fbpx

Referendumi, Katalonija i počinje li fragmentacija EU?

Europa - kriza - terorizam

Referendumi se u pravilu održavaju u fazi realizacije političkih odluka organizatora i trajna su referenca da je sve legitimno.

U slučaju nedavno održanog referenduma u Kataloniji govorimo o očiglednom pokušaju odvajanja pokrajine i potkopavanja jedinstva Španjolske. Ako se jedan dio zemlje odvoji, zašto to ne bi učinio i drugi, ako drži da je tako isplativije i bolje? Katalonski primjer su mogli slijediti Baskija, a zatim i druga područja.

No, nije uvijek onako kako se prikazuje. Koliko su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora i Makedonija politički jači od savezne Jugoslavije? Zapravo, ljude se zbog daljnje eksploatacije jednostavno podijelilo na teritorijalne i kulturne enklave.

Koliko su Ukrajina, Rusija i Bjelorusija politički jači od kada nisu dijelovi jedne cjeline, nego su neovisne države, od kojih je jedna doslovno postala ovisne o zapadnoj milostinji, a druga bi bez ruskih povlaštenih cijena brzo bila u istoj situaciji.

Očito je da se u slučaju uspjeha separatizma u Španjolskoj, gdje još uvijek nije izrečena posljednja riječ, očekuje slabljenje i ostalih područja Europe.

Možda su Katalonci, a da to nisu ni razumjeli, previše dobro živjeli u Španjolskoj, pa sada “dobrovoljno” uzrokuju trajnu krizu? Zapravo, pod lažnom zastavom neovisnosti bi imovina i prihodi srednje klase dijelom bili ograničeni, a dijelom opljačkani.

Naravno, kada splasnu emocije, stvari se u pravilu sagledaju racionalno, ali uvijek prekasno.

Referendumi, Katalonija i počinje li fragmentacija EU? 1

FOTO: Separatisticki pokreti u Evropi

Pokušaj uništavanja nacionalnih država nije projekt jačanja, nego slabljenja određenih naroda, uvijek prema dvostrukim standardima. Neovisna Katalonija ili neovisno Kosovo? A neovisna Narodna Republika Novorusija je “nezakonita i nemoguća”.

Jasno je da od projekta podijele Španjolske netko ima koristi, ali to nisu Katalonci.

Globalizacija, točnije svjetska financijska oligarhija, pretvara stare europske države u slabe državne entitete. Potrošačko društvo i Europska unija kao njegov glasnogovornik već su učinili puno toga.

Katalonija i Španjolska su očigledan “pilot projekt”. Ova zemlja je pogodna jer je multietnička, ali je u Europskoj uniji. I Jugoslavija je bila višenacionalna, ali nije mogla biti testni uzorak, jer se nije moglo procijeniti kako bi se stvari odrazile na razini institucija EU.

U Kataloniji na predstojećim izborima mogu pobijediti pristaše neovisnosti i lavina će se opet zakotrljati. Ako se uspije tamo, zašto se model ne bi promicao do stvaranja srednjovjekovnih feuda?

Prethodni sličan pokušaj je bio Škotska i političari koji su zagovarali odcjepljenje nastavljaju s radom.

Zanimljiv bi primjer bio proces fragmentacije Njemačke. Naime, Španjolska je barem ujedinjena pod Katoličkom crkvom. Njemačka, osim različitih naroda ima i dvije velike kršćanske zajednice – protestantsku i katoličku. Koliko zajedničkog u kulturi, jeziku, religiji, mentalitetu, običajima imaju Prusi, Bavarci ili neki drugi od naroda koji čine Saveznu Republiku Njemačku? Možda manje nego bivši “Jugoslaveni”, Belgiju da ne spominjemo.

Tvrdnje da Rusija potiče proces fragmentacije starih europskih država su obične gluposti, jer bi za Moskvu to bio veliki gubitak i sama bi se mogla naći u sličnoj situaciji.

Dakle, još jedan udarac kontinentalnoj Europi je zadan u Španjolskoj. Nažalost, Europljani mazohistički djeluju ne kao subjekti, nego objekti. U međuvremenu, europskim zemljama treba konsolidacija, a ne podjele. Naravno, ta konsolidacija treba krenuti odozdo, od nacionalnih država, a onda se tek manji dio nacionalnih suvereniteta može prenijeti na Europsku uniju, nefunkcionalni mastodont čiju većinu institucija treba ukinuti. I, kako se kaže, manje riječi, a više posla.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
basso
Gost
basso
3 godine prije

Jaki odredjuju pravila.Katalonija se ne moze otcjepiti jer u spanskom ustavu ne postoji mogucnost za to.Kad su amerikanci odvajali kosovo nije ih interesovao ustav srbije.Takodje se i rusi nisu obazirali na ustav ukrajine kad su otcjepljivali krim.

Slucajni
Gost
Slucajni
3 godine prije

Stereotip pisanja izazvan licnim strahovima ‘clankopisca’.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Slucajni

@ Slucajni

Irelevantno da li je točno ili nije. Ovaj članak daje perspektivu autora. Sviđala se ona tebi ili ne. Otiđi na 20 drugih portala, nađi druge perspektive i onda radi zaključke. Ti iz nekog razloga smatraš da bi autor trebao imati iso mišljenje kao ti? Ili da je ovaj članak činjenićni, a ne samo razmišljanje?
Ali meni se čin ida tebi samo autor smeta, a ne da te interesira geopolitika i slične stvari.

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  Mercury

Nije mi jasno zasto sticem utisak da si ti pogodjen pisanjem ‘Slucajnog’. Ako nisi, moje izvinjenje.

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

OFF-TOPIC. Gde nestade TEMA sa snajperistima sa Majdana UKRO?

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Konstantin

logicno.com/politika/ukrajinske-tajne-progovorili-snajperisti-s-maidana-video.html

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije

ha ha demokratski referendum ce odluciti to je obican inzenjering koji nema veze s slobodnim odlucivanjem ljudi jer da svi imamo kapacitet nikole tesle razina inapada na ljudski um je tolike razine da ne bismo mogli spoznati sto se u stvari dogadja i tko tu koga jel se smije reci jebe

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije

a izgeda da se ne smije sto je zaista glupo a tko zna da li se smije reci glupo dajte bar onda objavite spisak zabranjenih rijeci

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  ohrana

Eh, i meni je jučer malo bio komentar na čekanju zbog sličnih riječi ali objavljen je u originalu. Ipak izgleda da je najbolje izbjegavati ružne riječi kako su nas učili od malih nogu. Samo ja sam imao duple lekcije jer stari je volio beštimati kako bi rekli Dalmoši a mama ni da čuje psovku, odmah predavanje o kulturnom izražavanju. Znači najbolje bez ye be i takvih starih narodnih izraza 😉

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Perun

steta je da ne upotrebljavamo nas bogati jezik i da se svedemo na razinu siromasnih primitivnih jezika poput engleskog

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Zapravo su smiješne ove mentalne vježbe – u istom tekstu je moguće zalagati se za jačanje EU i za slabljenje EU. Može se pisati svašta, ali se onda gubi na vjerodostojnosti.
Ako su Rusija, Ukrajina i Bjelorusija jače u istoj državnoj zajednici, kako to da onda EU kao zajednica država nije dobar projekt?
Svjetskoj financijskoj oligarhiji je svejedno funkcioniraju li u državama, federacijama, mini državama. Njima je jedino bitno da oni proizvode novac (‘Dajte mi da tiskam novac i nije me briga tko će biti na vlasti’). Možemo znači iz jednadžbe izbaciti financijske oligarhije. Ostaju nam legitimne težnje naroda za svojom državom (Škotdka, Katalonija). I ostaju nam subverzije protivničkih blokova.
Inače, škotski referendum je pokraden (Škoti su glasali za samostalnu državu), ovaj katalonski nije regularan (održan u izvanrednim uvjetima bez ikakve kontrole procesa).
EU je nepovratan projekt i može se srušiti samo svjetskim ratom.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Alerik

@Alerik, sto su to legitimne teznje naroda i po cemu bi bile legitimnije od teznji klasa? Napadas autora, a sam ne slijedis svoju misaonu nit. EU je stvorena zeljom krupnog kapitala za jedinstvenim trzistem za njihovr skupe trash proizvode, neiscrpnim izvorom radne snage (vidimo koliko iz Hrvatske iseljava da bi bili gradjani drugog reda u Njemackoj), iznose kapital iz zemalja u kojima ga oplodjuju. Kod kapitalizma narocito smeta deklarativno zalaganje njegovih nositelja za pravo i pravdu iza cega se kriju samo interesi novca prekriveni krvlju! Projekt EU nije radjen kao prostor ravnopravnosti ideja i ljudi, vec prostor slobodnog protoka novca i roba sto ce ga samoukinuti.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
“Njima je jedino bitno da oni proizvode novac (‘Dajte mi da tiskam novac i nije me briga tko će biti na vlasti’).” – Ako pogledaš za što se sve zalažu u svijetu, onda je očigledno da su njihove ambicije daleko veće od monopola na proizvodnju novca.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Da bi upravljao svijetom,moras imati polugu. A ta poluga je monopol na tiskanje novca.Uzmi im tu polugu i uzeo si im svu moc. Jednostavno,zar ne?

Ivan1008
Gost
Ivan1008
3 godine prije
Reply to  Alerik

Novac im je poluga, a ne i cilj. Cilj je puno mracniji. Jako puno.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Politiku identicnu vasem zakljucku brani i jedna od europskih stranaka koju globalisticka mafija gadi i udara svim sredstvima, Glasacki ovnovi, tuke, koze, krave , amebe znaju samo da je ta stranka fasisticka, ksenofobna itd. Kad ih upitas da ti daju samo jedan jedini primjer tih tvrdnji- iza usiju im se pocne dimiti-kratak spoj.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Svaki slučaj je priča za sebe. Negdje se ide vojnom silom, negdje ustavnim pravom ili kombinacijom. Da Rusija tako želi Novorusija bi kao i Krim bila u sastavu Ruske Federacije. Da Španjolska želi pustiti Kataloniju opet ne bi bila nezavisna jer žele u EU. Škotska je imala priliku na referendumu da izađe iz Velike Britanije ali ne bi izašli iz EU. Očito da ni Škotima nije do nezavisnosti iako će nakon Brexita ići propaganda za novi referendum. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je većini bilo bolje u zajedničkoj državi SFRJ nego ovim novonastalim državicama koje EU ima dugoročno u planu usisati. Prvo treba dati stražnjice i poniziti se, dopustiti ekonomsku okupaciju, financirati osobe s nastranim sklonostima i tako su Slovenija pa Hrvatska ušle dok bi Srbija trebala dati još i dio svog državnog teritorija iako de facto nije pod kontrolom Beograda. Nije isto de iure odreći se prava na dio svog teritorija posebno kad su male državice u pitanju. Za ostale raspale države ne mogu reći, mislim da je samoj Rusiji sada bolje nego u sklopu SSSR-a ali prošli su isto golgotu tranzicije 90-ih pod Jeljcinom kojeg je ipak najviše zanimala vodka. Čini mi se da su u slučaju… Pročitaj više »

Ivan1008
Gost
Ivan1008
3 godine prije
Reply to  Perun

Pa i u toj sotonskoj jugoslaviji najvise novca se stvaralo upravo u Hrvatskoj i Sloveniji, a isti je Srbija isisavala svom mogucom snagom. Kad je Milosevic opljackao saveznu blagajnu, a sto najbolje pokazuje kakav su odnos Srbi imali prema svima ostalima, logicno je da su Hrvati i Slovenci odlucili reci zbogom Velikoj Srboslaviji. Zivot kakvim zivimo posljedica je socijalistickog mentaliteta i zlocinackog marksizma, isplivat ce se i iz toga. Problem je sto su ljevicari pretupavi, prearogantni i pretasti priznati da je ovakav zivot posljedica upravo njihovvog sustava.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik