Referendumi, Katalonija i počinje li fragmentacija EU?

Europa - kriza - terorizam
18 komentara

Referendumi se u pravilu održavaju u fazi realizacije političkih odluka organizatora i trajna su referenca da je sve legitimno.

U slučaju nedavno održanog referenduma u Kataloniji govorimo o očiglednom pokušaju odvajanja pokrajine i potkopavanja jedinstva Španjolske. Ako se jedan dio zemlje odvoji, zašto to ne bi učinio i drugi, ako drži da je tako isplativije i bolje? Katalonski primjer su mogli slijediti Baskija, a zatim i druga područja.

No, nije uvijek onako kako se prikazuje. Koliko su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora i Makedonija politički jači od savezne Jugoslavije? Zapravo, ljude se zbog daljnje eksploatacije jednostavno podijelilo na teritorijalne i kulturne enklave.

Koliko su Ukrajina, Rusija i Bjelorusija politički jači od kada nisu dijelovi jedne cjeline, nego su neovisne države, od kojih je jedna doslovno postala ovisne o zapadnoj milostinji, a druga bi bez ruskih povlaštenih cijena brzo bila u istoj situaciji.

Očito je da se u slučaju uspjeha separatizma u Španjolskoj, gdje još uvijek nije izrečena posljednja riječ, očekuje slabljenje i ostalih područja Europe.

Možda su Katalonci, a da to nisu ni razumjeli, previše dobro živjeli u Španjolskoj, pa sada “dobrovoljno” uzrokuju trajnu krizu? Zapravo, pod lažnom zastavom neovisnosti bi imovina i prihodi srednje klase dijelom bili ograničeni, a dijelom opljačkani.

Naravno, kada splasnu emocije, stvari se u pravilu sagledaju racionalno, ali uvijek prekasno.

FOTO: Separatisticki pokreti u Evropi

Pokušaj uništavanja nacionalnih država nije projekt jačanja, nego slabljenja određenih naroda, uvijek prema dvostrukim standardima. Neovisna Katalonija ili neovisno Kosovo? A neovisna Narodna Republika Novorusija je “nezakonita i nemoguća”.

Jasno je da od projekta podijele Španjolske netko ima koristi, ali to nisu Katalonci.

Globalizacija, točnije svjetska financijska oligarhija, pretvara stare europske države u slabe državne entitete. Potrošačko društvo i Europska unija kao njegov glasnogovornik već su učinili puno toga.

Katalonija i Španjolska su očigledan “pilot projekt”. Ova zemlja je pogodna jer je multietnička, ali je u Europskoj uniji. I Jugoslavija je bila višenacionalna, ali nije mogla biti testni uzorak, jer se nije moglo procijeniti kako bi se stvari odrazile na razini institucija EU.

U Kataloniji na predstojećim izborima mogu pobijediti pristaše neovisnosti i lavina će se opet zakotrljati. Ako se uspije tamo, zašto se model ne bi promicao do stvaranja srednjovjekovnih feuda?

Prethodni sličan pokušaj je bio Škotska i političari koji su zagovarali odcjepljenje nastavljaju s radom.

Zanimljiv bi primjer bio proces fragmentacije Njemačke. Naime, Španjolska je barem ujedinjena pod Katoličkom crkvom. Njemačka, osim različitih naroda ima i dvije velike kršćanske zajednice – protestantsku i katoličku. Koliko zajedničkog u kulturi, jeziku, religiji, mentalitetu, običajima imaju Prusi, Bavarci ili neki drugi od naroda koji čine Saveznu Republiku Njemačku? Možda manje nego bivši “Jugoslaveni”, Belgiju da ne spominjemo.

Tvrdnje da Rusija potiče proces fragmentacije starih europskih država su obične gluposti, jer bi za Moskvu to bio veliki gubitak i sama bi se mogla naći u sličnoj situaciji.

Dakle, još jedan udarac kontinentalnoj Europi je zadan u Španjolskoj. Nažalost, Europljani mazohistički djeluju ne kao subjekti, nego objekti. U međuvremenu, europskim zemljama treba konsolidacija, a ne podjele. Naravno, ta konsolidacija treba krenuti odozdo, od nacionalnih država, a onda se tek manji dio nacionalnih suvereniteta može prenijeti na Europsku uniju, nefunkcionalni mastodont čiju većinu institucija treba ukinuti. I, kako se kaže, manje riječi, a više posla.

 

GlobalizacijaJugoslavijakatalonijakosovoReferendumReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnostiseparatizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Jaki odredjuju pravila.Katalonija se ne moze otcjepiti jer u spanskom ustavu ne postoji mogucnost za to.Kad su amerikanci odvajali kosovo nije ih interesovao ustav srbije.Takodje se i rusi nisu obazirali na ustav ukrajine kad su otcjepljivali krim.

Slucajni
6 godine prije

Stereotip pisanja izazvan licnim strahovima ‘clankopisca’.

Konstantin
6 godine prije

OFF-TOPIC. Gde nestade TEMA sa snajperistima sa Majdana UKRO?

ohrana
6 godine prije

ha ha demokratski referendum ce odluciti to je obican inzenjering koji nema veze s slobodnim odlucivanjem ljudi jer da svi imamo kapacitet nikole tesle razina inapada na ljudski um je tolike razine da ne bismo mogli spoznati sto se u stvari dogadja i tko tu koga jel se smije reci jebe

ohrana
6 godine prije

a izgeda da se ne smije sto je zaista glupo a tko zna da li se smije reci glupo dajte bar onda objavite spisak zabranjenih rijeci

Alerik
6 godine prije

Zapravo su smiješne ove mentalne vježbe – u istom tekstu je moguće zalagati se za jačanje EU i za slabljenje EU. Može se pisati svašta, ali se onda gubi na vjerodostojnosti.
Ako su Rusija, Ukrajina i Bjelorusija jače u istoj državnoj zajednici, kako to da onda EU kao zajednica država nije dobar projekt?
Svjetskoj financijskoj oligarhiji je svejedno funkcioniraju li u državama, federacijama, mini državama. Njima je jedino bitno da oni proizvode novac (‘Dajte mi da tiskam novac i nije me briga tko će biti na vlasti’). Možemo znači iz jednadžbe izbaciti financijske oligarhije. Ostaju nam legitimne težnje naroda za svojom državom (Škotdka, Katalonija). I ostaju nam subverzije protivničkih blokova.
Inače, škotski referendum je pokraden (Škoti su glasali za samostalnu državu), ovaj katalonski nije regularan (održan u izvanrednim uvjetima bez ikakve kontrole procesa).
EU je nepovratan projekt i može se srušiti samo svjetskim ratom.

Ana
6 godine prije

Politiku identicnu vasem zakljucku brani i jedna od europskih stranaka koju globalisticka mafija gadi i udara svim sredstvima, Glasacki ovnovi, tuke, koze, krave , amebe znaju samo da je ta stranka fasisticka, ksenofobna itd. Kad ih upitas da ti daju samo jedan jedini primjer tih tvrdnji- iza usiju im se pocne dimiti-kratak spoj.

Perun
6 godine prije

Svaki slučaj je priča za sebe. Negdje se ide vojnom silom, negdje ustavnim pravom ili kombinacijom. Da Rusija tako želi Novorusija bi kao i Krim bila u sastavu Ruske Federacije. Da Španjolska želi pustiti Kataloniju opet ne bi bila nezavisna jer žele u EU. Škotska je imala priliku na referendumu da izađe iz Velike Britanije ali ne bi izašli iz EU. Očito da ni Škotima nije do nezavisnosti iako će nakon Brexita ići propaganda za novi referendum. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je većini bilo bolje u zajedničkoj državi SFRJ nego ovim novonastalim državicama koje EU ima dugoročno u planu usisati. Prvo treba dati stražnjice i poniziti se, dopustiti ekonomsku okupaciju, financirati osobe s nastranim sklonostima i tako su Slovenija pa Hrvatska ušle dok bi Srbija trebala dati još i dio svog državnog teritorija iako de facto nije pod kontrolom Beograda. Nije isto de iure odreći se prava na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI