NATO pojačava svoju prisutnost na Kosovu

NATO prisustvo na Kosovu
96 komentara

Mirovne snage KFOR-a postavljaju dodatne patrole na sjeveru regije nakon porasta napetosti između Beograda i Prištine

Mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a (KFOR) proširila je svoje raspoređivanje u sjevernom dijelu osamostaljene regije. Potez je najavljen u petak, dan nakon što je Beograd službeno zatražio od KFOR-a dopuštanje povratka do 1.000 srpskih policajaca na Kosovo, optužujući vladu etničkih Albanaca u Prištini za “teroriziranje” lokalnih Srba. Objavljujući na Twitteru, misija je izvijestila: “Od listopada pojačavamo svoju prisutnost, uključujući dodatne postrojbe i patrole na sjevernom Kosovu ovaj tjedan.” KFOR je dodao kako očekuje blisku koordinaciju svih aktera, tražeći od njih “suzdržavanje od provokativnog pokazivanja sile”, kako bi osigurali sigurnost u regiji. Napetosti između Srbije i Kosova rasplamsale su se prošlog tjedna, kada su srpski prosvjednici podignuli barikade u sjevernom dijelu Kosova, prosvjedujući tako protiv uhićenja bivšeg policajca, nakon što je optužen za napad na patrolu kosovske policije.

U srijedu su etnički albanski dužnosnici zamijenili svoje srpske kolege u sjevernoj Mitrovici, najvećoj općini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Uspjeli su to učiniti usprkos uvjerljivoj pobjedi lokalne stranke Srpska lista, budući da su svi njezini članovi podnijeli ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog sada nepostojećeg plana Prištine, koji se odnosio na zabrane korištenja srpskih registracijskih tablica na Kosovu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je službeno zatražio od KFOR-a povratak srpskih 1.000 policajaca na Kosovo, na temelju odredbe Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je prekinut NATO-ov napad na bivšu Jugoslaviju 1999. To također dopušta Beogradu slanje vlastitog vojnog i policijskog osoblja na Kosovo u određenim situacijama, uključujući ugrozu “mirnog i normalnog života” tamošnjeg stanovništva. Vučić je optužio kosovskog premijera Albina Kurtija da želi ”uništiti Srbe na Kosovu i Metohiji”. Naglasio je i da lokalni Srbi više ne žele podnositi ”njegov teror”.

Međutim, SAD se usprotivio planovima slanja srbijanske policije na Kosovo. Posebni izaslanik State Departmenta za regiju, Gabriel Escobar, utvrdio je da je Washington Kosovu dao “vrlo čvrsta sigurnosna jamstva”.

KFOR djeluje na Kosovu od 1999. godine, kada su snage NATO-a završile bombardiranje Srbije, nakon rata, koji se na Kosovu vodio između Albanaca i SR Jugoslavije. Snage trenutno broje 4.000 vojnika, koji čuvaju mir u regiji.

KFORkosovoNATOPrištinasrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ocekivano je da ce britanci potpaljivati jedno po jedno zariste u Evropi kako se budu povlacili u Pet ociju. Ostavice Evropu spaljenu i opljackanu. jedino sto ih usporava je sto se ima jos dosta toga opljackati.

Mario
1 godina prije

Amerikanci su na sjever Kosova poslali nekoliko stotina shqiptarskih specijalaca iz više razloga. Prvi je taj što su Rusi sad ”zauzeti” u Ukrajini, a drugi kao svojevrsni pritisak na Srbiju radi neuvođenja sankcija Rusiji. Jasno je da Vučić kombinira isto kao Plenković sa obukon ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i tu nema ništa novo. Srbija nije neka vojna sila i teško se može nositi sa NATO paktom, ali ni NATO nije više što je bii. Za interveciju bi anglosaksonce sigurno podržali Finci i Šveđani koji BtW još nisu u NATO, ali čini mi se kako se to Sultanu nebi svidilo. Srbi ako su pametni nebi se trebali zaljetati u zamku koju su in anglosaksonci namjestili i bolje im se pritajit pa pričekat kraj rata u Ukrajini gdje je ishod za sad neizvjestan i mogu se nadat ruskoj pobjedi, ako krenu sad veća je šansa za popušit. Srbima bi odgovarala i eventualna… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Украјина је Русију оптужила за гранатирање Доњецка. Ово је изјавио представник Министарства одбране Андреј Јусов.

Према његовим речима, руска војска прикупља делове западне муниције и расипа их по граду како би оптужила Оружане снаге Украјине.

tihobl
1 godina prije

Приликом покушаја да се јучерашњи ракетни удари одбију потрошен је велики број украјинских и западних ракета система ПВО, које су испаљене на руске специјално лансиране мамце.

Притом су откривени положаји и уништене четири радарске станице украјинских противваздушних ракетних система С-300. Услед непрофесионалног руковања украјинских посада системима ПВО, причињена је значајна штета цивилној инфраструктури.

Slovenac
1 godina prije

Srbi znaju ta se desilo zbog barkanja u druge drzave tako da sumnjam u ove vijesti jer nema zaista potrebe.

Ivan
1 godina prije

A sto NATO svinje rade na Kosovu? Jel Kosovo dio EU?

tihobl
1 godina prije

Лукашенка су питали:

Александре Григоријевичу, да вас сад поставе на чело Украјине, колико бисте брзо тамо довели ствари у ред?
– Да, за два дана!
– Како то?
– Врло једноставно! Првог дана бих пуцао на целу Врховну Раду!
– А у другом?
– А у другом бих пуцао у оне који би им дошли на сахрану.

tihobl
1 godina prije

Украјински медији јављају да су у Краматорск стигла два батаљона, укупно 1700 нациста из пука “Азов”.

Izgleda da je bjezanija iz Bahmuta velika cim ovoliko azovaca dovlace na drugu liniju.

Tri p
1 godina prije

Kurti i Osmani se pojavili na sjeveru noseci svaki u ruci kartu velike Albanije, spojeno Kosovo i Metohija sa Albanijom, i smiju se od srece, uzivaju, a u tome im daju podrsku svi hrv politicari, barem su tu slozni plenkovic i milanovic, tu svadje nema. Pljuc.

1 godina prije

Uh, krenulo se sa pričama “iz lokala” – što će da izvuče najgore iz svih. Sinoć smo videli kako “rade strasti” a ulazimo u vreme koje će biti mnogo gore nego 90tih… tada nas je “međunarodna zajednica” držala na lancu da se do kraja ne istrebimo a sada će u tome aktivno da pomaže. Kada se radi o nekoj drugoj zemlji dosta lako određujemo šta je ispravno a šta ne dok svoju situaciju nismo u stanju realno da sagledamo. To nije neobično jer: tuđu situaciju posmatramo hladne glave manjak informacija znači nedostatak gomile stereotipa koji leže u suštini svih konflikta Pre svega treba shvatiti da smo svi pod uticajem gomile stereotipa, da smo odgajani uz gomilu netačnih informacija, pod uticajem mitova, legendi, “istorije pobednika”… u “navijačkom duhu”. U suštini, bez toga se ne može jer pre ili kasnije dolazi vreme odbrane zemlje a nju brane ljudi vrele krvi a ne… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Репортер Руденко ДНР:

Зеленски је најавио озбиљне проблеме са водоснабдевањем у Украјини.

„Најтежа ситуација је Кијев и регион,
Виница и регион,
Лавов и регион,
нажалост, и у многим другим регионима има великих проблема“, рекао је он.

Можемо да поделимо наше искуство из Доњецка о томе како живети без воде осам месеци.

1 godina prije

A što se tiče Kosova – to je engleski projekat stariji od jednog veka… svaka dalja priča je suvišna.

MKD
1 godina prije

Roooka mandoljina …

Weteran
1 godina prije

Juče Bagram
Sutra Bondstil
Dogodine u Prizrenu

Optimista
1 godina prije

Tihobl napokon pokazuje pravo lice….

Iva Bg
1 godina prije

Srbi trpe i teror Beograda, a ne samo Prištine i MZ. Deo teritorije je otet, dajte da spasavamo ljude.

zagant
1 godina prije

Moja podrska North Atlantic Terrorists Organization

Snig
1 godina prije

Srbi traže zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova. Nije mi jasan ovaj zahtjev. Ne priznaju Kosovo a traže zajednicu srpskih općina.

Ilija
1 godina prije

SVE JE DOBRO DOK GINU SLOVENI…
ZA CIJE BABE ZDRAVLJE JE DOBRO ?!
Dva cifuta, jedan u Kijevu drugi u Kremlju odradjuju svako svoj zadatak, po planu prema zacrtanom. Slava rodu !

eks
1 godina prije

NATO je teroristička fašistička organizacija.

mrdo
1 godina prije

Pretpostavljam da se radi o američkoj distrakciji sa dolazećeg poraza u bivšoj Ukrajini. Za par mjeseci zapadni propagandisti neće ni spominjati da su Rusi oslobodili bivšu Ukrajinu, već će nas gnaviti sa ratom na Kosovu. Baš kao što sada ne spominju poraz u Afganistanu i Siriji, i rat u bivšoj Ukrajini će da padne u zaborav. Sada će malo Albanci da preuzmu ulogu topovskog mesa koje će da gine za interese kauboja. Ukro nacisti su potrošeni.

Špiro
1 godina prije

NATO stoka

Max
1 godina prije

skretanje pažnje.

Isto Ime
1 godina prije

Scenario: Nesto padne na Bondstil. I nema ga vise. Jel to povlaci OTAN-ov clanak 5? Albanska vojska ulazi na Kosovo radi odbacivanja Vojske Srbije. Je li to sledeca faza WW3? KiM, mali prostor, 29 ili 16 ni da se okrene vec je kod komsije u avliji. Pamet u glavu! Sto je interes tog zivlja? Zar opet traziti grobove?

alexosijek
1 godina prije

Odvlacenje pažnje..,dakle, ima tu i Vojvodina…o tome bas nista

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI