Svijet odavno „nije isti“, a Covid-19 je samo razotkrio iluziju neoliberalne globalizacije

Kriza i recesija

Uz sve loše vijesti kojima nas svakodnevno bombardiraju, pandemija koju je izazvao koronavirus Covid-19 dolazi kao objava novog svijeta u kojem ništa neće biti isto. U tom smislu bi ovaj događaj u povijesti mogao ostati upisan kao vrijeme u kojem se u porođajnim mukama rodio bolji svijet. Puno toga ovisi o nama koji živimo u takozvanom „kolektivnom Zapadu“i našim susjedima, bratskim narodima i narodnostima, kako smo se nekoć zvali, koji još nisu njegov dio, barem ne u institucionalnom smislu,

Komunikativni kaos, institucionalne podijele do neprepoznatljivosti i politizacija pandemije od strane zapadnih vlada so uzrok greški koje su vlasti Wuhana i Hubeija napravile u prosincu u prvoj fazi epidemije, ali su brzo promijenile kurs i Kina je danas praktički „Covid Free“ zemlja. Čaki Wuhan dan za danom, sve više liči na grad kakav je bio u jesen 2019.

S obzirom na to da su Kinezi pogreške prilično brzo otklonili i odmah pristupili provedbi koordiniranih, brzih, i učinkovitih akcije, Kina se postepeno vraća u normalno stanje. S druge strane  na Zapadu, gdje su vlade imale dva mjeseca prednosti, pio se šampanjac i  sada se plaća vrlo visoka cijena.

Nevjerojatno je da posljednjih mjeseci sve zemlje koje su promatrale kinesko iskustvo „izvana“ nisu ništa naučile i u mnogim su slučajevima od početka politizirale dramu u Kini, zbog čega se sve pretvorilo u globalnu krizu.

Promjena u svjetskom liberalnom poretku, nazvana „globalna smjena“, čija se pitanja mogla pratiti godinama unatrag, sada je jasna i onima koji su ostali usidreni u statičkoj viziji povezanoj s hegemonijom Sjedinjenih Država.

Ali to je zastarjela vizija, jer je temeljena na prevladanim činjenicama, čak i prije pandemije. Mnogi su na to upozoravali još 2016., posebno u globalnim financijama i geopolitici, ali je uvjerenje o nespornoj američkoj hegemoniji bilo jače.

Općenito, u zoru ove nove sistemske krize povezane s Covidom-19 se otkrivaju sve pogreške i strukturne slabosti koje su se pojavljivale i u prethodnim desetljećima, ali su zanemarivane, a povezane s političkim ekonomskim modelom neoliberalne globalizacije.

Ovo je proces kojeg Zapad pokrenuo još od monetarne kontrarevolucije s kraja ’70-ih. Nakon toga su slijedila desetljeća sve veće povezanosti u kojoj se s različitim područjima svijeta bavilo na manje ili više povoljan način, ali su se istodobno povećale socijalno-ekonomske nejednakosti i ubrzali procesi destabilizacije. Dovoljno se prisjetiti sistemskih ciklusa financijskih i ekonomskih kriza ’80-ih i državnog duga, devedesetih bankarskih, monetarnih i dužničkih kriza i novog milenija kojeg su  obilježili brojni “humanitarni” ratovi i „smjene režima“, pokušaji ili uspješni, sve u ime lažnog rata protiv terora koji je uglavnom potaknut i podržan u antikineskom i proturuskom ključu i za potrebe strateške dominacije nad Iranom.

Zadržavajući globalnu perspektivu, ova kriza otkriva sve strukturne nedostatke i slabosti koje je Zapad nakupio posljednjih desetljeća. Sve je očitija iscrpljenost pokretačke sile zapadne globalizacije, koja se na drugoj strani  suprotstavlja jasnoj konstruktivnoj sili globalizacije s kineskim karakteristikama.

Ako je prvi, takozvani „Washingtonski konsenzus“, promovirao procese liberalizacije i privatizacije i desetljećima se proširio na planetarnu razinu, drugi je predložio i promovira više međusobno povezivanje država, sa strategijama ulaganja i suradnje usmjerenih na razvoj zaostalih područja, stabilizaciju strateških regija i učinkovitije povezivanje različitih svjetskih regija. Ova dva modela se temelje i na različitim principima, međusobno nepomirljivim, kao što su  jednostranost i multilateralizam, nadmoć jedne sile i njezinih „vrijednosti“ protiv poštovanja različitih putova razvoja, hiperkonkurencija protiv obostrano korisne suradnje, interesi kapitala i privatnih kompanija nasuprot interesa, nazovimo ga tako, „socijalizma s kineskim karakteristikama“ i na kraju  individualizma protiv kolektivizma.

U ovom sukobu ideja zapravo  primjećujemo da je Kina svijetu ponudila  alternativnu ideju globalizacije. Primjer je govor Xi Jinpinga u Davosu 2017. godine u kojem se zalagao za više međusobne povezanosti i suradnje među narodima, ali poštujući ekonomske, političke i kulturne razlike.

Danas se sve više i više otkriva prava priroda neoliberalne globalizacije koja je, promičući sve veće smanjenje državne intervencije u gospodarstvu, uz deregulacijski pritisak na tržišta, umanjila svoju ulogu glasnogovornika poslovnih zajednica i njihovih partikularnih interesa. Ukratko, neoliberalna globalizacija je iscrpila svoj „potencijal“, jer je on u suštini bio „neprirodan“ i ovaj se globalizacijski model mogao širiti samo silom, „tvrdom“ ili „mekom“. Sada je jasno gdje su sve njene granice.

To se jasno vidi, posebno kada se uspoređuje sa „socijalizmom s kineskim karakteristikama“ i idejom izgradnje ljudske zajednice sa zajedničkom sudbinom. Ta zajednica nema ništa zajedničko s ekonomsko-socijalnim darvinizmom kojeg promiče neoliberalizam.

Kao što je spomenuto, povijest neoliberalne globalizacije obilježena je sustavnim krizama i humanitarnim ratovima, koji su u stvarnosti bili operacije potpore regionalnom terorizmu u strateške svrhe. Sada je više nego jasna destabilizirajuća priroda tog projekta, koji je doveo do krhkih i sve više destabilizirajućeg globalnog tržišta i beskrajnih ratova.

Ti su se procesi pokazali najrazornijima tijekom ’90-ih i kalvarija Balkana je bila dio tog globalnog procesa, nikako „odlučan odgovor malih naroda u vrijeme dobro posloženih povijesnih silnica“, kako je u „Bespućima povijesne zbiljnosti“ pisao pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Ali danas je 2020. i kineska inicijativa  „Novog puta svile“, koja jeste širenje kineskog utjecaja na interkontinentalnu razinu, tiče se nove infrastrukturne geografije, luka, željeznica, industrijskih područja, digitalnih i zračnih veza, kao i suradnje u istraživanju i upravljanju globalnim problemima, poput zdravstvenih problema.

Pandemija Covid-19 pokazuje konsolidaciju „Pekinškog konsenzusa“ i globalizaciju s kineskim karakteristikama, koju, u usporedbi s poznatim međunarodnim politikama vezanim za „Washingtonski konsenzus“, nitko ne obija, iako se ne nameće silom.

Doista, ta dva pristupa koji, kao što je spomenuto, imaju različite povijesne putanje, odražavaju se u trenutnim odgovorima na pandemiju. Zapadne zemlje su se zatvorile, obustavile Schengen u Europi, blokirale osnovne zalihe za najugroženije zemlje i pokazale apsolutnu nesposobnost za upravljanje krizom. Slučajevi blokade opskrbe u Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj, blokiranje zračnog prostora za ruske letove, te sankcije uvedene Iranu, Kubi i Venezueli su očiti primjeri manjka solidarnosti i otvorenog cinizma, gdje se ne može pronaći ništa poučno osim “ljudskih prava”.

Ako pogledate SAD, one nisu bile u stanju nikome pružiti pomoć koja je usporediva s kineskom, a nemaju ni odgovarajući proizvodni kapacitet za prijeko potrebne materijale. Suprotno Sjedinjenim Državama, koje su trebale biti lider svijeta, Kina i Rusija su prve pomogle mnogim drugim zemljama sa svim vrstama potpore, od donacija i zaliha do slanja i razmjene medicinskog osoblja, iskustva i informacija.

Kina se u ovom bloku pridružila zemljama poput „siromašne“ Kube, Vijetnama i Rusije. U paradigmatičnom, ekonomsko, političkom i kulturnom pogledu, to je usporedba između predatorskog neoliberalizma i evolucije socijalizma. Drugim riječima, to je sukob nadmoći interesa kapitala i sebičnog interesa pojedinca protiv interesa nacija, društava i kolektiviteta. Ovo je utjelovljenje dihotomne usporedbe hiperkonkurencije i suradnje, reakcionarne samoobrane i međunarodne solidarnosti, vojnog sučeljavanja i traženja zajedničkih i mirnih rješenja.

Na zapadnoj strani vidimo manjak pomoći i solidarnosti, ali i političke slabosti i ekonomske patnje u suočavanju s pandemijom. U tom su kontekstu, na primjer, Financial Times i Foreign Affairs u upravljanju krizom primijetili potrebu suradnje s Kinom. Čak i Trump nudi plahe naznake otvaranja. U redu. Pratit ćemo razvoj događaja, ali to ne znači da se svjetski poredak već nije promijenio i trebat će Zapad koji je fleksibilan i sposoban za prilagodbu. To znači manje vojne potrošnje i odbacivanje destruktivnih praksi izmišljanja neprijatelja, prekjučer komunizma, jučer islamskog terorizma, a danas ruskog i kineskog ekspanzionizma. To je u suprotnosti s politikom Washingtona i vojno-industrijskog kompleksa i njihove institucije koju predstavlja NATO, ali ova situacija otkriva da se s ovakvom vojnom potrošnjom i bacanjem novca na „soft power“ za širenje liberalne ideologije, potrebne za provedbu neoliberalnih ekonomskih politika, ne možemo suprotstaviti nijednoj krizi, a Covid-19 sigurno nije najgora.

Umjesto toga se više novca treba usmjeriti u javna dobra, podršku kineskoj inicijativi i odbacivanje destruktivne i nepotrebne politike sukobljavanja s Ruskom Federacijom. Konačno, treba raspustiti „gerijatrijski savez“ G7 i proširiti G20 na zemlje koje imaju puno pravo sudjelovati u ovoj skupini.

Za kraj što reći? Je li navedeno samo spisak lijepih želja i nakon krize će sve biti kao prije? Budućnost nitko ne može predvidjeti, ali među analitičarima svih provenijencija vlada konsenzus da svijet više neće biti isti. Ostaje nam da se nadajmo najboljem ishodu, jer su sve karte posložene tako da najcrnjeg scenarija s „Washingtonskim  konsenzusom“ ne može biti.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac

Od naslova ostavit samo: Covid19 – Iluzija – Neoliberalna globalizacija ….i dobijes odgovor

P.S mene vise muci jedno retoricko pitanje: Zasto se svi ‘pozitivni’ nazivaju bolesnim, a svi ‘negativni’ zdravim?

neznanje

Sve što ste napisali o prošlosti, do dabašnjeg dana, stoji. No, ne treba se zanositi u pogledu budućnosti. Svi akteri su naučili lekciju i sad će svi raditi, računalnim metodama na stvaranju odgovora na nove moguće uzročnike i ubuduće se može očekivati u slučaju dolaska novog uzročnika, pravu karantenu na… Pročitaj više »

Ana

Mozda je drama u Kini bila politizirana, ali mislim da je u istoj mjeri i ismijavana i prezirana. Inace, barem zadnjih 40 godina, Europski kontinent i narodi su zatocenici mafijasa koji sebe nazvase “elitom”. Kako ce se ogoljeli, iscrpljeni pokradeni, razvodnjeni, ponizeni, bolesni, umorni, ostarjeli, invadirani kontinent odhrvati bilo cemu?… Pročitaj više »

Željko

Što bi legendarna sarajevska grupa ” Crvena jabuka ” pjevala ” Sanjati, ne mogu ti (vam) to uskratiti…”!
Zapad ostaje simbol za bogatstvo i za odličan život, nema novoga svjetskog poretka u kojemu će Kina i Rusija vladati planetom Zemljom !

shumadinac

“Svet više neće biti isti” – fraza koja se ne vrti samo po alternativnim medijima već svuda. Da li vam se čini da je u pitanju očigledno forsiranje nečega što bi vlast trebalo da suzbija po svaku cenu jer ni jednoj vlasti promene nisu omiljene (ili preciznije prihvatljive). Ne, ova… Pročitaj više »

Moreno

Neznan samo na čemu točno se temelji predpodstavka da će doć neki bolji svit, naročito dok čekamo doma da korona prođe . . . a šta ako je korona samo dodatni i do sad najučinkovitiji mehanizam kontrole ne samo određene skupine nmnego ciloga čovječanstva. Ekonomija je zaribala, politika ima samo… Pročitaj više »

Uno

Najžalosnija je u ovoj krizi činjenica da su Kina i Rusija svojim pristankom da učestvuju u ovoj predstavi odagnale i zadnji tračak nade da vode samostalnu i suverenu politiku i na korist svojim narodima. Očigledno je da Kina postaje novi ekonomski centar svijeta i primjer kako bi i ostatak svijeta… Pročitaj više »

Becko

Crni scenarij je kad pri kraju napisete: “..,odbacivanje destruktivnih praksi izmišljanja neprijatelja, prekjučer komunizma, jučer islamskog terorizma, a danas ruskog i kineskog ekspanzionizma.” Ovde je jedino zalutao ruski ekspanzionizam jer Rusija ima samo defnazivnu medjunarodnu politiku na koju je prinudjena. A ove posati kao sto su komunizam ,pa islamisticki teroristicki… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton

Svijet se mijenja…. Definitivno. U svijetu. Ko zna, možda će i u nas. Za početak, neki se ozbiljno i dan danas kunu da je 3,81 % ateista opljačkalo Hrvatsku. U ovim teškom vremenima, iznenada se u stranih trgovačkih lanaca pojavila velika briga za hrvatske OPG-ove i poljoprivrednike. Da nam suze… Pročitaj više »

indy

Ekip,pitanje šta dosvad niste branili,nemojte cimat.Četnici znajuNemojte,molimvas nemojte.Kako kaže MPT,nečet.Izvinjavam se svima,al ako ko treba šta onda oni koji več ježa nešta.

CAN

Kad počinje “nagradna otimačina”?
1.nagrada samoizdolacija?

estargnserngaserganesrgnaewrgf

Istražuj, Mucke, sve moje sumnje u svezi 5G i ove kazališne predstave Ajk je potvrdio, hvala!

Patriot

Na ovom portalu treba razbit jedan od mitova. Taj mit je da je Kina nekakva prijetnja NWO koju zeli sprovesti Kabala. Veoma cest gost svih kineskih predsjednika je gmaz H. Kissinger. Taj gmaz je izvrsni organ Kabale. Kad ti on dolazi u posjet i primas ga kao uvazenog gosta tu… Pročitaj više »

istrazuj

Genijalac ostaje genijalac, za zazliku od 99% korumpirane stoke zvane “naucnici”…
Dr Bruce Lipton:
https://www.youtube.com/watch?v=NfndtZYesb8

XXX

.

XXX

imam neke dokumente , koji su navodno iz americkog sudskog procesa, optuznice koje su zapocete u 12. mjesecu 2019. optuzuju se bill gates, musk, clintoni, fb, google, amazon…nema koga nema na spisku, navodno su neki uhiceni? zna li netko o navodom podzemnom ratu? koji se trnutno desava u cijelom svijetu?… Pročitaj više »

Armagedon

Kad sve ovo , od pocetka Korone , a i prije , stavimo na jednu ledinu ili ti ga livadu , naidzemo samo na , Paniku , konuziju , pretnje, kaos, Losa predvidanja, zabrinutost, stres i strah….strah za svoju dijecu famiju , oceve i majke i za samo drustvo u… Pročitaj više »

Ivo Lola

Kad čitam hrvatski index ispada da zapadnom neoimperijalizmu i liberalnom kapitalizmu cvate samo cvijeće i da je sve super i za pet. Ne pamtim da sam tamo pročitao neki kritički pogled, neki ozbiljni članak o dubiozama kapitalizma i nesposobnošću istog da se nosi sa kriznim situacijama poput ovoga sada s… Pročitaj više »

Ive

Greska u naslovu radi se n4oliberalnoj PLJACKAZZACIJI Toliko kriminala i necasnih radnji u poslovnim odnosima na Zapadnoj hemisferi da je to tesko shvatiti, angloamerikenjci sve pokusavaju odaraditi sa PREVAROM. NEMA CASTI I POSTENJA, sve se zasniva prevari ukradi otmi i gledaj smo da tebe ne prevare.

POVEZANE VIJESTI