ANALIZA: Donald Trump je objavio trgovinski rat i prijateljima i neprijateljima

Donald Trump - Davos - Forum
34 komentara

U nedjelju, 4. ožujka, američki predsjednik Donald Trump je dolio ulje vatru trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i ostatka svijeta.

“Mi smo gubitnici u gotovo u svim trgovinskim ugovorima. Već dugi niz godina naši prijatelji i neprijatelji imaju koristi od Sjedinjenih Država. Naše industrije čelika i aluminija su mrtve. Žao nam je, vrijeme je za promjenu!”, napisao je čelnik Bijele kuće na svom Twitteru.

Podsjetimo, 1. ožujka je Trump izjavio kako SAD planiraju uvesti carine od 25% na uvoz čelika i 10% na aluminij. Međunarodni odgovor na njegovu izjavu je bio je oštar i nedvosmislen. Trumpove planove su osudili su čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker , dužnosnici Velike Britanije, Kanade, Kine i Brazila, Japanska federacija metalurgije i čelnik WTO, Robert Azevedo, koji je rekao da je Svjetska trgovinska organizacija zabrinuta, jer ove riječi znače objavu “trgovinskog rata”.

Tajnik za tisak Europske komisije Alexander Winter je 2. ožujka rekao kako EU može donijeti odluku o odgovoru već 7. ožujka. No, Trump je kao odgovor samo pooštrio retoriku, prijeteći Europi uvođenjem carina i na njezine automobile. Ovo bi bio veliki udarac za EU, jer 25% ukupne proizvodnje europskih automobila završava na američkom tržištu. Nakon Trumpove izjave su 2. ožujka glavni burzovni indeksi u Europi završili u crvenom.

Europa će odgovoriti s 25% carina na američke robe

EU uvodu sankcije SAD

Kako piše Bloomberg, Europska unija planira uvesti carine od 25% na neke američke robe. Europska unija namjerava priskrbiti 2,8 milijardi eura ili 3,5 milijarde američkih dolara carinama na robe od majica i viskija do motocikala i drugih roba, ako predsjednik Donald Trump provede plan nametanja 25% carina na inozemni čelik.

EU namjerava uvesti oporezivu naknadu na niz potrošačkih, poljoprivrednih i čeličnih proizvoda uvezenih iz Sjedinjenih Država, piše danas Bloomberg News. Europska komisija je raspravljala je o mjerama s predstavnicima vlada EU na izvanrednom sastanku u ponedjeljak navečer u Bruxellesu.

Na popisu osvete EU bi se našle američke košulje, majice, traperice, kozmetika, ostala robu široke potrošnje, motocikli i čamci u vrijednosti od milijardu eura. Potom bi se carine nametnule na sokove od naranče, burbon, kukuruz i ostale poljoprivredne za ukupno 951 milijun eura, te na čelik i ostale industrijske proizvode u vrijednosti od 854 milijuna eura.

Trump je obećao da će se osvetiti cijelom svijetu i podnijeti niz tužbi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

“Europska unija je izrazila zabrinutost zbog Trumpovog protekcionističkog stava u međunarodnoj trgovini. Popis američkih roba za koje EU namjerava uvesti carine od 25 posto je politička poruka Washingtonu”, piše Bloomberg.

Paul Ryan, republikanski zastupnik američkog Predstavničkog doma, dolazi iz Wisconsina, gdje je smještena kompanija i tvornica motocikala Harley Davidson Inc. Ranije ovog tjedna, Ryan je rekao “kako je izrazito zabrinut zbog posljedica trgovinskog rata”.

Juncker prijeti Trumpu
FOTO: Jean-Claude Juncker

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i njegov tim će se sastati sutra kako bi protiv Washingtona  sastavili i predati žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Za Bruxelles će uvođenje “zaštitnih” onemogućiti isporuke čelika iz drugih dijelova svijeta u Ameriku i on će preplaviti europsko tržište.

Sadržaj žalbe i kojim putem misli ići EU će se znati sutra, nakon sjednice Europske komisije. No, sigurno je da svjedočimo obratu na zapadnom tržištu, koje se do ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću trebalo ujediniti u okviru Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), a sada se kreće u smjeru obostranog nametanja carina, “prijateljima” i “neprijateljima”.

Rusija za sada ima iznimno suzdržan položaj, ali je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da “situacija zaslužuje najveću pozornost”. U Kremlju su rekli kako dijele zabrinutost s europskim prijestolnicama i “pažljivo analiziraju situaciju”.

Potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič je rekao kako će biti “neke štete, iako manje za Rusiju nego za Kinu i EU, a Moskva još razmatra kako može odgovoriti.

U ovoj situaciji, prije svega ako SAD uvedu carine na čelik, štetu mogu imati tri ruske tvrtke s imovinom u Sjedinjenim Državama. Ali općenito, američke carine neće biti nikakva katastrofa, jer je Rusija u SAD 2017. godine izvezla oko 2,5 milijuna tona ruskog čelika, što čini oko 9% ukupnog izvoza.

S gledišta svjetskog gospodarstva sve je puno ozbiljnije. Prema analitičarima agencije Oxford Economics, ako SAD izađu iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) i uvede carine na uvoz iz Kine, Južne Koreje i Tajvana, svjetski rast BDP-a se 2018. može usporiti na 2,5%, iako je predviđeno da će on biti 3,2%. 2019. bi se trend nastavio i globalni gospodarski rast bi se usporio na oko 1,5%.

Brojni stručnjaci ukazuju na moguće negativne posljedice za same SAD. Tako analitičar za energetiku Bloomberga, Julian Lee, kaže kako je rano spekulirati tko će imati koristi od carina na čelik, ali će siguran rezultat biti usporavanje rasta u proizvodnje američke nafte. Prema njegovim stručnjaka, “Rusija i OPEC će od toga imati najviše koristi, a aktualni događaji bi trebali zadovoljiti Moskvu, Teheran i Caracas”.

celik rolne
FOTO: Ilustracija, rolne celika

“Trumpov trgovinski rat zapravo pokazuje neke duboke procese u svjetskom gospodarstvu. Naime, globalizacija u obliku u kojem je postojala od ranih ’90-ih je dosegla zastoj”, izjavio je Andrej Bunič, predsjednik Saveza poduzetnika Rusije.

Globalizacija je dosegla logičku granicu i sve što se moglo zaraditi iz ulaganja u međunarodnu trgovinu i prijenosa proizvodnje u Aziju su razvijene zemlje već zaradile. Sada postoje nove tehnologije i povlačenje proizvodnje nije potrebno. Štoviše, ono postaje politički štetno. Zbog toga svjedočimo obrnutom procesu proizvodnih lanaca, što podrazumijeva i preraspodjelu tržišta.

I moramo shvatiti da će se, usprkos kraju globalizacijskog procesa, dio svjetske trgovine nastaviti, ali se neće proširiti.

Globalizacija je zaustavljena i zbog dodatnih industrija, kao što je 3D printanje, jeftiniji logistički lanci, novi materijali i tehnologije koje štede energiju.

Sve to stvara sasvim novu situaciju u svjetskom gospodarstvu. Što Trump zapravo želi? Trump izražava interese američkih vladajućih krugova i bio je izabran kako bi revidirao postojeće američke trgovinske sporazume. To je upravo ono što radi. Donald Trump, podsjetimo, već je izišao iz Trans-pacifičkog partnerstva (TTP) i praktički je napustio sporazum NAFTA, nekada “svetu kravu” za SAD.

Konačno, Trump otvoreno ignorira WTO, optužujući Njemačku i Kinu da štete Sjedinjenim Državama.

Trgovina Kina-Rusija

Mnogi su sigurni da su carine na čelik i aluminij tek prvi korak i da će slijediti  tržište energije. Nakon određenog vremena ga nitko neće spriječiti da podrži njegov omiljeni sektor u Sjedinjenim Državama – energetski. Trump može poticati domaću ekstrakciju svih resursa. Osim toga, on kroz porezni sustav dodatno stimulira uštede energije.

Sve to je više nego vjerojatno i sada Trump neće gledati nikoga. Njegova glavna linija je povratak ključnih industrija američkog gospodarstva na američki teritorij. Osim toga, on će potaknuti izvoz nedopuštenim metodama koje su ranije bile zabranjene, izravnim carinama i subvencijama.

Zbog toga će SAD potpuno zanemariti WTO i od sada će ključna proizvodnja i logistički lanci biti usmjereni na Sjedinjene Države.

Za Trumpa je najveći problem Kina. Sasvim je moguće da Peking, kako je obećao Trump, bude kažnjen zbog “manipuliranja tečajem” i Trump će tražiti naknadu.

Zapravo, američki trgovinski rat više nije prijetnja, već stvarnost. Američki stav u ovom ratu je da se ukloni proizvodnja iz drugih zemalja i krene proizvoditi s novim tehnologijama. Konačno, samo SAD ima vojnu i financijsku moć da provede ovu besramnu trgovinsku politiku.

Nitko više ne može zaustaviti Trumpa. Istina, mediji će izazvati buku zbog odluka Bijele kuće, Europljani će cviljeti, Europska komisija poduzimati hitne protumjere, ali te mjere odmazde neće kao one američke. Europa u očima Sjedinjenih Država mlađi partner, bolje rečeno vazal, pa se Trump može ovako ponašati i bez vojne prisile.

Za Rusiju ovo nije dobro samo zato što bi EU udarce iz inozemstva mogla vratiti Rusiji. No, još treba vidjeti, jer su EU i Rusija ionako u ratu sankcijama i nije jasno u kojem bi smjeru Bruxelles mogao kompenzirati štetu na račun Moskve.

Trumpova politika je loša ne samo za EU i Kinu, nego i Indiju, Japan i arapske zemlje. Zapravo, zbog Trumpovih akcija bi sve moglo završiti vrlo loše.

On želi izaći iz krize na račun drugih, što podrazumijeva militarizaciju i stvaranje problema diljem svijeta, taktika koju SAD savršeno provode posljednjih 200 godina. SAD u novom trgovinskom ratu neće poštedjeti niti prijatelje ni neprijatelje.

dmitrij peskovGlobalizacijaNATOPaul RyanSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

On želi izaći iz krize na račun drugih, što podrazumijeva militarizaciju i stvaranje problema diljem svijeta, taktika koju SAD savršeno provode posljednjih 200 godina. SAD u novom trgovinskom ratu neće poštedjeti niti prijatelje ni neprijatelje.
….kada je u pitanju prijatelj ili neprijatelj ta kategorija ne postoji u politici već samo poslovni partner pogotovo kada se radi o americi….moda postoji u glavama balkanskih naroda ali samo u glavama.

trumba
6 godine prije

Lako je mlatit tuđim K…..
Ovu igru će platit cijela planeta, jer će uglavnom i ta vrijednost kroz sve carine
opet “otpuzat” mravljim tragom preko bare natrag u ameriku.
Svi kupuju $dolare$ (i financiraju povoljno zaduženje samoj USA) – na jedan ili drugi ili … način.
Nekako me dlan pecka, da je među ostalim, ovo jedna vrsta “provjere” da se vidi tko je zbilja US vazal, pa čak i ako uzvrate sa carinama, u kojem postotku te pare i vrate kroz šoping vojne opreme i lubrikacije prkna birokratima.

To je to.
Jedan od posljednjih testova pred značajniji konflikt da se vidi tko je na kojoj strani.
Kako glasi onaj poster uncle Sam wants you!
😉
“Ili si s nama ili si protiv nas”

mars
6 godine prije

Hahahahahaha, toliko proklamovano “slobodno tžište” (koje, usput, nikad nije bilo istinski slobodno), ode u tri p. materine. Nama je važno da smo ga mi objeručke prihvatili, tj. naši briljantni političari i još briljantniji tzv. “ekonomski stručnjaci”, pa sada kada se svi zatvore, mi ostadosmo sagnuti na ledini spuštenih gaća da nam ga u prolazu vikne ko stigne, što iz potrebe, što iz čiste zabave.

ime
6 godine prije

kad je bila kriza 2008 mogao se jako povoljno kupit i dostavit riječni alu čamac s motorom i prikolicom iz usa. hedini problem je bila carina i divlje gliste u carinskoj glavi.
pa se tako nadamo da će isto tako biti moguće nabavit američke aute po povoljnim cijenama. npr američki ford fokus isti ko europski (malo drukčiji motor) sve isto jer se danas većina autiju radi na istim platformama (ford-mazda npr)

ponata je da bi u tom trgovinskom ratu moglo biti i nekaj za nas.
ali samo ako dečki na carini daju.
jer znate kako ide vic: imao carinik rođendan, kažu kolege da mu poklonimo motor? neee to je premalo. da mu poklonimo auto? nee to je premalo. da mu damo da radi jedan dan sam? e to je previše…
ko kuži kuži, ko ne – neka lupi minus…

Nekoime
6 godine prije

Treba uvesti porez na vojne baze.

Spock
6 godine prije

USA se mora “skinuti” sa života na kredit koji netko drugi otplaćuje i tako zadnjih 50 godina. Možda se Trump samo želi nekako zaštititi tj, pokrenuti ponovo vlastitu stratešku industriju (čelik!) prije nego svijet zauvjek torpedira dolar…

Alen
6 godine prije

Dobar plan , trgovinski rat zatim napustamo wto , ubrzo i UN i nakon toga jurimo u vrli novi svijet…..Nek pusi ko ima…

MajorJS1
6 godine prije

Sto to tocno moze znaciti za nas male ljude ??

Son of Alerik
6 godine prije

Tko sve ima koristi od izvoza svojih roba u SAD? Odgovor je jednostavan – svi. Malo čiji postotak gospodarskog rasta ne dolazi od izvoza roba u SAD.
S jedne strane je SAD suočen doista s dedolarizacijom, bliskoistočna i sva druga nafta prestaje biti ekskluzivni američki proizvod.Ako manje izvozi i manje ‘izvozi nafte’, onda mora ići i na smanjenje uvoza. Što garantirano vodi u svjetsku recesiju. I jačanje SAD. Pa kom bilo milo, komu pravo.

Good Old Rebel
6 godine prije

Mislim i da sam rekao na ovom portalu, Trump je dobra prilika za rastave, a ne za ženidbu, pa on je sebi sam van kontrole. Nuzgred to može biti i vrlo opasno. Dovoljno jaki trebaju ga izbjegavati i ignorirati.

Kajzer Soze
6 godine prije

Zamišljam situaciju u SAD-u pred izbore gdje razni lobisti dolaze kod Tramponje i kažu mu : znaš šta jarane imat ćeš našu podršku u kampanji a kad dođeš na vlast hmmm pa uradit ćeš ponekad neku stvar za nas 🙂 normalno Trampnja zadovoljno trlja ruke misleći ,,ma kad ja dođem na vlast možete svi da mi ga po****te ja ću ipak biti šef ove države 🙂 ” e pa sad izgleda da se Tramponja malo previše zajebao i da ipak mora vratiti raznim uslugama za onu podršku !

StarDam
6 godine prije

Meni ovo zvuči kao dobra vijest. Ameri se zatvaraju u sebe, dolar pada, SAD bankrotiraju, bankarske orgije prestaju…

pippo444
6 godine prije

Trampov odgovor na najavu evropskih kontrasankcija je bio da će uvesti carine na evropske aute. Onda će da krene ping-pong ( vi nama, mi vama) i na kraju, kao i kad padaju bombe na obje strane, više se ne zna ko i zašto je sve započeo. Cijenu će da plate građani SAD i EU.

rodoljub
6 godine prije

A sta je sa decenijskim pricama o slobodnom trzistu i trzisnoj konkurenciji ?

Baba Vanga
6 godine prije

Strasna vjest Srusio se Ruski transportni avion u Siriji???

shumadinac
6 godine prije

“Trumpova politika je loša ne samo za EU i Kinu, nego i Indiju, Japan i arapske zemlje” – ali je dobra za Ameriku. Američki predsednik radi u korist svoje zemlje – da li je to čudno? Obzirom da im staje prodaja “osnovne robe” moraju se vratiti pravoj proizvodnji da bi preživeli što znači i zaustaviti opasnu konkurenciju.

Idealna vlast po ovom pitanju bi bila ona koja pažljivo prati situaciju na svom tržištu, koja carinama štiti domaću proizvodnju ali i pravi interventne uvoze ukoliko domaći proizvođači počnu da ucenjuju. Potrebno je voditi računa o dobrobiti stanovništva i napraviti što bolji balans između cene rada i proizvoda. Ne mora biti planska privreda, može to regulisati i tržište ukoliko se primeni dobar način za sprečavanje zloupotrebe (korupcije).

Perun
6 godine prije

Narcisoidni Trump protiv ostatka svijeta. Meni se ovo ne čini tako loše. U trgovini svaka država štogod mislili o njoj treba prvenstveno gledati svoj interes. To je radila i SFRJ – carinama je štitila domaći proizvod dok smo npr. Bonita Bananas uvozili iz Ekvadora jer kod nas baš ne uspijevaju pa nema potreba za carinom. Kamo sreće da je tako danas ali imamo potpuno suprotnu situaciju: domaći proizvođači se sistematski uništavaju a uvozi se kojekakvo smeće. Npr. svinjetina iz Brazila, proizvod koji smo nekad izvozili i još masu takvih primjera. Trump je ovakav i onakav, lud i nepredvidiv, ali još uvijek tvrdim manje zlo od Frigiduše. Ovaj trgovinski rat protiv svih možda se ne pokaže kao tako loš potez. On dosta laje kad je euforičan pa će ga možda prisiliti na neke kompromise, možda carine neće biti tako visoke jer ipak je on samo najmoćniji US birokrat što znači da… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

Amerikenjci izvoze jako mnogo visokokvalitenog ceika u proizvodima za igracke veikih decki, u Afganistan, Irak,Siriju, prije toga Vijetnam, Kamboja i…. Mozda im se vidi osipanje trzista u soroj buducnosti. Oni celik cak i poklanjaju, eto kolko su strog celika poklonili nedavno Hrvatskoj, koji sada Hrvat trebaju samo pretopiti pa onuditi svijetu i odmah bi bili konkurencija amerikenjcima.

milivoje
6 godine prije

kad udje crv sumnje da je usa u podredjenom polozaju u odnosu na eu, sto se trgovanja tice tog crva je tesko ubiti. on se goji i raste. ameri vec vide da je razvoj eu i sire isao preko”grbace” amerike.i na stetu amerike, koja posustaje. e pa necemo vise trpeti teror drugih!!. i tako pocinje rat. dali stvarni ili ekonomski, nije vazno. i jedan i drugi ostavljaju duboke posledice i oziljke. nesto se slicno dogadjalo i u jugoslaviji pri kraju 80-tih i pocetkom 90-tih. i znamo kako se zavrsilo i nazalost jos traje. trgovina je veoma osetljiva grana i sa njom treba pazljivo baratati. u usa nacionalizam jaca a i osecaj moci i da mogu svakome pokazti zube. a to je zapravo slabost. ali to tramp & co. ne shvataju. kad si dugo na vrhu ti vidis samo oblake a sa tih visina lako se zavrti u glavi.

stojan
6 godine prije

covek je u pravu, klintonisticka levica suvise dugo urnise americku privredu izigravajuci spasitelje Sveta, uvozeci bez ogranicenja sve i svasta, bez ikakve zastite americkih proizvodjaca. tome mora doci kraj ! Ameriku svi muzu, narocito njeni saveznici, posebno Nemacka, kao i ovde u Evropi, nemacki SUFICIT JE DEFICIT OSTATKA SVETA ! prelivaju eure iz Srbistana kroz niski kurs i precenjen dinar, preko Aleka, u svoje banke ! kraj ! jedva cekam propast eura !

Jovo Kjava
6 godine prije

Tipican primjer mentalne zaostalosti tako je sigurno da ce nas umjetna intelegencija pregaziti.
Umjesto snagu utrositi kako sprijeciti ovo Strasilo iz Oza vjerovatno bi bilo pametnije Strasilu odjasniti ba ce mo na kraju biti svi ocerupani gubitnici.
Vjerovatno je cilj Rat tako je najbolje spremati zimnicu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI