EU produljila sporazum o putovanjima na Kosovo

Kosovo
62 komentara

Ako Europski parlament to odobri, stanovnici pokrajine moći će slobodno ući u EU i biti ondje do 90 dana

Europsko vijeće usvojilo je mjeru kojom se vlasnicima kosovskih putovnica daje sloboda ulaska u EU bez vize do 90 dana. Ovaj potez dolazi u trenutku kada Bruxelles vrši pritisak na Srbiju kako bi ona priznala Kosovo kao neovisnu državu. Vijeće je svoju odluku objavilo u četvrtak, ističući da tu mjeru još treba odobrenje Europskog parlamenta prije nego što postane pravno obvezujući tekst. Potpišu li ga zastupnici Europskog parlamenta, dogovor bi trebao stupiti na snagu 01. siječnja 2024.

“Kosovo je uložilo velike napore kako bi poboljšalo svoju sigurnost i upravljanje migracijama te uskladilo svoju viznu politiku s politikom EU-a”, rekla je u izjavi švedska ministrica migracija Maria Malmer Stenergard.

Vlasti EU-a očekuju da će Kosovo postati članica unije u nekom trenutku nakon 2025. unatoč činjenici da je dio Srbije, prema planu proširenja koji je objavila Europska komisija 2018. Priština je službeno podnijela zahtjev za članstvo prošlog prosinca. Od tada je Bruxelles uvjetovao Srbiji priznavanje Kosova, iznijevši kontroverzni prijedlog o “normalizaciji” prošlog mjeseca. Srbija je to glatko odbila, uz Vučićevu izjavu kako Beograd nikada neće potpisati nikakvo “formalno ili neformalno priznanje Kosova”.

Dom etničke albanske većine i srpske manjine, Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008., osam godina nakon završetka rata na Kosovu. Proglašenje neovisnosti Kosova podržao je blok predvođen SAD-om, unatoč tome što je prekršila Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je jamčila teritorijalni integritet Srbije.

Broj srbijanskog stanovništva koje je na Kosovu smanjilo se tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata između kosovskih Albanaca i Srba, dok je više od 150 srpskih pravoslavnih crkava, groblja i samostana uništeno između 1999. i 2004. godine.

Dok je EU od tada produbio svoje veze s Kosovom, pet njegovih članica, Španjolska, Slovačka, Cipar, Rumunjska i Grčka, ne priznaju neovisnost Kosova. Trenutačno kosovska putovnica nositelju omogućuje bezvizni pristup u 15 zemalja.

Bezvizni pristupeukosovo
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tri p
1 godina prije

Nermine, svaka ti cast na clanku 👏
Gole cinjenice.

Virtual
1 godina prije

Sto se narod lovi na putovanje bez vize? Ja sam za vrijeme Tita – slava mu najvecem sinu juznih Slavena – isao bez vize u Njemacku

Max
1 godina prije

Prodano.

Eto
1 godina prije

Pošteno

Oki
1 godina prije

“……dok je više od 150 srpskih pravoslavnih crkava, groblja i samostana uništeno između 1999. i 2004. godine.”…….a sto sa islamskim bogomoljama koji su unisteni i 12.000 pobijenih civila ?!

tin
1 godina prije

@zmaj ti si opsjednut mrznjom

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Sad kad krene iseljavanje kosovara a useljavanje sa juga Euro Azije i sjevera Afrike,
Ide mi na živce to što su se ostvarile sve “teorije zavjere”,da je barem jedna omanula

Skender
1 godina prije

Vuchko je mudar ko lisic.
Shta nije uspo Slobo radi Vuchko uz pomoc EU. Chisti Kosova od Albanaca.
Nek idedu na voljeni zapad, nek budu njov problem.

vilin
1 godina prije

“Zavadi pa vladaj” nikada ne posustaje u svojoj podloj moći… Čak i kad se to zna, nekako ne miruju ljudski um, zavist, mržnja. Svjesno pristaju na svađu. Prežalosno. I opasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI