fbpx

Svijet odavno „nije isti“, a Covid-19 je samo razotkrio iluziju neoliberalne globalizacije

Kriza i recesija

Uz sve loše vijesti kojima nas svakodnevno bombardiraju, pandemija koju je izazvao koronavirus Covid-19 dolazi kao objava novog svijeta u kojem ništa neće biti isto. U tom smislu bi ovaj događaj u povijesti mogao ostati upisan kao vrijeme u kojem se u porođajnim mukama rodio bolji svijet. Puno toga ovisi o nama koji živimo u takozvanom „kolektivnom Zapadu“i našim susjedima, bratskim narodima i narodnostima, kako smo se nekoć zvali, koji još nisu njegov dio, barem ne u institucionalnom smislu,

Komunikativni kaos, institucionalne podijele do neprepoznatljivosti i politizacija pandemije od strane zapadnih vlada so uzrok greški koje su vlasti Wuhana i Hubeija napravile u prosincu u prvoj fazi epidemije, ali su brzo promijenile kurs i Kina je danas praktički „Covid Free“ zemlja. Čaki Wuhan dan za danom, sve više liči na grad kakav je bio u jesen 2019.

S obzirom na to da su Kinezi pogreške prilično brzo otklonili i odmah pristupili provedbi koordiniranih, brzih, i učinkovitih akcije, Kina se postepeno vraća u normalno stanje. S druge strane  na Zapadu, gdje su vlade imale dva mjeseca prednosti, pio se šampanjac i  sada se plaća vrlo visoka cijena.

Nevjerojatno je da posljednjih mjeseci sve zemlje koje su promatrale kinesko iskustvo „izvana“ nisu ništa naučile i u mnogim su slučajevima od početka politizirale dramu u Kini, zbog čega se sve pretvorilo u globalnu krizu.

Promjena u svjetskom liberalnom poretku, nazvana „globalna smjena“, čija se pitanja mogla pratiti godinama unatrag, sada je jasna i onima koji su ostali usidreni u statičkoj viziji povezanoj s hegemonijom Sjedinjenih Država.

Ali to je zastarjela vizija, jer je temeljena na prevladanim činjenicama, čak i prije pandemije. Mnogi su na to upozoravali još 2016., posebno u globalnim financijama i geopolitici, ali je uvjerenje o nespornoj američkoj hegemoniji bilo jače.

Općenito, u zoru ove nove sistemske krize povezane s Covidom-19 se otkrivaju sve pogreške i strukturne slabosti koje su se pojavljivale i u prethodnim desetljećima, ali su zanemarivane, a povezane s političkim ekonomskim modelom neoliberalne globalizacije.

Ovo je proces kojeg Zapad pokrenuo još od monetarne kontrarevolucije s kraja ’70-ih. Nakon toga su slijedila desetljeća sve veće povezanosti u kojoj se s različitim područjima svijeta bavilo na manje ili više povoljan način, ali su se istodobno povećale socijalno-ekonomske nejednakosti i ubrzali procesi destabilizacije. Dovoljno se prisjetiti sistemskih ciklusa financijskih i ekonomskih kriza ’80-ih i državnog duga, devedesetih bankarskih, monetarnih i dužničkih kriza i novog milenija kojeg su  obilježili brojni “humanitarni” ratovi i „smjene režima“, pokušaji ili uspješni, sve u ime lažnog rata protiv terora koji je uglavnom potaknut i podržan u antikineskom i proturuskom ključu i za potrebe strateške dominacije nad Iranom.

Zadržavajući globalnu perspektivu, ova kriza otkriva sve strukturne nedostatke i slabosti koje je Zapad nakupio posljednjih desetljeća. Sve je očitija iscrpljenost pokretačke sile zapadne globalizacije, koja se na drugoj strani  suprotstavlja jasnoj konstruktivnoj sili globalizacije s kineskim karakteristikama.

Ako je prvi, takozvani „Washingtonski konsenzus“, promovirao procese liberalizacije i privatizacije i desetljećima se proširio na planetarnu razinu, drugi je predložio i promovira više međusobno povezivanje država, sa strategijama ulaganja i suradnje usmjerenih na razvoj zaostalih područja, stabilizaciju strateških regija i učinkovitije povezivanje različitih svjetskih regija. Ova dva modela se temelje i na različitim principima, međusobno nepomirljivim, kao što su  jednostranost i multilateralizam, nadmoć jedne sile i njezinih „vrijednosti“ protiv poštovanja različitih putova razvoja, hiperkonkurencija protiv obostrano korisne suradnje, interesi kapitala i privatnih kompanija nasuprot interesa, nazovimo ga tako, „socijalizma s kineskim karakteristikama“ i na kraju  individualizma protiv kolektivizma.

U ovom sukobu ideja zapravo  primjećujemo da je Kina svijetu ponudila  alternativnu ideju globalizacije. Primjer je govor Xi Jinpinga u Davosu 2017. godine u kojem se zalagao za više međusobne povezanosti i suradnje među narodima, ali poštujući ekonomske, političke i kulturne razlike.

Danas se sve više i više otkriva prava priroda neoliberalne globalizacije koja je, promičući sve veće smanjenje državne intervencije u gospodarstvu, uz deregulacijski pritisak na tržišta, umanjila svoju ulogu glasnogovornika poslovnih zajednica i njihovih partikularnih interesa. Ukratko, neoliberalna globalizacija je iscrpila svoj „potencijal“, jer je on u suštini bio „neprirodan“ i ovaj se globalizacijski model mogao širiti samo silom, „tvrdom“ ili „mekom“. Sada je jasno gdje su sve njene granice.

To se jasno vidi, posebno kada se uspoređuje sa „socijalizmom s kineskim karakteristikama“ i idejom izgradnje ljudske zajednice sa zajedničkom sudbinom. Ta zajednica nema ništa zajedničko s ekonomsko-socijalnim darvinizmom kojeg promiče neoliberalizam.

Kao što je spomenuto, povijest neoliberalne globalizacije obilježena je sustavnim krizama i humanitarnim ratovima, koji su u stvarnosti bili operacije potpore regionalnom terorizmu u strateške svrhe. Sada je više nego jasna destabilizirajuća priroda tog projekta, koji je doveo do krhkih i sve više destabilizirajućeg globalnog tržišta i beskrajnih ratova.

Ti su se procesi pokazali najrazornijima tijekom ’90-ih i kalvarija Balkana je bila dio tog globalnog procesa, nikako „odlučan odgovor malih naroda u vrijeme dobro posloženih povijesnih silnica“, kako je u „Bespućima povijesne zbiljnosti“ pisao pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Ali danas je 2020. i kineska inicijativa  „Novog puta svile“, koja jeste širenje kineskog utjecaja na interkontinentalnu razinu, tiče se nove infrastrukturne geografije, luka, željeznica, industrijskih područja, digitalnih i zračnih veza, kao i suradnje u istraživanju i upravljanju globalnim problemima, poput zdravstvenih problema.

Pandemija Covid-19 pokazuje konsolidaciju „Pekinškog konsenzusa“ i globalizaciju s kineskim karakteristikama, koju, u usporedbi s poznatim međunarodnim politikama vezanim za „Washingtonski konsenzus“, nitko ne obija, iako se ne nameće silom.

Doista, ta dva pristupa koji, kao što je spomenuto, imaju različite povijesne putanje, odražavaju se u trenutnim odgovorima na pandemiju. Zapadne zemlje su se zatvorile, obustavile Schengen u Europi, blokirale osnovne zalihe za najugroženije zemlje i pokazale apsolutnu nesposobnost za upravljanje krizom. Slučajevi blokade opskrbe u Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj, blokiranje zračnog prostora za ruske letove, te sankcije uvedene Iranu, Kubi i Venezueli su očiti primjeri manjka solidarnosti i otvorenog cinizma, gdje se ne može pronaći ništa poučno osim “ljudskih prava”.

Ako pogledate SAD, one nisu bile u stanju nikome pružiti pomoć koja je usporediva s kineskom, a nemaju ni odgovarajući proizvodni kapacitet za prijeko potrebne materijale. Suprotno Sjedinjenim Državama, koje su trebale biti lider svijeta, Kina i Rusija su prve pomogle mnogim drugim zemljama sa svim vrstama potpore, od donacija i zaliha do slanja i razmjene medicinskog osoblja, iskustva i informacija.

Kina se u ovom bloku pridružila zemljama poput „siromašne“ Kube, Vijetnama i Rusije. U paradigmatičnom, ekonomsko, političkom i kulturnom pogledu, to je usporedba između predatorskog neoliberalizma i evolucije socijalizma. Drugim riječima, to je sukob nadmoći interesa kapitala i sebičnog interesa pojedinca protiv interesa nacija, društava i kolektiviteta. Ovo je utjelovljenje dihotomne usporedbe hiperkonkurencije i suradnje, reakcionarne samoobrane i međunarodne solidarnosti, vojnog sučeljavanja i traženja zajedničkih i mirnih rješenja.

Na zapadnoj strani vidimo manjak pomoći i solidarnosti, ali i političke slabosti i ekonomske patnje u suočavanju s pandemijom. U tom su kontekstu, na primjer, Financial Times i Foreign Affairs u upravljanju krizom primijetili potrebu suradnje s Kinom. Čak i Trump nudi plahe naznake otvaranja. U redu. Pratit ćemo razvoj događaja, ali to ne znači da se svjetski poredak već nije promijenio i trebat će Zapad koji je fleksibilan i sposoban za prilagodbu. To znači manje vojne potrošnje i odbacivanje destruktivnih praksi izmišljanja neprijatelja, prekjučer komunizma, jučer islamskog terorizma, a danas ruskog i kineskog ekspanzionizma. To je u suprotnosti s politikom Washingtona i vojno-industrijskog kompleksa i njihove institucije koju predstavlja NATO, ali ova situacija otkriva da se s ovakvom vojnom potrošnjom i bacanjem novca na „soft power“ za širenje liberalne ideologije, potrebne za provedbu neoliberalnih ekonomskih politika, ne možemo suprotstaviti nijednoj krizi, a Covid-19 sigurno nije najgora.

Umjesto toga se više novca treba usmjeriti u javna dobra, podršku kineskoj inicijativi i odbacivanje destruktivne i nepotrebne politike sukobljavanja s Ruskom Federacijom. Konačno, treba raspustiti „gerijatrijski savez“ G7 i proširiti G20 na zemlje koje imaju puno pravo sudjelovati u ovoj skupini.

Za kraj što reći? Je li navedeno samo spisak lijepih želja i nakon krize će sve biti kao prije? Budućnost nitko ne može predvidjeti, ali među analitičarima svih provenijencija vlada konsenzus da svijet više neće biti isti. Ostaje nam da se nadajmo najboljem ishodu, jer su sve karte posložene tako da najcrnjeg scenarija s „Washingtonskim  konsenzusom“ ne može biti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
81 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Od naslova ostavit samo: Covid19 – Iluzija – Neoliberalna globalizacija ….i dobijes odgovor

P.S mene vise muci jedno retoricko pitanje: Zasto se svi ‘pozitivni’ nazivaju bolesnim, a svi ‘negativni’ zdravim?

🇺🇸6
Gost
🇺🇸6
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Pa ako se prica o koroni valjda je logicno

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Zato sto se ljudi opcenito dijele u dvije skupine,a to su bolesni i oni kojima doktori nisu jos nista nasli.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Nisu svi pozitivni bolesni. Neki su trudni.

Bili
Gost
Bili
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

U kini kreće drugi val pandemije ponovo se stvaraju karantene, ovo e trajati godinama ili do pronalaska efikasnog cjepiva. Đikić je okrenuo ploču i više ne govori o šest mjeseci za cjepivo već godinu dana.

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  Bili

Kako se bude sirila pokrivenost 5G mreze tako ce rasti broj ‘pozitivnih’ Ovo do sada je bio samo test.
Dikic nek zabije cjepivo u svoje dupe, korumpirani kvazi-znanstvenik

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Đikić je tip za kojeg apsolutno ne mogu razumjeti kako je postao zvijezda korona bajke. Ne samo da mijenja priču iz tjedna u tjedan već, ako je pravi znanstvenik kao što tvrdi (zapravo je akademski budalaš kakvih je Hrvatska prepuna), onda bi trebao znati da u proricanju budućnosti “nema leba”, što bi naša braća s istoka rekla.
Toliko o “znanstveniku Đikiću”. Ali kad pogledaš tko ga u RH promovira, stvari su puno jasnije.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Bili

Eh ta Kina…muljaju li muljaju. Ali u samom ovom članku je sve rečeno zašto je to Kini (točnije Rockefellerima i KP Kine) u interesu: “Ali danas je 2020. i kineska inicijativa „Novog puta svile“, koja jeste širenje kineskog utjecaja na interkontinentalnu razinu, tiče se nove infrastrukturne geografije, luka, željeznica, industrijskih područja, digitalnih i zračnih veza, kao i suradnje u istraživanju i upravljanju globalnim problemima, poput zdravstvenih problema.”

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

…da nebi bilo zabune?

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Bosanac … imas ti pravo , iako ono imajunlogicno objasnjenje , Privikavanje od sistema da sve sto je pozitivno ne mora biti dobro ….a sad malo maste

Bili
Gost
Bili
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Corona je ubila globalizaciju i kineski novi put svile za širenja corone, sami pali sami se ubili, nisu trebali proizvoditi oružje za masovno ubijanje. Njihova vrsta državno-plansko-tržišnog kapitalizma je odavno poznata i prikladna je za zemlje na njihovu stupnju ekonomskog razvoja, komunistički ekspanzionizam.

Sada im se vraća drugi val corone koji će ih još više ukopati, već uvode nove karantene, privreda im je praktično stala isto kao i izvoz , dočekali i oni svoju recesiju ,a gdje su tek odštete za pandemiju ima tu posla. Kinu treba cijelu staviti iza kineskog zida dok ne vrate Tibet Tibetancima i dok ne plate odštete zbog virusa.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Bili

@Bili Korona apsolutno nije ubila globalizaciju koja sada dolazi (točnije planirano je, budemo videli hoće li to zaživjeti) u obliku elektronički nadzirane diktature. Također, apsolutno nije ubila kineski put svile jer kako autor teksta mudro zaključuje “Ali danas je 2020. i kineska inicijativa „Novog puta svile“, koja jeste širenje kineskog utjecaja na interkontinentalnu razinu, tiče se nove infrastrukturne geografije, luka, željeznica, industrijskih područja, digitalnih i zračnih veza, kao i suradnje u istraživanju i upravljanju globalnim problemima, poput zdravstvenih problema.”
Kina, globalizam, covid u valovima i diktatura idu ruku pod ruku.

neznanje
Gost
neznanje
10 mjeseci prije

Sve što ste napisali o prošlosti, do dabašnjeg dana, stoji. No, ne treba se zanositi u pogledu budućnosti. Svi akteri su naučili lekciju i sad će svi raditi, računalnim metodama na stvaranju odgovora na nove moguće uzročnike i ubuduće se može očekivati u slučaju dolaska novog uzročnika, pravu karantenu na području pojave i cjepivo u roku par mjeseci. U tome će u konačnici prednjačiti Kina, njih će sve ovo naj više boljeti i uložit će sigurno tisuću miljardi dolara da im se ovo ne ponovi. Dalje će sve biti po starom jer kapital traži jeftinu proizvodnju i skupu prodaju. Sad će zarađivati i više.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

A koliko ce tek zraditi kad Melinda Gejts pusti smrtonosniju mutaciju u drugom talasu.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Neznanje ko neznanje, prazna slama i suhi bunari. Kinu ništa ne “boli”. Kina (zajedno sa globalistima) sada juriša na svijet.

Ana
Gost
Ana
10 mjeseci prije

Mozda je drama u Kini bila politizirana, ali mislim da je u istoj mjeri i ismijavana i prezirana.
Inace, barem zadnjih 40 godina, Europski kontinent i narodi su zatocenici mafijasa koji sebe nazvase “elitom”. Kako ce se ogoljeli, iscrpljeni pokradeni, razvodnjeni, ponizeni, bolesni, umorni, ostarjeli, invadirani kontinent odhrvati bilo cemu? Bilo kome? Hoce li, nakon i ako sto neki od nas prezive ovo sto nailazi, biti isto kao u proteklih 40 godina?
Hoce, hoce, ako samo 2 od ovih razbojnika imenovanih gore nastave svoj bijedni zivot!

Željko
Gost
Željko
10 mjeseci prije
Reply to  Ana

@Ana Ali EU je i dalje najbolje mjesto, uz Švicarsku, Norvešku i ” patuljaste ” državice San Marino, Monako, Andora i Lihtenštajn najbolje mjesto za život na planeti Zemlji!

Euro
Gost
Euro
10 mjeseci prije
Reply to  Željko

Nisam siguran da je EU bas najbolji. Ljepse i bogatije ne znaci uvjek bolje.

indy
Gost
indy
10 mjeseci prije
Reply to  Ana

E to mi u hrvatskoj,trebali tješit,najkasnsnije odmah,isto i srbi.Nemoramo ista država,al ne dozvolit da j…

Željko
Gost
Željko
10 mjeseci prije

Što bi legendarna sarajevska grupa ” Crvena jabuka ” pjevala ” Sanjati, ne mogu ti (vam) to uskratiti…”!
Zapad ostaje simbol za bogatstvo i za odličan život, nema novoga svjetskog poretka u kojemu će Kina i Rusija vladati planetom Zemljom !

shumadinac
Gost
shumadinac
10 mjeseci prije

“Svet više neće biti isti” – fraza koja se ne vrti samo po alternativnim medijima već svuda. Da li vam se čini da je u pitanju očigledno forsiranje nečega što bi vlast trebalo da suzbija po svaku cenu jer ni jednoj vlasti promene nisu omiljene (ili preciznije prihvatljive). Ne, ova fraza ne da se ne tretira kao “širenje lažnih vesti” što se radi za obične gluposti, ona se pojavila na samom početku pandemije?!? Krajnje ali KRAJNJE nelogično.

Ali odgovor je lak, problem nije toliko ekonomske koliko ideološke prirode. Zašto neoliberalizam posustaje? Ne mogu da sprovode “humanitarne vojne akcije” po želji? To nije razlog za kolaps. Dedolarizacija? Uz minimum tolerancije Vašingtona Rusija i Kina bi “usporile” sa dedolarizacijom pružajući Zapadu još par decenija da ide utabanom stazom makar po inerciji. Suštinsko pitanje je šta posle tih par decenija?

U priče o “američkom snu”, o “izuzetnosti” više niko ne veruje. Kako neko može i dalje da veruje “da Kinezi nemaju šta da jedu” kad vide “horde” njihovih turista širom planete, kad se u svim medijima vidi pokušaj Vašingtona da zaustavi prodiranje NAPREDNIJE 5G tehnologije? Kako neko može da veruje da “pijani Rusi ne umeju ni čekić da naprave” kad NASA nije u stanju da pošalje astronaute u svemir bez ruskih raketnih motora, kad izvoze pšenice više nego iko drugi, kad obaranjem cena nafte uništavaju američku naftnu industriju.

Došlo je vreme da se američki san i izuzetnost zamene nečim što će populacija prihvatiti jer su “žuti prsluci” pokazali da takvo osećanje vlada i van Francuske. To je doduše bilo samo u početku ali je sam znak zlokoban za strukture moći i zato ova “promena sveta” nije posledica pandemije kako žele da nam prikažu već je pandemija samo izgovor. Zapad ne može dozvoliti da se negde bolje živi pa zato preduzima mere preventivno. Kada bi ekonomske mere bile dovoljne za tu prevenciju populacija bi još i profitirala ali, nažalost, ekonomske mere ne mogu biti dovoljne – možda pre 20 godina ali danas sigurno ne.

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Mozes ubaciti koji argument na tvrdnju o naprednosti 5G tehnologije.Sve sto sam do sad nasao pretrazivanjem weba je uglavnom nazadno za obicnog covjeka.

Becko
Gost
Becko
10 mjeseci prije
Reply to  Mucke

🙂
Latencija,kapacitet propusnosti ,ukupni kapacitet i naravno brzina. Sve to dovodi do mogucnosti npr koristenja neovisnih automatiziranih strojeva i sl. uredjaja u neogranicenim kolicinama aka Skynet :-))).Sad jeli to potrebno obicnom covjeku znat ces kad npr statistika izbaci da automatizirani javni prijevoz ima 99% manje prometnih nesreca i sli trivijalnosti :-). Frekvencija wifi i mobilnih mreza je u “neopasnom” spektru ili bar puno manje opasnom od npr x zraka ,ultraljubicastog zracenja i slicno…

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

Znaci D.Icke laze kad argumentirano obrazlaze stetnost 5G,cudi me jedino da se nisi javio u londonski studio da izneses kontrargumente i razoruzas protivnika hrpom strucnih izraza i fraza koje malo ko razumije.
Usput,autonomni prevoz postoji vec 15-ak godina i radio je jako dobro i bez 4 ili 5 G,i ima ga svaki veci aerodrom.

Becko
Gost
Becko
10 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Na tracnicama to nije problem ni sa EI Nis tehnologijom :-)).Zasto ovde vecina komentatora ima potrebu formalno na razini igre rijeci nesto pobiti/dokazati ?? Sad bi ja trebao ulaziti u raspredanje na kakav automatizirani strojni prievoz sam mislio bla bla bla, A sto se tice stetnosti nisam ni ja siguran jer jos uvijek ne postoje priznata znanstvena istrazivanja koja bi dokazala stetnost ovog spektra frenkvencija zracenja na kojem radi mrezna infrastruktura.Zracenje je na istoj frenkvenciji i ona nije stetna ili je x1000 manje stetna od naprijem kad vas stave pod x zrake. Znaci radijacija je na kontra spektru frenkvencija http://www.megon.net/images/spektar.gif

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

@becko “A sto se tice stetnosti nisam ni ja siguran jer jos uvijek ne postoje priznata znanstvena istrazivanja koja bi dokazala stetnost ovog spektra frenkvencija zracenja na kojem radi mrezna infrastruktura.” Priznata od koga Becko?
DT-a? Tele2, A1?

estargnserngaserganesrgnaewrgf
Gost
estargnserngaserganesrgnaewrgf
10 mjeseci prije
Reply to  Mucke

Mucke, prouči što je o 5G rekao Dušan Dunđer: Pitanje Života i Smrti prvi i drugi dio.

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

Pogledat cu.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

@becko 5G mreža je prvenstveno zamišljena kao sredstvo za apsolutni nadzor svake osobe, na svakom mjestu i u svakom trenutku na Zemlji i to u realnom vremenu, što sa dosadašnjom tehnologijom nije bilo moguće.
Ovo se odnosi na RF identifikaciju pojedinca, vozila kao i globalno umrežen video nadzor sa prepoznavanjem lica, ubuduće vjerovatno i tjelesnih/mentalnih stanja. 5G je orvelijanska noćna moraNego, da li u tu tvoju “statistiku” spada i slučaj stuxnet koji je napravio kaos u energetskom sektoru? Pa ćeš na sudu za prometnu nesreću uvijek moći optužiti kompjuterski virus koji je odobrio prolaz kroz crveno.
5G mreža je dodatni indikator da je ova “pandemija” planirana jer će se sada moći besramno širiti pod izgovorom medicinske nužnosti.

Becko
Gost
Becko
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nema Kina jedina 5G tehnologiju . Imaju je i Ameri i naravno Izraelci te EU kopmanije. Jedino sto Kinezi dampaju cijenu da bi uvalili svoju tehnologiju i prodali muda pod bubrege tj spyware. To je 100%. Njihov spyware imate u njihovim telefonima,aplikacijama te mreznoj opremi. Sto me kao obicnog korisnika bas i ne zanima jedino ako steka oprema koju sam kupio ili neki intert servis (web ili app). A i to se poprilicno cesto dogadjalo tako da prakticno sva kineska tenologija za komunikaciju je izbacena bar kod mene. A sad jeli bolje dugorocno da me spijuniraju Ameri,Izralci,EU ili Kina nisam siguran. Opet EU ima najvise regulacije i najmanje je sigurna za nekog tko bi zelio manipulirati bas zbog toga jer je unutar zajednice puno konfrontiranih interesa. Znaci ono sto su Izraelci-Ameri napravili sa Siemnsom Irancima je podvala stoljeca ,teoreticari uorta citajete o tome :-). https://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet . znaci uspijeli su nam zaraziti opremu za proizvodnju opreme koja je onda isporucila samo neispravnu opremu Iranu i davala tocne a u biti netocne podatke . Ludilo ,za film

Becko
Gost
Becko
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

https://www.speedtest.net/ookla-5g-map lokacije komercijalnih 5G mreza koje su vec u uporabi. Znaci USA i veliki dio Eu nije Kineska tehnologija

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

Becko, daj mi objasni kako konstantna izlozenost 60000000000 Hz nije stetna za zive organizme?

Becko
Gost
Becko
10 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Jer bi vec svi padali mrtvi jer smo konstantno izlozeni enormnoj kolicini zracenja koje je isto kao i 5G

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

Kako znas da su pustili u opticaj bas 6GHz? Mreza je tek u pokusnim fazama i pokrivenost nije 100%.Mozda nas lagano kuhaju na nizim frekvencijama jer da mrtvi padaju po ulicama postalo bi ocigledno da nesto nije u redu.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

@ becko Jesi li primjetio eksponencijalnu krivulju porasta kancerogenih bolesti od sredine 1990-ih na ovamo, otprilike u vrijeme kada su masovno počele nicati mobilne mreže?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

@becko . Za kineski spyware si apsolutno u pravu. Stvarno je sveprisutan i zloćudan.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac

O, što volim c/paste – linčina, pa to to ti je…

““Svet više neće biti isti” – fraza koja se ne vrti samo po alternativnim medijima već svuda… ni jednoj vlasti promene nisu omiljene (ili preciznije prihvatljive). Ne, ova fraza, – ona se pojavila na samom početku pandemije?!?”

Jako točno. Koje promjene? Za što nas pripremaju? Tko će provesti promjene? Tko ih može provesti?

Pa, odgovor je – oni koji su ovo i izazvali…
Iskreno, očekujem – gluposti. Problem je jedino što su oni koji trebaju prihvatiti te promjene – još gluplji.

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Otompotom.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Neznan samo na čemu točno se temelji predpodstavka da će doć neki bolji svit, naročito dok čekamo doma da korona prođe . . . a šta ako je korona samo dodatni i do sad najučinkovitiji mehanizam kontrole ne samo određene skupine nmnego ciloga čovječanstva.

Ekonomija je zaribala, politika ima samo jednu temu, a to je korona. Država se zadužuje kako bi imali šta jist. Ko će sve to platit.
Do sad su sve promjene išle na gore i danas ne postoji niti jedna naznaka kako će bit išta bolje. Osono ne virujen kako će doć neko jednoga danaiu bližoj budućnosti i reć, evo sad je sve okay, doša je ti novi bolji svit.

mislim
Gost
mislim
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

moreno
na matematici.
postoji diagram čovjekovog napretka kroz povjest.
i te točke skokovite neke veče neke manje kao naprimjer ovladavanje čovjeka vatrom ,pa pronalazak kola pa redom sve drugo . da ne govorim o ratovima koji su isto tako čovjeka prisilili na razvoj . i sad u zadnje doba ova digitalizacija. po diagramu .
sad slijedi još veči skok čovijekovog razvoja . to može biti upravo potencirano ovom koronom.

Moreno
Member
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  mislim

mislim Ako ćeš gledat matematiku odnosno graf funkcije kroz povijest onda ćeš vidit kako su razvoji civilizacija dolazili do točaka infleksije i minjali smjer iz pozitivnoga u negativni do samoga nestanka . . . mi živimo u ciklusu civilizacije koja je počela sa Sumeranima i sad smo došli tu di jesmo i nije isključeno uništenje . . . i prij naše su postojale razvijene civilizacije za koje uz cili naš razvoj neznamo kako su funkcionirale i zašto su nestale . . .

mislim
Gost
mislim
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

ne slažem se baš.
prvo kineko carstvo kontiunitet od 5000 godina.
rimsko smo svi njegovi slijednici pogotovo rimko pravo a i štampanje dolara to je isto rimska fora.
sumerani prvo pismo a mi smo isto tako manje više pismeni.
židovi i njihovo bankarstvo to isto tako nije nestalo.

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  mislim

Bingo,tko se dočeka na noge,a let je dug.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  mislim

Bilo kakav “dijagram čovjekovog napretka kroz povijest” je falsifikat. Nama je uglavnom nepoznata povijest starija od 200 godina jer se enormna količina napisanog temelji na brojnim falsifikatima, od dokumenata do knjiga i mapa.

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Evo sad je sve ok,a svit ko svit…
Moreno nema nazad,zakoni se mijenjaju drastično su prekršeni,lakše je zakonodavcu prominit zakon/sačuvat guzicu i zaradit…dakle prisiljeni smo(das, uskoro) mijenjati zakone,u čiju korist dugoročno.Pa znaju ovde + – svi.
Znati,a ne moći dijelovati je u većini slučajeva gore nego ne znati (i dijelovati npr.kroz pasivnost).

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije
Reply to  CAN

CAN Nisan baš razumija šta si napisa i zašto si to neni napisa . . . čitajuči zadnju rečenicu tvoga komentara nisan siguran ni kako si ti razumija ono šta san ja napisa . . . ja san napisa kako sidimo doma u koroni i čekamo u prvome licu množine iz pristojnosti, šta ne znači kako ja osobno nisan poduzeja ništa, i usput vidin kako su svi poslušni i čekaju da neko drugi za njih rješi problem, ukratko nije točno kako se nemore ništa.
Možda ovde više ili manje znaju svi, ali vanka neznaju . . . a moj komentar se odnosija na članak u kojemu se najavljuje bolji svit koji će ka ono doć sam od sebe, a mi ćemo ga doma čekat . . . di to ima . . .
Oko toga se mi ovde očito ne slažemo i tu ja ne vidin problem . . . po meni je veći problem kako se ni mi ovde baš ne razumimo niti onoga šta napišemo . . .

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Eto moj stav je sličan tvom,skr. Sadašnjost je ipak stala,zatvorena ,moto
Svak za se travu pase.
Čekamo promijene.
Pa šta bude / kako Bo(r)g da.
Biće šta bude.
Neće valjda mene i moje.
Sutra će valjda reć na vijestima da je prošlo.
Sve se zna ,nitko ne djeluje,jer nema volje završit ko mali & veliki JFK…?

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  CAN

Da samo sjediš i čekaš, ne bi bio ovdje.

Uno
Gost
Uno
10 mjeseci prije

Najžalosnija je u ovoj krizi činjenica da su Kina i Rusija svojim pristankom da učestvuju u ovoj predstavi odagnale i zadnji tračak nade da vode samostalnu i suverenu politiku i na korist svojim narodima.
Očigledno je da Kina postaje novi ekonomski centar svijeta i primjer kako bi i ostatak svijeta trebao izgledati. Rusi su dobili moćna oružja da bi obezbjedili da transformacija moći prođe onako kako je zamišljena. Ujedno su energetska baza Kini tako da je bilo kakvi ekonomski potresi na zapadu teško mogu uzdrmati.

Becko
Gost
Becko
10 mjeseci prije

Crni scenarij je kad pri kraju napisete: “..,odbacivanje destruktivnih praksi izmišljanja neprijatelja, prekjučer komunizma, jučer islamskog terorizma, a danas ruskog i kineskog ekspanzionizma.”
Ovde je jedino zalutao ruski ekspanzionizam jer Rusija ima samo defnazivnu medjunarodnu politiku na koju je prinudjena. A ove posati kao sto su komunizam ,pa islamisticki teroristicki kozo g.ovnari i moderna Kina koja je nastala na gazenju svojih studenata tenkovima koja je totalitarno drusto . Bio sam 3 puta poslovno i znam sto pricam a 2 puta i u Hong Kongu.
Postaje malo ljigavo kad na portalu uporno promovirate rezime koji nisu i ne mogu biti alternativa danasnjim europskim zapadnim demokracijama. Ti rezimi imaju neke osobine koje bi bilo dobro inkorpororati u ovaj smrdljivo truli zapad ali nazalost ili na nasu srecu on je jos x100 bolje mjesto za zivot radnika,srednje klase ,disdenata svih vrsta od zemalja kao sto su islamisticke smrdokozo drzave,Rusija , a narocito Kina pa cak i USA. Osobno Rusiju volim , Ruse takodjer to je jedino carstvo koje priznajem 🙂 ali to nije slobodna zemlja, Putin je jedan i dobro balansira i kad on ode pitanje u sto ce se sve to pretvoriti.. Kina je mocna ,uznapredovala enormno ali ti ljudi tamo su nesretni . Pa ide se u zatvor kao u vrijeme OZNE. O Arapinama s jedne i Iranu s druge strane je isto bespremetno govoriti. Nek vam proseta djevojka ili zena s pivom u ruci kroz neki njiov grad, soboda na n tu :-)). To sto Kina ima uspjeha i premoc u proizvodnji druge produkcijske linije ce biti okoncano upravo bog Covida. Ja osobno radim u IT sektoru. Radimo software i odrzavanje istog za par kompanija iz EU koje sve su TOP i proizvode automatiziranu opremu za energetski i industrijski sektor. Kinezi uopce nemaju tu tehnologiju niti mogu doci do nje. Ako Europljani i krenu prodati nesto Ameri kupe (to je slucaj u jednoj od njih). Radi se o proizvodnji prve produkcijke linije . Pojednosavljeno: Kinezi naprave laptop i sve kompnente su proizvedene u Kini ali strojevi koji prave strojeve za proizvodnju komponenti su nasi i Kinezi to nemaju … i samo tih par kompanija za koje ja znam jedina kakva takva konkurencija su Ameri i Izraelci a ni oni nisu blizu jer Kinezi i Rusi zele manje raditi s njima jer su ideoloski isto skuceni kao i ovi drugi . Ameri cak i vise. Malo sam nabacao ali treba zivjeti u Rusiji ,Kini , Iranu par odina pa nesto onda smisleno o ljudima i narodima tih zemalja napisati. Ja samo znam da je Europa puna Kineza , Rusa , Iranaca i to obicnog naroda koji je dodsao tu za boljim zivotom. Obratno nije slucaj. Sve moje kolege i prijatelji kad zavrse ugovore se vracaju cak i ako odu s obiteljima, cak i iz zemlaja kao sto su J. Korea,Tajvan , Singapur a gdje ne bi iz Kine . Pa tamo moras nositi masku jer ne mozes disati napolju…

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

Bicko, Bicko, vicko

Atman
Gost
Atman
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

Sve si dobro rekao

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

@ bicko Točno tako.Kineskom i azijatskom modelu nije mjesto kod nas.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
10 mjeseci prije
Reply to  Becko

@guest_401468 Kako se ono zvaše ona njemačka tvrtka za proizvodnju robota koju su kupili Kinezi ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

Svijet se mijenja…. Definitivno. U svijetu. Ko zna, možda će i u nas. Za početak, neki se ozbiljno i dan danas kunu da je 3,81 % ateista opljačkalo Hrvatsku.
U ovim teškom vremenima, iznenada se u stranih trgovačkih lanaca pojavila velika briga za hrvatske OPG-ove i poljoprivrednike. Da nam suze jedna drugu stižu. I sustižu. Zbog tolike njihove brige….. Koja sigurno nema nikakve veze s tim da im šleperi s jeftinim uvoznim voćem i povrćem imaju nekih problema na granicama.
Škole digitalizirane. Tako brzo da učenici uče učitelje. Osnove informatike. Već dvadeset dana nitko me nije tražio 70 kuna taksenih maraka. Ni potvrdu da nisam mrtav. Ne stariju od tri mjeseca. Ovjerenu u javnog bilježnika.
Neki Bračanin tražio propusnicu. Za ić iz Sutivana u Supetar. Pitali ga da šta će tamo? A da mora unuku kupit autić. I sebi goldune. Zbilja se ovaj svijet mijenja. Jebate, više ni goldune ne moš kupit bez propusnice… Da policija ne zna.
Miki Fontana kaže da je Miroslav Krleža napisao “U registraturi”. Pa ga uvatili sprdat. Da je Kumordinar Žorž. Dobro je prošlo. Malo je falilo da reče da Nives Celzijus pjeva Balade Petrice Kerempuha. A baš je planirao dobit počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta. I nać’ se al pari, u društvu Nikole Tesle. Jebi ga…. Miki.
Jedan od popularnijih domaćih You tubera, Marco Cuccurin, u suzama je na svom kanalu priznao da je biseksualan.Što je šok za čovječanstvo. Nakon ovoga Svijet više nikako nije isti. Možda bi zaključila izvjesna LGBTQ aktivistica i novinarka Faktografa. Koja mora da je divna osoba. Nepraktična i nesposobna za bilo kakav karijerizam.
P.S.
Za izdavanje UVJERENJA O NEPOSJEDOVANJU NEKRETNINE,
potrebno je na uvid dostaviti UVJERENJE O NEPOSJEDOVANJU NEKRETNINE
iz Ureda za katastar
(Rijeka, Riva 10, soba 106)

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Daltone

😃😄 eto, ja razmišljam, u slučaju kakve dosade, – to se meni teško događa, – da počnem tvrditi ovdje na portalu da sam i ja biseksualna, tek ono ne bi li se duhovi bar malo uznemirili…😊😈

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

@Lucija
Lip ti je bivši.
Koji?
Ja.
Dalmoš ostavlja curu….. 🙂 🙂
P.S.
Štef, kaj bi vi snimali?
Ja bi snimil CD-a…. I spot kaj bum slavan.
Al’ doktor insistira da snimim glavu…

indy
Gost
indy
10 mjeseci prije

Ekip,pitanje šta dosvad niste branili,nemojte cimat.Četnici znajuNemojte,molimvas nemojte.Kako kaže MPT,nečet.Izvinjavam se svima,al ako ko treba šta onda oni koji več ježa nešta.

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije
Reply to  indy

indyca ili sativa,smanji malo

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije

Kad počinje “nagradna otimačina”?
1.nagrada samoizdolacija?

estargnserngaserganesrgnaewrgf
Gost
estargnserngaserganesrgnaewrgf
10 mjeseci prije

Istražuj, Mucke, sve moje sumnje u svezi 5G i ove kazališne predstave Ajk je potvrdio, hvala!

Mucke
Gost
Mucke
10 mjeseci prije

Ja nemam zasluge,link je postavio @Istražuj.Kako vec rekoh bilo je to najkorisnije utrosenih 2 i pol sata mog zivota u zadnjih par mjeseci.Moram priznati da mu prica nema supljina za razliku od ovog gore IT “strucnjaka.

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije

Na ovom portalu treba razbit jedan od mitova. Taj mit je da je Kina nekakva prijetnja NWO koju zeli sprovesti Kabala. Veoma cest gost svih kineskih predsjednika je gmaz H. Kissinger. Taj gmaz je izvrsni organ Kabale. Kad ti on dolazi u posjet i primas ga kao uvazenog gosta tu nesto smrdi. Ja osobno smatram da je Kina u rukama Kabale. To je zemlja koja destljecima sluzi kao poligon gdje se treniralo kako drzati 1.3 milijarde ljudi pod kontrolom i koje poslijedice se mogu ocekivati. Sad se teren za takav test prosirio na cijeli svijet. Prvo je na redu sjeverna hemisfera, nakon toga na red dolazi juzna. Pomor ce zasigurno biti vecih razmjera u siromasnijim zemljama jer Kabala prezire siromasne. Ono sto mi je najveca misterija je kojih to 1 milijardu kabala planira postediti kako bi im sluzila kao roblje. Po Talmudu, to ce sigurnio biti zidovska rasa a ostali koji ce im robovati mozda bas Kinezi? Ako je to plan, nama se ne pise dobro.

estargnserngaserganesrgnaewrgf
Gost
estargnserngaserganesrgnaewrgf
10 mjeseci prije
Reply to  Patriot

U 16 stoljeću su došli odabrani tamo gdje je Šangaj i pomiješali se sa kinezima i od tada oni upravljaju kinezima. Isto ko kad je Šabat Cvi napravio dil sa sultanom Mehmedom da će preći na islam, on i njegovi i od tada oni upravljaju Turskom. Naravno ne treba biti naivan pa da se to isto nije dešavalo i monooogo prije, stvorova djeca upravljaju svima.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Na ovom portalu treba ragbiti jedan od mitova da je kina prijetnja nwo-u – da, treba.
Ali treba razbiti drugi mit – da je sad kao država i narod nwo. nwo je duboka država tj kabala ,a sad kao država je batina u rukama duboke države tj kabale. sad mao država je najveća žrtva nwo-a. Kao reakcija i otpor nwo-u došao je Tramp i nadam se da će se sa kabalom obračunati u svom drugom mandatu. U prvom mandatu je izbjegavao i još uvijek izbjegava obračun, ali u drugom ćemo viditi kako udara. Želim mu puno uspjeha u tom poslu.

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  santa007

Slazem se u vezi USA. Krivo mi je sto se narod jedne drzave proziva za sve stete koje je napravila americka neocon banda. Nigdje u svijetu ne postoji organiziranija gerila proti NWO kao u USA. Duze vrijeme govorim, ako se igdje zatresu temelji NWO to ce se desiti tamo gdje je i nastao. U Texasu. Trump je do sada pokazao da ima hrabrosti suprostatviti se, problem je u tome sto ne raspolaze resursima kojima bi mogao jace ugroziti Kabalu. Jedino ako okupi najvece vojne duznosnike i krene vojskom na zvijer. Ima iza sebe ogroman broj naoruzanuih americkih Patriota, pridobio je naklonost srednje klase. Daj Boze da moje zelje postanu stvarnost.

santa007
Gost
santa007
10 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Američki predsjednik može vladati ukazima i u izvanrednoj situaciji kongres može postati nebitan. Trampa podržava i čuva patriotski dio vojnosigurnosnog aparata. Iza Trampa je naoružani i odlučan dio američkog naroda, jer je amerika najveća žrtva nwo-a, koji ih je gotovo sveo na zemlju trećeg svijeta. Neocon banda (za njihov vrh koriste se i nazivi – kabala, okultna oligarhija, duboka država, vladari iz sjenike, banksteri, iluminati, gušteeri,… i taj vrh se nalazi u londonu) drži državni aparat pogotovo state department, vojnoindustrijski farmaceutski medijski kompleks, ali njihova moć kreće iz kontrole nad novcem tj iz činjenice da je novac privatiziran. Fed je glava te hobotnice. Ako Tramp nacionalizira fed to će biti glogov kolac u srce nwo-a i čitav nwo će se početi rušiti kao kula od karata.
Svako tko je čitao cospiracy teory može viditi da Tramp radi sve suprotno (zatvara granice i sprečava utapanje sad u globalnu državu, razbija mit o globalnom zatopljenju, itd).
S druge strane točno kažeš da je mit da je kina nekakva prijetnja nwo-a – pa kina je glavni profiter nwo-a, i što su proveli u kini (globalna kontrola) to žele iprovesti do kraja i na zapadu.

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Tramp je mislim , jucer reka za sijetsku zdrastvenu organizaciju , da zasto bi uplacivali novac za njih kad ne radu kako treba i da ne radu nista , kaze da su bili u Kini kad je poce virus a da nista nisu upozorili niti su vidili , naravno reka im je na konferenciji i to na svoj nacin .
Drago mi je da su ljudi ovde na portalu uvidili ono sto sam pisa unazad misec dana , da sila zla nema drzavu vec je okupira i to pokusava s cijelim svijetom . A Najjace drzave joj i jesu cilj.
A nije se za iznenadit da ako Gejc pobigne u Kinu , ako mu dode gusto.

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije

Genijalac ostaje genijalac, za zazliku od 99% korumpirane stoke zvane “naucnici”…
Dr Bruce Lipton:
https://www.youtube.com/watch?v=NfndtZYesb8

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istrazuj
a tek da vidis Dr. Bruce Lee-a https://youtu.be/SncapPrTusA

kcvqiufruoqfrnqfrnqiowfiqwerfqw
Gost
kcvqiufruoqfrnqfrnqiowfiqwerfqw
10 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Lipton kao i uvijek genijalan.

Abe 04
Gost
Abe 04
10 mjeseci prije

Dvije stvari. Ako ti netko (1) nameće nešto tvrdeći da je za tvoje dobro a tebe ništa ne pita, i ako (2) sije sumnje i nepovjerenje među ljude i udaljava vas od najbližih, onda taj netko nema dobre namjere. Kako god to kamuflirali.
Pitajmo, dakle, diktatore na koji to način onda da izrazimo neslaganje i kako da se drukcije mišljenje uvaži u odlukama koje nas se sviju životno tiču. Izostanak odgovora na to bit će nam najjasniji odgovor.
Krotko ih pozdravljam!

XXX
Gost
XXX
10 mjeseci prije

.

XXX
Gost
XXX
10 mjeseci prije

imam neke dokumente , koji su navodno iz americkog sudskog procesa, optuznice koje su zapocete u 12. mjesecu 2019. optuzuju se bill gates, musk, clintoni, fb, google, amazon…nema koga nema na spisku, navodno su neki uhiceni? zna li netko o navodom podzemnom ratu? koji se trnutno desava u cijelom svijetu? dns gori ispod berlina? wtf..kaze prica da su trump i putin u dogovoru sa europskim vojskama pokrenuli rat protiv elite..uskoro bi se trebao desiti reset interneta i medija i tada ce svije saznati sve..ima neko neke inf o ovome

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  XXX

Ima portala koji objavljuju takve scenarije, vise mi to slici da se netko zaigrao. Ja bi voilo da sam u krivu ali…

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije
Reply to  XXX

Postavi link ako imas sa kakvim info oko toga

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Q anon

Patriot
Gost
Patriot
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

QAnon, nemogu procijeniti jeli podvala ili ne

Armagedon
Gost
Armagedon
10 mjeseci prije

Kad sve ovo , od pocetka Korone , a i prije , stavimo na jednu ledinu ili ti ga livadu , naidzemo samo na , Paniku , konuziju , pretnje,
kaos, Losa predvidanja, zabrinutost, stres i strah….strah za svoju dijecu famiju , oceve i majke i za samo drustvo u kojemu zivimo za sebe .
Zar ovo nije signal ili simpton da ce toga biti jos , jos nije proslo ni ovo a vec najavjivaju gore , sto bi se jos tebalo izdogadati da bi mo to shvatili?
Trebalo bi se trgnut iz ovog ludila i nesto napravit , po meni se oragnizirati izmedu , pa makar planski , bar nesto . a moglo bi se i puno vise.
Jer kad pocme drugi val bit ce kasno , a hoce , dali je to nova , ista , ili mutirana bolest ili rat globalnih razmijera .

Ovo stati nece zasigurno ,a buducnos je neizvijesna, ko go da je autor , ovo mu se svidilo i nece lako ispustit iz ruke, jer se ukroti cijeli svijet u par dana ,
zato bi se trebali na neki nacin i pripremiti za njen nastavak.
Mislim da bi se trebalo pripremiti i u datom momentu izaci iz ovog prokletstva i pocme zivot na nakom drugacijem mijestu i na drugi nacin, gdije su svi ljuskog pogleda na zivot … dobrog pogleda.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
10 mjeseci prije

Kad čitam hrvatski index ispada da zapadnom neoimperijalizmu i liberalnom kapitalizmu cvate samo cvijeće i da je sve super i za pet. Ne pamtim da sam tamo pročitao neki kritički pogled, neki ozbiljni članak o dubiozama kapitalizma i nesposobnošću istog da se nosi sa kriznim situacijama poput ovoga sada s COVID-19. Stvarno sam razočaran, ljude bezočno lažu i navode da vjeruju kako će sve biti super i isto, samo još koji dan da ovo prođe. Stvarno mi dođe krivo što nisam završio novinarstvo umjesto arhitekture i informatike, pa da i ja zvanično baljezgam i pričam šuplje priče dok plaća uredno liježe, a ja ni or’o ni kop’o. Logično, vi ste nam jedini svjetionik razuma. Nemojte se mijenjati, ostanite takvi!

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije

Greska u naslovu radi se n4oliberalnoj PLJACKAZZACIJI Toliko kriminala i necasnih radnji u poslovnim odnosima na Zapadnoj hemisferi da je to tesko shvatiti, angloamerikenjci sve pokusavaju odaraditi sa PREVAROM. NEMA CASTI I POSTENJA, sve se zasniva prevari ukradi otmi i gledaj smo da tebe ne prevare.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik