) može društvo da se samoorganizuje. Tu je i osnovna razlika između SADAŠNJE zapadne i istočne vlasti. Dok na Zapadu političari rade prvenstveno u svoju korist a za društvo samo onoliko koliko moraju, ruska i kineska vlast pravi strategiju za prosperitet društva. Čuo si priče za Putina da dolazi rano na posao a često ostaje i do posle ponoći pa i vikendom – zato i jeste u stanju satima da odgovara na pitanja bez mogućnosti da ga nađu nespremnog. On to sigurno ne bi morao da radi a ipak radi. Voleo bih da čujem mišljenje putinofoba zašto je tako?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Savovic, znaci narod US je dobar ko kruh, samo im vlast zlo? A, vlast im je dosla od kuda? S Marsa? Nebih rekao da bas poznas US-ance, ja da. I civilno i vojno. Jedino si upravu da su US stvorili Evropljani( kao da su Evropljani bili bolji dok su bili jaki, Francuska i danas u Africi npr). Tko je selio u US iz Evrope u 99 % slucajeva? Pohlepni olos, znaci genetka im je takva, nema pomoci.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Točno tako, kakav narod takva vlast.
I kod nas je nevjerojatno puno pokušaja da se narod prikaže prekrasnim i nevinim, a za sve su krivi političari koji, eto, kao nisu proizašli i odabrani iz tog istog predivnog naroda.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Ko je god bio Jak primijenio je silu na druge,tako I Amerika.Nemoj mi reci da moj narod u Crnoj Gori nije dobar a imamo najgori vlast pa mislim u Evropi.Nije vlast narod prijatelji moj.Vlast je Mali postotak despota da 10 % sluga da drze narod u saci putem ucjena poslom I kredita koje me mogu da vrate da bi tu istu vlast glasali.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Prica za malu djecu. Ta lijepa Amerika nek ti bude, ali mi u Evropi ju netrebamo. Nek oni brane svoje interese kod kuce a ne kod nas. Ta tvoja lijepa Amerika nam je dala dva svijetska rata za svoje interese, naravno ne narod ali politicari. Da nema atomske, vec bi bio i treci jer im stvari neidu kako bi htjel. Trump je mozda shvatio da je najbolje prestati zahebavati cijeli svijet jer vise nema novaca, ali deep state jos nije crkno.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Uh tesko li mi je polemisati da ljudima koji ne znaju nista o istoriji.Amerika nema veze ni sa jednim svjetskim ratom osim sto su debelo profitirali u oba saradjujuci I sa jednima I drugima. Ko je nama kriv sto su nas Ekonomski poklopili da ne mozemo od njih Evropu nezavisnu ni pomisliti jos dugo.I moj je san Evropa kao najljepsi kontinent,nezavisna ibekonomski jaka.Za sad samo pusto mastanje.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

sve je danilo pričao ko iz udzbenika… narod manje više kao i drugdje nije zao ko i nigdje, obični narod… al Amerika se je ’90 i do 2013 toliko izopačila i počela odigravati holivudski horor šou da su im i sami građana se sramili i stidili predstaviti da su ameri, kad bi ih neko priupitao odakle dolaze kad su putovali svjetom… tek nakaon 11 septembra i 2× iračkog užasa obični građani su počeli sumnjati u dobronamjernost svjetskog klauna..to stanje je dogo, dugo čak sve do pojave trumpa. tada su se rusija i kina prilično rezervisano držale! tek kad su i one vidjele da je đavo odnio šalu i da bi one mogle sljedeće doć na dnevni red , stanje stvari se lagano počelo poboljšavati ali i zahvaljujući trumpu, za sve građane svjeta, i vrijeme je! jer ovo je bilo dugoročno gledano najružnije razdoblje od ll. svjetskog rata.

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

@Danilo
Evo ti plus ko kuća velik ! Nema tu dobrih i loših – samo borba različitih interesa. I da ne zaboravim: američki narod nema baš puno veze sa ciokaubojskom vlašću. Ionako su njihov izbori žešća lakrdija. Biraš između crvenih i plavih, a jedni i drugi pušu u istu trubu.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije
Reply to  Viki

Lakrdija nego sta-dosli plavi ili crveni ide se utabanom stazom

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Rim.
Ideali Republike su im bili sveti.
Istovremeno su gradani bili pretvoreni u lumpenproletere.
Nisu se patriciji borili za ideale zbog prava mase vec da bi ostvarili sebi sto odresenije ruke za eksploataciju.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Danilo (bio je jedan knez Danilo…ne mislim na onoga iz Gorskog vijenca).

” …Oni su najdemokratskija drzava u svijetu u smislu da stvarno obican covjek moze ostvariti I odbraniti svoja prava pred sudom…”

To je po definiciji – pravna država, ne – demokratska.
Može. Ako ima dobrog odvjetnika. Tj novce da ga plati. Ustanovljeno je naknadno da je popriličan broj onih koje su smaknuli ( smrtna kazna, ele.stolica ili injekcija, zavisno od savezne države), bio – nevin.
Pokazale dna analize.
Kad smo kod toga, savezne države se prilično razlikuju: ima/ nema smrtne kazne, ima/ nema pobačaja itd.
Ako su tako ‘demokratski’ zašto se Californija nije mogla – odvojiti?
A Texas? Još prošle godine je trebao biti referendum.
Nitko ne smije ni zucnut. 😁
Samo se nadam da nismo dobili još jednog Ad a

wegfrewrguewrugurfvuernfuerfer
Gost
wegfrewrguewrugurfvuernfuerfer
1 godina prije

Onaj koji ju je i stvorio i vlada istom a putem nje svijetom sada ju urušava namjerno, zato su i postavili klovna da sve bude šarada akustika da obezvrijede sve. Približava se kraj paxamericane, počinje vrijeme paxbebe…………prije toga svjetlo a onda mrak………

Srbija za Balkan
Gost
Srbija za Balkan
1 godina prije

Tramp radi Veliku Ameriku a nam treba Velik Balkan

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije

Samo jedna kratka premisa.
Dok se Amerika trudi obstati ima Kitajska zelju porasti.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Logicno,prije par dana je izislo istrazivanje Sveucilista Brkelyu u Kaloforniji o toleranciji.Zanimljivo je procitati ove zemlje sa Balkans.Ja sam procito,kad bi vi objavilo bilo bi mi drago.Hrvatska je dobra,samo zato stojoj je pola naroda zivi u svjetu.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Jes vala ti američani su se raspištoljili ko pravi kauboji.
Ipak, ponekad se pitam, kako bi svijet izgledao bez njih i onog što su oni dali svijetu. Dali bi mi ovdje ovako divanili iz toplih fotelja ? Pa onda prva serijska proizvodnja automobila, pa izmjenična struja, zahvaljujući Teslinom geniju naravno, ali da se nije dokopao te Amerike, pitanje koliko bi taj genije toga uspio ostvariti. Izmjenična stuja je osvjetlila svijet, pokrenula novu industrijsku revoluciju. Sve ta elektronika je krenula iz Amerike, prvi tranzistor. čipovi, kompjuteri … to su sve kasnije počeli kopirati Japanci, pa Koreanci, pa sad Kinezi .. Kako bi završio drugi svjetski rat ? Kako bi izgledala Evropa? Jedno je sigurno: naši životi bi sigurno izgledali puuuuno drugačije da nije bilo amerike i njenog napretka. Nije svako zlo za zlo.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Miki

Miki
Jedno, ne iskljucuje drugo.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Miki

Prosperirali, a da nam nisu nabili dva rata, kako bi bilo. Drugi rat su poceli i kad je okrenuo drugacije nego su predvidjeli, dosli su kao pmoci Rusima. Mozda i bolje jer Staljin je bio opasan.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Narancasti klaun je putinov kolega i iz petnih se zila trudi destabilizirati i unistiti Europu, on i njegov kgb kolega prodaji svijetu populisticko mitomanska muda pod bubrege. U EU to nece proci , jer je kolijevka civilizacije i demokracije , ekonomska i vojna sila od 500 milijuna ljudi koja ce se sa ili bez Amerike znati obraniti i od kine i od rusije , a ko bude trebalo i ameri ce dobit po njuski.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Dobar.
Sta se desava u USA je borba oligarha za vlast. Spoljnja politika ostaje inace ista. Oni smatraju i dalje da su predodredeni da vladaju svetom. Samo je pitanje ko ce u USA ubirati plodove eksploatacije.
Rim. Slicnost je jeziva.

puki
Gost
puki
1 godina prije

SAD su od početka masonska tvorevina i korporacija. George Washington bio je mason, kao i mnogi drugi američki predsjednici, nakon njega. Bijelu kuću su gradili masoni i cijeli grad Washington pun je masonskih simbola, posvuda, grad je građen po masonskom planu. To se čak moglo vidjeti i u jednoj dokumentarnoj emisiji njemačkog kanala NTV, o nastanku grada Washingtona. Stvarni vladari SAD su rotšildovsko-rokefelerovska cio-kabala, bankomafija iz FED-a i Wall Streeta, a politički organizirana u CFR-u, Carnegievoj zakladi za međuanrodni mir, grupi Bilderberg, Trilaterali, itd.. Predsjednici i kongresmeni su samo njihovi namjesnici i plaćenici. Jedini predsjednik koji je dosada pokušao talasati i čačkao mečku, bio je Kennedy i zato je dobio metak u čelo, kada je pokušao ukinuti FED, i štampanje dolara staviti pod državnu kontrolu. To takozvano sekularno i slobodno društvo je masonsko djelo, a utjecaj protestantskog puritanizma je samo bila kozmetika, da bi se zadovoljila velika većina stanovništva koji su bili protestantski kršćani. I do danas je ostala kozmetika. Odnosno, baš danas vidimo da je sve samo kozmetika. Jer, dok su društvo i stanovništvo općenito bili konzervativniji u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, onda je utjecaj protestantizma bio veći, i tako je bilo oblikovano društvo. Međutim cio-kabala je… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  puki

Bravo kolega Puki 4i plus od mene.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  puki

Odlično. Portal bi trebao objaviti jednu tvoju opširniju analizu.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  puki

nisam pročitao cjeli komentar, no ovo što pročitah čista10

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Odličan. šteta što sam ga tek sad vidio. Većinu stvari znam i sam, ali hvala što si sve tako detaljno stavio na “papir”.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…brani interese američkih multinacionalnih kompanija u svijetu.”
To je točno. Ali – obratno – ne vrijedi. Mnc je briga jedino za mnc.

Još prije, 1800. i neke, jedan sudac u Usa je shvatio i definirao korporaciju kao posebni entitet, odvojen od vlasnika i osnivača.
Značaj ovoga daleko nadilazi pojam pravne osobe.
Dok je usa bila zemlja farmera, malog biznisa, ili i velikog, ali sa realnim vlasnikom/ vlasnicima (pustimo sad načine na koji su stvarali kapital, npr trgovina ukradenom zemljom/ robovima), vlasništvo i kapital su bili pod kontrolom.
Ali, razvojem korporacija dolazi do jačanja ne samo menadžmenta veći – bankara.
Znači, taj soj bankara je počeo svoj pohod oko 1870., a već 1915. je postao dominantni ali ne i jedini faktor. Ne od početka osnivanja Usa.
Za mnoge stvari se ovdje tvrdi da je to tako ‘od početka’. Nije. Ali, pametni ljudi rade u svoju korist i koriste prigodu da ovladaju tuđim resursima.
Tim se vlasnicima globalnog kapitala može pripisati utjecaj na oba svjetska rata, ali aktivnoj politici Sad a – ne.
Multonacionalne korporacije su najjasniji materijalni vid globalnog kapitala.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Tim idiotima je novac bog,a zbog sigurnosti pojest ce sami sebe,amerika nemoze biti primjer nikoj zemlji,imaju toboze demokraciju uz stroge zakone, abez para nemogu ni prdnut,ubijali bi druge vođe jer ne zele njihovu politiku.sto je zapravo SAD.kad bolje pogledas danas,odbaceni guzobris u kanalizaciji.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

ovaj komentar je trebao biti odgovor danilu ..

sve je danilo pričao ko iz udzbenika… narod manje više kao i drugdje nije zao ko i nigdje, obični narod… al Amerika se je ’90 i do 2013 toliko izopačila i počela odigravati holivudski horor šou da su im i sami građana se sramili i stidili predstaviti da su ameri, kad bi ih neko priupitao odakle dolaze kad su putovali svjetom… tek nakaon 11 septembra i 2× iračkog užasa obični građani su počeli sumnjati u dobronamjernost svjetskog klauna..to stanje je dogo, dugo čak sve do pojave trumpa. tada su se rusija i kina prilično rezervisano držale! tek kad su i one vidjele da je đavo odnio šalu i da bi one mogle sljedeće doć na dnevni red , stanje stvari se lagano počelo poboljšavati ali i zahvaljujući trumpu, za sve građane svjeta, i vrijeme je! jer ovo je bilo dugoročno gledano najružnije razdoblje od ll. svjetskog rata.

mile voli disco
Gost
mile voli disco
1 godina prije

a treba si i vjernoj klijenteli logično reci: upisite u goglu il bilo kojoj jačoj tražilici velikim slovima: ‘zog’ pa ćete vidjet rezultate, da ih ni za nnog dana nemožete pretražit!!! mada logičari sv to znaju samo se prave logično..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik