Svijet odavno „nije isti“, a Covid-19 je samo razotkrio iluziju neoliberalne globalizacije

Kriza i recesija
80 komentara

Uz sve loše vijesti kojima nas svakodnevno bombardiraju, pandemija koju je izazvao koronavirus Covid-19 dolazi kao objava novog svijeta u kojem ništa neće biti isto. U tom smislu bi ovaj događaj u povijesti mogao ostati upisan kao vrijeme u kojem se u porođajnim mukama rodio bolji svijet. Puno toga ovisi o nama koji živimo u takozvanom „kolektivnom Zapadu“i našim susjedima, bratskim narodima i narodnostima, kako smo se nekoć zvali, koji još nisu njegov dio, barem ne u institucionalnom smislu,

Komunikativni kaos, institucionalne podijele do neprepoznatljivosti i politizacija pandemije od strane zapadnih vlada so uzrok greški koje su vlasti Wuhana i Hubeija napravile u prosincu u prvoj fazi epidemije, ali su brzo promijenile kurs i Kina je danas praktički „Covid Free“ zemlja. Čaki Wuhan dan za danom, sve više liči na grad kakav je bio u jesen 2019.

S obzirom na to da su Kinezi pogreške prilično brzo otklonili i odmah pristupili provedbi koordiniranih, brzih, i učinkovitih akcije, Kina se postepeno vraća u normalno stanje. S druge strane  na Zapadu, gdje su vlade imale dva mjeseca prednosti, pio se šampanjac i  sada se plaća vrlo visoka cijena.

Nevjerojatno je da posljednjih mjeseci sve zemlje koje su promatrale kinesko iskustvo „izvana“ nisu ništa naučile i u mnogim su slučajevima od početka politizirale dramu u Kini, zbog čega se sve pretvorilo u globalnu krizu.

Promjena u svjetskom liberalnom poretku, nazvana „globalna smjena“, čija se pitanja mogla pratiti godinama unatrag, sada je jasna i onima koji su ostali usidreni u statičkoj viziji povezanoj s hegemonijom Sjedinjenih Država.

Ali to je zastarjela vizija, jer je temeljena na prevladanim činjenicama, čak i prije pandemije. Mnogi su na to upozoravali još 2016., posebno u globalnim financijama i geopolitici, ali je uvjerenje o nespornoj američkoj hegemoniji bilo jače.

Općenito, u zoru ove nove sistemske krize povezane s Covidom-19 se otkrivaju sve pogreške i strukturne slabosti koje su se pojavljivale i u prethodnim desetljećima, ali su zanemarivane, a povezane s političkim ekonomskim modelom neoliberalne globalizacije.

Ovo je proces kojeg Zapad pokrenuo još od monetarne kontrarevolucije s kraja ’70-ih. Nakon toga su slijedila desetljeća sve veće povezanosti u kojoj se s različitim područjima svijeta bavilo na manje ili više povoljan način, ali su se istodobno povećale socijalno-ekonomske nejednakosti i ubrzali procesi destabilizacije. Dovoljno se prisjetiti sistemskih ciklusa financijskih i ekonomskih kriza ’80-ih i državnog duga, devedesetih bankarskih, monetarnih i dužničkih kriza i novog milenija kojeg su  obilježili brojni “humanitarni” ratovi i „smjene režima“, pokušaji ili uspješni, sve u ime lažnog rata protiv terora koji je uglavnom potaknut i podržan u antikineskom i proturuskom ključu i za potrebe strateške dominacije nad Iranom.

Zadržavajući globalnu perspektivu, ova kriza otkriva sve strukturne nedostatke i slabosti koje je Zapad nakupio posljednjih desetljeća. Sve je očitija iscrpljenost pokretačke sile zapadne globalizacije, koja se na drugoj strani  suprotstavlja jasnoj konstruktivnoj sili globalizacije s kineskim karakteristikama.

Ako je prvi, takozvani „Washingtonski konsenzus“, promovirao procese liberalizacije i privatizacije i desetljećima se proširio na planetarnu razinu, drugi je predložio i promovira više međusobno povezivanje država, sa strategijama ulaganja i suradnje usmjerenih na razvoj zaostalih područja, stabilizaciju strateških regija i učinkovitije povezivanje različitih svjetskih regija. Ova dva modela se temelje i na različitim principima, međusobno nepomirljivim, kao što su  jednostranost i multilateralizam, nadmoć jedne sile i njezinih „vrijednosti“ protiv poštovanja različitih putova razvoja, hiperkonkurencija protiv obostrano korisne suradnje, interesi kapitala i privatnih kompanija nasuprot interesa, nazovimo ga tako, „socijalizma s kineskim karakteristikama“ i na kraju  individualizma protiv kolektivizma.

U ovom sukobu ideja zapravo  primjećujemo da je Kina svijetu ponudila  alternativnu ideju globalizacije. Primjer je govor Xi Jinpinga u Davosu 2017. godine u kojem se zalagao za više međusobne povezanosti i suradnje među narodima, ali poštujući ekonomske, političke i kulturne razlike.

Danas se sve više i više otkriva prava priroda neoliberalne globalizacije koja je, promičući sve veće smanjenje državne intervencije u gospodarstvu, uz deregulacijski pritisak na tržišta, umanjila svoju ulogu glasnogovornika poslovnih zajednica i njihovih partikularnih interesa. Ukratko, neoliberalna globalizacija je iscrpila svoj „potencijal“, jer je on u suštini bio „neprirodan“ i ovaj se globalizacijski model mogao širiti samo silom, „tvrdom“ ili „mekom“. Sada je jasno gdje su sve njene granice.

To se jasno vidi, posebno kada se uspoređuje sa „socijalizmom s kineskim karakteristikama“ i idejom izgradnje ljudske zajednice sa zajedničkom sudbinom. Ta zajednica nema ništa zajedničko s ekonomsko-socijalnim darvinizmom kojeg promiče neoliberalizam.

Kao što je spomenuto, povijest neoliberalne globalizacije obilježena je sustavnim krizama i humanitarnim ratovima, koji su u stvarnosti bili operacije potpore regionalnom terorizmu u strateške svrhe. Sada je više nego jasna destabilizirajuća priroda tog projekta, koji je doveo do krhkih i sve više destabilizirajućeg globalnog tržišta i beskrajnih ratova.

Ti su se procesi pokazali najrazornijima tijekom ’90-ih i kalvarija Balkana je bila dio tog globalnog procesa, nikako „odlučan odgovor malih naroda u vrijeme dobro posloženih povijesnih silnica“, kako je u „Bespućima povijesne zbiljnosti“ pisao pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Ali danas je 2020. i kineska inicijativa  „Novog puta svile“, koja jeste širenje kineskog utjecaja na interkontinentalnu razinu, tiče se nove infrastrukturne geografije, luka, željeznica, industrijskih područja, digitalnih i zračnih veza, kao i suradnje u istraživanju i upravljanju globalnim problemima, poput zdravstvenih problema.

Pandemija Covid-19 pokazuje konsolidaciju „Pekinškog konsenzusa“ i globalizaciju s kineskim karakteristikama, koju, u usporedbi s poznatim međunarodnim politikama vezanim za „Washingtonski konsenzus“, nitko ne obija, iako se ne nameće silom.

Doista, ta dva pristupa koji, kao što je spomenuto, imaju različite povijesne putanje, odražavaju se u trenutnim odgovorima na pandemiju. Zapadne zemlje su se zatvorile, obustavile Schengen u Europi, blokirale osnovne zalihe za najugroženije zemlje i pokazale apsolutnu nesposobnost za upravljanje krizom. Slučajevi blokade opskrbe u Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj, blokiranje zračnog prostora za ruske letove, te sankcije uvedene Iranu, Kubi i Venezueli su očiti primjeri manjka solidarnosti i otvorenog cinizma, gdje se ne može pronaći ništa poučno osim “ljudskih prava”.

Ako pogledate SAD, one nisu bile u stanju nikome pružiti pomoć koja je usporediva s kineskom, a nemaju ni odgovarajući proizvodni kapacitet za prijeko potrebne materijale. Suprotno Sjedinjenim Državama, koje su trebale biti lider svijeta, Kina i Rusija su prve pomogle mnogim drugim zemljama sa svim vrstama potpore, od donacija i zaliha do slanja i razmjene medicinskog osoblja, iskustva i informacija.

Kina se u ovom bloku pridružila zemljama poput „siromašne“ Kube, Vijetnama i Rusije. U paradigmatičnom, ekonomsko, političkom i kulturnom pogledu, to je usporedba između predatorskog neoliberalizma i evolucije socijalizma. Drugim riječima, to je sukob nadmoći interesa kapitala i sebičnog interesa pojedinca protiv interesa nacija, društava i kolektiviteta. Ovo je utjelovljenje dihotomne usporedbe hiperkonkurencije i suradnje, reakcionarne samoobrane i međunarodne solidarnosti, vojnog sučeljavanja i traženja zajedničkih i mirnih rješenja.

Na zapadnoj strani vidimo manjak pomoći i solidarnosti, ali i političke slabosti i ekonomske patnje u suočavanju s pandemijom. U tom su kontekstu, na primjer, Financial Times i Foreign Affairs u upravljanju krizom primijetili potrebu suradnje s Kinom. Čak i Trump nudi plahe naznake otvaranja. U redu. Pratit ćemo razvoj događaja, ali to ne znači da se svjetski poredak već nije promijenio i trebat će Zapad koji je fleksibilan i sposoban za prilagodbu. To znači manje vojne potrošnje i odbacivanje destruktivnih praksi izmišljanja neprijatelja, prekjučer komunizma, jučer islamskog terorizma, a danas ruskog i kineskog ekspanzionizma. To je u suprotnosti s politikom Washingtona i vojno-industrijskog kompleksa i njihove institucije koju predstavlja NATO, ali ova situacija otkriva da se s ovakvom vojnom potrošnjom i bacanjem novca na „soft power“ za širenje liberalne ideologije, potrebne za provedbu neoliberalnih ekonomskih politika, ne možemo suprotstaviti nijednoj krizi, a Covid-19 sigurno nije najgora.

Umjesto toga se više novca treba usmjeriti u javna dobra, podršku kineskoj inicijativi i odbacivanje destruktivne i nepotrebne politike sukobljavanja s Ruskom Federacijom. Konačno, treba raspustiti „gerijatrijski savez“ G7 i proširiti G20 na zemlje koje imaju puno pravo sudjelovati u ovoj skupini.

Za kraj što reći? Je li navedeno samo spisak lijepih želja i nakon krize će sve biti kao prije? Budućnost nitko ne može predvidjeti, ali među analitičarima svih provenijencija vlada konsenzus da svijet više neće biti isti. Ostaje nam da se nadajmo najboljem ishodu, jer su sve karte posložene tako da najcrnjeg scenarija s „Washingtonskim  konsenzusom“ ne može biti.

COVID-19GlobalizacijaWashingtonski konsenzus
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
4 godine prije

Od naslova ostavit samo: Covid19 – Iluzija – Neoliberalna globalizacija ….i dobijes odgovor

P.S mene vise muci jedno retoricko pitanje: Zasto se svi ‘pozitivni’ nazivaju bolesnim, a svi ‘negativni’ zdravim?

neznanje
4 godine prije

Sve što ste napisali o prošlosti, do dabašnjeg dana, stoji. No, ne treba se zanositi u pogledu budućnosti. Svi akteri su naučili lekciju i sad će svi raditi, računalnim metodama na stvaranju odgovora na nove moguće uzročnike i ubuduće se može očekivati u slučaju dolaska novog uzročnika, pravu karantenu na području pojave i cjepivo u roku par mjeseci. U tome će u konačnici prednjačiti Kina, njih će sve ovo naj više boljeti i uložit će sigurno tisuću miljardi dolara da im se ovo ne ponovi. Dalje će sve biti po starom jer kapital traži jeftinu proizvodnju i skupu prodaju. Sad će zarađivati i više.

Ana
4 godine prije

Mozda je drama u Kini bila politizirana, ali mislim da je u istoj mjeri i ismijavana i prezirana.
Inace, barem zadnjih 40 godina, Europski kontinent i narodi su zatocenici mafijasa koji sebe nazvase “elitom”. Kako ce se ogoljeli, iscrpljeni pokradeni, razvodnjeni, ponizeni, bolesni, umorni, ostarjeli, invadirani kontinent odhrvati bilo cemu? Bilo kome? Hoce li, nakon i ako sto neki od nas prezive ovo sto nailazi, biti isto kao u proteklih 40 godina?
Hoce, hoce, ako samo 2 od ovih razbojnika imenovanih gore nastave svoj bijedni zivot!

Željko
4 godine prije

Što bi legendarna sarajevska grupa ” Crvena jabuka ” pjevala ” Sanjati, ne mogu ti (vam) to uskratiti…”!
Zapad ostaje simbol za bogatstvo i za odličan život, nema novoga svjetskog poretka u kojemu će Kina i Rusija vladati planetom Zemljom !

shumadinac
4 godine prije

“Svet više neće biti isti” – fraza koja se ne vrti samo po alternativnim medijima već svuda. Da li vam se čini da je u pitanju očigledno forsiranje nečega što bi vlast trebalo da suzbija po svaku cenu jer ni jednoj vlasti promene nisu omiljene (ili preciznije prihvatljive). Ne, ova fraza ne da se ne tretira kao “širenje lažnih vesti” što se radi za obične gluposti, ona se pojavila na samom početku pandemije?!? Krajnje ali KRAJNJE nelogično. Ali odgovor je lak, problem nije toliko ekonomske koliko ideološke prirode. Zašto neoliberalizam posustaje? Ne mogu da sprovode “humanitarne vojne akcije” po želji? To nije razlog za kolaps. Dedolarizacija? Uz minimum tolerancije Vašingtona Rusija i Kina bi “usporile” sa dedolarizacijom pružajući Zapadu još par decenija da ide utabanom stazom makar po inerciji. Suštinsko pitanje je šta posle tih par decenija? U priče o “američkom snu”, o “izuzetnosti” više niko ne veruje. Kako neko… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Neznan samo na čemu točno se temelji predpodstavka da će doć neki bolji svit, naročito dok čekamo doma da korona prođe . . . a šta ako je korona samo dodatni i do sad najučinkovitiji mehanizam kontrole ne samo određene skupine nmnego ciloga čovječanstva.

Ekonomija je zaribala, politika ima samo jednu temu, a to je korona. Država se zadužuje kako bi imali šta jist. Ko će sve to platit.
Do sad su sve promjene išle na gore i danas ne postoji niti jedna naznaka kako će bit išta bolje. Osono ne virujen kako će doć neko jednoga danaiu bližoj budućnosti i reć, evo sad je sve okay, doša je ti novi bolji svit.

Uno
4 godine prije

Najžalosnija je u ovoj krizi činjenica da su Kina i Rusija svojim pristankom da učestvuju u ovoj predstavi odagnale i zadnji tračak nade da vode samostalnu i suverenu politiku i na korist svojim narodima.
Očigledno je da Kina postaje novi ekonomski centar svijeta i primjer kako bi i ostatak svijeta trebao izgledati. Rusi su dobili moćna oružja da bi obezbjedili da transformacija moći prođe onako kako je zamišljena. Ujedno su energetska baza Kini tako da je bilo kakvi ekonomski potresi na zapadu teško mogu uzdrmati.

Becko
4 godine prije

Crni scenarij je kad pri kraju napisete: “..,odbacivanje destruktivnih praksi izmišljanja neprijatelja, prekjučer komunizma, jučer islamskog terorizma, a danas ruskog i kineskog ekspanzionizma.” Ovde je jedino zalutao ruski ekspanzionizam jer Rusija ima samo defnazivnu medjunarodnu politiku na koju je prinudjena. A ove posati kao sto su komunizam ,pa islamisticki teroristicki kozo g.ovnari i moderna Kina koja je nastala na gazenju svojih studenata tenkovima koja je totalitarno drusto . Bio sam 3 puta poslovno i znam sto pricam a 2 puta i u Hong Kongu. Postaje malo ljigavo kad na portalu uporno promovirate rezime koji nisu i ne mogu biti alternativa danasnjim europskim zapadnim demokracijama. Ti rezimi imaju neke osobine koje bi bilo dobro inkorpororati u ovaj smrdljivo truli zapad ali nazalost ili na nasu srecu on je jos x100 bolje mjesto za zivot radnika,srednje klase ,disdenata svih vrsta od zemalja kao sto su islamisticke smrdokozo drzave,Rusija , a narocito Kina… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Svijet se mijenja…. Definitivno. U svijetu. Ko zna, možda će i u nas. Za početak, neki se ozbiljno i dan danas kunu da je 3,81 % ateista opljačkalo Hrvatsku. U ovim teškom vremenima, iznenada se u stranih trgovačkih lanaca pojavila velika briga za hrvatske OPG-ove i poljoprivrednike. Da nam suze jedna drugu stižu. I sustižu. Zbog tolike njihove brige….. Koja sigurno nema nikakve veze s tim da im šleperi s jeftinim uvoznim voćem i povrćem imaju nekih problema na granicama. Škole digitalizirane. Tako brzo da učenici uče učitelje. Osnove informatike. Već dvadeset dana nitko me nije tražio 70 kuna taksenih maraka. Ni potvrdu da nisam mrtav. Ne stariju od tri mjeseca. Ovjerenu u javnog bilježnika. Neki Bračanin tražio propusnicu. Za ić iz Sutivana u Supetar. Pitali ga da šta će tamo? A da mora unuku kupit autić. I sebi goldune. Zbilja se ovaj svijet mijenja. Jebate, više ni goldune ne… Čitaj više »

indy
4 godine prije

Ekip,pitanje šta dosvad niste branili,nemojte cimat.Četnici znajuNemojte,molimvas nemojte.Kako kaže MPT,nečet.Izvinjavam se svima,al ako ko treba šta onda oni koji več ježa nešta.

CAN
4 godine prije

Kad počinje “nagradna otimačina”?
1.nagrada samoizdolacija?

estargnserngaserganesrgnaewrgf
4 godine prije

Istražuj, Mucke, sve moje sumnje u svezi 5G i ove kazališne predstave Ajk je potvrdio, hvala!

Patriot
4 godine prije

Na ovom portalu treba razbit jedan od mitova. Taj mit je da je Kina nekakva prijetnja NWO koju zeli sprovesti Kabala. Veoma cest gost svih kineskih predsjednika je gmaz H. Kissinger. Taj gmaz je izvrsni organ Kabale. Kad ti on dolazi u posjet i primas ga kao uvazenog gosta tu nesto smrdi. Ja osobno smatram da je Kina u rukama Kabale. To je zemlja koja destljecima sluzi kao poligon gdje se treniralo kako drzati 1.3 milijarde ljudi pod kontrolom i koje poslijedice se mogu ocekivati. Sad se teren za takav test prosirio na cijeli svijet. Prvo je na redu sjeverna hemisfera, nakon toga na red dolazi juzna. Pomor ce zasigurno biti vecih razmjera u siromasnijim zemljama jer Kabala prezire siromasne. Ono sto mi je najveca misterija je kojih to 1 milijardu kabala planira postediti kako bi im sluzila kao roblje. Po Talmudu, to ce sigurnio biti zidovska rasa a ostali… Čitaj više »

istrazuj
4 godine prije

Genijalac ostaje genijalac, za zazliku od 99% korumpirane stoke zvane “naucnici”…
Dr Bruce Lipton:
https://www.youtube.com/watch?v=NfndtZYesb8

XXX
4 godine prije

.

XXX
4 godine prije

imam neke dokumente , koji su navodno iz americkog sudskog procesa, optuznice koje su zapocete u 12. mjesecu 2019. optuzuju se bill gates, musk, clintoni, fb, google, amazon…nema koga nema na spisku, navodno su neki uhiceni? zna li netko o navodom podzemnom ratu? koji se trnutno desava u cijelom svijetu? dns gori ispod berlina? wtf..kaze prica da su trump i putin u dogovoru sa europskim vojskama pokrenuli rat protiv elite..uskoro bi se trebao desiti reset interneta i medija i tada ce svije saznati sve..ima neko neke inf o ovome

Armagedon
4 godine prije

Kad sve ovo , od pocetka Korone , a i prije , stavimo na jednu ledinu ili ti ga livadu , naidzemo samo na , Paniku , konuziju , pretnje, kaos, Losa predvidanja, zabrinutost, stres i strah….strah za svoju dijecu famiju , oceve i majke i za samo drustvo u kojemu zivimo za sebe . Zar ovo nije signal ili simpton da ce toga biti jos , jos nije proslo ni ovo a vec najavjivaju gore , sto bi se jos tebalo izdogadati da bi mo to shvatili? Trebalo bi se trgnut iz ovog ludila i nesto napravit , po meni se oragnizirati izmedu , pa makar planski , bar nesto . a moglo bi se i puno vise. Jer kad pocme drugi val bit ce kasno , a hoce , dali je to nova , ista , ili mutirana bolest ili rat globalnih razmijera . Ovo stati nece zasigurno… Čitaj više »

Ivo Lola
4 godine prije

Kad čitam hrvatski index ispada da zapadnom neoimperijalizmu i liberalnom kapitalizmu cvate samo cvijeće i da je sve super i za pet. Ne pamtim da sam tamo pročitao neki kritički pogled, neki ozbiljni članak o dubiozama kapitalizma i nesposobnošću istog da se nosi sa kriznim situacijama poput ovoga sada s COVID-19. Stvarno sam razočaran, ljude bezočno lažu i navode da vjeruju kako će sve biti super i isto, samo još koji dan da ovo prođe. Stvarno mi dođe krivo što nisam završio novinarstvo umjesto arhitekture i informatike, pa da i ja zvanično baljezgam i pričam šuplje priče dok plaća uredno liježe, a ja ni or’o ni kop’o. Logično, vi ste nam jedini svjetionik razuma. Nemojte se mijenjati, ostanite takvi!

Ive
4 godine prije

Greska u naslovu radi se n4oliberalnoj PLJACKAZZACIJI Toliko kriminala i necasnih radnji u poslovnim odnosima na Zapadnoj hemisferi da je to tesko shvatiti, angloamerikenjci sve pokusavaju odaraditi sa PREVAROM. NEMA CASTI I POSTENJA, sve se zasniva prevari ukradi otmi i gledaj smo da tebe ne prevare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI