Kosovo se prijavljuje za članstvo u EU

Glauk Konjufca, Vjosa Osmani i Albin Kurti
70 komentara

Pet država članica ne priznaje osamostaljenu pokrajinu

Vlada etničkih Albanaca na Kosovu potpisala je u srijedu službeni zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji, nazivajući to “novim poglavljem” za Prištinu. Taj potez odbačen je kao trik odnosa s javnošću Srbije, koja ne priznaje osamostaljenu pokrajinu, ka ni 5 od 27 država članica EU-a. Prijavu su potpisali premijer Albin Kurti, predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik parlamenta Glauk Konjufca. Dokument će Češkoj, koja predsjeda EU, biti predstavljen u četvrtak. “Napredak će ovisiti o našoj predanosti dubokim i transformativnim reformama, koje jačaju našu demokraciju i gospodarstvo”, rekao je Kurti. Osmani je to nazvao “povijesnim danom” i rekao da Kosovo zaslužuje postati članica EU kao “zemlja mira i poštivanja ljudskih prava”. Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić reagirao je rekavši da je “nezamislivo” da EU ozbiljno razmatra zahtjev kada Priština “apsolutno ne poštuje svaki dogovor”, istaknuvši da Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska tek trebaju priznati osamostaljivanje Kosova.

“Mislim da je ovo više politički reklamni trik za unutrašnju konzumaciju”, rekao je Dačić.

NATO je preuzeo kontrolu nad Kosovom 1999. godine, nakon rata kojeg su ondje vodili pripadnici srpske i kosovske vojske. Privremena vlada etničkih Albanaca proglasila je neovisnost 2008. godine, uz potporu SAD-a. Rusija i Kina podržale su Beograd u inzistiranju na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, koja Kosovo tretira kao dio Srbije.

Odluke Kurtijeve vlade dovele su do pojačavanje napetosti s lokalnim Srbima od srpnja, nakon donošenja odluka o promjeni registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata. Nakon toga, Kosovo je rasporedilo policajce na sjeveru, gdje uglavnom žive Srbijanci. Moskva je upozorila vladu etničkih Albanaca da se “igra vatrom”.

Dok je posebni izaslanik SAD-a Gabriel Escobar ponudio “vrlo čvrsta sigurnosna jamstva” Prištini, on je također inzistirao na tome da hitno mora uspostaviti udrugu srpskih općina, na što se obvezala Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Kurtijeva stranka javno je u srijedu objavila da neće učiniti ništa takvo.

Escobar je također rekao da se Washington “kategorički” protivi povratku srpske vojske na Kosovo, kao što je ovlašteno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244. Srbijanska premijerka Ana Brnabić odgovorila je pitanjem smatra li Zapad bilo koje međunarodno pravo, ugovore ili sporazume važećim ili ”Srbija treba gledati u horoskop kako bi znala što dalje činiti”?

eukandidaturakosovosrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

bit ce praska i hurvi koliko oces

eks
1 godina prije

Kosovo je definitivno drzava ne znam u cemu je problem? Imate tamo par srba i vi bi da to bude srbija , isto pokusali sa BiH pa dobili po cipki. Srbi moraju shvatiti da ovo nije rusija smiriti se i zivjeti ne napadajuci druge.

Rudar
1 godina prije

Očekujem da se Donjeck i Lugansk prijavi također a nakon toga i Rusija pa da to zaokružimo već jednom zauvjek !
Nego pitanje, jel su Kanada, USA i Australija također članice EU ?
Ako nisu, šta njihovi vojnici rade na tlu EU ?

eukolonija
1 godina prije

Jest malo nezgodno. EU kaže da je Krim dio Ukrajine a da Kosovo nije dio Srbije. Kako zakone donositi unutar EU s ovim anomalijama. Nešto slično kao u Zvjezdanim Stazama ili Zoni Sumraka

Bosanac
1 godina prije

Uskoro kad krene bezvizni režim sa EU, ode pola kosova u EU trbuhom za kruhom.

Mlata
1 godina prije

Puno svedoka, svih nacionalnosti miriše cveće odozdo! U Hag nisu smeli ni pod tačkom razno

eukolonija
1 godina prije

Srbija inzistira na ZSO i rezoluciji 1244. Dakle ZSO je nešto poput Republike Srpske ali sa vojskom i policijom Srbije na što ima pravo po rezoluciji 1244

1 godina prije

Nekoliko puta se spominje pojam etnički Albanci..moze li mi netko pojasniti cemu sluzi ovaj prefix-etnički-?hvala.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta vucic je prije par tjedana objavio slavodibitno kako ” nebu nikakove , nove Oluje to — ON GARANTIRA ” 😁 😁 😁 😁 . ETO MU NJEGA I NJEGOVIH ” ISTINA ” 😁 😁 😁 . Jucer .. Kuka u Srbijanskim on – line media ” eto , kakovi su Albanci te ga u Subotu , ocjekuje , strasno pritiskat iz EU ” 😁 . PA TKO UOPCE TU LUDJAKU MOZE VJEROVAT , IKADA – NA ICEMU ???? Nije dzaba sto matere po Srbiji govore djeci — NE LAZI KO VUCIC !!!! A Kosovo … Bude li bilo u stanju zaobic Nizozemsku i Francuzku — mozda i uspiju u nakani , vrag bi ga znao ….

Mlata
1 godina prije

Baja si bio dok si u jugi bio, sad si opet niko i ništa

Amar
1 godina prije

Amerikancima je izgleda dozvoljeno da ubijaju i otimaju po citavom svijetu,a Rusi ne smiju da zastite sopstveni narod od nacista.

tihobl
1 godina prije

I BiH obrecavaju status, a znamo da od prosirenja nema nista.
Obecanje ludom radovanje.

Iva Bg
1 godina prije

Nema logike.

tihobl
1 godina prije

Besmisleno je da ja iz privremeno okupirane teritorije komentarisem o statusu Kosova.
Pitaj nedicevce, loticevce, draskovicevce, vucicevce i ostale tvoje jarane.

eks
1 godina prije

Kao i uvek, znaš samo da se proseravaš .

ZAC
1 godina prije

vucko prdi u cabar i glumi mirotvorca, sa zapadom i siptarima nema price, salji vojsku i tjeraj siptarsku bandu preko Prokletija, prokleti bili

Max
1 godina prije

Oni smiju tražiti ne znam hoće li dobiti.

gogo
1 godina prije

he he he, kosovo evropska republjik

mrdo
1 godina prije

EU je pala tako nisko da je više ni učlanjenje Kosova ne može još više sniziti.

goran
1 godina prije

da srbija mora tražit da se njezina vojska vrati na sveto srpsko tlo kosovo,pa ja ne mogu vjerovati vučiću na šta si ti spao,ti da si predsjednik i da imaš svoje JA ko što ga nemaš,vojska bi bila na kosovu zauzimajuči prištinu iako je kafor dolje.
kfor teži uništavanju svih slavenskih naroda i zbog toga zaslužuju odmazdu svih slavenskih naroda i to na kosovu

mrdo
1 godina prije

Vratiće si Talijani ono što im je komunistička lopina i diktator Drug Tito ukrao. Istria će se vratiti matici Italiji, a Slovenija će da izgubi i tih desetak kilometara obale koje im je Tito poklonio. Ukradeno se mora vratiti, za ne? Pošteno?

tihobl
1 godina prije

Imam ja pravo pitanje – ko ima vise suvereniteta: EU ili Kosovo?

Marik
1 godina prije

kosovo nikad nece ne biti srbija

Mori
1 godina prije

Kosovo je neovisna država i što prije Srbi prihvate realnost,da je trenutno 21stoljeće. Šteta je što velika većina Srpskog stanovništva još uvijek živi u srednjem vijeku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI