fbpx

Kulturni imperijalizam – Kako i koje se narode pretvara u bezlične mase

Banksy

Nedavno je objavljena knjiga “National Security Cinema – The Shocking New Evidence of Government Control in Hollywood ” u kojoj autori Tom Secker i Matthew Alford, na temelju 4000 povjerljivih dokumenata, otkrivaju kako su Pentagon i CIA utjecali, kreirali i ispravljali scenarije za 1000 televizijskih emisija i 800 filmova u Sjedinjenim Državama, kako Hollywood ne bi nešto stvorio i prikazao što bi bilo u suprotnosti sa službenom retorikom i ratnom propagandom ili što bi moglo štetiti reputaciji Pentagona.

Međutim, ako gledamo u širem kontekstu stvari su puno ozbiljnije, jer je riječ o kulturnom imperijalizmu, koji se može definirati kao sustavna invazija i dominacija u kulturnom životu naroda kojima upravlja Zapad. Cilj je postići prevagu u sustavu vrijednosti i da se ponašanja, institucije i identiteti potlačenih zemalja podudaraju s interesima imperijalističke elite.

Kulturni imperijalizam ima “tradicionalne” i moderne oblike. Proteklih su stoljeća Crkva, sustav obrazovanja i javne vlasti odigrali ključnu ulogu u procesu nametanja ideje pokornosti i odanosti autohtonim narodima, sve u ime nekakvih “božanskih” ili “apsolutnih” vrijednosti.

I dok su “tradicionalni mehanizmi” još uvijek funkcionirali, nastajale su nove moderne metode utjecaja, koje su se ukorijenile u suvremene institucije i koje postale su središte imperijalističke dominacije. Mediji, oglašavanje i svijet zabave danas sa starim intelektualcima ovdje igraju ključnu ulogu.

U suvremenom svijetu su Hollywood, CNN i Disneyland utjecajniji od Vatikana, Biblije ili retorike političara u odnosima s javnošću političara. Konvencionalni kulturni kolonijalizam se razlikuje od prakse iz prošlosti iz različitih razloga:

  1. Cilj mu je zadobiti veliku publiku, a ne samo promijeniti svijest lokalne elite.
  2. Masovni mediji, posebice televizija, upadaju u domove i odrađuju posao “iznutra” i “odozdo”, jednako koliko i “izvana” i “odozgo”.
  3. Konvencionalni kulturni kolonijalizam je u svom opsegu globalan i dosljedan u utjecaju. Njegova lažna univerzalnost služi da se mistificiraju simboli, ciljevi i interesi imperijalističkih sila.
  4. Kulturni imperijalizam u eri “demokracije” mora krivotvoriti stvarnost kako bi opravdao agresiju, pretvarajući žrtve u agresora i agresora u žrtve. U Panami, na primjer, SAD je imperijalistička država, ali mediji projiciraju sliku srednjoameričke zemlje kao prijetnju, “zbog trgovine drogom koja uništava američku mladost”.
  5. Apsolutna kulturna kontrola je druga strana medalje zbog koje ne vidimo brutalnost realnog kapitalizma i iluzorna obećanja o slobodnom tržištu.
  6. Kako bi paralizirao kolektivne odgovore, kulturni kolonijalizam želi uništiti nacionalne identitete i razbiti solidarnost promicanjem kulta “moderne”.

Masovni mediji su jedan od glavnih izvora zdravlja i snage Washingtona. Mediji su postali sastavni dio američkog sustava političke i društvene kontrole, ali i glavni izvor super-profita. Kako se povećava razina iskorištavanja, nejednakosti i siromaštva, mediji kontrolirani od strane Washingtona uspijevaju transformirati kritičku javnost u pasivne mase. Medijske zvijezde i masovna zabava su postali važni čimbenici u gušenju potencijalnih političkih nemira i ustanaka.

Postoji izravan odnos između porasta broja televizora u Latinskoj Americi, smanjenja prihoda i gašenja narodnog revolta. Između 1980. i 1990. godine je broj televizora po stanovniku u Latinskoj Americi porastao za 40%, dok je prosječni realni prihod pao za 40%, a mnoštvo neoliberalnih političkih kandidata su zbog podrške televizije osvojili mjesto predsjednika.

Putem televizije se uspostavljaju lažna prisnost i imaginarna veza između sretnih pojedinaca koji se pojavljuju u medijima i siromašnih gledatelja iz predgrađa. Ovim putem se nudi kanal individualnih rješenja za pojedine probleme. No, poruka je jasna: oni su krivi i sami su žrtve vlastitog siromaštva, jer se do uspjeha dolazi samo individualnim naporima.

Strategija kulturnog imperijalizma mora publiku učiniti neosjetljivom za patnje drugih, zbog čega se lakše prihvaćaju masovni pokolji provedeni od strane zapadnih država. Mediji su masakre pretvorili u “djelatnost dnevne rutine”. Na primjer, korisnicima se nude masovna bombardiranja Iraka u obliku video igre, dok je super-popularni film “Američki snajper” iz 2014. primjer pravdanja monstruoznog zločina, kojeg agresor čini “samo u slučaju nužne samoobrane”.

Globalna kulturna manipulacije se temelji i na promjeni jezika politike. Jedna od glavnih “inovacija” modernog kulturnog imperijalizma je prisvajanje jezika ljevice i njegova uporaba u racionalizaciji duboko reakcionarne prakse i politike. Ta politika “dezinformacije” krade napušteni jezik i pojmove koji su se nekada koristili u borbi protiv dominantne klase.

Kulturni imperijalizam pritišće Treći svijet, kojeg se zapravo boji ako razmišlja “tradicionalno”. Stoga ga zavodi i manipulira njime pomoću lažnih prizora o “modernom besklasnom svijetu”. Narodi Trećeg svijeta dobivaju zabavu koja ih sili da postanu “moderni”. Predaja pred “modernim” se vidi i u običnom odbacivanju udobne i tradicionalne “vrećaste” odjeće, koju stanovnici Trećeg svijeta zamjenjuju neudobnim i nepraktičnim uskim trapericama.

“Moderni” su postali i pojmovi kao što su “globalizacija” i “internacionalizacija“, kojima se opravdavaju napadi na bilo kakav oblik solidarnosti, zajedništva i ustaljenih društvenih vrijednosti.

Pod krinkom “internacionalizma”, koji nikakve veze nema s internacionalizmom 19. stoljeća, Europa i SAD su postali dominantni izvoznici najučinkovitijih oblika kulture depolitizacije i trivijalizacije svakodnevnog života. Slike individualne mobilnosti i naglasak na egocentrizam i individualizam, koje masovno nude američki mediji, postali su važan instrument dominacije.

Kultura koja veliča “privremeno” odražava sustav vrijednosti američkog kapitalizma, koji može upošljavati, seliti ljude i kapital, davati otkaze, sve zbog profita i bez obzira na dugoročne potrebe zajednice.

Mit o “slobodi kretanja” suptilno prisiljava stanovništvo da odustane od uspostave i konsolidacije svojih korijena u zajednici kojoj je pripadao prije promjena koje je tražio kapital. Sjevernoamerička kultura veliča prolaznost, bezlične odnose koji se nazivaju “slobodom”, iako ti uvjeti odražavaju gotovo birokratsku pripadnost mase pojedinaca vlasnicima multinacionalnog kapitala.

Kulturni imperijalizam i vrijednosti koje promiče su odigrali ključnu ulogu u sprečavanju kolektivnog odgovora pojedinaca, koje se iskorištava, unatoč pogoršanju njihove situacije. Najveća pobjeda imperijalizma nije samo stjecanje profita, nego osvajanje unutarnjeg prostora i svijesti putem masovnih medija.

Gdje god je moguće, revolucionarna politika mora otvoriti frontu u borbi ne samo protiv eksploatacije, nego i protiv kulture koja pokorava. Osiromašenje i propadanje ne smije zamagliti draž i privlačnost koje nude fantazije masovnih medija, jer se lažna obećanjima kulturnog imperijalizma ubrzo pretvaraju u gorki podsmijeh.

Osim toga, ne zaboravite da su resursi kulturnog imperijalizma ograničeni. Oni teško mogu u potpunosti pokidati kolektivne veze. Gdje god su postojale klasne, etničke i druge veze, utjecaj masovnih medija je bio ograničen ili odbijen. I za kraj, od kada postoje postojeće tradicije i kulture one formiraju “zatvoreni krug” koji integrira društvene i kulturne prakse usmjerene prema unutra i prema dolje, a ne prema gore i prema van. Kulturna borba je ukorijenjena u vrijednostima autonomije, zajednica i solidarnosti i potrebna je da se stvoriti svijest potrebna za društvenu transformaciju. Kulturni imperijalizam se hrani individualnom i prolaznom manipulacijom, ali nikada vizijom autentičnih i dubokih veza. Stoga je ranjiv i može ga se poraziti. Sve ovisi o vama

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
42 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Srba
Gost
Srba
4 godine prije

svaka čast Gospodine Babiću! Ovo uvrstiti u udzbenike i učiti i samo učiti…prepoznavanje stvarnosti …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije

Ok , e sad lijepo sjednimo na trosjed, ubacimo novi Bolckbuster, ili uzmimo pivo i raspalimo Ramonese ili Janis Joplin se*imo kako smo progresivni. Američka industrija zabave je zavodljiva, nemojmo se lagati. Sve naše je “seljačija”, a amričko smeće je “in”. Zapitajmo se kada su nas pokorili? ’90-ih. Pa ne… Pročitaj više »

Mzuda
Gost
Mzuda
4 godine prije

Istina, ali oni su samo delavci koji su prvi poceli odradivati posao pete kolone dok su drugi nastavili. Nisu oni nikakvi kreatori niceg osim kranjskih kobasica, a i to nije njihov original.

igi
Gost
igi
4 godine prije

Tito nas je izdao i bacio anglo saksonskim cionističkim vukovima u čeljust jer je stvorio frankesteina od države i naroda u kojoj je svjesno generacijama izbrisao povjest mnogih naroda i prodao im historiju amerike u 19st….pitajte hrvata što zna o hrvatskoj u 19st. odgovor će biti muk,ali zato večina zna… Pročitaj više »

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije
Reply to  igi

odgovor: ili muk ili laž/zamaskirana stvarnost koju je čuo u školi, medijima.. a u mom slučaju druga faza je promjena teme…
Odnos prema višetisućljetnoj povijesti je jedna od rijetkih stavki koje zamjeram Jugoslaviji i njenom vodstvu (do 70ih). Nalazim im opravdanja, ali shebali su:(

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije

ps . nije izbrisao povijest mnogih, i država nije bila frankenštajn, jer smo jedan jedini isti narod. Bilo je to i na liniji internacionalizma (sssr) i na liniji filozofije ‘mi smo najbolji, prije nas ničeg nije bilo’,,,
šteta, ali popravljiva!!! što kaže Babić- na nama je…

Bobi
Gost
Bobi
4 godine prije
Reply to  igi

Igi apsolutno krivo. Cocta je izmisljena bas zato da se ne uvozi imperijalisticko smece, iako ga je bilo, ali ne u obimu nakon 89e

logo
Gost
logo
4 godine prije

pohvala g Babicu tema kojom bi se trebali cesce baviti odlicno je detektirana no nazalost vecina ljudi ne shvaca koliko su gore opisani procesi opasni i da je to ustvari ratni cin zapada prema drugim narodim i kulturama

Sven
Gost
Sven
4 godine prije

Odličan

Mzuda
Gost
Mzuda
4 godine prije

“No, poruka je jasna: oni su krivi i sami su žrtve vlastitog siromaštva, jer se do uspjeha dolazi samo individualnim naporima.” Ovo je potpuno preuzelo svjest svakog Hrvata, nema komentara u kome se ne spominje: tako nam i treba, to smo zasluzili, kakav narod takva vlast, sami smo si krivi…muka… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
4 godine prije

Vec sam govorio o tome, ali ovo je odlicna prilika da to ponovim. Unistenje nacionalnog identiteta, tj. DENACIFIKACIJA je upravo sada na delu u najvecoj meri. Stvorene – planirane i organizovane masovne migracije su upravo deo toga. Ubacivanjem brojnih migranata menja se demografska struktura i instalira se neka nova kultura… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  rodoljub

Denacifikacija je termin za Njemačku 1950. I dalje, ali razumijem možda denacionalizaja ili slično.

Moreno
Gost
Moreno
4 godine prije

@Laki Topalović Denacionalizacija je vraćanje nacionalizirane imovineonima kojima je nacionalizirana.
Prij bi moglo bit odnarođivanje.

Antropos
Gost
Antropos
4 godine prije
Reply to  rodoljub

Koristiš pogrešnu riječ za ono što želiš reći. Denacifikacija ne znači to što opisuješ već Savezničku incijativu nakon II. svjetskog rata oslobađanja njemačkog i austrijskog društva od nacionalsocijalističkog utjecaja. U Italiji bi to bila defašizacija.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
4 godine prije

Kako to da jedna Engleska, Francuska, Španjolska, Rusija, Japan nisu kapitulirali pred američkom kulturom? Zato što se tu radi o dugotrajnim, velikim narodima svjesnim svojeg doprinosa čovječanstvu. U odnosu na njih mi smo obična plemena koja se dive praznoj boci koka kole koja nam je pala na glavu. Osvrnite se… Pročitaj više »

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije
Reply to  HEKPCT

Turski i latinski su usvojili mnoge Naše riječi, majstore. Ali si previše išao u školu pa te treba razučiti:( Kao što su mnoge religije preuzele / preimenovale naša stara vjerovanja, običaje i svece… Mi smo lakovjeran , dobar narod, koji im je prejak zajedno pa su se domislili kako nas… Pročitaj više »

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije

a je li netko čuo za Matiju Vlačića- ILIRIKa, koji je bio veći Luther od Luthera?? a Luter te mazo!! A bosanski didovi od kojih su francuski Katari učili, i bili im ponizni.. Križarski ratovi su protiv Nas bili upereni… Kao i bombardiranje Drezdena/Drezine da se izbrišu tragovi slavenskih osnivača.… Pročitaj više »

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije

a si čuo za boga Apolona? Ali ne znaš da je ‘formiran’ nakon što je histarski ( ilirsko, južnoslavensko pleme) vođa Epulon (kod Pule, koja je po njemu nazvana, u Nezakciju posljednji boj bio) ušao u legendu..

PRAVDA
Gost
PRAVDA
4 godine prije

bravo matija zapadnjaci su prema nama nule

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije
Reply to  PRAVDA

moram napomenuti da ovo za Apolona još nisam objavio u nijedom znanstvenom časopisu itd, još istražujem dokaze… Ali ono prethodno navedeno se zna, ili se može saznati. Živjeli!

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

Ti si bolji od MIlje Vujanovic i Jovana Deretica zajedno.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije
Reply to  Ivan

nisi ti kriv što si zatupljen i nemaš vremena proučiti nove informacije, nisi.
Nema veze tko je kriv, pokušaj proučiti informacije koje sam naveo. Hvala.
Znam Rusinju,profesoricu povijesti.. oni ti naprimjer uče da su Slaveni porijeklom sa Balkana. Oni nisu bili pod okupacijom ni Mletaka ni Habsburga..

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
4 godine prije

Ruskinju. iz Rusije (Nižnji Novgorod), ruska znanost nešto vrijedi..

Čardak
Gost
Čardak
4 godine prije

@Matija Vlačić
Vrlo zanimljivo ovo o porijeklu Slavena – imaš neki izvor, link – može na engleskom ili ruskom.
To bi značilo da su postojali izrazito snažni migracijski putevi prema istoku i sjeveru? Kako se onda objašnjava jezik – tj. činjenica da je upravo ruski najbliži staroslavenskom…

Berlusconi
Gost
Berlusconi
4 godine prije
Reply to  HEKPCT

Najposecenij McDonalds se nalazi u kom gradu??
Mala pomoc.. stolica Rusije…

Ana
Gost
Ana
4 godine prije

Najnoviji smrad od realityy showa Undressed- ukratko, jedan krevet, kandidat u gacicama, kandidatkinja u donjem rublju- pa dokle stignu. A da se takva bolest ne gleda i prihvaca, ne bi bilo ni gledatelja ni kandidata.

Ацикез
Gost
Ацикез
4 godine prije

Cilj je vesternizovati ceo svet, prikriti svoje zločine ili ih opravdati kroz stvaranje nove istorije. Šablon: Kadar. Hrabri pioniri su okruženi zlim Indijancima, bore se i ne posustaju mada su već u kritičnom položaju! Kadar: Na čelu konjice jaše u punom galopu Džon Vejn dok trubač trubi za juriš! Kadar:… Pročitaj više »

PRAVDA
Gost
PRAVDA
4 godine prije

i meni su brisali postove i jos neki se zale tadmure sto se to dogadja na ovom portalu

L. R.
Admin
Famed Member
4 godine prije
Reply to  PRAVDA

Poštovani,

Brišemo komentare osoba koje nemaju dobre namjere. Perfidno se javljaju s više imena i pokušavaju stvoriti sukobe između naših posjetitelja.

Vaš komentar smo slučajno obrisali jer ste stali u obranu jedne takve osobe.

Komentari su vraćeni.

Lijep pozdrav,

Redakcija

slavenski brat
Gost
slavenski brat
4 godine prije

Amerikanci su nam svoju kulturu čak prodavali, a mi smo je sa oduševljenjem kupovali, što radimo i dan danas. Amerikanac je sa prodajom svoje (ne)kulture zgrčao profit, a mi smo postali sve siromašniji in nekulturniji.

žrec
Gost
žrec
4 godine prije

Ok…i tko se protiv toga bori? Političari? Društveni kritičari? Nitko, osim nekih novinara na portalima koje čitaju čudni ljudi u čudno vrijeme 😀 Iskreno, sjetio sam se nekih ljudi koji su digli glas protiv toga, npr. Helloween-a, i davanja čudnih imena djeci. No, bili su svećenici pa su dobili svoje… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 godine prije

mislio sam zasto su napali islam … . mi kazemo … geopolitika, resursi, izrael, transportni putevi, priprema proturuske i protukineske vojske … . neka sve to stoji ali ima i nesto drugo. islam se pokazao kompaktan, imun na medijsku infiltraciju, trovanje svijesti, razaranje tradicije. nije se moglo sa “soft power”… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
4 godine prije
Reply to  Brainstorm

Vjerovatno ima i okultnih elemenata u ISIS-u. Egipatska boginja koju mi zovemo Izida samo je još jedna od verzija majke s djetetom slično kao Marija s Isusom u kršćanstvu. Ne znam zbog čega su Masoni i slična bagra toliko opsjednuti prastarim kultovima koji samo mjenjaju imena ili manekene dok je… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
4 godine prije

Naši preci su odavno izgubili svoj identitet brzo nakon dolaska na ove prostore kad su se odrekli svojih bogova i prihvatili tuđeg boga, neki preko Rima, neki preko Konstantinopolisa (Carigrada). Već se tu posebno nakon crkvenog raskola stvaraju kulturološke razlike a onda dođe zlo u obliku Osmanlija pa donijeli učenja… Pročitaj više »

Antropos
Gost
Antropos
4 godine prije

Pervan je to odlično obradio u epizodi Američki marketing: https://youtu.be/6fYI8MMyHg8

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
4 godine prije

Ne zaboravite, to sto je CIA ili bilo koja druga organizacija ucestvovala u kontroli produkcije i razbijanja filma je samo vrh brega, i lako kamuflira prave gospodare medija. Glavna stavka je da se promovisu filmovi koji podrzavaju trenutnu paradigmu liberalnok kapitalizma. Pogled na svet koji odrzava status quo. (de)politiziranje, ignorisanje,… Pročitaj više »

jale
Gost
jale
4 godine prije

Da, to je zaista kulturni imerijalizam. Kovanica koja odgovara pravom stanju stvari na terenu. Pisao sam i mnogo ranije komentare na tu temu i znao sam izbljuvati gomilu žuči na te pojave poput Hollywooda, MTV-ja, McDonaldsa, Rock $ Rolla ili CNN-a. Kultura trasha koja u svemu ima potencijal i namjeru… Pročitaj više »

Ludiagresivan
Gost
Ludiagresivan
4 godine prije

Sve je receno sa: ‘Sve ovisi o vama…’.

Podravec
Gost
Podravec
4 godine prije

Pa kaj se onda čudimo kaj ameri ne znaju pokazati vlastitu državu na karti????? S obzirom na količinu brainwashing-a nikakvo čudo! I takvi kroje sudbu cijelom svijetu…… jadno!

EU dismr
Gost
EU dismr
4 godine prije
Reply to  Podravec

@Podravec, oni pokažu na globus jer to je “Amerika”, to tako doživljavaju i nemoraju uzimat povećalo za pokazat’ svoj dom.

Hahahahaha
Gost
Hahahahaha
4 godine prije

naslovna slika je stravicna i sve govori o manipulaciji tipa laz je istina…uuf

Čardak
Gost
Čardak
4 godine prije
Reply to  Hahahahaha

Je li to ona vijetnamska djevojčica koja bježi pred američkim napalm bombama?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik